Pregled Mullvada (2020) – Odličen v smislu zasebnosti in hitrosti

Pregled Mullvada (2020) – Odličen v smislu zasebnosti in hitrosti

Mullvad je ponudnik VPN s sedežem na Švedskem (država „14 oči“), ki se osredotoča predvsem na zasebnost. Svojo misijo jemljejo zelo resno: za prijavo na račun ne potrebujete niti e-poštnega naslova. Na njihovi spletni strani vam bo Mullvad zagotovil edinstveno kodo, ki vam omogoča prijavo in plačilo naročnine. Plačilo lahko opravite tudi anonimno.


Poleg tega zelo zasebnega sistema je Mullvad tudi pred igro, ko gre za VPN protokole. Uporabniki Mullvada se lahko na primer odločijo za uporabo protokola WireGuard. Ta protokol je bil razvit posebej za uporabnike Linuxa in naj bi deloval celo bolje kot IPsec in OpenVPN.

Specifikacije Mullvad

 • Hkratne povezave: 5
 • Hudourniki: +
 • Netflix:
 • Operacijski sistemi: Windows, Mac, Android, Linux
 • Protokoli: OpenVPN, WireGuard
 • Politika beleženja: Brez dnevnikov
 • Strežniki: 410 strežnikov v 39 državah
 • Cena: 5 €, – mesec
 • Garancija za vračilo denarja: 30 dni

Hitrost – kako hiter je Mullvad?

Ali želite brskati, pretakati in nalagati brez napora, ko je zaščiten z VPN? Nato boste potrebovali VPN, ki komajda vpliva na vašo hitrost interneta. Zato smo natančno preizkusili hitrost Mullvada. Spodaj so naši rezultati testov.

Rezultati hitrostnih preskusov Mullvad

Preden smo preizkusili Mullvad, smo najprej izvedli test lastne ‘gole’ povezave brez VPN prek speedtest.net. Nato smo vklopili Mullvad in izbrali lokalni strežnik, da preverimo, v kakšni meri je vplivala naša hitrost prenosa in nalaganja. To smo storili tudi s strežnikom v ZDA. Poskusili smo ohraniti čim bolj dosledne testne spremenljivke.

Hitrost brez VPN (speedtest.net):

Najhitrejši Mullvad brez VPN

To je bila hitrost naše povezave, ko nismo uporabljali VPN-ja. Te rezultate bomo uporabili za primerjavo naših drugih testov.

Lokalni strežnik (speedtest.net):

Najhitrejši lokalni strežnik Mullvad

To so najhitrejši rezultati naše povezave po povezavi z lokalnim strežnikom na Nizozemskem, ki ga je zagotovil Mullvad. Tako hitrost prenosa kot prenosa je komaj vplivala.

Strežnik v Združenih državah Amerike (speedtest.net):

Mullvad najhitrejši strežnik ZDA

Ameriški strežniki Mullvad so izredno hitri v primerjavi s strežniki drugih ponudnikov VPN. Kot običajno se je ping močno povečal, hitrost prenosa in prenosa pa je ostala visoka.

Hitrost med vsakodnevno uporabo

Najhitrejši rezultati Mullvada so neverjetni. Zato nismo bili presenečeni, ko nismo opazili razlike v hitrosti, ko je bil Mullvad aktiviran med vsakodnevno uporabo interneta. Pretakanje na YouTubu, igranje prek Steam-a, nalaganje v naš brskalnik in prek hudourniških omrežij ter vsa druga uporaba interneta je potekala gladko in brez kolcanja: Mullvad je na našo hitrost komajda vplival. S temi rezultati je Mullvad eden najhitrejših VPN-jev, ki smo jih preizkusili.

Hitrost zaključka Mullvad

Sprva so bila naša pričakovanja glede hitrosti Mullvada nizka, saj je ta ponudnik VPN tako močno usmerjen v varnost. Ne glede na to je Mullvad izvedel neverjetno, ko gre za hitrost, in nas je uspel presenetiti. Tukaj so naši sklepi:

 • Med našimi obsežnimi hitrostnimi testi smo Mullvad dosegli zelo visoke hitrosti
 • Mullvad je našo hitrost interneta med vsakodnevno uporabo interneta komajda prizadel
 • Mullvad je izjemno hiter ponudnik VPN – hitrejši od večine drugih VPN-jev

Varnost – Kako varen je Mullvad?

Varnost najpomembnejši vidik katerega koli VPN je njegova varnost. To je tudi tesno povezano z zasebnostjo. Na teh frontah je Mullvad odlična izbira. Uporabljajo najvarnejše protokole in celo razmišljajo o edinstvenem sistemu za upravljanje računov strank, zato zahtevajo čim manj osebnih podatkov o vas.

