Преглед на Mullvad (2020) – Отличен по отношение на поверителност и бързина

Contents

Преглед на Mullvad (2020) – Отличен по отношение на поверителност и бързина

Mullvad е доставчик на VPN, разположен в Швеция (държава с „14 очи“), която се фокусира основно върху поверителността. Те приемат своята мисия много сериозно: дори не се нуждаете от имейл адрес, за да се регистрирате за акаунт. На техния уебсайт Mullvad ще ви предостави уникален код, който ви позволява да влезете и да получите платен абонамент. Плащането може да стане и анонимно.


Освен тази много частна система, Mullvad също изпреварва играта, когато става въпрос за VPN протоколи. Потребителите на Mullvad могат да избират например да използват протокола WireGuard. Този протокол е разработен специално за потребители на Linux и се очаква да работи дори по-добре от IPsec и OpenVPN.

Спецификации Mullvad

 • Едновременни връзки: 5
 • Torrents: +
 • Нетфликс:
 • Операционна система: Windows, Mac, Android, Linux
 • протоколи: OpenVPN, WireGuard
 • Политика за регистрация: Без трупи
 • Сървъри: 410 сървъра в 39 страни
 • Цена: € 5, – месец
 • Гарантирано връщане на парите: 30 дни

Скорост – Колко бърз е Мулвад?

Искате ли да разглеждате, стриймвате и изтегляте без усилие, докато сте защитени от VPN? Тогава ще ви трябва VPN, който едва се отразява на скоростта ви в интернет. Ето защо ние подробно тествахме скоростта на Мулвад. По-долу са нашите резултати от теста.

Резултати от тестовете за скорост Mullvad

Преди да тестваме Mullvad, първо проведохме тест за собствената си ‘гола’ връзка без VPN чрез speedtest.net. След това включихме Mullvad и избрахме локален сървър, за да проверим до каква степен са засегнати скоростите за изтегляне и качване. Продължихме да правим същото със сървър в Съединените щати. Опитахме се да запазим тестовите променливи възможно най-последователно.

Скорост без VPN (speedtest.net):

Mullvad speedtest без VPN

Това беше скоростта на връзката ни, когато не използвахме VPN. Ще използваме тези резултати, за да сравним другите ни тестове.

Локален сървър (speedtest.net):

Mullvad най-бързият локален сървър

Това са най-бързите резултати от нашата връзка след свързване към локален сървър в Холандия, предоставен от Mullvad. И скоростите за качване и изтегляне почти не бяха засегнати.

Сървър в Съединените щати (speedtest.net):

Mullvad най-бързият сървър на САЩ

Американските сървъри на Mullvad са изключително бързи в сравнение с тези на други доставчици на VPN. Както обикновено, пингът силно се увеличи, но скоростта на изтегляне и качване остана висока.

Скорост по време на ежедневна употреба

Най-бързите резултати на Mullvad са невероятни. Затова не се изненадахме, когато не забелязахме разлика в скоростта, когато Mullvad беше активиран по време на ежедневната ни употреба в интернет. Поток в YouTube, игри през Steam, изтегляне както в нашия браузър, така и през торент мрежи, както и всяка друга употреба на интернет мина безпроблемно и без хълцане: скоростта ни едва бе засегната от Mullvad. С тези резултати Mullvad е един от най-бързите VPN, които сме тествали.

Скорост на заключение Mullvad

Първоначално очакванията ни за скоростта на Mullvad бяха ниски, тъй като този VPN доставчик е толкова силно фокусиран върху сигурността. Независимо от това, Мулвад се представи удивително, когато става въпрос за скорост и успя да ни изненада. Ето нашите заключения:

 • Mullvad достигна много високи скорости по време на нашите обширни тестове за скорост
 • Нашата скорост на интернет по време на ежедневната употреба на интернет едва се повлия от Mullvad
 • Mullvad е изключително бърз VPN доставчик – по-бърз от повечето други VPN

Безопасност – Колко сигурен е Mullvad?

Може би най-важният аспект на всеки VPN е неговата безопасност. Това също е тясно свързано с личния живот. На тези фронтове Мулвад е чудесен избор. Те използват най-безопасните протоколи и дори мислят за уникална система за обработка на клиентски акаунти, така че те изискват възможно най-малко лични данни от вас.

