Prednosti VPN-a | Objašnjene VPN prednosti | VPNOverview.com

Nažalost, Internet se pokazao oslobađajućom utopijom koju su predviđali neki rani programeri i usvojitelji. Iako je to sjajan resurs, Internet se gnojio i zlonamjernim softverom, kolačićima, hakerima, cenzurom širom države i kibernetičkim kriminalima na visokoj razini. Stoga je malo dodatnog internetskog osiguranja dobrodošao dodatak.


VPN-ovi nude sjajno rješenje za rješavanje ili poboljšanje više problema s kojima se korisnici interneta danas susreću. To se odnosi na sigurnost, privatnost i internetsku slobodu.

Ovaj članak provest će vas kroz dodatne prednosti kvalitetne VPN usluge.

Što možete učiniti s VPN-om? Sažetak prednosti VPN-a

Korištenje VPN-a ima niz prednosti. Brzi sažetak:

 • Nečija je “prava” IP adresa skrivena i korisnik postaje anonimniji
 • Promet podataka je šifriran, što vam omogućuje sigurno povezivanje s javnim WiFi žarišnim točkama
 • Dodatna zaštita od praćenja oglasa i phishing napada
 • Sposobnost zaobilaženja geografskih ograničenja
 • Korisnici mogu sigurno i anonimno preuzeti informacije
 • Sposobnost zaobilaženja vladine cenzure
 • Moguće je uštedjeti novac dok kupujete na mreži
 • Online igranje poboljšana je proširenim pristupom i većom zaštitom
 • Manje je vjerojatnost da će se pojaviti mrežna guglanja od vašeg ISP-a
 • Korištenje više poslužitelja na više uređaja sa samo jednim računom
 • Dobivanje anonimnog i sigurnog pristupa TOR mreži

1. Vaša stvarna IP adresa je skrivena

Pri povezivanju s jednim od VPN poslužitelja vaša je IP adresa skrivena i zamijenjena onom iz VPN usluge, poput ExpressVPN ili NordVPN.

VPN lažno predstavlja vašu lokaciju i dijelom vas anonimno analizira na webu. To je zato što je IP adresa jedinstveni kôd koji omogućuje ljudima da nas identificiraju na Internetu i omogućuje im da prate naše ponašanje na mreži korak po korak. Upotrebom nove IP adrese “inkognito” više nije moguće vlade, hakeri i web stranice koje posjetimo povezati nas s našim stvarnim identitetom. Promatrana IP adresa (adresa VPN poslužitelja), nakon svega, nije povezana s nama, jer to nije naša “stvarna”, statična IP adresa.

2. Promet podataka postaje šifriran

Spajanje na mrežu

VPN šifrira vaš podatkovni promet. To sprečava hakere i druge zlonamjerne stranke da posjeduju naše važne podatke (ili barem mogu ih dešifrirati). To korisniku također omogućuje sigurno povezivanje s, inače nesigurnim, javnim WiFi žarišnim točkama.

3. Zaobići geografska ograničenja

CenzuraPomoću VPN-a moguće je povezati se s poslužiteljem u drugoj zemlji i na taj način dopustiti da sav vaš podatkovni promet prođe kroz ovu drugu zemlju. To često omogućava da određene blokirane web stranice, streaming usluge, VoIP-usluge i društveni mediji postanu dostupni. Na primjer, s VPN serverom u Velikoj Britaniji, ne-Britanci odjednom mogu gledati BBC iPlayer.

Da biste to učinili, potrebno je povezati se s VPN serverom u zemlji u kojoj sadržaj kojem želite pristupiti nije ograničen. Srećom, mnoge moderne VPN usluge imaju velik broj usluga u mnogim različitim zemljama i regijama.

4. Korisnici mogu preuzeti sigurno i anonimno preuzimanje

preuzimanjeBudući da je IP adresa sakrivena, a veza šifrirana, treće strane više neće moći shvatiti što točno preuzima ni od koga. Zbog šifriranog VPN tunela ne mogu registrirati ono što se preuzima putem sigurne VPN veze. Kada preuzimate osjetljive i / ili važne datoteke (recimo za posao), niko ne može presresti i pregledati te podatke. Privatnost i anonimnost zagarantovani su, ili u najmanju ruku uvelike poboljšani.

