Gambaran Keseluruhan Penghala VPN Terbaik | Tinjauan VPNO

Dengan membuat sambungan VPN pada penghala anda, Anda memastikan semua data yang melewati penghala dienkripsi dan dianonimkan secara automatik. Bermakna anda tidak perlu memasang VPN pada semua peranti anda secara berasingan; semuanya disulitkan setelah melalui penghala. Di bawah ini kami menerangkan bagaimana semuanya berfungsi dan memberi anda beberapa petua mengenai cara memilih penghala VPN terbaik.


Sebab untuk memasang VPN pada penghala anda

Kebanyakan orang hanya memasang VPN secara langsung di komputer, komputer riba, tablet atau telefon pintar mereka. Ini selalunya merupakan kaedah termudah dan cepat untuk mengakses internet dengan selamat dan tanpa nama. Namun, pengguna yang lebih maju mungkin ingin menyiapkan VPN pada penghala mereka. Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin mahu melakukan ini:

 • Dengan membuat sambungan VPN pada penghala, semua lalu lintas internet anda melalui pelayan VPN. Anda tidak perlu memasang perisian VPN secara berasingan pada setiap peranti.
 • Beberapa TV Pintar atau peranti tidak mempunyai perisian VPN yang ditentukan. Memasang VPN pada penghala tetap memberi anda semua kelebihan VPN. Salah satu kelebihannya ialah dapat membuka blokir laman streaming yang berbeza.
 • Syarikat keselamatan sering menemui pelanggaran keselamatan di Wi-Fi awam, yang menunjukkan bahawa bahkan rangkaian Wi-Fi yang selamat terdedah kepada penggodam. Ini juga berlaku untuk rangkaian rumah kami. Dengan menggunakan VPN, anda membuat sukar bagi penggodam untuk masuk ke rangkaian Wi-Fi anda.

Sebaik sahaja klien VPN di penghala telah disiapkan dengan betul, semua perangkat di rangkaian disambungkan ke seluruh internet melalui sambungan VPN yang selamat. Grafik berikut menunjukkan seperti apa ketika penghala anda disiapkan sebagai klien VPN.

Penghala Sambungan VPN Dihidupkan

Apa yang harus anda cari dalam penghala VPN?

Sama seperti membeli perkakasan lain, ada beberapa perkara penting yang perlu diingat ketika memilih penghala VPN. Sebagai tambahan kepada perkara umum seperti kelajuan, ada baiknya anda melihat perkara berikut:

 • Proses pemasangan: Untuk memasang VPN pada penghala, anda perlu menyiapkan penghala dengan cara yang sangat spesifik. Proses ini dipanggil flashing. Semasa memilih penghala VPN, anda boleh mendapatkan penghala pra-kilat. Anda sering harus memesannya dari Amerika, tetapi mereka adalah pilihan jika anda tidak mahu mem-flash router anda sendiri. Semasa menyusun senarai penghala VPN terbaik kami, kami memperhatikan penghala yang dapat dengan mudah di-flash atau penghala yang di-flash sebelumnya.
 • Port rangkaian dan kesambungan: dengan penghala anda dapat mengatur port atau sambungan rangkaian yang berbeza. Ini membolehkan anda menggunakan VPN pada beberapa sambungan, tetapi tidak semua. Lebih-lebih lagi, ini memberi anda kemungkinan untuk menyediakan pelayan VPN yang berlainan pada port rangkaian yang berlainan. Dengan cara ini, anda boleh mempunyai terowong VPN tempatan di satu port, dan yang lain di Amerika yang lain. Ini berguna untuk menonton Netflix Amerika, tanpa perlu menggunakan sambungan VPN Amerika (lebih lambat) untuk semua peranti anda (jika anda tidak tinggal di AS).
 • Harga: Sudah tentu, harga juga merupakan aspek yang sangat penting untuk dipertimbangkan ketika memilih penghala VPN. Perbezaan harga antara router tertentu sangat besar. Beberapa router VPN empat kali lebih mahal daripada yang lain. Penting untuk dipertimbangkan sama ada anda benar-benar memerlukan semua pilihan tambahan yang ditawarkan oleh router yang lebih mahal ini. Atas sebab ini kami juga melihat harga router VPN ketika menyusun senarai router terbaik kami.
 • Kuasa pemproses: Biasanya apabila anda memilih penghala, anda tidak perlu banyak memberi perhatian kepada pemproses. Namun, ini adalah aspek penting ketika melihat router VPN. Kerana penghala harus mengenkripsi dan mendekripsi data anda melalui penyedia VPN, penghala VPN harus bekerja sedikit lebih keras daripada penghala biasa. Itulah sebabnya kami juga melihat kekuatan pemprosesan pelbagai router.

