VPN vs Proxy: Mi a különbség? | VPNOverview

Ha névtelenül szeretne szörfözni, használhat VPN-t vagy proxy-t.


VPN és proxy a skálán

A VPN-k és a proxyk egyaránt megváltoztathatják a bemutatott földrajzi helyét, lehetővé téve a webhelyek földrajzi korlátozásainak megkerülését. Gondolj arra a sok streaming szolgáltatásra, amely nem jeleníti meg tartalmát, ha nem a megfelelő országban vagy. Bár a VPN és a proxyk megváltoztathatják ezt, a kettő teljesen különféle módon működik. Még a „proxy” szó is egy széles kifejezés, sok különböző jelentéssel. Vannak például olyan nyilvános és magánjogi meghatalmazottak, amelyek mindegyikének eltérő funkciója van.

Tehát mi a pontos különbség a VPN és a proxy között? A kettőt melyik a legjobb használni? Noha ezek hasonló funkcióval rendelkeznek, az internetkapcsolat beállításának módjai nagyon különböznek. Megmagyarázzuk, mi ezek a különbségek, hogyan működnek a különféle proxyszerverek, és milyen előnyök és hátrányok vannak a proxykhez és a VPN-ekhez.

Proxykiszolgálók

A proxyszerver olyan kiszolgáló, amely a számítógép és az internet között áll. Amikor proxyval online lép fel, az összes internetes forgalmat először a proxy segítségével továbbítja. Emiatt úgy tűnik, mintha az Ön adatai közvetlenül a proxy-ból származnának, a saját számítógép és IP-cím helyett. Míg a VPN-kiszolgálók automatikusan titkosítják az összes adatot, a proxyk nem teszik ezt meg. Ezért egy proxy képes kezelni hatalmas számú egyidejű összeköttetést a különböző felhasználók részéről (általában tízezrek). Számos VPN-szolgáltató külön proxy szolgáltatást is kínál ügyfelei számára.

IP-cím megváltoztatása proxy segítségével

A proxyszerverek különféle módon képesek kommunikálni az internettel. Erre a célra a két protokoll egyikét használják: HTTP vagy SOCKS.

HTTP proxy szerverek

A HTTP protokollt úgy tervezték, hogy bármilyen forgalmat értelmezhessen a HTTP szinten. A proxyk, amelyek ezt a protokollt használják, csak weboldalakkal tudnak dolgozni. Ez a proxy minden http: // vagy a biztonságosabb https: // -vel kezdődő címet lefedi. Következésképpen a proxyk, amelyek ezt a protokollt használják, csak akkor lesznek hatékonyak, ha böngészőjét használják. Mivel ez a proxy csak a HTTP kéréseket fogadja el, valamivel gyorsabb, mint egy VPN vagy SOCKS proxy, amelyeknek mindkettőnek több adatot kell feldolgoznia. Ezenkívül egy HTTP proxy segíthet megkerülni az online földrajzi korlátozásokat. Végül, a HTTP proxyk gyakran ingyenesek, vagy egyébként nagyon olcsók a használata.

A HTTP-protokollt használó proxy fő hátránya, hogy adatait meglehetősen könnyű nyomon követni. Flash vagy JavaScript használatakor, amelyet a HTTP protokoll nem képes kezelni, sok webhely képes lesz felismerni az Ön valós IP-címét, a proxytől függetlenül. Emellett a meghatalmazottak nem titkosítják az Ön adatait, lehetővé téve a hackereknek, a kormányoknak, a biztonsági rendszereknek és az internetszolgáltatónak, hogy minden lépését követhesse. Ha HTTPS webhelyen tartózkodik, az adatforgalmat harmadik fél nem fogja követni. Az Ön IP-címe azonban továbbra is látható. A HTTP-proxyk végső hátránya, hogy a proxyt külön kell konfigurálnia minden használt böngészőben. Ez sok extra erőfeszítést és időt igényel.

