VPN Terbaik untuk China: Abaikan firewall China | VPNoverview.com

China adalah negara pertumbuhan ekonomi yang belum pernah terjadi sebelumnya. Tidak lama lagi, China telah menjadi salah satu kekuatan terbesar di dunia. Malangnya, China juga merupakan negara di mana internet percuma tidak tersedia seluas yang terdapat di Barat. Sesiapa yang melancong ke China akan mendapati bahawa laman web seperti Gmail, Facebook dan YouTube tidak lagi berfungsi. Ini memalukan kerana menakutkan pelancong Barat, perniagaan dan ekspatriat. Lebih-lebih lagi, warganegara China tidak mempunyai akses ke semua maklumat yang ada di luar sana.


Nasib baik, ada cara untuk melewati halangan Cina. Penyelesaiannya cukup mudah: Gunakan VPN. VPN adalah program perisian yang melindungi sambungan internet anda dan menghubungkan anda dengan internet melalui pelayan di negara lain. Teruskan membaca untuk mengetahui dengan tepat bagaimana ini berfungsi dan VPN mana yang merupakan pilihan terbaik untuk digunakan di China.

The Great Firewall of China: Mengapa China menyekat laman web?

China dengan Kunci

The Great Firewall of China, juga dikenali sebagai ‘Golden Shield’ adalah sistem penapisan internet terbesar di dunia. Tidak semua bahagian internet yang boleh anda akses dengan mudah di A.S. juga dapat diakses di China. Google, Facebook, Twitter, YouTube dan banyak laman web lain disekat. Tapi kenapa?

Masalahnya: Dengan menyekat laman web, pemerintah China berusaha melindungi warganya dari kandungan yang boleh dianggap berbahaya atau tidak sesuai. Bagaimanapun, pemerintah China memutuskan apa yang tidak sesuai dan yang tidak. Lebih-lebih lagi, ini bermaksud bahawa syarikat-syarikat China juga dilindungi daripada persaingan dari luar negara. Sebagai contoh, kerana warganegara hanya dapat mengakses Facebook versi Cina, mereka terpaksa menggunakannya daripada pesaing dari luar China. Ini juga memudahkan pemerintah memeriksa data syarikat dan warganegara China.

Untuk mencapainya, firewall terdiri daripada pelbagai teknologi. Ini melibatkan menyekat alamat IP laman web, serta menyaring Sistem Nama Domain (DNS), URL dan pakej. China juga secara aktif menyekat VPN. Tetapi China adalah negara besar, jadi mustahil bagi pemerintah untuk mengawasi semua aktiviti internet warganya secara terperinci. Akibatnya, firewall mungkin sangat tidak konsisten: Laman web yang disekat di satu wilayah mungkin dapat diakses di wilayah lain.

Ini bermaksud bahawa firewall yang sangat besar tidak dilindungi dengan sempurna. Ini adalah permainan kucing dan tikus yang berterusan antara laman web yang disekat dan pihak berkuasa China. Pertama, seseorang menjumpai lubang di dinding, kemudian China menutup lubang ini dan memulakan bulatan itu semula.

Laman web mana yang disekat di China?

Kerajaan China mempunyai beberapa alasan untuk menyekat laman web. Kadang-kadang ia adalah persoalan ‘melindungi’ warganegara mereka, kadang-kadang menghalang persaingan dari luar dan kadang-kadang menegakkan atau melarang ideologi tertentu. Apa pun alasannya, ini mengganggu pengunjung Barat negara yang indah ini.

Terdapat gambaran keseluruhan laman web yang disekat di bawah. Kami tidak menyebut semua laman web yang disekat (senarai itu terlalu besar), tetapi kami menyediakan beberapa laman web tersekat yang terkenal dan biasa digunakan.

LAMAN DITUKAR 
DITERIMA SEJAK 
Wikipedia Bahasa Cina (bahagian)Mei 2015
Tidak setujuJulai 2018
DropboxJun 2014
DuckDuckGoSeptember 2014
FacebookJulai 2009
FlickrJulai 2014
Google (Peta, Dokumen, Gmail dll.)Mei 2014
HBOJun 2018
InstagramSeptember 2014
Microsoft OneDriveJulai 2014
NetflixTidak diketahui
PinterestMac 2017
PornhubMei 2012
RedditOgos 2018
Perkongsian SlaidTidak diketahui
Teluk PirateFebruari 2012
TinderTidak diketahui
Projek Tor2008
Twitch.tvSeptember 2018
TwitterJun 2009
VimeoOktober 2009
WhatsAppSeptember 2017
YoutubeMac 2009