Protokoli

Mullvad se odloči za uporabo samo najvarnejših protokolov: OpenVPN in WireGuard. OpenVPN je počasi postal standard za ponudnike VPN. WireGuard je relativno nov protokol, ki se še razvija, a naj bi bil že boljši od IPsec in OpenVPN. Z drugimi besedami: ko gre za protokole, je pred igro Mullvad.

Beleženje in zasebnost

Mullvad ima strogo politiko brez zapisov. Njihova izjava o zasebnosti je zelo jasna, saj vsem natančno pove, kaj počnejo in se ne prijavijo. Na splošno nimajo malo informacij o vas. Omenjajo celo, kako so shranjeni vsi podatki, ki jih zbirajo, in za kako dolgo. Odkrito priznavajo tudi, da bodo v primeru uporabe določenih plačilnih sredstev druge stranke prejele določene podatke o vas.

Politika zasebnosti podjetja Mullvad je edinstvena. Čeprav je danes veliko ponudnikov, ki so zelo odprti glede svoje politike, je morda Mullvad edini, ki kaže način, kako to odkrito upravljajo. To ni tako nenavadno, saj se prijavijo zraven nič in edino, kar morate, da ustvarijo račun, je način plačila (ki lahko vsebuje dodatne osebne podatke o plačilu). Za uporabo te VPN ne potrebujete niti e-poštnega naslova. Če želite, da jih pošljete po e-pošti, na primer, da vzpostavite stik s podporo za stranke, lahko uporabite šifrirano e-poštno sporočilo s PGP. Skratka, Mullvad je o zasebnosti pomislil na vse.

Katere podatke potrebuje Mullvad?

Mullvad ne zahteva, da jim navedete svoj e-poštni naslov. To je povsem edinstveno, saj bo večina drugih zasebnih ponudnikov VPN potrebovala vaš e-poštni naslov, da odpre račun za vas. Pri Mullvadu potrebujete samo edinstveno kodo, ki vam jo je zagotovil. S to kodo lahko povežete naročnino. To je vse, kar Mullvad potrebuje za dostop do njihovega omrežja VPN.

Zaključek varnosti Mullvad

Mullvad je izjemno varen VPN. To bi lahko bil eden najvarnejših premium VPN-jev, na katerega smo naleteli do tega trenutka. Zato so naši sklepi naslednji:

 • Mullvad uporablja samo najvarnejše protokole: OpenVPN in WireGuard
 • Mullvad ne vodi nobenih dnevnikov
 • Za ustvarjanje računa VPN pri Mullvadu ne potrebujete e-poštnega naslova
 • Pošiljanje e-poštnih sporočil v podporo strankam lahko poteka tudi prek šifriranega e-poštnega naslova PGP
 • Edina omembe vredna je, da ima Mullvad sedež v državi “14 oči”, kar bi lahko pomenilo, da bi lahko Mullvad pritisnil (zdaj ali v prihodnosti), da se odpove dnevnikom (čeprav jih ne bo imel, zato jih ne bi mogel deliti njim)

Uporabnost – Kako uporabniku prijazen je Mullvad?

Uporabnikom prijaznost do Mullvada je spodobna. Veliko programov VPN je danes podobnih in Mullvad ni izjema. Ta znana formula naredi Mullvad zelo prijaznega ponudnika VPN. Kljub temu je nekaj možnosti, ki jih pogrešamo, če primerjamo storitev, na primer NordVPN. To je večinoma, ko gre za manjše stvari, na primer, da ne vidite, kako je gneča strežnika in kateri strežniki so najbolj primerni za hudournike ali pretakanje. Poleg tega Mullvad ne morete namestiti na vaš iPhone prek AppStoreja. Namesto tega boste to morali storiti prek konfiguracijskih datotek OpenVPN ali WireGuard.

Spletna stran Mullvad

Mullvad ima strukturirano spletno mesto, ki vsebuje nekaj koristnih informacij. Na domači strani boste lahko našli večino tistega, kar iščete. Vse podrobnejše informacije najdete na njihovi strani s pogostimi vprašanji. Po našem mnenju to ni vedno priročno. Medtem ko obstaja stran »približno« s podatki o podjetju, ki stoji za Mullvadom, in vizijo ponudnika, pogrešamo bolj praktične informacije, ki bi jih večina drugih ponudnikov VPN shranila na stran »Funkcije«.