A HTTP-proxyk összes előnye és hátránya rövid összefoglalása érdekében áttekintést készítettünk a következő táblázatban:

Előnyök:
Hátrányok:
Olcsó (gyakran teljesen ingyenes)Csak webhelyek eléréséhez hasznos
Elrejti az IP-címétAz Ön IP-je könnyen felfedezhető
Gyors használatA HTTP-adatok nem lesznek titkosítva, és érzékenyek lesznek a hackerekre
Hozzáférést biztosít bizonyos korlátozott webhelyekhezMinden böngészőben egyedi konfigurációra van szükség

SOCKS proxy szerverek

A HTTPS mellett a proxyszerverek egy második protokollt is használhatnak: SOCKS. A SOCKS proxyszerverek nemcsak a weboldalakat értelmezik. Az összes többi internetes forgalmat is figyelembe veszik, például az e-mail alkalmazásokat, az IRC csevegéseket és a letöltések torrent programjait. Ily módon anonim marad a böngészőn kívül is.

Mivel a SOCKS proxyk több adatot dolgoznak fel, mint a HTTP proxyk, általában sokkal lassabbak is. Ugyanazokkal a biztonsági kérdésekkel is foglalkoznak: Ön továbbra is hajlamos a hackerekre, és IP-jét felfedheti, annak ellenére, hogy ez a folyamat nem olyan egyszerű, mint egy HTTP proxy esetén. Végül ezt a proxyt külön kell konfigurálnia az egyes szoftverek bitjein, például a BitTorrentnél.

A SOCKS proxy előnyeinek és hátrányainak egyaránt van egy HTTP proxyhoz képest. Ennek ellenére is nagyon hasznos lehet bizonyos körülmények között. Ha például csak el akarja rejteni személyazonosságát a torrent letöltéséhez a BitTorrent-en, elegendő egy SOCKS proxy biztonságos SSL kapcsolatot használó kapcsolat (hitelesített titkosítási szintekkel). Ha azonban illegális dokumentumokat vagy fájlokat szeretne letölteni az internetről, mindig tisztában kell lennie az ilyen típusú letöltéssel kapcsolatos helyi előírásokkal..

Előnyök:
Hátrányok:
Elrejti az IP-címétLassabb, mint egy HTTP proxy
Hozzáférést biztosít bizonyos korlátozott webhelyekhezNem titkosítja az adatforgalmat, így érzékenyvé teszi a hackereket
Feldolgozza az internetes forgalom minden formáját (beleértve a torrenteket)Az egyes szoftverekhez egyedi konfigurációra van szükség
Megfelelően védi a BitTorrent névtelen használatát.

Nyilvános vagy magánproxykiszolgálók

A proxyszerverek számos különféle feladatot végrehajthatnak. A proxyk és az általuk végrehajtott funkciók megkülönböztetése érdekében a proxyk osztályozhatók működésük szerint. Először is, különbség van a magán- és a nyilvános meghatalmazottak között.

Nyilvános proxyszerverek

Ingyenes proxy listaA nyilvános vagy a nyílt proxyszerverek olyan proxyk, amelyeket bárki szabadon használhat. Ez azért lehetséges, mert a proxyk képesek egyidejűleg több ezer kapcsolat kezelésére. Számos nyilvános szerver található online, amelyek mindegyike ingyenesen használható. Ezek magukban foglalják a HTTP és a SOCKS proxykat is, bár általában több nyilvános HTTP proxy van elérhető. Számtalan nyilvános meghatalmazott listát talál az interneten, ha tudja, hol kell keresni. A HideMyAss például ingyenes nyilvános proxy-t kínál a weboldalon.

Sajnos a nyilvános proxyszerverek gyakran elég instabilok. Ennek oka az, hogy egy kiszolgáló, amelyet egyszerre túl sok ember használ, túlterhelhet és megállíthatja a működését. Ha egy nyilvános szervert könnyen megtalálnak online, valószínűleg sok ember használja azt, ami mindenféle problémát okozhat. A kapcsolat figyelmeztetés nélkül csökkenhet, és általában a proxy sebessége rendkívül rossz. Sőt, gyakran mindenféle érzékeny információt el kell küldenie ezeknek a névtelen szervereknek a tulajdonosai számára. Végül is az összes adatforgalom áthalad a szerverein. Végül: a nyilvános meghatalmazottak általában nem nyújtanak további támogatást. Az a tény azonban, hogy ezeket a nyitott proxykat nagyon könnyű használni és ingyenesen elérhetők.