Gmail, Facebook dan YouTube di China

Nasib baik, VPN adalah penyelesaian yang mudah dan cukup terkenal untuk mengatasi penapisan internet Cina. Dengan VPN, anda dapat dengan mudah melewati halangan kerana menghubungkan anda ke internet melalui pelayan yang terletak di luar China. Trafik internet boleh dialihkan melalui Jerman, misalnya. Firewall Cina hanya dapat melihat bahawa anda menyambung ke pelayan Jerman, dan bukan bahawa anda menyambung ke Google. Pelayan ini dibenarkan, jadi sambungan anda dapat dibuat. China tidak tahu bahawa anda sebenarnya menggunakan Google melalui pelayan luaran itu. Adalah sukar untuk memahami dengan tepat bagaimana VPN berfungsi, tetapi biasanya berfungsi seperti berikut:

Mengakses YouTube dari China tanpa VPN

Youtube di China tanpa PVN

Tanpa VPN, firewall China melihat bahawa anda cuba mengakses laman web yang telah disekat oleh mereka. Anda akan mendapat mesej yang mengatakan bahawa laman web yang anda cuba lawati tidak dapat diakses.

Mengakses YouTube dari China dengan VPN

Youtube China dengan VPN

Dengan VPN, data anda akan dienkripsi dan firewall Cina hanya akan melihat bahawa anda ingin menyambung ke pelayan di negara lain. Firewall China tidak mengenalinya sebagai laman web yang disekat dan akan membenarkan sambungannya. Laman web yang ingin anda lawati kini boleh diakses.

Tiga VPN teratas untuk China

Terdapat VPN yang mempunyai ciri khas yang memungkinkan mereka memintas firewall Cina tanpa dapat dikesan. Anda sering boleh memasang VPN ini pada telefon pintar atau tablet anda sehingga anda dapat menggunakannya dengan bebas di China. Di bawah ini anda akan mendapat gambaran keseluruhan penyedia VPN terbaik untuk China. Mencari lebih banyak? Lihat alat perbandingan VPN kami.

ExpressVPN untuk China

ExpressVPN bukan perkhidmatan VPN termurah tetapi ia adalah salah satu yang terbaik untuk China. Ia menggunakan pelayan stealth di Hong Kong yang direka khas untuk memintas firewall. ExpressVPN juga mempunyai pelayan berhampiran China untuk internet tanpa penapisan secepat mungkin. ExpressVPN menggunakan suis kill untuk privasi pelanggannya. Ini menghentikan semua aplikasi internet sebaik sahaja VPN terputus. Ini bermaksud bahawa tidak ada maklumat yang akan didedahkan melalui sambungan yang tidak terjamin. Perkhidmatan VPN juga menyediakan perlindungan kebocoran DNS, perlindungan kebocoran WebRTC dan enkripsi OpenVPN dengan kerahsiaan hadapan yang sempurna untuk menyulitkan maklumat anda dan memastikan privasi anda. Ini mungkin terdengar sedikit teknikal, tetapi intinya adalah anda tetap selamat dan tanpa nama, walaupun di China.

NordVPN untuk China

NordVPN menggunakan kaedah lain untuk memintas firewall yang disebut ‘Obfsproxy VPN technology’. Ini adalah teknologi kuat yang sama yang digunakan Tor untuk mengatasi halangan. Dengan perkhidmatan ini, anda tidak perlu risau tentang privasi. NordVPN juga menggunakan suis kill dan memberikan perlindungan kebocoran DNS. NordVPN mempunyai enkripsi OpenVPN dengan kerahsiaan hadapan yang sempurna. Anda mesti berhubung melalui pelayan NordVPN khas kerana anda mesti menggunakan Obfsproxy.

VyprVPN untuk China

VyprVPN menggunakan pemilihan port dan teknologi stealth yang disebut ‘Chameleon’. Teknologi ini direka khas untuk memintas firewall. Ini menjadikan trafik VPN anda yang disulitkan kelihatan seperti lalu lintas internet biasa. Perkara yang paling mencolok mengenai perkhidmatan VPN ini ialah ia mempunyai kawalan penuh terhadap keseluruhan infrastrukturnya. Tidak ada pihak ketiga yang meningkatkan kepantasan dan privasi. Kekurangannya ialah log sambungan disimpan (semasa anda menyambung ke VPN) dan P2P (torrenting) tidak dibenarkan.