Domača stran spletnega mesta Mullvad VPN

Če se želite prijaviti na spletno mesto in dostopati do strani »Moj račun«, potrebujete le kodo, ki jo uporabljate za svoj račun VPN. Ta koda je popolna, ko gre za zasebnost, vendar je velika pomanjkljivost ta, da se lahko vsakdo prijavi v svoj račun, ko je dobil kodo. V praksi je to malo drugače, saj sta na tem delu spletnega mesta na voljo samo možnosti upravljanja pristanišč in možnost plačila. Ne glede na to se je treba zavedati. Konec koncev bi ljudje lahko uporabljali vaš račun, če bi imeli kodo in prenesli programsko opremo. Zato je pomembno, da kode svojega računa nikoli ne delite z drugimi.

Če želite prenesti program Mullvad, se vam ne bo treba najprej prijaviti. Preprosto prenesite programsko opremo s klikom na čisto zeleni gumb »Prenos« na vrhu domače strani. Ko odprete stran za prenos, boste lahko izbrali pravo programsko opremo za svoj operacijski sistem.

Namestitev Mullvada

Namestitev programa Mullvad je preprosta, vendar ne deluje povsem enako kot namestitev katerega koli drugega ponudnika VPN. Zato smo si želeli vzeti čas za razlago, kako deluje. Lahko začnete s prenosom programske opreme ali ustvarjanjem številke računa. Če naredite eno ali drugo, postopek v resnici ne spremeni veliko. Odločili smo se, da bomo najprej ustvarili številko računa, kar bomo pojasnili spodaj.

 1. Pojdite na domačo stran Mullvad, pomaknite se navzdol in kliknite »Ustvari račun«. Prišli boste do strani z edinstveno kodo. Ta koda je vse, kar boste morali prijaviti in konfigurirati svoj račun, zato poskrbite, da bo varen.
 2. Dokončajte plačilo z izbiro načina plačila na strani s številko računa in sledite navedenim korakom.
 3. Prenesite programsko opremo Mullvad VPN s prenosom namestitvene datoteke .exe za vaš operacijski sistem.
 4. Sledite korakom nakazuje namestitveni zaslon Mullvad VPN.
 5. Odprite programsko opremo Mullvad ko je namestitev končana.
 6. Izpolnite številko računa in povežite se s katerim koli strežnikom Mullvad VPN!

Izgled in enostavnost uporabe

Mullvad je povezal čikaški strežnikČeprav je programska oprema Mullvad morda videti kot večina drugih premium VPN-jev, je nekaj za povedati za minimalno količino možnosti, ki vam jo omogoča. Ker se je Mullvad med drugimi možnostmi odločil za omejitev izbire med protokoli VPN, je programska oprema zelo enostavna za uporabo. Edina pomanjkljivost je, da je na voljo zelo malo informacij o različnih strežnikih, na primer, kako so zaposleni in ali so primerni za prenos hudournikov in deblokiranje ameriške različice Netflix.

Poleg teh manjših stvari je o uporabnosti Mullvada malo reči. Programska oprema ni izredna, vendar je vse enostavno najti in deluje dobro. Majhno motilo je bilo, da je programska oprema vezana na opravilno vrstico in minimizira, kadarkoli kliknete kamor koli zunaj tega zaslona. Na splošno pa je Mullvad spodoben, minimalističen VPN, kar se tiče videza in enostavnosti uporabe.

Cene in načini plačila

Na 5 €, – mesec, kar je približno 5,50 dolarja, je Mullvad precej drag. Ta cena se ne spremeni, ne glede na to, ali želite naročiti samo en mesec ali več. Plačilo pospešijo prek Bitcoin ali Bitcoin Cash, saj vam dajo 10% popust, če se odločite za plačilo na enega od teh načinov. Čeprav to ni velik popust, bi ga bilo vredno preveriti, če želite Mullvad uporabljati dlje časa..

Načini plačila Mullvad

Kar zadeva načine plačila, lahko izbirate med naslednjimi možnostmi:

 • Paypal
 • Kreditna kartica
 • bančno nakazilo
 • Swish
 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Gotovina
 • Vavčer

Plačilo prek Bitcoin ali Bitcoin Cash je najbolj anonimna možnost. Denar lahko nakažete tudi neposredno z vašega bančnega računa. V tem primeru boste med prenosom delili podatke o svojem računu, kar pomeni, da ne boste več popolnoma anonimni. Velja omeniti še to, da Mullvad ponuja 30-dnevno garancijo vračila denarja.

Storitev za stranke

Mullvad ponuja odlično podporo strankam. Medtem ko ne ponujajo spletnega klepeta v živo, se hitro odzovejo na e-poštna sporočila. Pogosto smo v 10 minutah dobili odgovor na naša vprašanja. Bilo je očitno, da nam dejanski zaposleni odgovarjajo in da resnično poskušajo pomagati, namesto da bi nam dali standardne odgovore, kar smo zelo cenili..

