ProtonVPN pregled (2020) – Visoka razina sigurnosti | VPNoverview.com

ProtonVPN pregled (2020) – Visoka razina sigurnosti

ProtonVPN je relativno novi VPN pružatelj iz Švicarske. Oni nude i besplatnu i plaćenu verziju svog softvera, a u vlasništvu su ProtonVPN AG. Ova tvrtka lansirala je ProtonMail još 2014. godine. ProtonMail brzo je postao najveći svjetski sigurni dobavljač e-pošte, stavljajući privatnost, anonimnost i enkripciju iznad svega. ProtonVPN je brzo uspio ProtonMail. VPN je razvijen kako bi kupcima ponudio sigurne veze izvan e-pošte. Ova dva projekta – ProtonVPN i ProtonMail – pretvorena su u dva odvojena poduzeća kako bi se održala sigurnost i privatnost Protonovih kupaca..


Tim koji stoji iza ProtonVPN-a stalno radi na promjenama u svijetu: osposobljavaju novinare, educiraju javnost i suprotstavljaju se vladama. Osim toga, započeli su suradnju s Mozillom 2018. S obzirom da im je sjedište u Ženevi, Švicarska, nisu dužni voditi zapisnike. ProtonVPN dostupan je za Windows, MacOS, iOS, Android i Linux te dolazi s mnogim dodatnim mogućnostima prilagodbe. Uz to je moguće više različitih pretplata, počevši od vrlo pristojne besplatne verzije.

Specifikacije ProtonVPN

 • Istovremene veze: 2-10
 • bujica: +
 • Netflix: +
 • Operativni sustavi: Windows, MacOS, iOS, Android, Linux
 • protokoli: IKEv2 / IPSec, OpenVPN
 • Pravila zapisivanja: Zapisnici veza
 • Poslužitelji: 698 poslužitelja u 40+ zemalja
 • Cijena: Od 4,00 USD mjesečno
 • Povrat novca zagarantovan: 30 dana

Brzina – Koliko je brz ProtonVPN?

Mnogi korisnici žele brzi VPN. Ne želite beskonačno čekati da se učita videozapis s YouTubea ili datoteka za preuzimanje jednostavno zato što koristite sigurnu internetsku vezu. Streaming, igranje i surfanje webom trebali bi biti jednostavni i bez odgađanja. VPN potencijalno može usporiti internetsku vezu. Ako ovo postane previše uočljivo, to je definitivan nedostatak usluge.

Da bismo provjerili usporava li VPN vašu vezu (ili je moguće brže), testiramo sve VPN davatelje koji pregledavamo njihovu brzinu. Ispod ćete vidjeti različite brzine koje smo izveli s ProtonVPN. Također smo testirali brzinu VPN-a tijekom svakodnevne upotrebe. Na taj način dobivate dobru i cjelovitu predstavu o učinku koji bi ProtonVPN mogao imati na vašu internetsku vezu.

Rezultati ispitivanja brzine ProtonVPN

U ovom ćete odjeljku pronaći rezultate testova brzine koji smo dobili prilikom testiranja ProtonVPN-a. Svi testovi provedeni su koristeći Plusov posao ProtonVPN bez aktiviranja njihove Secure Core. Ova posebna usluga dvaput preusmjerava internetsku vezu, što dodatno usporava vašu brzinu, stoga smo je izostavili sa svojih testova. Imajte na umu da ovi brojevi uvijek ovise o vašoj lokaciji, internetskom pružatelju i vremenu dana. Za referencu smo dodali test brzine naše jednostavne internetske veze bez upotrebe VPN-a.

Brzina bez VPN-a (speedtest.net):

Najbrži bez VPN-a

Ovo su rezultati speedtest.net-a kada smo testirali vlastitu internetsku vezu bez upotrebe VPN-a. Ovaj test ćemo upotrijebiti za usporedbu ostalih rezultata.

Brzina s lokalnim poslužiteljem (speedtest.net):

Najbrži poslužitelj Nizozemska

Ovo su najbrži rezultati naše internetske veze kada koristimo ProtonVPN poslužitelj koji nam je relativno blizu. U usporedbi s našim prvim testom, ping je ostao potpuno isti. Ovo je dobar znak. U isto vrijeme brzina preuzimanja smanjila se približno za pola, ali i brzina prijenosa ostala je ista. Čini se da lokalni poslužitelji ProtonVPN-a rade vrlo dobar posao.