Privát proxyszerverek

A magánproxykiszolgálók nem mindenki számára elérhetők: alacsony áron meg kell vásárolnia őket. Ezek a szerverek általában sokkal gyorsabbak, mint a nyilvános proxyk. Szüksége lesz felhasználónevére és jelszavára azok használatához. A magánproxykiszolgálók általában sokkal megbízhatóbbak, mint a nyilvános szerverek, mert gyakran jó hírnévvel rendelkező vállalkozások tulajdonában vannak és ellenőrzik őket. Általában kiegészítő támogatást és szoftvert kínálnak, amelyet a személyes használatra konfiguráltak. Például a BTGuard és a TorGuard rendelkezik olyan előre konfigurált szerverrel, amely tökéletes a torrent letöltésére. Ezek a szolgáltatások speciális SOCKS torrent szolgáltatásokat kínálnak, míg más VPN-k mind HTTP, mind SOCKS szolgáltatásokat kínálhatnak.

Különböző típusú meghatalmazások

A proxy lehet nyilvános vagy magán. Emellett van még egy módszer a proxyk felosztásához is, nevezetesen a funkció alapján. Vannak internetes proxyk, átlátszó proxyk, névtelen proxyk, fordított proxyk és még sok más. Röviden ismertetjük e kategóriákat. A különféle proxy-kkal kapcsolatos további információkért olvassa el a „Mi az a proxy szerver” című cikkünket.

Internetes proxy

A webproxy szolgáltatás, például a CyberGhost által kínált, kapcsolatot létesít egy nyilvános HTTP szerverrel. Abban a pillanatban, amikor online internetes kérést küld ki, a proxy felveszi azt. Megváltoztatják a kérelmet, majd később továbbítják az eredeti rendeltetési helyére. A webes proxykkel anonim módon bármilyen böngészést végezhet a böngészőben anélkül, hogy további szoftvert kellene letöltenie vagy telepítenie. Még a böngészőt sem kell konfigurálnia. Sőt, ezek a webes proxyk gyakran teljesen ingyenesek.

Sajnos a webes proxyknek is vannak hátrányai: hajlamosak sok hirdetést használni, amelyeket mind látni fog a képernyőn. Ezek általában lassabbak, és csak részben támogatják a Flash Player-t és a JavaScriptet. Sőt, sok webhely blokkolja az ezekhez a proxykhez tartozó IP-címeket, megakadályozva, hogy hozzáférjen az ezen oldalakon található információkhoz a proxy használata közben. Az összes biztonsági probléma, amely egy HTTP szerver használatakor merül fel, a webes proxyk esetében is releváns: nem túl biztonságosak, és böngészés közben nem garantálják a teljes névtelenséget.

A webes proxykat nagyon könnyű használni. Ennek ellenére a sebességgel, biztonsággal és a blokkolt hozzáféréssel kapcsolatos problémák jelentősen korlátozzák azok hasznosságát. A megfelelő védelem és a gyorsabb kapcsolat érdekében jobb, ha másféle proxyt használ.

Átlátszó proxy

A proxy átlátszó, ha a felhasználók nem látják. Azt lehet mondani, hogy “láthatatlan” ebben az értelemben. Hasonlóan a webes proxyhoz, nem kell konfigurálnia ezt a proxyt a böngészőben. Az átlátszó proxy használata sok esetben „kötelező”, még akkor is, ha a felhasználó nem ismeri azt. A felhasználó és a szolgáltatás között átlátszó proxy áll. Noha a felhasználó nem látja, hogy adatait először proxy útján küldik el, a szolgáltatás szolgáltatója ezt megteheti.