Selain itu, anda juga harus memperhatikan harga perisian VPN itu sendiri. Bagaimanapun, kebanyakan VPN tidak percuma. Untuk memanfaatkan fungsi VPN router ini, anda juga harus mendapatkan langganan VPN.

Penghala VPN terbaik (untuk memuatkannya sendiri)

Untuk memulakan, kami akan membincangkan lima penghala yang boleh anda sediakan sendiri. Ini adalah apa yang disebut router klien VPN, yang dapat anda siapkan untuk menyambung ke penyedia VPN. Sekiranya proses penyediaan penghala anda sendiri kelihatan terlalu rumit bagi anda, anda mungkin lebih suka penghala yang sudah disiapkan oleh kedai atau pengeluar. Selanjutnya dalam artikel ini, kami juga akan membincangkan di mana anda dapat membeli router yang sudah disiapkan untuk penggunaan VPN (router pra-flash).

1. Asus RT-AC88U – Pilihan terbaik dengan 8 port rangkaian

Asus RT-AC88UAsus RT-AC88U adalah VPN penghala yang hebat dengan 8 port rangkaian. Kerana kepantasan, jumlah port, perisian VPN yang mudah dipasang dan harga yang berpatutan, penghala ini layak mendapat tempat pertama dalam senarai ini. Kelajuan tertinggi dengan penghala ini dapat dicapai dengan peranti yang menyokong sambungan 5GHz. Secara keseluruhan, ini adalah pilihan yang bagus: prestasi yang sangat baik, banyak port, perisian yang mudah dipasang dan masih harga yang baik.

2. Asus ROG Rapture GT-AC5300 – Prestasi hebat tetapi sedikit lebih mahal.

Asus ROG Rapture GT-AC5300Asus ROG Rapture GT-AC5300 adalah teknologi yang mengagumkan. Penghala ini lebih menyerupai kapal angkasa daripada penghala biasa. Apa yang sangat menyenangkan mengenai penghala ini ialah anda dapat menggunakan port rangkaian untuk menentukan sama ada sambungan VPN harus digunakan. Dengan cara ini anda dapat memilih untuk mengalihkan dan menyulitkan hanya sebahagian dari peranti anda melalui sambungan VPN. Pendahulu penghala ini pernah menjadi kegemaran kami, tetapi dengan kedatangan Asus RT-AC88U penghala ini sedikit menurun.

Anda juga dapat memilih untuk menyediakan beberapa terowong VPN. Sebagai contoh, satu peranti boleh disambungkan ke pelayan VPN tempatan melalui penghala, sementara peranti lain (di rangkaian yang sama) disambungkan ke pelayan VPN Amerika. Berguna jika anda mahu menonton Netflix Amerika, sebagai contoh. Dengan butang di bawah ini anda boleh memesan Asus ROG Rapture GT-AC5300.

3. Linksys WRT3200ACM – Pilihan padat

Linksys WRT3200ACMLinksys WRT3200ACM sangat mudah disediakan bersama dengan kebanyakan VPN. Terutama ExpressVPN, penyedia VPN kegemaran kami, berfungsi dengan baik dengan penghala Linksys ini. Apabila anda mempunyai langganan dengan ExpressVPN, anda akan menerima kod pengaktifan. Masukkan kod ini di penghala Linksys WRT3200ACM baru anda dan anda sudah bersedia untuk menggunakan internet dengan selamat dan tanpa nama dengan semua peranti anda!

Anda boleh menggunakan OpenVPN TCP dan UDP sebagai protokol VPN. Pertukaran antara pelayan juga sangat mudah. Penghala ini berdasarkan OpenWRT dan firmware versi ini dikembangkan khusus untuk ExpressVPN. Walaupun penghala ini masih berfungsi dengan baik dengan penyedia VPN lain.