Poslužitelj u Sjedinjenim Državama (speedtest.net):

Najbrži poslužitelj SAD

Ovo su najbrži rezultati naše internetske veze dok koristimo ProtonVPN poslužitelj u Sjedinjenim Državama. Ovaj put ping se uvelike povećao. Štoviše, preostala je samo desetina brzine za preuzimanje iako je brzina prijenosa malo bolja.

Zaključno: čini se da je američki poslužitelj prilično spor, lokalni poslužitelj je imao vrlo dobre rezultate.

Brzina tijekom svakodnevne uporabe

S ovim rezultatima ispitivanja brzine, znatiželjno smo saznali kako će ProtonVPN raditi tijekom svakodnevne uporabe. Tijekom pregledavanja naišli smo na malo i kašnjenja. Preuzimanje torrenta prošlo je jednako brzo: za petnaestak minuta preuzeli bismo datoteku pristojne veličine. Također smo mogli gledati YouTube videozapise kao što je to uobičajeno, mada je za spremanje videa trebalo više vremena. Igre su također bile u redu: učitavanje pravih stranica i grafike moglo je trajati nešto duže nego inače, ali nakon toga igra je funkcionirala kako treba. Streaming i gledanje Netflixa su također radili, ali s jednim nedostatkom. Da bismo gledali američki Netflix, morali smo koristiti američki poslužitelj. Ova veza za nas je prilično spora i rezultirala je dugim kašnjenjima.

Zaključna brzina ProtonVPN

 • Brzinski testovi pokazali su pristojne rezultate, posebno pri radu s lokalnim poslužiteljem.
 • Američki poslužitelj bio je znatno sporiji od našeg lokalnog poslužitelja.
 • Internet brzina tijekom pregledavanja, strujanja i preuzimanja bila je pristojna.
 • Pristup američkom Netflixu uzrokovao je neka odgađanja.

Sigurnost – Koliko je siguran ProtonVPN?

Sigurnost je možda najvažnija kvaliteta VPN-a. VPN-ovi većinom su poznati po svojoj sposobnosti da štite privatnost i anonimnost korisnika. Ljudi koriste VPN kako bi pretraživali Internet bez praćenja i praćenja. Da bismo osigurali da VPN stvarno to uspješno radi, razmotrimo sigurnost i sigurnost svih VPN-ova koje pregledavamo.

U ovom ćete dijelu pročitati sve o sigurnosti ProtonVPN-a. Koje protokole koriste? Postoje li pravila bez zapisnika? Prekidač za ubijanje? Koje osobne podatke traže od vas? Nakon što odgovorimo na ova pitanja, izvući ćemo konačnu presudu o sigurnosti ProtonVPN-a.

protokoli

ProtonVPN koristi dva različita protokola za svoju mrežu VPN poslužitelja. Ovi protokoli pomažu kodirati vaše podatke. ProtonVPN trenutno radi s IKEv2 / IPSec i OpenVPN. Kad koristite klijent ProtonVPN, možete sami birati želite li koristiti UDP (standardni) ili TCP.

Tvorci ProtonVPN-a odlučili su ne raditi sa poslužiteljima koji koriste PTTP ili L2TP / IPSec. Ovi protokoli su jeftiniji za održavanje, ali općenito nisu tako sigurni kao, na primjer, OpenVPN. ProtonVPN svojim kupcima želi ponuditi samo najbolje. Stoga rade samo sa najsigurnijim protokolima.

Zapisivanje i privatnost

Pravila evidencije VPN-a navode da li pružatelj VPN-a prikuplja i sprema sve podatke o korištenju Interneta od svojih kupaca. Ako je to slučaj, to izravno utječe na vašu privatnost. Spremljene podatke mogu dijeliti trećim stranama ili ih ukrasti hakeri. Neki pružatelji VPN-a čak su podvrgnuti lokalnim zakonima koji ih prisiljavaju na predaju informacija vladama.

ProtonVPN se ne mora baviti takvim zakonima. Sjedište ProtonVPN-a je u Švicarskoj, poznato po zakonu o zaštiti privatnosti. Zemlja nije dio 14 Oči i izuzeta je od mnogih pravila Europske unije. Iz tih razloga Švicarska se općenito smatra dobrom lokacijom za pružatelja VPN-a. Davatelji usluga koji se nalaze tamo nisu dužni voditi evidenciju svojih klijenata i ne moraju se odreći podataka o klijentima.