Memasang VPN untuk China

Anda hampir tidak memerlukan pengetahuan teknikal untuk memasang VPN. Anda boleh memasang VPN hanya dengan memuat turun fail dan menjalankannya. Ia berfungsi sama seperti memasang Spotify, misalnya. Pasang VPN di desktop anda menggunakan panduan langkah demi langkah ini:

  • Pergi ke laman web penyedia VPN pilihan anda
  • Pilih langganan bentuk dan buat akaun
  • Muat turun fail pemasang VPN untuk sistem operasi anda atau log masuk ke laman web dan muat turun fail pemasangan dari halaman akaun anda
  • Jalankan fail pemasangan sebaik sahaja selesai memuat turun
  • Jalankan wizard pemasangan dari fail yang dimuat turun
  • Apabila perisian VPN dipasang, anda boleh buka ia
  • Setelah membuka perisian, anda boleh log masuk dengan akaun yang anda buat
  • Setelah anda log masuk, anda akan menggunakan perisian VPN. Anda akhirnya boleh ubah tetapan dan pilih pelayan
  • Hidupkan VPN. Biasanya terdapat butang atau pertukaran yang jelas dalam perisian VPN. Setelah VPN disambungkan, anda dapat menikmati internet tanpa penapisan di China

Pada Android atau iOS ini berfungsi sama, tetapi anda boleh memuat turun perisian dari App Store atau Google Play. Anda juga tidak perlu mempunyai akaun yang berasingan untuk setiap peranti. Anda boleh memasang VPN di semua peranti anda dan anda hanya memerlukan satu akaun dan langganan untuk log masuk.

Harap maklum: Beberapa laman web penyedia VPN disekat di China. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat memuat turun dan memasang VPN semasa berada di China. Oleh itu, pastikan anda memasang VPN sebelum anda pergi ke China. Mungkin sukar untuk menamatkan langganan VPN dari China.

Adakah VPN sah di China?

Kerana China menyekat VPN, anda mungkin tertanya-tanya adakah VPN tidak sah di China. Ini adalah sedikit kawasan kelabu. Sampai saat ini, belum ada kasus yang dilaporkan ada orang yang kesulitan menggunakan VPN, tetapi China berusaha menyulitkan penggunaan VPN. Laman web VPN disekat dan perisian VPN untuk Android dan iOS tidak tersedia di App Store. Pada tahun 2015, sambungan telefon dari semua pengguna VPN di Xinjiang terputus. Sambungan ini tidak dipulihkan sehingga perisian VPN dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ini adalah satu-satunya.

Sebagai orang asing, anda akan menghadapi sedikit masalah sekiranya menggunakan VPN di China. Walaupun VPN yang belum disetujui oleh negara baru-baru ini dilarang di China, belum ada yang dilakukan mengenai perkara ini. Ringkasnya: Tidak ada yang perlu dikhawatirkan, tetapi adalah idea yang baik untuk terus mengetahui berita mengenai penggunaan VPN di China.

Alternatif Cina untuk laman web Barat

Mungkin anda tidak mahu menggunakan VPN atau anda ingin tahu mengenai alternatif Cina ke laman web Barat. China mempunyai rakan sejawatnya untuk hampir setiap laman web terkenal di Barat. Mereka mempunyai enjin carian, laman web video dan media sosial mereka sendiri. Ia agak menarik untuk dilihat. Mungkin anda dapat berhubung dengan lebih baik dengan penduduk tempatan dengan menggunakan laman web ini. WeChat sangat popular di China. Ia digunakan untuk hampir semua perkara dan anda pasti akan rugi jika berada lama di China dan tidak menggunakannya. Walau bagaimanapun, jadual di bawah menunjukkan beberapa laman web dan perkhidmatan Barat yang sama dengan rakan mereka dari China. Bukan selalu larangan. Kadang-kadang ada sebab lain mengapa laman web berfungsi dengan baik di Barat tetapi tidak di China (seperti persaingan, perundangan, dll.).

LAMAN ATAU PERKHIDMATAN UMUM 
CINA ALTERNATIF 
FacebookWeChat *, QQ
GoogleBing, Google.cn (tidak selalu berfungsi), Baidu
Peta GoogleGoogle.cn, Peta Baidu, Peta Jalan Terbuka, Mapquest
Laman berita Quartz, Asia Times, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post
Laman web membeli-belah dalam talianTaobao, Tmall
PinterestWoxihuan
Laman web kajian semula Dianping
TinderTantan
TwitterWeibo
UberDiDi, Mobike (untuk basikal)
YoutubeYouko Tudou, Bilibili

* Membandingkan WeChat (Weixin) dengan Facebook sebenarnya tidak berlaku adil. WeChat jauh lebih besar dan digunakan untuk lebih banyak tujuan. Ini adalah sejenis platform mega yang terdiri daripada Instagram, Facebook, WhatsApp, Uber, Apple Pay dan banyak lagi. Anda boleh mengemukakan soalan, memesan teksi, membayar di restoran dan sebagainya. Orang Cina menggunakannya untuk hampir semua perkara dan oleh itu sangat disarankan agar anda melihatnya dan menggunakannya jika anda akan berada di China untuk masa yang lama. Terdapat juga beberapa laman web dan perkhidmatan China yang sebenarnya tidak ada pilihan lain. Salah satu contohnya ialah Douban. Douban adalah gabungan IMDb, Spotify, SoundCloud dan Myspace. Ia adalah tempat pertemuan untuk semua jenis kepentingan budaya seperti filem dan muzik.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me