Penyedia VPN Terbaik untuk Linux | Gambaran keseluruhan VPN

Bosan dengan skrin biru kematian Windows? Atau mungkin anda bosan mengejar perkakasan generasi seterusnya yang diperlukan untuk mengikuti perkembangan komuniti Mac. Atau mungkin anda hanya menyukai fleksibiliti untuk memiliki sistem operasi yang dapat disesuaikan sepenuhnya. Perlahan-lahan, semakin banyak orang menemui faedah yang ditawarkan oleh pengedaran Linux. Sudah tentu, VPN berguna tidak kira sistem operasi yang anda gunakan. Namun, semasa menggunakan Linux, penting untuk memilih VPN yang tepat untuk pengedaran Linux anda.


Terdapat perbezaan besar dalam kualiti, utiliti, dan pengalaman pengguna VPN untuk pengguna Linux bergantung pada penyedia yang mereka pilih. Kebenaran sederhana adalah bahawa beberapa penyedia VPN telah menghadapi masalah untuk menyediakan aplikasi yang berfungsi dengan baik (baik untuk terminal atau dengan UI sendiri) untuk pengguna Linux, sementara yang lain hampir tidak mengakui keberadaannya. Di bawah ini anda akan dapati tiga VPN terbaik kami untuk Linux, masing-masing mempunyai faedah unik mereka sendiri. Sekiranya anda memilih salah satu penyedia VPN ini, anda pasti pengalaman Linux anda akan ditingkatkan dengan ketara.

Linux dan Privasi Berganding bahu 

Laptop Logo LinuxTerdapat persaingan lama antara pengguna sistem operasi Windows Microsoft dan pengguna Apple Mac. Kedua-duanya selalu mendakwa OS mereka sendiri adalah yang terbaik. Terdapat satu persamaan kedua-dua sistem operasi: kod sumbernya adalah rahsia dan proprietari. Bila-bila masa, kod sumber program tidak boleh diperiksa, privasi dan keselamatan anda mungkin berisiko. Oleh kerana itu, tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti apa yang dilakukan oleh perisian di belakang layar. Lebih-lebih lagi, kebanyakan syarikat teknologi yang berjaya mempunyai kebiasaan mengumpulkan maklumat mengenai penggunanya. Anda tidak akan menghadapi masalah ini dengan Linux, kerana kodnya adalah sumber terbuka dan tersedia untuk semua orang.

Menggunakan Linux

Sebagai sistem operasi sumber terbuka sepenuhnya, Linux adalah pilihan popular bagi pengguna yang mementingkan privasi. Sesiapa sahaja dapat melihat kod sumber, yang bermaksud bahawa mereka yang mengetahui bagaimana kod tersebut berfungsi, akan mengetahui dengan tepat apa yang mampu dilakukan. Sekiranya sistem operasi Linux anda mengandungi kod untuk mengumpulkan maklumat mengenai penggunanya, seseorang akan memperhatikan dan menyebarkan berita seperti kebakaran. Keterbukaan itu menambah rasa privasi dan perlindungan anda.

Menggunakan VPN

Sekiranya rasa privasi ini menarik bagi anda, kemungkinan anda juga akan mendapat keuntungan dari VPN. VPN yang baik menyulitkan data yang pergi ke dan dari peranti anda. Ini mengelakkan serangan manusia-di-tengah dan menjaga keselamatan data anda. Permintaan data anda tidak langsung ke laman web, tetapi pertama kali dihantar melalui pelayan VPN tanpa nama. Hasilnya, laman web yang anda lawati tidak akan dapat mengesan data kepada anda. Lokasi, sejarah penyemak imbas, dan carian anda tetap rahsia. Lebih-lebih lagi, menggunakan VPN membolehkan anda menjelajahi kandungan yang disekat geo. Ringkasnya, VPN menawarkan tahap tanpa nama, kebebasan, dan keselamatan dalam talian yang lebih tinggi.

VPN Terbaik untuk Linux Anda

Memasangkan sistem Linux anda dengan perkhidmatan VPN adalah kombinasi yang unggul dalam hal privasi. Malangnya, tidak semua perkhidmatan VPN akan berfungsi hanya pada sebaran Linux. Penting untuk mengetahui VPN mana yang berfungsi pada sistem mana dan pilihan mana yang tersedia untuk setiap VPN, kerana ini sedikit berbeza. Sekiranya anda menggunakan VPN berikut, anda dijamin akan mendapat banyak manfaat daripada perkhidmatan ini. Tidak perlu dikatakan bahawa semua perkhidmatan VPN berikut mempunyai polisi tanpa log yang ketat.