ProtonVPN na svojoj web stranici tvrdi da rade s politikom bez zapisa. Nisu spremljene nikakve informacije o vašoj vezi ili aktivnosti pregledavanja. Međutim, stvari nisu tako jednostavne: ProtonVPN prikuplja “zapisnike veza”. Ovi se podaci koriste isključivo kako bi se osiguralo da vaš račun ostane siguran i funkcionira kako treba. U tu se svrhu sprema vremenska oznaka vaše najnovije prijave. Oznaka se prepisuje svaki put kada se prijavite. Neće se pohraniti nikakve informacije koje otkrivaju bilo kakvu lokaciju, vrijeme koje ste proveli na VPN vezi ili mjesto na koje ste prijavljeni..

Ti su zapisi veze potrebni da bi se osiguralo zloupotreba vašeg računa. Vremenska oznaka povezana je samo s vašim računom, a ne s vašom IP adresom. Posljednja poznata prijava bit će spremljena sve dok je račun aktivan, osim ako korisnik ne zatraži brisanje podataka.

Otvoreni izvor

ProtonVPN aplikacije nedavno su postale otvorenog koda, što znači da svi mogu pogledati iza kulisa i na taj način pregledati tehnologiju koja stoji iza aplikacije. Na taj način svatko može istražiti jesu li tvrdnje koje tvrtka iznosi točne. Na ovaj način tvrtka ništa ne može sakriti. Pozivaju stručnjake da pogledaju i objave svoja otkrića. Na ovaj način ProtonVPN pokazuje da oni zapravo rade ono što kažu.

Ubojiti prekidač

ProtonVPN ima ugrađeni prekidač za ubijanje. Možete je uključiti ili isključiti u postavkama na nadzornoj ploči VPN-a. Aktivirani prekidač za ubojstvo osigurava da niste u opasnosti ako je vaša VPN veza privremeno prekinuta: sav internetski promet automatski se blokira tako da se više ne može vratiti na vas.

Pored prekidača kill, ProtonVPN ima i “uvijek uključenu VPN značajku”. Ova se opcija automatski povezuje s drugim poslužiteljem kada imate problema s vezom. Na ovaj način uvijek ste na mreži, ali još uvijek neprekidno zaštićeni.

Kakve informacije trebaju ProtonVPN??

Da biste stvorili račun na ProtonVPN-u, trebate s njima podijeliti neke podatke. To se uglavnom odnosi na e-poštu i podatke o plaćanju. Za upotrebu besplatne verzije, samo trebate unijeti adresu e-pošte. Na stranici za plaćanje stoji da se ova adresa e-pošte nikada ne dijeli s trećim stranama i koristi se samo za pitanja vezana uz račun, komunikaciju i oporavak. Naravno, lako biste mogli stvoriti anonimnu adresu e-pošte koja vam se ne može pridružiti (na primjer s ProtonMail).

Za svaku plaćenu pretplatu ProtonVPN morate unijeti podatke o plaćanju. Prilikom plaćanja putem PayPala ili kreditne kartice morat ćete dijeliti neke svoje osobne podatke. No postoje i anonimne opcije. Na ovo ćemo se vratiti kasnije.

Zaključak sigurnosti ProtonVPN

 • ProtonVPN koristi samo najsigurnije i najbolje šifrirane protokole.
 • Pravila dnevnika: samo zapisnici veza koji se sastoje od vremenske oznake vaše najnovije prijave.
 • ProtonVPN aplikacije su otvorenog koda.
 • ProtonVPN ima ugrađeni prekidač za uklanjanje i mogućnost automatske prebacivanja poslužitelja kad padne veza.
 • Da biste stvorili račun, ProtonVPN treba vašu adresu e-pošte i podatke za plaćanje.

Upotrebljivost – Koliko je korisnik jednostavan za ProtonVPN?

