Ofruesit më të mirë të VPN për Linux | VPNoverview

A jeni gati me ekranin blu të Windows të vdekjes? Ose mbase jeni lodhur duke ndjekur gjeneratën e ardhshme të pajisjeve të nevojshme për të vazhduar të azhurnoni me komunitetin Mac. Ose mbase ju pëlqen thjesht fleksibiliteti i të pasurit një sistem operativ plotësisht të personalizueshëm. Dalëngadalë, gjithnjë e më shumë njerëz po zbulojnë përfitimet që shpërndarjet Linux duhet të ofrojnë. Sigurisht, një VPN është e dobishme pa marrë parasysh se me cilin sistem operativ po punoni. Sidoqoftë, kur përdorni Linux, është e rëndësishme të zgjidhni VPN e duhur për shpërndarjen tuaj në Linux.


Ekzistojnë ndryshime thelbësore në cilësinë, dobi dhe përvojën e përdoruesit të një VPN për përdoruesit e Linux në varësi të cilit ofrues të zgjedhin. E vërteta e thjeshtë është se disa ofrues të VPN kanë marrë telashe për të siguruar një aplikacion të mirë-funksionimit (qoftë për terminalin ose me UI të tij) për përdoruesit e Linux, ndërsa të tjerët vështirë se pranojnë ekzistencën e tyre. Më poshtë do të gjeni tre VPN-të tona më të mira për Linux, secila me përfitimet e tyre unike. Nëse zgjidhni ndonjë nga këta ofrues VPN, mund të jeni i sigurt që përvoja juaj në Linux do të përmirësohet ndjeshëm.

Linux dhe privatësia shkojnë dorë për dore 

Laptop Logo LinuxEkziston një rivalitet i gjatë midis përdoruesve të sistemit operativ Windows të Microsoft dhe përdoruesve të Apple Macs. Të dy gjithmonë pretendojnë se sistemi i tyre personal është më i miri. Ka një gjë të dy sistemet operative kanë të përbashkët: kodi i tyre burimor është i fshehtë dhe pronësor. Ytdo herë, burimi i një programi nuk është i hapur për inspektim, intimiteti dhe siguria juaj mund të jenë në rrezik. Për shkak të kësaj, nuk ka asnjë mënyrë të dimë me siguri se çfarë programi bën pas skenave. Për më tepër, kompanitë më të suksesshme të teknologjisë kanë zakon të mbledhin informacione rreth përdoruesve të tyre. Ju nuk do ta keni këtë problem me Linux, sepse kodi i tij është me burim të hapur dhe i disponueshëm për të gjithë.

Duke përdorur Linux

Si një sistem operativ plotësisht me burim të hapur, Linux është një zgjedhje popullore për përdoruesit e interesuar për jetën private. Dokush mund të shohë kodin burimor, që do të thotë se ata që dinë si funksionon kodi, do ta dinë saktësisht se çfarë është i aftë. Nëse sistemi juaj operativ Linux përmbante kod për të mbledhur informacion mbi përdoruesit e tij, dikush do të merrte njoftim dhe do ta përhapte fjalën si zjarr i egër. Kjo hapje shton ndjenjën tuaj të privatësisë dhe mbrojtjes.

Përdorimi i një VPN

Nëse kjo ndjenjë e intimitetit ju drejtohet, ju keni mundësi që të përfitoni nga një VPN. Një VPN e mirë kodon të dhënat që shkojnë dhe nga pajisja juaj. Kjo parandalon sulmet njeri-në-mes-mes dhe mban të dhënat tuaja të sigurta. Kërkesat e të dhënave tuaja nuk shkojnë direkt në faqen e internetit, por ato dërgohen së pari përmes një serveri anonim VPN. Si rezultat, faqet që do të vizitoni nuk do të jenë në gjendje të gjurmojnë të dhënat për ju. Vendndodhja juaj, historia e shfletuesit dhe kërkimet qëndrojnë private. Për më tepër, përdorimi i një VPN ju lejon të merrni përmbajtje të bllokuar gjeo-bllok. Me pak fjalë, një VPN ofron një shkallë më të madhe të anonimitetit, lirisë dhe sigurisë në internet.

VPN-të më të mira për Linux-in tuaj

Piftimi i sistemit tuaj Linux me një shërbim VPN është një kombinim fitues kur bëhet fjalë për privatësinë. Fatkeqësisht, jo të gjitha shërbimet VPN do të punojnë në çdo shpërndarje Linux. Shtë e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm se cili VPN do të punojë në cilin sistem dhe cilat opsione janë të disponueshme për secilin VPN, pasi këto ndryshojnë mjaft. Nëse shkoni me ndonjë nga VPN-të e mëposhtme, jeni gati të garantuar të përfitoni shumë nga shërbimi. Do të thotë që të gjitha shërbimet e mëposhtme VPN kanë një politikë të rreptë mos-logimesh.

