Mi az a dedikált IP? Miért használj egyet? | VPNOverview

Ha összehasonlította a VPN szolgáltatókat, akkor valószínűleg felismerte a „dedikált IP” kifejezést. A legtöbb VPN-szolgáltató ezt olyan előnynek sorolja fel, amelyet szolgáltatásaik másokkal szemben kínálhatnak. De mi pontosan egy dedikált IP? Miért keresse meg ezt a lehetőséget kínáló VPN-t? Ez a cikk mindent elárul belőle. Megvitatjuk a megosztott IP és a dedikált IP közötti különbséget. Ezenkívül felvázoljuk a dedikált szellemi tulajdon előnyeit és hátrányait.


Mi az a dedikált IP??

Laptop zárralA dedikált IP olyan IP-cím, amelyet csak egy személy használ. A VPN szerverhez való csatlakozáskor a legtöbb IP-címet megosztja sok más felhasználóval. Kiválaszt egy szerver helyét, mondjuk New York, és hozzárendel egy IP-t ehhez a helyhez. Ugyanezt az IP-címet sok más VPN-felhasználó is használja, akik New York-ot választották. Röviden: egynél több személy adatforgalmát ugyanazon a VPN-kiszolgálón továbbítják. Erre nem vonatkozik egy dedikált IP.

Egy dedikált IP-szolgáltatással a szolgáltató statikus IP-címet rendel hozzá, amelyet csak Ön használhat. Ez az IP természetesen különbözik a tényleges helyi IP-től, tehát továbbra is online védelem alatt áll. Az összes adatforgalmat ezen az IP-n keresztül továbbítják anélkül, hogy elveszítenék a magánéletének bármilyen irányítását. Sőt, senki más nem használhatja az Ön dedikált IP-jét. Sajnos a legtöbb dedikált IP-k többletbe kerülnek.

Az IP-címekkel kapcsolatos további információkért olvassa el a „Mi az én IP-címem” című cikkünket, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizze azt az IP-t, amelyet éppen az interneten szörfözött..

Mi a különbség a dedikált IP és a megosztott IP között??

A különbség a dedikált és a megosztott IP között valószínűleg már világossá vált a fenti magyarázatból. Függetlenül attól, hogy ez a különbség annyira fontos, hogy megértsük a dedikált IP-k előnyeit és hátrányait, külön időt szeretnénk fordítani rá. Egy dedikált IP-címmel mindig pontosan ugyanazt az IP-címet használja, bárhol is van. Mindig csatlakozhat az adott IP-címhez az adott VPN-kiszolgálón.

Ahogy a neve is sugallja, megosztott IP-t oszt meg másokkal. Ez sok VPN-szolgáltató számára a norma. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt az IP-címet veszi fel, mint ugyanazon szolgáltató különféle felhasználói. Mind az Ön adatait, mind pedig a tucatnyi ember forgalmát az egész világon ugyanazon a szerveren továbbítják. Lehet, hogy például több ember ugyanazt a New York-i szervert használja annak érdekében, hogy hozzáférjen a Netflixhez.

Sőt, akkor gyakran különféle IP-ket kapnak, ha olyan VPN-kiszolgálókhoz kapcsolódnak, amelyeknek csak megosztott címe van. A nagyobb biztonság érdekében a VPN szolgáltatók gyakran mozgatják a felhasználókat az egyik IP-címről a másikra. Függetlenül attól, hogy egy másik szerverrel csatlakozik, vagy sem, valószínűleg mindig megváltozik a nyilvános IP-je, amikor csak megosztott IP-ket használ. A dedikált IP-k esetében ez nem így van. Az alábbi kép szemlélteti a különbséget a kétféle IP-cím között.

Dedikált VS megosztott IP

A dedikált IP-cím előnyei

Nagyon sok előnye van annak, hogy egy dedikált IP-címet megosztott IP-n keresztül használnak, mind az egyéni felhasználók, mind a vállalkozások számára. Az alábbiakban felsoroltuk a legfontosabbkat.

Maradjon távol a feketelistáról

Lista nagyítóvalA dedikált IP egyik legnagyobb előnye, hogy az Ön IP-címét nem fogják olyan könnyen feketelistára venni. Ha rendelkezik dedikált IP-címmel, akkor az egyetlen személy használja az adott IP-címet, míg a megosztott IP-címeknek sok-sok felhasználója van. Ennek más hatása van arra, hogy a webhelyek miként fogadják Önt látogatóként: a dedikált IP nem fog semmiféle gyanút okozni.