VPN radi u pozadini vašeg uređaja. Bez mnogo smetnji s vaše strane, pruža sigurno i anonimno internetsko iskustvo. Stoga je važno da se s VPN-om lako može raditi i prilagođen korisnicima. Ako instalacija i postavljanje VPN-a brzo krene, moći ćete ranije započeti. Dobar tim za podršku i niska cijena također pomažu u prilagođavanju VPN-a za korisnika. Kako bismo osigurali da imate najbolje iskustvo, ovaj odjeljak koristimo za pregled općenitosti ProtonVPN-a o korisniku. Pogledali smo njihovu web stranicu, postupak instalacije, softver, cijenu i korisničku uslugu te dali mišljenje o svakoj.

Web mjesto ProtonVPN

Početna stranica web stranice ProtonVPN izgleda dobro i lako se kreće. Odmah vidite vezu koja vodi izravno na stranicu za plaćanje s različitim pretplatama na ProtonVPN. Pomičite se prema dolje, pronaći ćete informacije o različitim značajkama ProtonVPN-a i prednostima VPN-a općenito. Na početnoj stranici dijele se tweetovi korisnika koji govore o svojim iskustvima.

Gornja traka omogućuje vam navigaciju na različite stranice na web mjestu: informacije, značajke, cijene, blog i podrška. Također se daju gumb za prijavu i izravne veze na društvene mreže ProtonVPN-a. Web stranica je dostupna samo na engleskom jeziku.

Početna stranica web stranice ProtonVPN

Ako kliknete bilo koji Nabavite ProtonVPN odmah ili cijena, Preusmjerit ćete se na stranicu pretplate gdje možete birati između različitih ProtonVPN pretplata. Ako ga odaberete, automatski ćete se odvesti na stranicu za plaćanje na kojoj možete unijeti svoje podatke.

Ukratko: web stranica je vrlo jednostavna za navigaciju, a također pruža obilje informacija o ProtonVPN i VPN-ovima općenito..

Instaliranje ProtonVPN-a

Za upotrebu ProtonVPN trebat će vam račun. Da biste postavili račun, morat ćete navesti neke podatke, ponajviše svoju e-poštu (iako se to može učiniti anonimno putem ProtonMaila) i podatke o plaćanju. Isto tako trebate smisliti ime i lozinku računa. Nakon što kupite svoj račun, vrijeme je za preuzimanje softverskog softvera ProtonVPN. Ovu je stranicu lako pronaći kad ste upravo napravili račun, ali je malo skriven u suprotnom. Da biste ga pronašli, pomaknite se do dna web mjesta i kliknite preuzimanje datoteka u donjem lijevom kutu.

Stranica za preuzimanje web stranice ProtonVPN

Nadzorna ploča može se preuzeti za Windows, MacOS i Linux. Osim toga, stranica za preuzimanje pružit će vam veze do aplikacija Google Play i App Store. Kupca smo preuzeli za Windows i to je postupak koji ćemo ovdje ocijeniti i razgovarati.

Nakon klika Preuzmite za Windows, otvorili smo preuzetu datoteku.

Zaslon za preuzimanje ProtonVPN

Ekran koji se pokazao bio je nerazumljiv: slijedite upute i instalirajte ProtonVPN. Jedino što smo trebali učiniti je dati dozvolu programa da se koristi na našem uređaju.

Prijava ProtonVPN nadzorne ploče

Nakon završetka instalacije, koja ne bi trebala potrajati više od minute, softver se pokreće sam od sebe i pojavljuje se nadzorna ploča. Ovdje se možete prijaviti s pojedinostima svog računa.

Ukratko, postupak instalacije je lagan, iako je stranicu za preuzimanje pomalo teško pronaći ako već imate račun i samo trebate nabaviti softver.

Izgled i jednostavnost upotrebe ProtonVPN-a

Softver ProtonVPN-a jednostavan je za navigaciju i lijep je za oči, ali je također zauzet. Nadzorna ploča sadrži popis zemalja na bočnoj strani zaslona, ​​uključujući traku za pretraživanje i mogućnost omogućavanja posebnog sigurnog jezgra ProtonVPN (za korisnike s ProtonVPN Plus ili Visionary). Ova opcija pruža dodatni sloj zaštite. Tu je i gumb za brzo povezivanje koji automatski odabire najbrži ili najbliži poslužitelj u tom trenutku i povezuje vas s njim. Uz karticu koja sadrži lokacije poslužitelja, postoji i kartica pod nazivom “Profili”. Ovdje možete postaviti osobne profile s vlastitim željama, bilo da se radi o određenoj zemlji, poslužitelju ili protokolu. Vaša IP adresa prikazana je na vrhu ekrana i promijenit će se u ProtonVPN IP nakon povezivanja.