ExpressVPN

Më e mira për: Shpejtësia dhe besueshmëria

Në dispozicion për: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN është padyshim një nga opsionet më të mira për përdoruesit e Linux-it. Nëse përdorni një sistem Linux, shpërndarja juaj ka të ngjarë të mbulohet nga ExpressVPN. Nuk ka dyshim se tipari më i fortë i ExpressVPN është rrjeti i tij i serverëve, i cili është i larmishëm, i besueshëm dhe tepër i shpejtë. Nga të gjithë ofruesit e VPN atje, ExpressVPN është më i qëndrueshëm në marrjen më të mirë të lidhjes tuaj të internetit. Për më tepër, rivalët e sigurisë së ExpressVPN janë ato të VPN-ve të tjera të mëdha në industri. Asnjëherë nuk duhet të shqetësoheni për rrjedhjet aksidentale të IP ose DNS që vijnë nga një prej serverëve të ExpressVPN.

ExpressVPN ka një aplikacion terminali të lehtë për t’u përdorur që mund të kontrollohet me disa komanda themelore. Tshtë gjithashtu e mundur që të ndizni dhe fikni një ndërprerës të vrasjes. Me pak fjalë, nuk do të keni asnjë problem të përdorni këtë shërbim. Për më shumë informacion, ju keni një vështrim në rishikimin tonë të hollësishëm të këtij ofruesi. Dobësia e vetme për ExpressVPN është çmimi i saj relativisht i lartë. Pastaj përsëri, të paktën ju e dini që po paguani për cilësi.

NordVPN 

Më e mira për: Siguria dhe veçoritë shtesë

Në dispozicion për: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, openSUSE, RHEL, QubesOS

Nëse privatësia dhe siguria janë shqetësimi juaj kryesor, NordVPN është VPN për ju. NordVPN mbështet disa protokolle të ndryshme sigurie, duke përfshirë OpenVPN – standardin e artë të sigurisë. Kur shumica e VPN-ve përdorin encryption 256-bit, i cili është tashmë shumë i fortë, NordVPN përdor kriptimin SSL 2048-bit. Kjo do të thotë që të dhënat tuaja janë përtej të sigurta.

Aplikacioni i terminalit për Linux gjithashtu ju lejon të shtoni një numër karakteristikash shtesë të sigurisë: mund të zgjidhni vetë serverët tuaj DNS, të fikni IPv6 ose të shtoni një proxy SOCKS5, multi-hop ose Cybersec (një mjet shtesë që ju ndihmon të mbroni nga reklama, gjurmues dhe malware). Këto mjete shtesë e bëjnë NordVPN shumë të ndryshme nga ExpressVPN. Ndërsa Express ka një avantazh të vogël në shpejtësi, NordVPN ofron më shumë funksionalitet teknik. Do të gjeni më shumë mjete për të luajtur me kutinë e veglave NordVPN.

NordVPN ka serverë në 59 vende. Shërbimi gjithashtu përdor një lidhje unike të dyfishtë VPN në shumë vende. Për shembull, lidhja me një VPN në Rusi ndodh përmes një serveri VPN në Hollandë. Kjo e bën edhe më të vështirë ndjekjen e aktivitetit tuaj në internet. NordVPN gjithashtu ofron zgjedhjen e një adrese IP të dedikuar. Kjo është e dobishme për të marrë rreth masave që ndërmarrin disa faqe në internet për të bllokuar hyrjen nga serverët VPN. NordVPN gjithashtu kryen shumë mirë në testet e shpejtësisë, duke e bërë atë ofruesin më të shpejtë të VPN për Linux pas ExpressVPN. 

NordVPN nuk është më pak mbresëlënëse kur bëhet fjalë për shërbimin dhe shfrytëzueshmërinë e tij ndaj klientit. VPN është i thjeshtë për tu vendosur, madje edhe në platformat Linux. Aplikacioni i terminalit ka një përzgjedhje të komandave intuitive, duke e bërë atë shumë miqësor për përdoruesit. Nëse keni ndonjë vështirësi në Linux, megjithatë, ekziston një përzgjedhje e gjerë e udhëzuesve që mund të këshilloheni. Për më tepër, nëse keni ndonjë problem ose pyetje, mund të përdorni aksesin live chat 24/7. Më në fund, NordVPN është më e lirë se Express dhe ato shpesh kanë disa oferta dhe promovime të shkëlqyera.

Qasje në Internet private (PIA)

Më e mira për: Pricemimi dhe UI

Në dispozicion për: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

Një shtesë interesante në këtë listë është. Ndërsa NordVPN dhe ExpressVPN priren të dominojnë në krye të listave në shumicën e kategorive, PIA ka arritur të gjejë një pozicion të ngrohtë në treg: është një VPN shumë e besueshme, e lehtë për t’u përdorur dhe e përballueshme për përdoruesit e Linux që duan një përdorues ndërfaqe (UI).