протоколи

Mullvad избира да използва само най-безопасните протоколи: OpenVPN и WireGuard. OpenVPN бавно се превърна в стандарт за VPN доставчици. WireGuard е сравнително нов протокол, който все още се разработва, но уж вече е по-добър от IPsec и OpenVPN. С други думи: когато става въпрос за протоколи, Mullvad изпреварва играта.

Записване и поверителност

Мулвад има строга политика за без регистрация. Декларацията им за поверителност е много ясна, казва на всички какво точно правят и не влизат. Като цяло, те държат малко на никаква информация за вас. Те дори споменават как всички данни, които събират, се запазват и за колко време. Те открито признават също, че ако използвате конкретни методи на плащане, ще има други страни, които ще получат определена информация за вас.

Политиката за поверителност на Mullvad е уникална. Въпреки че има доста доставчици, които са много отворени по отношение на политиката си в наши дни, Mullvad може би е единственият, който показва начина им на работа открито. Това не е толкова странно, тъй като те влизат до нищо и единственото нещо, от което се нуждаят от вас, за да си създадат акаунт, е метод на плащане (който може да идва с допълнителна лична информация за плащане). Не е нужно дори имейл адрес, за да използвате тази VPN. Ако искате да им изпратите имейл, например да се свържете с поддръжката на клиентите, можете да използвате шифрован PGP имейл. Накратко, Мулвад е помислил за всичко, що се отнася до личния живот.

От каква информация се нуждае Mullvad?

Mullvad не изисква да им давате своя имейл адрес. Това е доста уникално, защото повечето други частни доставчици на VPN ще се нуждаят от вашия имейл, за да отворят акаунт за вас. С Mullvad се нуждаете само от уникален код, предоставен ви от тях. Можете да свържете абонаментното плащане с този код. Това е всичко, което Mullvad трябва да ви даде достъп до тяхната VPN мрежа.

Заключение за безопасност Mullvad

Mullvad е изключително безопасен VPN. Може да е един от най-сигурните първокласни VPN, на които се натъкнахме до този момент. Следователно нашите заключения са следните:

 • Mullvad използва само най-безопасните протоколи: OpenVPN и WireGuard
 • Mullvad не пази журнали от всякакъв вид
 • Не е необходим имейл адрес, за да създадете VPN акаунт с Mullvad
 • Изпращането на имейли до поддръжка на клиенти може да се извърши и чрез шифрован PGP имейл
 • Единственото забележително нещо е, че Мулвад е базиран в държава с „14 очи“, което може да означава, че Мулвад може да бъде подложен на натиск (сега или в бъдеще) да се откаже от регистрационни файлове (въпреки че няма да ги има, така че да не могат да споделят тях)

Използваемост – колко удобен за потребителя е Mullvad?

Удобството за ползване на Mullvad е прилично. Много VPN софтуер изглежда подобно в наши дни и Mullvad не е изключение. Тази позната формула прави Mullvad много удобен за потребителите доставчик на VPN. Въпреки това, има няколко възможности, които пропускаме, когато сравним услугата с тази на, например, NordVPN. Това е най-вече, когато става дума за незначителни неща, като например, че не можете да видите колко е пренаселен сървър и кои сървъри са най-подходящи за торенти или стрийминг. Освен това не можете да инсталирате Mullvad на вашия iPhone чрез AppStore. Вместо това ще трябва да направите това чрез конфигурационни файлове на OpenVPN или WireGuard.

Уебсайтът на Мулвад

Mullvad има структуриран уебсайт, съдържащ полезна информация. Ще можете да намерите повечето от това, което търсите на началната страница. Всяка по-задълбочена конкретна информация може да бъде намерена на страницата им с често задавани въпроси. Според нас това не винаги е удобно. Въпреки че има страница „за“ с информация за компанията зад Mullvad и визията на доставчика, ние пропускаме по-практичната информация, която повечето други доставчици на VPN биха съхранявали на страница „Функции“.