ExpressVPN

Terbaik untuk: Kepantasan dan kebolehpercayaan

Boleh didapati untuk: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN tidak diragukan lagi adalah salah satu pilihan terbaik untuk pengguna Linux. Sekiranya anda menggunakan sistem Linux, pengedaran anda kemungkinan besar dilindungi oleh ExpressVPN. Tidak syak lagi bahawa ciri terkuat ExpressVPN adalah rangkaian pelayannya, yang pelbagai, boleh dipercayai dan sangat pantas. Dari semua penyedia VPN di luar sana, ExpressVPN adalah yang paling konsisten dalam mendapatkan yang terbaik dari sambungan internet anda. Lebih-lebih lagi, keselamatan ExpressVPN menyaingi VPN hebat lain dalam industri. Anda tidak perlu risau tentang kebocoran IP atau DNS yang tidak disengajakan dari salah satu pelayan ExpressVPN.

ExpressVPN mempunyai aplikasi terminal yang mudah digunakan yang dapat dikendalikan dengan beberapa perintah asas. Anda juga boleh menghidupkan dan mematikan suis kill. Pendek kata, anda tidak akan menghadapi masalah menggunakan perkhidmatan ini. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh melihat tinjauan terperinci kami mengenai penyedia ini. Satu-satunya kelemahan untuk ExpressVPN adalah harganya yang agak tinggi. Sekali lagi, sekurang-kurangnya anda tahu bahawa anda membayar kualiti.

NordVPN 

Terbaik untuk: Keamanan dan ciri tambahan

Boleh didapati untuk: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, openSUSE, RHEL, QubesOS

Sekiranya privasi dan keselamatan menjadi perhatian utama anda, NordVPN adalah VPN untuk anda. NordVPN menyokong beberapa protokol keselamatan yang berbeza, termasuk OpenVPN – standard keselamatan emas. Di mana kebanyakan VPN menggunakan enkripsi 256-bit, yang sudah sangat kuat, NordVPN menggunakan enkripsi SSL 2048-bit. Ini bermaksud data anda tidak selamat.

Aplikasi terminal untuk Linux juga membolehkan anda menambahkan sejumlah ciri keselamatan tambahan: anda boleh memilih pelayan DNS anda sendiri, mematikan IPv6, atau menambahkan proksi SOCKS5, multi-hop, atau Cybersec (alat tambahan yang membantu melindungi anda dari iklan, pelacak, dan perisian hasad). Alat tambahan ini menjadikan NordVPN sangat berbeza dengan ExpressVPN. Walaupun Express mempunyai sedikit kelajuan, NordVPN menawarkan lebih banyak fungsi teknikal. Anda akan mendapat lebih banyak alat untuk dimainkan di kotak alat NordVPN.

NordVPN mempunyai pelayan di 59 negara. Perkhidmatan ini juga menggunakan sambungan VPN berganda yang unik di banyak negara. Sebagai contoh, penyambungan ke VPN di Rusia berlaku melalui pelayan VPN di Belanda. Ini menjadikan aktiviti mengesan dalam talian anda menjadi lebih sukar. NordVPN juga menawarkan pilihan alamat IP khusus. Ini berguna untuk mengatasi langkah-langkah yang diambil oleh beberapa laman web untuk menyekat akses dari pelayan VPN. NordVPN juga melakukan ujian kelajuan dengan sangat baik, menjadikannya penyedia VPN terpantas untuk Linux selepas ExpressVPN. 

NordVPN tidak kurang hebatnya dalam aspek perkhidmatan dan kegunaan pelanggannya. VPN mudah disiapkan, walaupun di platform Linux. Aplikasi terminal mempunyai pilihan perintah intuitif, menjadikannya sangat user-friendly. Sekiranya anda mengalami kesukaran di Linux, ada banyak pilihan panduan yang boleh anda rujuk. Lebih-lebih lagi, jika anda mempunyai masalah atau pertanyaan, anda boleh mengakses sokongan sembang langsung 24/7. Akhirnya, NordVPN lebih murah daripada Express dan mereka sering mempunyai beberapa tawaran dan promosi hebat.

Akses Internet Peribadi (PIA)

Terbaik untuk: Harga dan UI

Boleh didapati untuk: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

Tambahan yang menarik untuk senarai ini adalah. Walaupun NordVPN dan ExpressVPN cenderung mendominasi senarai teratas dalam kebanyakan kategori, PIA berjaya mendapatkan kedudukan khusus di pasaran: ia adalah VPN yang sangat dipercayai, mudah digunakan, dan berpatutan untuk pengguna Linux yang mahukan pengguna antara muka (UI).