Veći dio zaslona zauzima mapa svijeta. Trokut na karti predstavljaju različite lokacije poslužitelja koje možete odabrati. Na dnu zaslona možete pratiti koliko ste preuzeli i prenijeli tijekom trenutne sesije, koliko je brza vaša veza i koliko dugo je vaša sesija trajala do tog trenutka. Izgled karte vrlo je privlačan. Sve u svemu, izgled cijele nadzorne ploče je profesionalan i ugodan.

ProtonVPN nadzorna ploča

ProtonVPN ima obilje mogućnosti. Mnogi su izravno dostupni na glavnom zaslonu. Ostalo možete pronaći u postavkama. Ići Oko kako biste pronašli podatke o vašoj verziji softvera. Pod, ispod Račun moći ćete izmijeniti svoj račun i plan pretplate. profili prikazuje vam različite profile koje ste napravili.

Pod, ispod postavke možete promijeniti način i kada se program pokreće i pojavljuju li se obavijesti na zaslonu. Također možete odabrati protokol, odabrati automatsko povezivanje ili aktiviranje brzog povezivanja. Idi na Napredna da biste pronašli prekidač za zaustavljanje, zaštitu od propuštanja DNS-a i podjelu tunela.

Prednost ProtonVPN softvera je u tome što se mnogim opcijama može pristupiti jednim klikom. Jednostavno prilagodite svoje iskustvo. Ovo je korisno osobama s iskustvom s VPN-om, ali početnicima može predstavljati prepreku.

Cijene i načini plaćanja

ProtonVPN ima četiri različite VPN pretplate. Ovisno o pretplati po vašem izboru, bit će vam dostupne različite značajke.

besplatna verzija ProtonVPN ne košta ništa i daje vam pristup poslužiteljima u tri različite zemlje (Nizozemska, SAD i Japan). Ova verzija radi samo za jedan uređaj po računu. Ne postoji ograničenje brzine, ali mali broj dostupnih poslužitelja utjecati će na vašu brzinu interneta. Što više ljudi koristi isti poslužitelj, to postaje sporiji. Kao rezultat, vaša brzina može biti puno niža nego što ste navikli. ProtonVPN Free nema ograničenje podataka pa ga možete koristiti u nedogled. Međutim, ProtonVPN Free ne daje vam softver Secure Core i ne podržava strujanje, bujice ili Tor.

Zove se najjeftinija plaćena opcija za ProtonVPN Osnovni, temeljni. Ako odaberete godišnji ugovor umjesto da se odlučite za mjesečno plaćanje, čak dobijate 20% popusta na pretplatu, a to vrijedi za sve pretplate ProtonVPN-a. Osnovna usluga ProtonVPN omogućuje vam pristup svim lokacijama njihovog poslužitelja, omogućava vam zaštitu dva uređaja u bilo kojem trenutku i štiti vas dok koristite P2P.

ProtonVPN Plus paket je malo skuplji od osnovne opcije i uključuje sve iz tog paketa i još više: podršku za Tor i streaming, Plus poslužitelje i Secure Core. Ovu pretplatu možete koristiti na najviše pet uređaja istovremeno.

Ako želite kompletan paket, ProtonVPN vizionarski je dogovor za vas. To vam daje sve prednosti Plus-a, pristup za deset uređaja u bilo koje vrijeme i ProtonMail Visionary. Na ovaj način možete koristiti Protonovu nevjerojatnu e-poštu orijentiranu na privatnost kao i njihov VPN.

Cijene ProtonVPN

Ovisno o vrsti pretplate koju želite, na ProtonVPN-u vjerojatno postoji opcija za vas. Jedna od prednosti ProtonVPN-a je što nude vrlo pristojan besplatni VPN. Povrh toga, njihove plaćene pretplate su povoljne cijene.