Начална страница на уебсайта на Mullvad VPN

За да влезете в уебсайта и да получите достъп до страницата „Моят акаунт“, всичко, от което се нуждаете, е кодът, който използвате за своя VPN акаунт. Този код е перфектен, що се отнася до поверителността, но големият недостатък е, че всеки може да влезе в акаунта си, след като получи кода. На практика това има малка разлика, тъй като единствените опции, достъпни в тази част на уебсайта, са управлението на пристанищата и възможността за извършване на плащане. Независимо, това е нещо, което трябва да се знае. В крайна сметка хората биха могли да използват вашия акаунт, ако имат вашия код и изтеглят софтуера. Ето защо е важно никога да не споделяте кода на акаунта си с никой друг.

Ако искате да изтеглите Mullvad, няма да трябва да влизате първо. Просто изтеглете софтуера, като щракнете върху ясно зеления бутон „Изтегляне“ в горната част на началната страница. След като стигнете до страницата за изтегляне, ще можете да изберете подходящия софтуер за вашата операционна система.

Инсталиране на Mullvad

Инсталирането на Mullvad е лесно, но не работи по същия начин като инсталирането на всеки друг VPN доставчик. Ето защо искахме да отделим време да обясним как работи. Можете да започнете, като изтеглите софтуера или генерирате номер на акаунт. Първото едно или друго всъщност не променя много процедурата. Избрахме първо да генерираме номер на акаунт, който ще обясним по-долу.

 1. Отидете на началната страница на Mullvad, превъртете надолу и кликнете върху „Създаване на акаунт“. Ще стигнете до страница с уникален код. Този код е всичко, което трябва да влезете и да конфигурирате акаунта си, така че не забравяйте да го запазите.
 2. Извършете плащането като изберете начина си на плащане на страницата с номера на сметката и следвате посочените стъпки.
 3. Изтеглете софтуера на Mullvad VPN като изтеглите инсталационния файл .exe за вашата ОС.
 4. Следвай стъпките посочен от екрана за инсталиране на Mullvad VPN.
 5. Отворете софтуера Mullvad след като инсталацията приключи.
 6. Попълнете номера на акаунта си и свържете се към който и да е Mullvad VPN сървър, който харесвате!

Външен вид и лекота на използване на Mullvad

Mullvad свърза сървъра на ЧикагоВъпреки че софтуерът на Mullvad може да изглежда като този на повечето други първокласни VPN мрежи, има какво да кажем за минималното количество опции, които ви позволява. Тъй като Mullvad е избрал да ограничи избора между VPN протоколи, наред с други опции, софтуерът е много лесен за използване. Единственият недостатък е, че има много малко информация за различните сървъри, например колко са заети и дали те са подходящи за изтегляне на торенти и деблокиране на американската версия на Netflix.

Освен тези дребни неща, няма какво да се каже за използваемостта на Мулвад. Софтуерът не е изключителен, но всичко е лесно да се намери и работи добре. Малка досада беше, че софтуерът е обвързан с лентата на задачите и свежда до минимум всеки път, когато щракнете навсякъде извън този екран. Като цяло обаче Mullvad е приличен, минималистичен VPN, що се отнася до външния вид и лекотата на използване.

Цени и начини на плащане

при € 5, – месец, което е приблизително $ 5,50, Mullvad е доста скъп. Тази цена не се променя, без значение дали искате абонамент само за един месец или много повече. Те насърчават плащането чрез Bitcoin или Bitcoin Cash, като ви дават 10% отстъпка, ако решите да платите по един от тези начини. Въпреки че това не е огромна отстъпка, може да си струва да проверите дали искате да използвате Mullvad за по-дълъг период от време.

Начини на плащане на Mullvad

Що се отнася до начините на плащане, можете да избирате от следните опции:

 • Paypal
 • Кредитна карта
 • банков трансфер
 • мах
 • Bitcoin
 • Биткойн кеш
 • Пари в брой
 • ваучър

Плащането чрез Bitcoin или Bitcoin Cash е най-анонимната опция. Възможно е също така да превеждате парите директно от банковата си сметка в тяхната. В този случай по време на прехвърлянето ще споделяте информация за профила си, което означава, че вече няма да сте напълно анонимни. Друго, което си струва да се спомене, е, че Mullvad предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Обслужване на клиенти

Mullvad предлага отлична поддръжка на клиенти. Въпреки че не предлагат чат на живо на място, те бързо реагират на имейли. Често получавахме отговор на нашите въпроси в рамките на 10 минути. Беше очевидно, че реалните служители ни отговарят и че искрено се опитват да ни помогнат, вместо да ни дават стандартни отговори, което много оценихме..