Edino pri čemer nam niso mogli pomagati je bilo deblokiranje ameriške različice Netflixa. Ker se Mullvad osredotoča na varnost in zasebnost, so se odločili, da ne bodo poskušali deblokirati Netflixa. To je škoda, vendar razumemo ponudnika, ki je usmerjen v zasebnost, kot je Mullvad.

Zaključek uporabnosti Mullvad

Po testiranju Mullvada smo prišli do naslednjih zaključkov glede uporabnikove ponudbe:

 • Mullvad je minimalističen, a uporabniku prijazen ponudnik VPN
 • Programska oprema podjetja Mullvad je hitra in enostavna za uporabo
 • Ustvarjanje računa je preprosto in izvedeno v nekaj klikih
 • Mullvad je enostaven za namestitev
 • Mullvad v AppStoreju nima iOS-aplikacije
 • Podpora za stranke Mullvad reagira presenetljivo hitro preko e-pošte
 • Ker naročnina stane 5 € na mesec (približno 5,50 USD), Mullvad ni najcenejši VPN
 • Mullvad ponuja 30-dnevno garancijo vračila denarja

Strežniško omrežje Mullvad

Mullvad ima razmeroma veliko omrežje strežnikov. Ni tako velik kot ExpressVPN ali CyberGhost, vsebuje pa nekaj sto strežnikov. Mullvad je svoje strežnike razdelil v tri kategorije:

 • OpenVPN strežniki (bolj “standardni” strežniki VPN)
 • WireGuard strežniki (“nova” vrsta strežnika VPN: ti naj bi bili hitrejši od strežnikov OpenVPN, vendar so še v razvoju)
 • Mostovi (posebna vrsta strežnika VPN, kadar drugi strežniki zaradi spletne cenzure niso na voljo)

Mullvad se ne razlikuje med strežniki strežnika ali P2P. Poleg tega ne ponujajo nobenega posebnega strežnika „Onion“ za omrežje Tor, kot to počne NordVPN.

Število strežnikov in lokacij

Mullvad ima skupno 410 strežnikov, razporejenih v 63 mestih v 39 državah. Lokacije strežnikov si lahko ogledate v spodnjih tabelah:

Mullvad OpenVPN strežniki

Država
Število strežnikov
Lokacije
Albanija1Tirana
Avstralija10Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Perth, Sydney
Avstrija3Dunaj
Belgija3Bruselj
Brazilija2Sao Paulo
Bolgarija2Sofija
Kanada13Montreal, Toronto, Vancouver
Češka3Praga
Danska6København
Finska6Helsinki
Francija3Pariz
Nemčija20Frankfurt
Grčija1Atene
Hong Kong2Hong Kong
Madžarska2Budimpešta
Indija1Pune
Izrael1Tel Aviv
Italija2Milano
Japonska2Tokio
Latvija1Riga
Luksemburg1Luksemburg
Moldavija1Kišinjev
Nizozemska18Amsterdam
Nova Zelandija1Auckland
Norveška7Oslo
Na Poljskem3Varšava
Portugalska1Lizbona
Romunija2Bukarešta
Srbija2Belgrado, Niš
Singapur2Singapur
Južna Afrika1Johannesburg
Španija3Madrid
Švedska57Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm
Švica9Zürich
Ukrajina1Kijev
Združeni Arabski Emirati1Dubaj
Združeno kraljestvo27London, Manchester
Združene države67Atlanta, Chicago, Dallas, Denver, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, San Francisco, Seattle, Secaucus

Strežniki Mullvad WireGuard

Država
Število strežnikov
Lokacije
Avstralija4Melbourne, Sydney
Avstrija2Dunaj
Belgija2Bruselj
Brazilija1Sao Paulo
Bolgarija3Sofija
Kanada7Montreal, Vancouver
Češka3Praga
Danska2København
Finska1Helsinki
Francija3Pariz
Nemčija5Frankfurt
Hong Kong1Hong Kong
Madžarska2Budimpešta
Indija1Pune
Irska1Dublin
Italija3Milano
Japonska2Tokio
Latvija1Riga
Moldavija1Kišinjev
Nizozemska3Amsterdam
Nova Zelandija2Auckland
Norveška3Oslo
Na Poljskem3Varšava
Romunija3Bukarešta
Srbija2Belgrado
Singapur1Singapur
Španija3Madrid
Švedska9Göteborg, Malmö, Stockholm
Švica4Zürich
Ukrajina1Kijev
Združeno kraljestvo7London, Manchester
Združene države19Atlanta, Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, Seattle