ProtonVPN prihvaća sljedeće načine plaćanja:

 • Visa, Mastercard
 • PayPal
 • Bitcoin
 • Unovčiti

Kao što vidite, na ProtonVPN-u postoji više opcija plaćanja. Moguće je platiti anonimno, na primjer, pomoću Bitcoina. Također možete plaćati u gotovini, pod uvjetom da imate ProtonVPN račun. Više o tome možete pročitati na web stranici ProtonVPN. Ako plaćate putem PayPala ili kreditne kartice, morate dati neke osobne podatke. Međutim, ProtonVPN radi sa sigurnim SSL šifriranim plaćanjima, tako da, osim što vaši podaci šalju ProtonVPN na plaćanje, vaša sigurnost nije ugrožena..

Sve plaćene pretplate na ProtonVPN imaju 30-dnevno jamstvo povrata novca: ako niste zadovoljni njihovom uslugom, samo im pošaljite poruku i oni će vam vratiti novac. Ima, međutim, jedna strana napomena: ako ste anonimno platili, davatelj usluge će mnogo teže vratiti vaš novac..

Služba za korisnike

Na web-mjestu ProtonVPN-a nalazi se opsežan FAQ koji daje odgovore na sve vrste pitanja. Oni to nazivaju „bazom znanja“ i naći ćete je pod stavkom Podrška. Ako vaše pitanje nije na popisu ili odgovor nije riješio problem, uvijek se možete obratiti timu za podršku ProtonVPN. Na dnu stranice podrške nalazi se veza koja će vas preusmjeriti u obrazac za kontakt. Unesite svoj operativni sustav, korisničko ime i adresu e-pošte i objasnite svoj problem. Tim za podršku dobit će vam se e-poštom u roku od jednog ili dva radna dana.

Kad smo timu predstavili problem, dobili smo odgovor u roku jednog dana. Tim za korisničku službu pružio nam je objašnjenja, poslao nam link do stranice iz njihovih FAQ-a i tražio nas za više informacija. Nakon što smo odgovorili, ponuđena su nam brojna rješenja. Ono što nam može oduzeti je da je tim za podršku vrlo temeljit: oni pokušavaju otkriti točno što uzrokuje vaš problem i daju sve od sebe da ga riješe. Osim činjenice da će ProtonVPN možda trebati neko vrijeme, ovo je relativno dobro iskustvo. Jedini način na koji bi se to moglo poboljšati bilo bi kada bi ProtonVPN uveo uslugu razgovora uživo.

Zaključak upotrebljivosti ProtonVPN

 • Web stranica ProtonVPN sadrži puno informacija, ali lako je za kretanje.
 • Postupak instalacije ProtonVPN je brz i razumno jednostavan.
 • Softver ProtonVPN ima mnogo opcija, što za početnike može biti teško.
 • ProtonVPN ima besplatnu verziju s ograničenim poslužiteljima.
 • Odabirom godišnje pretplate ostvarujete 20% popusta.
 • ProtonVPN podržava nekoliko načina plaćanja, uključujući anonimne načine.
 • Služba za korisnike je vrlo korisna, ali djeluje samo putem obrazaca i e-pošte.

Mreža poslužitelja ProtonVPN

Široka i dobro funkcionirajuća poslužiteljska mreža velika je prednost bilo kojeg VPN pružatelja iz više razloga. Prije svega, široka mreža je korisna ako želite izbjeći geoblokiranje. Što više pružatelja usluga imaju lokacije, vjerojatnije je da je zemlja koja vam je potrebna. Ovo se odnosi na gledanje američkog Netflixa izvan SAD-a, ali i ako želite čitati određene internetske novine koje nisu slobodno dostupne širom svijeta.

U ovom ćemo dijelu istražiti različite poslužitelje i lokacije poslužitelja koje ProtonVPN nudi. Također ćemo raspravljati je li moguće zatražiti namjensku IP adresu.

Broj poslužitelja i lokacija

U vrijeme pisanja, ProtonVPN ima gotovo 700 poslužitelja u preko 40 zemalja. Dolje su navedene različite lokacije poslužitelja:

 • Australija
 • Austrija
 • Belgija
 • Brazil
 • Bugarska
 • Kanada
 • Kostarika
 • Češka Republika
 • Danska
 • Estonija
 • Finska
 • Francuska
 • Grčka
 • Njemačka
 • Hong Kong
 • Indija
 • Irska
 • Izrael
 • Japan
 • Italija
 • Letonija
 • Litva
 • Luksemburg
 • Moldavija
 • Nizozemska
 • Novi Zeland
 • Norveška
 • Portugal
 • Rumunjska
 • Rusija
 • Srbija
 • Singapur
 • Španija
 • Južna Afrika
 • Južna Korea
 • Švedska
 • Švicarska
 • Tajvan
 • Ukrajina
 • Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Ujedinjene države

ProtonVPN kontinuirano radi na svojoj poslužiteljskoj mreži, što znači da se dostupne zemlje i poslužitelji neprestano mijenjaju. Posjetite njihovu web stranicu kako biste saznali ažurirani popis lokacija.