Единственото нещо, с което не можаха да ни помогнат, беше деблокирането на американската версия на Netflix. Тъй като Mullvad се фокусира върху безопасността и неприкосновеността на личния живот, те избраха да не се опитват да деблокират Netflix. Това е жалко, но ние разбираме доставчик, насочен към поверителност като Mullvad, който взема това решение.

Заключение използваемост Mullvad

След като тествахме Mullvad, стигнахме до следните изводи относно използваемостта на доставчика:

 • Mullvad е минималистичен, но удобен за употреба доставчик на VPN
 • Софтуерът на Mullvad е бърз и лесен за използване
 • Създаването на акаунт е просто и се извършва с няколко кликвания
 • Mullvad е лесен за инсталиране
 • Mullvad няма приложение за iOS в AppStore
 • Потребителската поддръжка на Mullvad реагира изненадващо бързо чрез имейл
 • Тъй като абонаментът струва 5 евро – на месец (приблизително $ 5,50), Mullvad не е най-евтиният VPN
 • Mullvad предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите

Сървърна мрежа Mullvad

Mullvad има доста голяма сървърна мрежа. Не е толкова голям, колкото този на ExpressVPN или CyberGhost, но включва няколко стотин сървъра. Mullvad раздели сървърите си в три категории:

 • OpenVPN сървъри (по-стандартните VPN сървъри)
 • WireGuard сървъри („новият“ вид VPN сървър: те трябва да са по-бързи от OpenVPN сървърите, но все още се разработват)
 • Мостове (специален вид VPN сървър за когато други сървъри не са налични поради онлайн цензурата)

Mullvad не се различава между поточни или P2P сървъри. Освен това те не предлагат специални сървъри „Onion“ за мрежата Tor, както прави NordVPN.

Брой сървъри и местоположения

Mullvad има общо 410 сървъра, разпределени в 63 града в 39 държави. Местоположенията на сървърите могат да се видят в таблиците по-долу:

Mullvad OpenVPN сървъри

Страна
Брой сървъри
Места
Албания1Тирана
Австралия10Аделаида, Бризбейн, Канбера, Мелбърн, Пърт, Сидни
Австрия3Виена
Белгия3Брюксел
Бразилия2Сао Пауло
България2София
Канада13Монреал, Торонто, Ванкувър
Чехия3Прага
Дания6Копенхаген
Финландия6Хелзинки
Франция3Париж
Германия20Франкфурт
Гърция1Атина
Хонг Конг2Хонг Конг
Унгария2Будапеща
Индия1Pune
Израел1Тел Авив
Италия2Милан
Япония2Токио
Латвия1Рига
Люксембург1Люксембург
Молдова1Кишинев
Холандия18Амстердам
Нова Зеландия1Оукланд
Норвегия7Осло
Полша3Варшава
Португалия1Лисабон
Румъния2Букурещ
Сърбия2Белградо, Ниш
Сингапур2Сингапур
Южна Африка1Йоханесбург
Испания3Мадрид
Швеция57Гьотеборг, Хелсингборг, Малмьо, Стокхолм
Швейцария9Цюрих
Украйна1Киев
Обединени арабски емирства1Дубай
Великобритания27Лондон, Манчестър
Съединени щати67Атланта, Чикаго, Далас, Денвър, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Феникс, Пискатауей, Солт Лейк Сити, Сан Франциско, Сиатъл, Секаук

Mullvad WireGuard сървъри

Страна
Брой сървъри
Места
Австралия4Мелбърн, Сидни
Австрия2Виена
Белгия2Брюксел
Бразилия1Сао Пауло
България3София
Канада7Монреал, Ванкувър
Чехия3Прага
Дания2Копенхаген
Финландия1Хелзинки
Франция3Париж
Германия5Франкфурт
Хонг Конг1Хонг Конг
Унгария2Будапеща
Индия1Pune
Ирландия1Дъблин
Италия3Милан
Япония2Токио
Латвия1Рига
Молдова1Кишинев
Холандия3Амстердам
Нова Зеландия2Оукланд
Норвегия3Осло
Полша3Варшава
Румъния3Букурещ
Сърбия2Belgrado
Сингапур1Сингапур
Испания3Мадрид
Швеция9Гьотеборг, Малмьо, Стокхолм
Швейцария4Цюрих
Украйна1Киев
Великобритания7Лондон, Манчестър
Съединени щати19Атланта, Чикаго, Далас, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Феникс, Пискатауей, Солт Лейк Сити, Сиатъл