Shumë pak VPN ofrojnë aplikacione për Linux. Në vend të kësaj, ata kërkojnë që ju të përdorni terminalin ose të shtoni manualisht serverët OpenVPN për ta bërë shërbimin të funksionojë. PIA i ka bërë gjërat më të thjeshta duke ju dhënë mundësinë e instalimit të UI standarde të tyre në Linux. Si rezultat, përvoja e Linux me PIA është saktësisht e njëjtë si me Windows. Ju lutemi vini re, megjithatë, UI është në dispozicion vetëm për përdoruesit e Ubuntu, Debian dhe Arch.

Rrjeti i serverëve dhe shpejtësia e serverëve të PIA nuk janë aq të mira sa ato të NordVPN dhe ExpressVPN, por ato janë akoma më shumë sesa duhet për shumicën e përdoruesve. Më e rëndësishmja, ata janë të besueshëm: serverët kanë shpejtësi të qëndrueshme dhe nuk lëshojnë asnjë informacion IP ose DNS. Në një farë mënyre, atë që hiqni dorë me shpejtësi, ju kurseni në drejtim të parave. Për pothuajse gjysmën e çmimit të ExpressVPN, ju merrni një shërbim që është më shumë se i mjaftueshëm për shumicën e përdoruesve. Për përdoruesit e papërvojë të Linux, UI gjithashtu e bën atë shumë më të arritshëm.

Më në fund, PIA ka disa veçori shtesë që ju ndihmojnë të mbroni kundër reklamave, gjurmuesve dhe malware, si dhe ju japin mundësinë të shtoni serverët DNS me porosi ose një prokurë SOCKS5. E gjithë kjo së bashku e bën PIA një nga ofruesit më të mirë dhe më të përballueshëm VPN për përdoruesit e Linux.

Mullvad

Më e mira për: përvoja e përgjithshme dhe përdorshmëria

Në dispozicion për: Ubuntu, Debian, Fedora

Mullvad është i çuditshmi në këtë listë. Në ndryshim nga shumica e ofruesve të tjerë VPN që ofrojnë një mundësi Linux, Mullvad e ka bërë përvojën Linux aq të lehtë dhe të thjeshtë, sikur nuk je as në Linux. Ata janë, si PIA, një nga ofruesit e paktë që ju japin mundësinë e përdorimit të inferface të përdoruesit të tyre të Windows (UI). I gjithë procesi i vendosjes së lidhjes suaj VPN është bërë pa mundim. Pasi të keni marrë kodin tuaj të hyrjes, drejtohuni në faqen e tyre Linux dhe shkarkoni depo. Pastaj, hapni UI dhe zgjidhni një nga shumë serverët e tyre. Kjo eshte. Pothuajse çdo instalim i VPN funksionon kaq i thjeshtë në Linux.

Rrjeti i serverëve të Mullvad nuk është më i miri, megjithëse është një nga më të mirët. Rrjeti i tyre pret 492 serverë në 36 vende. Këta serverë janë, në përgjithësi, shumë të shpejtë dhe shumë të sigurt. Ne nuk kemi hasur në një rast të vetëm të rrjedhjeve DNS ose probleme për t’u lidhur me ndonjë server. Ato funksionojnë vetëm përmes protokolleve OpenVPN dhe Wireguard, ato më të sigurtat në dispozicion aktualisht. Mullvad gjithashtu ka serverët e tyre të urës për të marrë rreth zjarreve të fortë. Më në fund, ekziston edhe ndërrimi standard i vrasjes.

Me një çmim të qëndrueshëm prej 5 € në muaj, Mullvad është pak më i shtrenjtë se VPN-të e tjera, por për atë çmim ju merrni një përvojë të besueshme, shumë të përdorshme të VPN për Linux nga një kompani e cila shpesh përshëndetet për përkushtimin e saj ndaj anonimitetit dhe intimitetit. Dobësia e vetme që është e rëndësishme të theksohet është se Mullvad është një kompani suedeze dhe për këtë arsye është e vendosur në një komb me 14 sy. Për përdoruesit e Linux, Mullvad është një nga opsionet tuaja më të mira dhe një nga zgjedhjet tona të preferuara!

Mendimet përfundimtare

Përdorimi i Linux është një mënyrë e shkëlqyeshme për të mbajtur informacionin tuaj privat. Lidhja përmes një VPN në krye të kësaj vetëm forcon privatësinë dhe sigurinë tuaj në internet. Ndërsa ekzistojnë qindra shërbime VPN atje, gjetja e një që nuk ju mbron vetëm, por gjithashtu punon me sistemin tuaj operativ Linux, është mjaft e rrallë. Në varësi të asaj që dëshironi të përdorni lidhjen tuaj VPN, ndonjë nga këto tre shërbime VPN mund të plotësojë lehtësisht kërkesat tuaja për një përvojë private private, të shpejtë dhe më të sigurt në internet. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me