Svi su ProtonVPN-ovi poslužitelji u vlasništvu i posvećeni davatelju usluga, ali nisu svi dostupni svakom korisniku. Broj poslužitelja kojima imate pristup dijelom ovisi o vašoj pretplati. Sa besplatna verzija tvrtke ProtonVPN imate pristup samo određenim besplatnim poslužiteljima u Japanu, Nizozemskoj i Sjedinjenim Državama. Pretplate Basic, Plus i Visionary imaju pristup na sve lokacije poslužitelja.

ProtonVPN nudi i posebne poslužitelje za P2P (u Švicarskoj, Nizozemskoj, Singapuru i Švedskoj) i poslužiteljima koji podržavaju dvostruku upotrebu humka (u Hong Kongu, Sjedinjenim Državama i Švicarskoj).

Napokon, korištenje lokacija poslužitelja u načinu rada Secure Core djeluje malo drugačije. Sigurna jezgra poslužitelji dodaju dodatni sloj zaštite vašoj vezi stvarajući dvostruki tunel. To znači da ćete biti povezani sa odabranim poslužiteljem putem Secure Core poslužitelja u bilo Švicarskoj, Islandu ili Švedskoj. Ovo su izbori poslužitelja koji Secure Core nudi:

Secure Core poslužitelj
Lokacije poslužitelja
IslandBelgija, Brazil, Kanada, Kostarika, Njemačka, Irska, Izrael, Nizozemska, Norveška, Rusija, Španjolska, Sjedinjene Države
ŠvedskaEstonija, Finska, Francuska, Hong Kong, Japan, Novi Zeland, Portugal, Rusija, Južna Afrika, Južna Koreja, Tajvan
ŠvicarskaAustralija, Austrija, Bugarska, Kanada, Češka, Danska, Grčka, Indija, Italija, Latvija, Luksemburg, Portugal, Rumunjska, Srbija, Singapur, Ukrajina, Velika Britanija, Sjedinjene Države

Namjenska IP adresa

Trenutačno ProtonVPN ne nudi namjenske IP adrese. To znači da možete koristiti samo poslužitelje koji su dostupni i ostalim kupcima. Drugim riječima, IP adresu dijelite s više ljudi. Dijeljenje IP adresa s drugima koji koriste isti VPN bolje je za vašu osobnu sigurnost i privatnost: ako svi koriste isti IP, pogotovo ako su svi podaci na njemu šifrirani, teže je, ako ne i nemoguće, pratiti mrežni promet natrag do jedne osobe , Iz tog razloga ProtonVPN ima samo dinamične, zajedničke IP adrese.

Zaključak poslužiteljske mreže ProtonVPN

 • ProtonVPN ima gotovo 700 poslužitelja u preko 40 zemalja.
 • Broj poslužitelja i lokacija kojima imate pristup djelomično ovisi o vašoj pretplati (besplatno vs premium).
 • ProtonVPN ne nudi namjenske IP adrese.

Opcije ProtonVPN-a

Pored opcija koje su dostupne na softveru, kao što smo raspravljali u odjeljku o korisničkoj opremi, ProtonVPN ima i niz drugih funkcija. Pomoću ProtonVPN-a dobili ste (ograničen) pristup Netflixu i moći ćete anonimno preuzimati bujice koristeći jedan od njihovih posebnih poslužitelja. U ovom ćemo odjeljku reći više o svakoj od tih opcija, kao i o sigurnom jezgri ProtonVPN-a..

ProtonVPN i Netflix

Pitanje koje se često postavlja o bilo kojem VPN-u jest da li ga možete koristiti za gledanje Netflixa. Netflix pokušava onemogućiti VPN-ovima pristup njihovom sadržaju kako bi ostali u skladu s geo-ograničenim klauzulama u svojim ugovorima. Međutim, postoji mnogo VPN-ova koji nastavljaju borbu i pokušavaju ih zaobići. ProtonVPN također pokušava zadržati Netflix za svoje korisnike, uz mješovite rezultate.