Az átlátszó proxyk fő előnye, hogy növelik az internethasználat sebességét, mert gyorsítótárazást használnak. Példa: Amikor új felhasználóként jelentkezik be a Starbucks ingyenes Wi-Fi hálózatába, először el kell fogadnia a feltételeket. Ez a képernyő a felhasználói feltételekkel egy gyorsítótárazott oldal, amelyet a proxy biztosít. Abban a pillanatban, amikor megnyomja az elfogadást, közvetlenül a tényleges szolgáltatásra küldi el. Más szavakkal, először a webhely korábban elmentett példányába küldjük. Ennek eredményeként a proxy használatával a nagy hálózat használata könnyebb és gyorsabb lesz.

Ha olyan proxyt keres, amely elrejti az IP-címét, akkor nem fogja találni a választ átlátszó proxyban. Az ilyen proxy közvetlenül megküldi az Ön IP-címét a szolgáltatásnak. Ezért nem biztosít anonimitást, és egyszerű használatot és megnövelt sebességet kínál.

Névtelen proxy

Az átlátszó proxy ellenében az anonim proxy rejti el az Ön IP-címét. Azok a szolgáltatások, amelyeket Ön közben proxy segítségével csatlakoztat, látni fogják, hogy valaki meglátogatta webhelyét proxy használata közben. Nem tudják azonban, ki volt, mivel nem látják az Ön valós IP-címét, csak a proxy szerver IP-jét. Ez a fajta proxy általában meglehetősen jól működik az online névtelenség fokozása érdekében. Ez azonban nem garantált megoldás. A szokásos névtelen meghatalmazásokon kívül vannak „extrém” névtelen (vagy nagy névtelenségű) meghatalmazások is. Ezek a szerverek még a webhelyek számára sem fogják felfedni, hogy proxyak, míg a szokásos anonim proxy detektálható.

Fordított proxy

A fordított proxy pontosan ellentétes egy normál proxy-val. A böngésző internetfelhasználó adatainak védelme helyett ez a proxy védi a használt webszervert. A fordított proxy felhasználható az online adatok védelmére egy oldalon egy tűzfal felállításával. A proxy megtagadhatja vagy megtagadhatja ezen oldalak elérését. Ilyen módon egy adott bank ügyfelei nem tudják véletlenül böngészni egy idegen bankkörnyezetében. Sőt, a fordított proxykat gyakran használják a statikus oldalak gyorsítótárazásához, biztosítva ezzel, hogy a szervert ne lehessen túlterhelni.

VPN

Proxy helyett VPN-t is használhat. A virtuális magánhálózat (VPN) titkosított alagutat hoz létre a számítógép és a szerver között. Az egyetlen, amit az internetszolgáltató, a hackerek vagy esetleg a kormány látni fog, az az, hogy a kapcsolata a VPN szerver IP-jétől származik. Minden online tevékenysége, a valódi IP-címe, helye és letöltése rejtve marad a VPN titkosítása alatt. Ezenkívül egy VPN hozzáférést biztosít több különböző kiszolgálóhelyhez, azaz bármilyen, földrajzilag korlátozott oldalt és szolgáltatást elérhet, amelyek egyébként nem lennének elérhetők az Ön számára. A VPN így működik:

Hogyan működik egy VPN illusztráció?

Nem minden VPN azonos. Noha mindegyik megközelítőleg ugyanazt a célt szolgálja, számos további tényezőt figyelembe kell venni. Három fontos szempontot fogunk nevezni, amelyekre itt gondolkodnia kell. Ha többet szeretne tudni arról, hogy a VPN-szolgáltatók hogyan kezelik ezeket, valamint más témákat, olvassa el a részletes VPN-áttekintéseket.

Azonnal el szeretne kezdeni egy tisztességes VPN-sel? Vessen egy pillantást a NordVPN-re.

Naplózási politika

Az egyetlen fél, aki láthatja online viselkedését, amikor VPN-t használ, a VPN-szolgáltató. Végül is az adatforgalmat a szerverükön keresztül továbbítják. Ezért fontos, hogy olyan megbízható VPN-szolgáltatót válasszon, amely nem menti ezeket az információkat. Ez ellentétes lenne mindazzal, amelyet a VPN áll: garantálja az online névtelenségét és biztonságát.