Vegyük például a Netflixet. Képzelje el, hogy a VPN-szolgáltató által kínált megosztott IP-címet használja a Netflix megtekintéséhez. Nagyon valószínű, hogy nem az egyetlen fogsz így csinálni. Mivel sokan megpróbálják elérni a különböző Netflix-fiókokat ugyanabból a megosztott IP-ből, a streaming szolgáltatás gyanús lesz. Tudják, hogy valószínűleg egy VPN-szolgáltatás IP-címét keresik. Nem tudják ellenőrizni, hogy az IP sok felhasználója milyen helyről próbál ténylegesen elérni tartalmát. A Netflix különböző sorozatokat és filmeket kínál a helyétől függően. Ha a vállalat nem tudja meghatározni az Ön tényleges tartózkodási helyét, ezért teljesen blokkolja a hozzáférést. A Netflix megfigyelésére használt megosztott IP-címet hozzáadják a feketelistájukhoz. Ennek eredményeként az IP-címet használó tartalmak már nem tekinthetők tovább. Ehelyett egy értesítést fog látni, amely felszólítja, hogy kapcsolja ki a proxyt, ha ismét hozzáférést szeretne kapni.

Mint a példa mutatja, egy webhely blokkolhatja a megosztott IP-címet, amikor sok ember használja azt hozzáféréshez. Ha azonban dedikált IP-t használ, akkor az egyetlen személy, aki megpróbál hozzáférni a webhelyhez, legyen az akár a Netflix, akár egy másik platform. Ezért sokkal kisebb az esély, hogy IP-jét felveszik a feketelistára. Amíg csak akarja, élvezheti az ingyenes internetet. Röviden: egy dedikált IP-vel hozzáférhet minden kedvenc streaming szolgáltatásához anélkül, hogy aggódnia kellene a blokkolás miatt.

Nincs további ellenőrzés

Amikor a webhelyek feketelistára veszik az Ön IP-címét, általában az az oka, hogy bizalmatlanság vagy gyanú merül fel. Valószínűleg az IP-cím használata szabálytalan és kiszámíthatatlan volt. Ezen szabálytalanságok miatt a webhely gyanítja az IP vagy az Ön fiókjának visszaélését, és intézkedik. Bizonyos esetekben ez azt jelenti, hogy az IP-t felkerül a feketelistára, de ez azt is jelentheti, hogy egy szolgáltatásba való bejelentkezés előtt meg kell tennie egy további ellenőrzési lépést..

Az olyan webhelyek, mint a Gmail, a PayPal és az eBay, további ellenőrzést kérhetnek, ha látják, hogy több ember egyszerre használ IP-címet. Ugyancsak gyanúsá válnak, ha más IP-címet használ a fiókjába való bejelentkezéshez, mint amit a fiók létrehozásához használt. Leggyakrabban nem bíznak ezekben a (megosztott) IP-címekben, ezért kénytelenek ellenőrizni az Ön személyazonosságát. Felkérhetik Önt például, hogy ellenőrizze, hogy nem vagy robot. Van esély arra, hogy minden alkalommal, amikor egy másik IP-című szolgáltatást használ, egy további lépést kell tennie. Egy dedikált IP-vel nem lesz ez a probléma, amely sok időt takaríthat meg Önnek.

Gyorsabb e-mailek

A dedikált IP másik előnye, hogy az ilyen típusú IP-címekből származó e-maileket inkább a levelezőszolgáltatások, például a Gmail bízza meg, mint a megosztott IP-címektől származó e-maileket. A dedikált IP-címeken keresztüli e-mail forgalom elsőbbséget élvez a megosztott IP-címek által generált forgalom felett. Ez a helyzet, mert a megosztott IP-címeken keresztül elküldött e-maileket a szolgáltatónak kétszer ellenőriznie kell. Lehet, hogy ezek az e-mailek a vevő spam mappájába kerülnek. Használjon dedikált IP-címet annak érdekében, hogy az e-mailek gyorsabban elérjék rendeltetési helyüket, és hogy ne kerüljenek a spam mappába. Sokkal gyorsabban tud kommunikálni, ami bizonyos körülmények között, például munkahelyén, rendkívül fontos lehet.