ProtonVPN u svom FAQ-u navodi da ne žele poticati kršenje zakona o autorskim pravima i izjava koje je predložio Netflix. Ipak, smatraju da Netflix ne bi trebao zabraniti upotrebu VPN-a, jer VPN nudi sigurnost i privatnost. ProtonVPN želi da korisnici mogu sigurno koristiti Netflix bez da ga nužno koriste kako bi zaobišli geografske blokade.

Bez obzira na to, prilikom upotrebe ProtonVPN-a moguće je gledati američki Netflix izvan Sjedinjenih Država. Nakon povezivanja s američkim poslužiteljem mogli smo gledati serije poput The Office US, koje nam obično ne bi bile dostupne. Učitavanje je trajalo nešto duže nego inače, ali to ima smisla jer testiramo svoje VPN-ove u Nizozemskoj. Pomoću Protona možete pristupiti američkoj, britanskoj i njemačkoj verziji Netflixa.

ProtonVPN i bujice

Preuzimanje bujica pomoću ProtonVPN-a je brzo i jednostavno. Uspjeli smo u trenu preuzeti datoteku pristojne veličine. Tijekom preuzimanja mogli bismo pretraživati ​​Internet bez primjetnih odgađanja. Za to smo koristili jedan od ProtonVPN-ovih namjenskih P2P servera, što je bitno. Ako želite preuzeti nešto pomoću ProtonVPN-a i želite biti sigurni da je vaša veza sigurna, uvijek koristite jedan od tih P2P poslužitelja, u protivnom nećete biti zaštićeni.

Sigurna jezgra

Posebna značajka ProtonVPN-a je njihova mreža Secure Core. Uz Secure Core pružaju svojim korisnicima još veću sigurnost. Secure Core stvara dvostruki VPN tunel koji vezu štiti od mrežnih napada. Secure Core preusmjerava vaš internetski promet na različite poslužitelje prije nego što napusti mrežu ProtonVPN. Namjenski poslužitelji Secure Core koji se koriste u tu svrhu nalaze se u Švicarskoj, Islandu i Švedskoj, gdje su postavljeni ProtonVPN podatkovni centri.

Secure Core dostupan je za ProtonVPN Plus i Visionary i može se ručno uključiti i isključiti. Pored toga, kako je opisano u naslovu “Mreža poslužitelja”, možete odabrati kojem Secure Core poslužitelju želite poslati podatke, ovisno o lokaciji vašeg izlaznog poslužitelja..

Zaključak mogućnosti ProtonVPN

 • Mogućnost gledanja američkog Netflixa, iako bi učitavanje moglo potrajati duže nego inače, ovisno o vašoj lokaciji.
 • ProtonVPN ima specifične P2P poslužitelje koji vam omogućuju sigurno preuzimanje torrenta.
 • ProtonVPN-ova Secure Core nudi dodatnu zaštitu.

Zaključak – Naše iskustvo s ProtonVPN-om

prozodija
kontra
Jednostavan za instalacijuTim za podršku dostupan je samo putem kontakt forme
Web stranica je jednostavna za pregledavanjeMnoge mogućnosti mogu biti zbunjujuće za početnike
Puno opcija
Jaka enkripcija
Pristup Netflixu
Pristojne cijene
Secure Core za dodatnu sigurnost

ProtonVPN je već izgradio jaku reputaciju. Vrlo dobro se brinu za sigurnost svojih poslužitelja i nude mnogo mogućnosti za još veće poboljšanje toga. Secure Core osigurava da premium korisnici imaju mogućnost zaštite sebe dvostrukim VPN tunelom. Nadalje, VPN ima vrlo povoljne cijene, radi s Netflixom i preuzima i ima lijep izgled. Naši lokalni poslužitelji pokazali su mali gubitak brzine. Nažalost, američki poslužitelji nisu radili dobro za nas. Osim toga, služba za korisnike je pomalo nezgrapna, iako je pomoć koju smo dobili bila vrlo cjelovita i pristojna. Sve u svemu, ProtonVPN je definitivno dobar izbor ako tražite VPN s mnogim opcijama i jakom enkripcijom.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map