4. TP-Link Archer C2300 – Termurah

TP-Link Pemanah C2300TP-Link Archer C2300 mungkin bukan penghala terbaik dalam senarai dari segi prestasi, tetapi masih berfungsi dengan baik. Itulah sebabnya kami mencadangkannya sebagai model tahap kemasukan. Keselamatan dan privasi dalam talian mesti dapat diakses oleh semua orang, termasuk mereka yang tidak mempunyai wang untuk salah satu penghala VPN yang disebutkan di atas.

Walaupun begitu, penghala ini mungkin merupakan penghala VPN terbaik buat masa ini dalam julat harganya. Anda boleh mencapai kelajuan yang sangat baik dengan penghala ini, walaupun kelajuan terbaik dicapai apabila peranti yang disambungkan menyokong 5GHz.

5. Asus ROG Rapture GT-AX11000 – Penghala yang hebat tetapi sangat mahal dan mencapai kelajuan tinggi pada Wireless AX.

Asus ROG Rapture GT-AX11000Walaupun penghala ini terlalu kuat untuk banyak pengguna, kami tetap ingin menyebutnya sebagai nombor 5 dalam gambaran keseluruhan penghala VPN kami. Ini mungkin penghala terbaik yang tersedia pada masa ini, tetapi kekurangannya ialah anda hanya dapat mencapai kelajuan tertinggi dengan peranti yang menyokong teknologi Wireless AX. Mungkin penghala ini layak mendapat tempat yang lebih tinggi pada masa akan datang, tetapi buat masa ini pilihan ini terlalu mahal untuk banyak pengguna dan tidak semua fungsinya akan relevan untuk pengguna rata-rata.

Bagaimana anda memancarkan penghala anda?

Untuk menyalakan penghala anda, dan dengan itu memastikan bahawa peranti yang disambungkan disambungkan ke Internet melalui sambungan VPN, anda perlu mengambil langkah-langkah berikut:

 • Cari penghala anda dalam pangkalan data penghala DD-WRT (di halaman ini) dan muat turun fail .bin;
 • Periksa arahan khusus pada halaman DD-WRT ini untuk mengetahui cara memasang firmware baru dengan tepat. Sekiranya penghala anda tidak disenaraikan di sini, harap Google penghala anda digabungkan dengan DD-WRT;
 • Cara termudah adalah dengan menukar firmware dengan menggunakan Web-GUI:
  • Tetapkan semula penghala anda (melalui butang pada penghala anda);
  • Log masuk ke sistem pengurusan penghala melalui komputer anda, yang dapat diakses melalui alamat IP penghala anda;
  • Cari sistem pengurusan di mana anda boleh mem-flash firmware baru;
  • Flash firmware (proses ini mungkin tidak terganggu, jika tidak, penghala anda mungkin rosak secara kekal);
  • Tetapkan semula penghala anda;
 • Penghala anda kini dikedip.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara mem-flash penghala anda, lihat artikel DD-WRT kami, yang menerangkan, dengan lebih terperinci, cara mem-flash penghala anda.

Penghala VPN terbaik dengan firmware VPN yang telah dipasang sebelumnya

Daripada mem-flash router anda sendiri, anda juga dapat memilih untuk membeli router yang sudah dikonfigurasi dengan betul agar dapat berfungsi dengan baik dalam kombinasi dengan VPN tertentu. Ini dipanggil penghala pra-kilat. Kami telah memilih beberapa router yang sudah siap untuk berfungsi dengan baik dengan penyedia VPN tertentu. Di bawah ini anda dapat mencari penghala terbaik untuk ExpressVPN. Kami memilih ExpressVPN kerana ini adalah penyedia VPN pilihan nombor 1 kami, menurut ujian dan ulasan kami.

Untuk memanfaatkan fungsi VPN, Anda harus mendapatkan langganan kepada penyedia VPN yang disokong oleh penghala. Harap maklum bahawa semua router pra-kilat berasal dari Amerika dan anda perlu membayar dengan kad kredit atau Paypal. Anda juga perlu memesan penyesuai khas, jika anda tinggal di luar AS dan anda mempunyai pelbagai jenis bekalan elektrik.

1. Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter untuk ExpressVPN

Asus-RT-AC5300Penghala pertama yang kami pilih untuk ExpressVPN adalah Asus RT-AC5300. Ini adalah penghala yang hebat. Penghala ini tidak hanya kelihatan seperti pusat kuasa, tetapi juga. Secara dalaman anda akan menemui pemproses 1.4 GHz yang sangat pantas, secara luaran anda dapat melihat tidak kurang dari 8 antena. Ini membolehkan anda menyambungkan 10 atau lebih peranti dengan mudah pada masa yang sama. Penghala ini juga digambarkan sebagai pilihan terbaik untuk permainan dalam talian dan menonton video dalam kualiti 4K.

Kombinasi ini sangat sesuai untuk streaming Netflix dalam kualiti tinggi, atau menonton BBC iPlayer. Dengan butang di bawah ini anda boleh memesan Asus RT-AC5300. Penghala ini disiapkan untuk berfungsi dengan sempurna dalam kombinasi dengan ExpressVPN.

.

2. Linksys WRT3200ACM untuk ExpressVPN

Linksys WRT3200ACMKami sudah membincangkan Linksys WRT3200ACM di 5 teratas kami, tetapi kerana penghala ini berfungsi dengan baik dengan ExpressVPN, kami juga memasukkannya ke dalam senarai penghala pra-kilat kami. Ini adalah penghala VPN yang sangat baik untuk ExpressVPN, dan jika anda memesannya menggunakan butang di bawah, anda tidak perlu mem-flashnya sendiri.

.

Bagaimana anda menyediakan VPN pada penghala anda?

Menyiapkan dan mengkonfigurasi VPN dengan betul pada penghala anda cukup mudah. Proses ini dipanggil berkelip, di mana anda menyesuaikan firmware penghala. Anda memerlukan arahan yang betul, kerana kemungkinan kecil penghala akan rosak jika anda salah.

OpenWRT adalah pakej sumber terbuka yang paling biasa yang membuat penghala anda bersedia untuk sambungan VPN. Kami telah menulis manual lengkap mengenai cara memasang DD-WRT dan VPN pada penghala anda. Dalam manual ini kami menerangkan prosesnya selangkah demi selangkah dan menambahkan gambar untuk menjadikannya lebih mudah.

Saya sudah mempunyai modem Wi-Fi, yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan internet saya, bagaimana cara kerjanya dengan Penghala VPN?

Kemungkinan anda menerima modem Wi-Fi dari penyedia perkhidmatan internet (ISP) anda. Sekiranya anda masih mahu menyambungkan peranti anda ke penghala VPN, anda harus membelinya secara berasingan dan menyambungkannya ke modem Wi-Fi ISP anda. Cara terbaik adalah menggunakan kabel untuk menyambungkan penghala VPN anda ke modem Wi-Fi anda. Ini membolehkan anda mencapai kelajuan tertinggi. Anda juga perlu menetapkan modem Wi-fi anda ke ‘mode jambatan’. Ini memastikan bahawa modem Wi-Fi anda hanya menghantar internet ke penghala seterusnya dan tidak bertindak sebagai penghala itu sendiri. Dengan cara ini anda masih dapat menyambungkan penghala VPN dengan modem Wi-Fi standard dari penyedia internet anda.

Penghala VPN kesimpulan

Sekiranya anda mencari penghala VPN yang baik, perhatikan faktor-faktor seperti proses pemasangan, jumlah port rangkaian, harga dan kekuatan pemproses. Untuk memberi gambaran umum yang jelas mengenai router VPN terbaik, kami sendiri membuat kajian perbandingan mengenai router VPN terbaik. 5 penghala teratas kami di mana anda harus menyediakan VPN anda sendiri adalah:

 1. Asus RT-AC88U
 2. Asus ROG Rapture GT-AC5300
 3. Linksys WRT3200ACM
 4. TP-Link Pemanah C2300
 5. Asus ROG Rapture GT-AX11000

Anda juga boleh memilih untuk memesan penghala pra-kilat dari Amerika. Anda tidak perlu memasang VPN sendiri, tetapi akan memerlukan lebih banyak wang dan anda mungkin perlu membeli penyesuai yang berasingan untuk mengaktifkan penghala anda. Oleh itu, kami mengesyorkan anda untuk memacu penghala anda sendiri menggunakan rancangan langkah demi langkah DD-WRT kami. Masih berminat dengan penghala pra-kilat, kami mencadangkan kedua untuk ExpressVPN:

 1. Asus RT-AC5300
 2. Linksys WRT3200ACM
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me