Мулвад мостове

Страна
Брой сървъри
Места
Австралия1Сидни
Канада1Монреал
Германия1Франкфурт
Хонг Конг1Хонг Конг
Холандия1Амстердам
Норвегия1Осло
Полша1Варшава
Румъния1Букурещ
Сингапур1Сингапур
Швеция3Гьотеборг, Хелсингборг, Малмьо
Съединени щати4Чикаго, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк
Великобритания1Лондон

Специализиран IP адрес

Mullvad не предлага специални IP адреси. Всичките им IP адреси са споделени и не очакваме това да се промени скоро. Mullvad е фокусиран върху поверителността и сигурността, а статичните IP адреси, като специализиран IP, са по-лесни за проследяване до един човек. Следователно има смисъл те да изберат да не ги предлагат.

Заключение сървър netwerk Mullvad

Това са нашите заключения относно сървърната мрежа на Mullvad:

 • Mullvad има разумен брой сървъри по целия свят
 • Mullvad има 288 OpenVPN сървъра, 105 WireGuard сървъри и 17 моста
 • Потребителите на Mullvad могат да използват само споделени IP адреси

Опциите на Мулвад

Mullvad е прост и функционален VPN. Освен добър ключ за убиване и сървъри Bridge, те не предлагат допълнителни функции като доставчици като Surfshark. Няма бял списък, възможност за използване на MultiHop сървъри или блокиране на проследяване. В известен смисъл това е част от силата на Mullvad: те се стремят да предложат частен и безопасен VPN. Всички други луксове са на второ място.

Mullvad и Netflix

Netflix App IconНе можем да гарантираме, че Mullvad ще работи за отблокиране на американската версия на Netflix. Netflix активно се опитва да попречи на VPN потребителите да използват техните услуги, а сървърите на Mullvad изглежда не могат да заобиколят този блок. Когато ги попитахме за това, Mullvad ни уведоми, че някои потребители успяват да получат достъп до Netflix, когато използват прокси сървъра SOCKS5 и нюйоркския сървър, но това не работи за нас. Това е истински срам за VPN, който достига такива скорости и би бил идеален за стрийминг на Netflix, ако само той успя да ви даде достъп.

Мулвад и порой

Лого на BittorrentВъпреки че Mullvad няма специализирани P2P сървъри, нашите локални сървъри работеха, докато изтегляха торенти. Файловете бяха изтеглени бързо поради високата скорост на сървърите на Mullvad. Освен това можете да намерите допълнителни инструкции за защита на вашия BitTorrent клиент на уебсайта Mullvad. Други клиенти не се поддържат от Mullvad, тъй като те не са с отворен код, не съдържат рекламен или нежелателен софтуер или просто не предлагат прилични настройки за поверителност.

Опции за заключение Mullvad

 • Mullvad не работи с Netflix
 • Изтеглянето на торенти с Mullvad е възможно и има допълнителни опции за безопасност за BitTorrent
 • Mullvad има ключ за убийство
 • Мостовите сървъри на Mullvad могат да ви помогнат да заобиколите упоритите защитни стени

Изводи – Нашият опит с Mullvad

Професионалисти
Против
Много добър, що се отнася до безопасността и неприкосновеността на личния животNetflix не работи
Не съхранява регистрационни файловеСравнително скъп
Използва само най-силните VPN протоколиНяма софтуер за iOS
Изключително бързи сървъриНамира се в държава с „14 очи“
Много удобен за употреба софтуер
Поддръжката на клиентите реагира бързо
Незадължителни WireGuard сървъри
Възможно изтегляне чрез торенти

Като цяло Mullvad е отличен доставчик на VPN. Въпреки че основно се съсредоточават върху безопасността и поверителността, те също оценяват много добре, що се отнася до скоростта и използваемостта. Според нас Mullvad е без съмнение един от най-добрите VPN мрежи. Единственият недостатък е, че Mullvad е доста скъп и не работи с (американската версия на) Netflix. За някои потребители това ще бъде достатъчно причина да изберат по-евтино VPN, което дава на потребителите достъп до Netflix.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me