Az úgynevezett naplók, amelyeket a VPN-szolgáltató készíthet az Ön adataival, szörnyű következményekkel járhat. A kormányok arra kényszeríthetik a szolgáltatót, hogy mutassa meg adatait. Ezért mindig fontos ellenőrizni, hogy a használt VPN-nek nincs-e naplózási irányelve. Ebben az esetben megígérik, hogy nem menti el az adatforgalmat, így mások sem látják.

Felhasználóbarátság

Ha VPN-kapcsolatot szeretne beállítani az eszközén, le kell töltenie és telepítenie kell a VPN-szolgáltatást. Időnként a VPN működéséhez konfigurálnia kell a számítógépet vagy a mobil eszközt. Ez általában egy egyszerű folyamat: sok szolgáltató rendelkezik lépésről lépésre történő telepítési útmutatóval, amelyet akkor is használhat, ha még nem ismeri a számítógépet. Amint a VPN telepítve van és aktiválva van, az összes online adatot biztonságosan elküldjük a VPN-alagúton keresztül. Nem számít, hogy melyik programot vagy böngészőt használja, az összes forgalom gondoskodik.

A VPN-szolgáltatások által biztosított szoftver nagyon változatos lehet. Míg az egyik szolgáltatónál lehet egy egyszerű és strukturált alkalmazás, amely nagyon egyszerűvé teszi a felhasználást, más VPN-k úgy dönthetnek, hogy további lehetőségeket adnak a szoftverükhöz, így az ügyfél kissé rendetlen és nehezebben használható. Saját kívánságaitól függően előnyben részesítheti az egyik ügyfelet a másiknál.

Ár

A VPN-előfizetés általában nem ingyenes. Szerencsére az árak nem túl rosszak: havonta néhány dollárért már kapsz egy nagyon jó VPN-t. Egy ingyenes internetes proxyhoz képest ez túlságosan tűnhet, de cserébe extra védelmet és a legjobb titkosítást kap. Van még néhány nagyon tisztességes ingyenes VPN a piacon. Ha ingyenes VPN-t választ, akkor vigyáznia kell a választott VPN-re. A jó, megbízható VPN-eknek gyakran vannak sebesség- vagy adatkorlátozásuk, ám ezek sokkal jobbak, mint az online sok hamis VPN, amelyek gyakran nem működnek, vagy rosszindulatú szoftverekkel vannak feltöltve. Egy jó ingyenes VPN továbbra is jobb védelmet nyújt Önnek, mint egy proxy.

Ha teljes védelmet szeretne, korlátozások nélkül, azt javasoljuk, hogy tegyen félre néhány dollárt havonta, és mindeközben prémium VPN-t szerezzen. A proxyhoz képest a VPN sokkal biztonságosabbá és anonimává teszi az internetes élményt. Ha ezenkívül olcsó szolgáltatót választ, mint például a Surfshark, akkor a legjobb ajánlatot kaphatja.

A VPN és a proxy közötti választás megkönnyítése érdekében az alábbi táblázatban felsoroltuk a VPN előnyeit és hátrányait az Ön számára.

A VPN előnyei:
A VPN hátrányai:
Az Ön internetes tevékenysége jól védettÁr
Magas szintű titkosításRönkök lehetősége
Gyorsan használható
Számos országban / kiszolgálóhelyen elérhető

Melyik a legjobb: VPN vagy proxy?

A magánélet és a biztonság szempontjából a VPN-k messze meghaladják a proxykat. Míg a proxyk elrejtik az Ön IP-jét, védelem révén nem kínálnak mást. Ennek ellenére dönthet úgy, hogy proxyt használ bizonyos helyzetekre. Noha a VPN-k sokkal több titkosítást és biztonságot nyújtanak, mint a proxyk, az esetleges feladattól és az online adatvédelem kezelésének módjától függően nem mindig lesz szükségükre..