Sangat sedikit VPN yang menawarkan aplikasi untuk Linux. Sebagai gantinya, mereka menghendaki anda menggunakan terminal atau menambahkan pelayan OpenVPN secara manual untuk menjadikan perkhidmatan berfungsi. PIA telah menjadikan semuanya lebih mudah dengan memberi anda pilihan untuk memasang UI standard mereka di Linux. Hasilnya, pengalaman Linux dengan PIA sama persis dengan Windows. Namun, perhatikan bahawa UI hanya tersedia untuk pengguna Ubuntu, Debian dan Arch.

Rangkaian dan kelajuan pelayan PIA tidak begitu baik dengan rangkaian NordVPN dan ExpressVPN, tetapi mereka masih lebih daripada cukup untuk kebanyakan pengguna. Lebih penting lagi, mereka boleh dipercayai: pelayan mempunyai kelajuan stabil dan tidak pernah membocorkan maklumat IP atau DNS. Dengan cara tertentu, apa yang anda tinggalkan dengan pantas, anda menjimatkan dari segi wang. Hampir separuh harga ExpressVPN, anda mendapat perkhidmatan yang lebih dari cukup untuk kebanyakan pengguna. Untuk pengguna Linux yang tidak berpengalaman, UI juga menjadikannya jauh lebih mudah diakses.

Akhirnya, PIA mempunyai beberapa ciri tambahan yang membantu melindungi anda daripada iklan, pelacak, dan perisian hasad serta memberi anda pilihan untuk menambah pelayan DNS tersuai atau proksi SOCKS5. Semua ini menjadikan PIA salah satu penyedia VPN terbaik dan paling berpatutan untuk pengguna Linux.

Mullvad

Terbaik untuk: keseluruhan pengalaman dan kebolehgunaan

Boleh didapati untuk: Ubuntu, Debian, Fedora

Mullvad adalah yang aneh dalam senarai ini. Berbeza dengan kebanyakan penyedia VPN lain yang menawarkan pilihan Linux, Mullvad telah membuat pengalaman Linux begitu mudah dan diperkemaskan seolah-olah anda bahkan tidak menggunakan Linux. Mereka, seperti PIA, adalah salah satu dari beberapa penyedia yang memberi anda pilihan untuk menggunakan inferface (UI) pengguna Windows mereka. Keseluruhan proses penyediaan sambungan VPN anda dilakukan dengan mudah. Setelah anda mendapatkan kod log masuk anda, pergi ke halaman Linux mereka dan muat turun repositori. Kemudian, buka UI dan pilih salah satu daripada banyak pelayan mereka. Itu sahaja. Hampir tidak ada pemasangan VPN yang berfungsi begitu lancar di Linux.

Rangkaian pelayan Mullvad bukanlah yang terbaik, walaupun merupakan antara yang lebih baik. Rangkaian mereka mempunyai 492 pelayan di 36 negara. Pelayan ini secara keseluruhannya sangat pantas dan sangat selamat. Kami tidak mengalami satu pun kebocoran DNS atau masalah menyambung ke pelayan mana pun. Mereka hanya berfungsi melalui protokol OpenVPN dan Wireguard, yang paling selamat pada masa ini. Mullvad juga mempunyai pelayan jambatan mereka sendiri untuk mencari firewall yang kuat. Akhirnya, terdapat juga suis kill standard.

Dengan harga tetap € 5 sebulan, Mullvad sedikit lebih mahal daripada VPN lain, tetapi untuk harga tersebut, anda mendapat pengalaman VPN yang boleh dipercayai dan sangat berguna untuk Linux dari syarikat yang sering dipuji kerana dedikasinya untuk anonimiti dan privasi. Satu-satunya kelemahan yang perlu diperhatikan ialah Mullvad adalah syarikat Sweden dan oleh itu terletak di negara 14 mata. Bagi pengguna Linux, Mullvad adalah salah satu pilihan terbaik anda dan salah satu pilihan kegemaran kami!

Pemikiran Akhir

Menggunakan Linux adalah kaedah yang baik untuk merahsiakan maklumat anda. Bersambung melalui VPN di atasnya hanya akan memperkuat privasi dan keselamatan dalam talian anda. Walaupun terdapat beratus-ratus perkhidmatan VPN di luar sana, mencari yang tidak hanya melindungi anda, tetapi juga berfungsi dengan sistem operasi Linux anda, agak jarang terjadi. Bergantung pada tujuan anda menggunakan sambungan VPN, salah satu daripada tiga perkhidmatan VPN ini dapat dengan mudah memenuhi permintaan anda untuk pengalaman dalam talian yang peribadi, cepat, dan lebih selamat. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me