Otthoni munka

Üzletemberek kezetAz üzleti felhasználók számára egy dedikált IP nagyon hasznos lehet egy adott hálózathoz való hozzáféréshez. Bizonyos hálózatok biztonsági okokból csak meghatározott IP-címeken érhetők el. Ilyen módon a főnöke garantálhatja, hogy csak azok a személyek férhetnek hozzá az üzleti vállalkozáshoz kapcsolódó fontos dokumentumokhoz és egyéb adatokhoz, amelyek az irodában hozzáférést kapnak az internethez. Ennek a rendszernek az a hátránya, hogy ezekhez a fájlokhoz nem férhet hozzá saját otthoni internet-kapcsolattal vagy a VPN által megosztott IP-címmel..

Egy dedikált IP-vel bármikor hozzáférhet ezekhez a hálózatokhoz. Ez nagy segítség lehet, ha otthonról vagy akár útközben szeretne dolgozni. A dedikált IP-n keresztül könnyen csatlakozhat a munka hálózatához. Ezzel egyidejűleg a dedikált IP-cím mindig védi a kapcsolatot.

Az egyik fontos megjegyzés, amelyet itt megemlíthetünk, az, hogy egyetlen dedikált IP-vel sem férhet hozzá üzleti hálózatához. A legjobb dolog, ha otthoni munkavégzés céljából dedikált IP-t kíván használni, akkor vegye fel a kapcsolatot a főnökével, és kérje meg őket, hogy gondoskodjanak egy biztonságos kapcsolat létrehozásáról a megfelelő IP-címmel, vagy neked.

A dedikált IP-cím hátrányai

Sajnos vannak hátrányai is a dedikált IP-címnek. Mindenekelőtt a szolgáltatás ritkán ingyenes: valószínűleg többet kell fizetnie a VPN-szolgáltatásért, ha dedikált IP-t akar. A dedikált IP ára havi néhány dollártól évente több mint 100 dollárig terjedhet. Mivel ezek a költségek növelik a havi előfizetés árát, ez nagyon fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni.

Egy másik fontos hátrány az, hogy feláldozhatja a VPN által biztosított magánélet egy részét. Ha statikus dedikált IP-t használ, akkor a webhelyek továbbra is profilot hozhatnak létre ön alapján az online preferenciák alapján. Ily módon személyre szabott hirdetéseket jeleníthetnek meg Önnek. Sőt, megnőtt annak esélye, hogy valaki összekapcsolja az online tevékenységeit a személyével. Ez azt jelenti, hogy valamivel kevésbé anonimnak tart egy dedikált IP-t.

Dedikált IP: az előnyök és hátrányok áttekintése

A dedikált IP előnyeinek és hátrányainak gyors összefoglalását az alábbi táblázat tartalmazza.

A dedikált IP előnyei
A dedikált IP hátrányai
Az olyan webhelyek, mint például a Netflix, nem blokkolnak tégedMagasabb költségek
Nincs szükség dupla ellenőrzésre olyan webhelyek felkeresésekor, mint a Gmail, az eBay vagy a PayPalKevesebb névtelenség
Az e-maileket gyorsabban küldjük és fogadjuk
Az e-maileket nem olyan könnyedén irányítják a spam mappába
Hozzáférhet olyan hálózatokhoz, amelyek csak egy adott IP-t tesznek lehetővé, függetlenül a tartózkodási helyétől

Kiváló VPN szolgáltatások dedikált IP opcióval

Úgy döntött, hogy dedikált IP-t kíván szerezni, de nem biztos benne, melyik VPN-szolgáltatót válassza erre a célra? Az alábbiakban felsoroltuk a három legjobb VPN-szolgáltatót, amelyek dedikált IP szolgáltatást kínálnak.

Dedikált IP a TorGuard segítségével

Ha dedikált IP-szolgáltatásokra gondolunk, az első szolgáltató, aki eszébe jut, a TorGuard. Lehet, hogy a TorGuard nem mindenki számára a legjobb VPN, mivel a megfelelő használathoz feltétlenül gyakorlott kézre van szüksége. Ezért nem ajánljuk ezt a VPN-t kezdőknek. A felhasználóknak szükségük van bizonyos technikai know-how-ra, ami a TorGuard szoftvert kissé kevésbé felhasználóbarátvá teszi. A TorGuard mindazonáltal jó VPN, nagy sebességgel, sok szerverrel és kiváló biztonsággal. A legfontosabb, hogy az összes szolgáltató közül, amelyet itt említünk, a TorGuard választja ki a legtöbb helyet a dedikált IP felhasználók számára.