Mollvadski mostovi

Država
Število strežnikov
Lokacije
Avstralija1Sydney
Kanada1Montreal
Nemčija1Frankfurt
Hong Kong1Hong Kong
Nizozemska1Amsterdam
Norveška1Oslo
Na Poljskem1Varšava
Romunija1Bukarešta
Singapur1Singapur
Švedska3Göteborg, Helsingborg, Malmö
Združene države4Chicago, Los Angeles, Miami, New York
Združeno kraljestvo1London

Namenski naslov IP

Mullvad ne ponuja namenskih IP-jev. Vsi njihovi naslovi IP so v skupni rabi in ne pričakujemo, da se bo to kmalu spremenilo. Mullvad je osredotočen na zasebnost in varnost, statične naslove IP, kot je namenski IP, pa je lažje slediti eni osebi. Zato je smiselno, da jih ne bi ponudili.

Zaključek strežnika netwerk Mullvad

To so naši sklepi v zvezi s strežniškim omrežjem Mullvad:

 • Mullvad ima razumno število strežnikov po vsem svetu
 • Mullvad ima 288 strežnikov OpenVPN, 105 strežnikov WireGuard in 17 mostov
 • Uporabniki storitve Mullvad lahko uporabljajo samo deljene IP-je

Možnosti Mullvada

Mullvad je preprost in funkcionalen VPN. Poleg dobrega stikala za ubijanje in Bridge strežnikov ne ponujajo dodatnih funkcij, kot so ponudniki Surfshark. Ni nobenega seznama, možnosti uporabe strežnikov MultiHop ali blokiranja sledenja. Na nek način je to del moči Mullvada: njihov cilj je ponuditi zasebni in varen VPN. Vsaka druga razkošje je na drugem mestu.

Mullvad in Netflix

Ikona aplikacije NetflixNe moremo zagotoviti, da bo Mullvad sodeloval pri odblokiranju ameriške različice Netflixa. Netflix poskuša preprečiti uporabnikom VPN, da uporabljajo njihove storitve, in zdi se, da strežniki Mullvada ne morejo zaobiti tega bloka. Ko smo jih vprašali o tem, nam je Mullvad sporočil, da nekaterim uporabnikom uspe dostopati do Netflixa, ko uporabljajo proxy SOCKS5 in newyorški strežnik, vendar nam to ni uspelo. To je prava sramota za VPN, ki dosega takšne hitrosti in bi bil popoln za pretakanje Netflixa, če bi mu le uspelo omogočiti dostop.

Mullvad in hudourniki

Logotip BittorrentMedtem ko Mullvad nima namenjenih strežnikov P2P, so naši lokalni strežniki delovali med nalaganjem hudournikov. Datoteke so bile hitro prenesene zaradi velikih hitrosti strežnikov Mullvad. Poleg tega najdete dodatna navodila za varovanje vaše stranke BitTorrent na spletnem mestu Mullvad. Druge stranke ne podpirajo Mullvad, ker niso odprte kode, ne vsebujejo adware ali neželene programske opreme ali preprosto ne ponujajo dostojnih nastavitev zasebnosti.

Možnosti zaključka Mullvad

 • Mullvad ne deluje z Netflixom
 • Prenos hudournikov s programom Mullvad je možen, za BitTorrent pa obstajajo dodatne varnostne možnosti
 • Mullvad ima stikalo za ubijanje
 • Mullvadovi Bridge strežniki vam lahko pomagajo pri obvladovanju vzdržljivih požarnih zidov

Zaključki – Naša izkušnja z Mullvadom

Prednosti
Slabosti
Zelo dobro, ko gre za varnost in zasebnostNetflix ne deluje
Ne vodi dnevnikovRelativno drago
Uporablja samo najmočnejše protokole VPNBrez programske opreme za iOS
Izjemno hitri strežnikiNahaja se v državi “14 oči”
Zelo uporabniku prijazna programska oprema
Podpora strankam hitro reagira
Neobvezni strežniki WireGuard
Možen prenos prek hudournikov

Skupno je Mullvad odličen ponudnik VPN. Čeprav se osredotočajo predvsem na varnost in zasebnost, pa tudi hitrost in uporabnost zelo dobro ocenjujejo. Po našem mnenju je Mullvad nedvomno eden najboljših VPN-jev. Edine pomanjkljivosti so, da je Mullvad precej drag in ne deluje z (ameriško različico) Netflixom. Za nekatere uporabnike bo to dovolj razlog, da izberejo cenejši VPN, ki uporabnikom omogoča dostop do Netflixa.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me