Mikor kell használni a proxyt

  • Tűzfal vagy geoblokk megkerülése: Amikor korlátozott streaming szolgáltatást vagy webhelyet akar elérni, elég lehet egy proxy szerver. Ez általában csak akkor igaz, ha nem továbbít érzékeny adatokat, és nem kell elrejtenie online tevékenységeit. A felhasználóknak tudatában kell lenniük annak is, hogy egyes szolgáltatások, például a Netflix anti-proxy technológiával rendelkeznek, és blokkolhatják a proxy szerverek kapcsolatait.
  • Elavult operációs rendszer használata esetén: A proxyk működéséhez nem szükséges szoftvert telepítenie. Ez a javára működhet, ha lassú vagy elavult operációs rendszerrel rendelkezik. A VPN-k lelassíthatják a böngészési sebességet, miközben a HTTP proxyk alig befolyásolják a számítógép teljesítményét. Vannak gyorsítótárazó proxyszerverek is, amelyek tárolhatják a gyakran meglátogatott webhelyek másolatát, hogy csökkentsék a sávszélességet és javítsák a gép teljesítményét.

Mikor kell használni a VPN-t?

  • Böngészés az interneten: Ha az internetet böngészi, vagy érzékeny információkat keres online, a VPN titkosítja az Ön adatait, és biztonságban tartja őket a hackerektől és a számítógépes bűnözőktől..
  • Csatlakozás a nyilvános Wi-Fi-hez: Ha nyilvános Wi-Fi-hez vagy más nem biztonságos hálózathoz csatlakozik, a VPN-t kötelező megadni. A számítógépes bűnözők gyakran belépnek nem biztonságos hálózatokba, és hozzáférhetnek minden olyan adathoz, amelyet a hálózaton továbbítanak. A VPN megvédi a személyes adatait e hackerek ellen.
  • Regionális tartalom elérése: Noha a proxyk működhetnek bizonyos regionális korlátozott tartalmak eléréséhez, sok szolgáltatás rendelkezik a proxyk blokkolására szolgáló szoftverrel. Ezeknek a szolgáltatásoknak némelyike ​​VPN-blokkokkal is rendelkezik, de általában prémium VPN-t használhat körülkerülésre.
  • A kormányzati cenzúra megkerülése: Ha olyan országban él, ahol széles körű cenzúra és online megfigyelés található, csak egy prémium VPN lehetővé teszi a cenzúra biztonságos megkerülését és az online tevékenységek elrejtését a kormánytól..

Végső gondolatok

A proxykiszolgáló különböző okokból átirányíthatja az online forgalmat. Használhatja az egyiket, hogy anonimabban maradjon a böngészés közben, vagy egy szolgáltatás javíthatja internet-élményét, ha proxyt ad a gyorsítótárazáshoz. Többféle proxy létezik, amelyek különféle célokra használhatók.

Szinte minden szempontból egy VPN jobb, mint egy proxy. A VPN-k több online anonimitást kínálnak, és az összes online adatot védik, ahelyett, hogy csak bizonyos részeikkel rendelkeznek. Sőt, egy VPN felgyorsíthatja internetkapcsolatát: amikor az internetszolgáltató mesterségesen csökkenti az internetkapcsolat sávszélességét, a VPN hatékonyan megkerüli ezt.

A proxykiszolgáló VPN-n keresztüli választásának egyetlen valódi oka az ár. A proxyk egyszerűen olcsóbbak, mint a VPN-ek. Függetlenül attól, hogy havonta egy kis összegű kifizetéshez már rendelkezésére áll egy kiváló minőségű VPN-szolgáltatás, például a CyberGhost, NordVPN vagy a Surfshark. Szinte minden esetben okosabb fizetni, hogy az adatok valóban biztonságosak legyenek. Mielőtt proxyt választana az online névtelenség fokozása érdekében, érdemes először mérlegelnie egy korlátozott ingyenes VPN-t. Mindig tartsa szem előtt, hogy az interneten semmi sem 100% -ban biztonságos és névtelen. Ezért mindig óvatosnak kell lennie az online tevékenységekkel kapcsolatban, még akkor is, ha proxyt vagy VPN-t használsz.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me