A TorGuard dedikált IP-szolgáltatása meglehetősen olcsó. Sőt, a szolgáltatás költségei csökkennek az előfizetés havi árával együtt, ha hosszabb távra döntenek. A TorGuard segítségével dedikált IP-t is nagyon könnyű megszerezni: kiválaszthat egyet a megrendelési oldalon, közvetlenül az előfizetés megszerzésekor..

Dedikált IP a NordVPN-vel

A NordVPN az egyik legjobb VPN-szolgáltató a piacon. VPN-jük gyors, biztonságos, és dedikált IP szolgáltatást kínálnak. Szemünk szerint az NordVPN a legjobb szolgáltató, amely dedikált IP szolgáltatást kínál. A dedikált IP-szolgáltatásuk azonban még nem fejlett ki, mint például a TorGuard által kínált szolgáltatás. A NordVPN külön IP-ket kínál hét különböző helyszínen: az Egyesült Államokban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Franciaországban.

Sajnos a dedikált IP opció meglehetősen nehéz telepíteni és beállítani a NordVPN-n. A kezdethez rendelkeznie kell egy NordVPN előfizetéssel, majd létre kell hoznia egy új fiókot, hogy egy speciális kuponkóddal fizethesse a dedikált IP-címét. Ezután kapcsolatba léphet a NordVPN ügyfélszolgálatával a két fiók összekapcsolása érdekében.

Ezeknek a nehézségeknek ellenére a NordVPN nagy értéket kínál a költött pénzért. Ez teszi a NordVPN fantasztikus VPN-ként függetlenül attól, hogy dedikált IP-t kíván használni. Ha dedikált IP-t szeretne, a NordVPN egy extra 70 dollárért kap egy előfizetést az előfizetés költségein felül. A VPN általános működése, beleértve a felhasználóbarátságot is, inkább a Nordot, mint a TorGuard-ot részesítjük előnyben. Amikor azonban kifejezetten a dedikált IP-k lehetőségeit keresi, inkább a TorGuard-hoz kell fordulni.

Dedikált IP a CyberGhost segítségével

Harmadik választásunk a jó VPN-ekről egy dedikált IP-szolgáltatással a CyberGhost. Ez a VPN szolgáltató nagyon felhasználóbarát, olcsó és megbízható. A közelmúltban a CyberGhost dedikált IP-ket is kínál. Jelenleg a szolgáltatás dedikált IP-kkel rendelkezik Kanadában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Ily módon megnézheti az American Netflix-et egy dedikált IP-vel az USA-ból.

Könnyedén beszerezhet dedikált IP-címet a CyberGhost oldalán ugyanazon az oldalon, ahol feliratkozik a szolgáltatásra. Győződjön meg arról, hogy az előfizetésével egy időben megkapja a dedikált IP-címét, mivel utólag nem tudja hozzáadni. A dedikált IP csak 5 dollárba kerül havonta, a szokásos előfizetésen felül. Szerencsére a CyberGhost előfizetés nagyon kedvező árú, különösen, ha hosszabb ideig kíván előfizetni. Ennek köszönhetően a teljes ár egy dedikált IP-vel együtt nem olyan rossz. Mindent összevetve, a CyberGhost nagyon jó költségvetési választás mindenkinek, aki nagyszerű VPN-t keres egy elkötelezett IP opcióval.

Végső gondolatok

A dedikált IP-cím lehetőséget nyújt arra, hogy biztonságos módon csatlakozzon az internethez, mindig ugyanazzal az IP-címmel. Ez az IP-cím nem egyezik meg a tényleges IP-vel, de a többi VPN-felhasználóval sem osztják meg. Nem minden VPN-szolgáltató kínál lehetőséget arra, hogy dedikált IP-t kérjen. Amikor ők kínálnak, ez többet fog fizetni, mint egy szokásos VPN-előfizetés.

A dedikált IP-nek számos előnye és hátránya van a megosztott IP-hez képest. Általánosságban elmondható, hogy egy dedikált IP nyilvánvalóbbá tesz téged a weboldalak és más felek számára. Ez akkor hasznos lehet, ha nem akarja, hogy folyamatosan ellenőrizze személyazonosságát, vagy nem akarja, hogy a használt IP-t olyan webhelyek és szolgáltatások blokkolják, mint például a Netflix. Ez azonban azt is jelenti, hogy feladja a VPN névtelenségét. Ha olyan VPN-t szeretne kapni, amely rendelkezik külön dedikált IP-szolgáltatással, akkor javasoljuk a TorGuard, NordVPN vagy CyberGhost alkalmazást..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me