5. Zaobići vladinu cenzuru

U zemljama u kojima vlada kontrolira i regulira internet, poput Kine, Irana ili Eritreje, nisu sve web stranice dostupne. Ovako se totalitarni režimi navikavaju šutjeti u medijima skeptično prema spomenutom režimu blokirajući ih u zemlji. To je i razlog zašto se neki zviždači odluče objaviti ili dijeliti privatne podatke na tamnom webu. Ovu vrstu cenzure moguće je zaobići, poput svih ostalih geografskih ograničenja, primjenom VPN-a. VPN je stoga važno sredstvo u borbi za slobodu tiska.

6. Manje kupovine na mreži

Štedi novacCijene kupovine putem interneta ponekad se mogu razlikovati ovisno o državi iz koje netko kupuje. Kada posjetite internetsku web trgovinu s internetske veze unutar Engleske, npr., Proizvodi ponekad mogu biti drastično skuplji nego kada kupujemo iz druge zemlje, poput, recimo, Indije. VPN veza omogućuje korisniku da se poveže s VPN poslužiteljima iz cijelog svijeta. Zbog toga web stranice registriraju korisnike kao posjetitelje iz zemlje u kojoj se nalazi VPN poslužitelj, na taj način omogućavajući korisniku da profitira od najboljih međunarodnih cijena.

7. VPN-ovi poboljšavaju online igranje s boljim pristupom i poboljšanom sigurnošću

Budući da se sav vaš internetski promet šifrira kada koristite VPN, točnom se lokacijom manipulira. Baš kao što vam ovo može omogućiti pristup određenim web lokacijama, također će omogućiti igranje online igara koje mogu biti ograničene u vašoj zemlji. Ili je možda igra koju želite igrati zakazati za kasnije izdanje. S VPN-om više ne morate čekati. Samo odaberite poslužitelj u zemlji podrijetla i možete se pridružiti zabavi. Dodatna korist je da ako se nepošteno pokrenete s poslužitelja, možete se pridružiti brzom promjenom IP adrese.

Konačno, VPN-ovi pružaju i sigurnije iskustvo igranja na mreži. Zabrinutost zbog DDoS napada stvar je prošlosti. Šifriranje iz VPN-a pruža dodatni sloj sigurnosti.

8. VPN-ovi spriječit će vaš davatelja internetskih usluga da ugasi internetsku vezu

Zaustavljanje propusne mreže je namjerno ograničavanje propusnosti od vašeg davatelja internetskih usluga. To u osnovi smanjuje vašu internetsku brzinu. Neki davatelji internetskih usluga to rade često, neki ponekad, neki uopće ne. To se obično radi kako bi se smanjio promet na preopterećenim poslužiteljima. Ponekad se to radi samo da biste kupili skuplji paket. Povremeno se davateljima internetskih usluga neće svidjeti činjenica da preuzimate velike količine podataka. Međutim, kada šifrirate svoje podatke putem VPN-a, davatelji internetskih usluga neće moći vidjeti što radite na mreži. Ni oni vas neće moći posebno odsjeći.

9. Korištenje više poslužitelja na više uređaja sa samo jednim računom

Sa samo jednom pretplatom obično ćete dobiti pristup barem s priključcima za cijenu jednog. To znači da, na primjer, možete šifrirati vezu radne površine, prijenosnog računala, pametnog telefona, tableta i drugog radnog prijenosnog računala. Velikodušniji davatelji VPN-a ponudit će vam do deset veza uz samo jednu pretplatu. Kao takav, sa samo jednim proizvodom možete povećati privatnost i sigurnost više uređaja u jednom potezu.

10. Dobivanje anonimnog i sigurnog pristupa Tor mreži

Iako to nije za sve, neki vole ići na Tor mrežu zbog dodatne privatnosti i anonimnosti. Ovo je također mreža s kojom se morate povezati ako želite pristupiti mračnom webu.

Preglednik Tor kriptira vaše tunele s podacima putem nekoliko mjesta ili “releja”. To znači da se gotovo ne možete prepoznati svima koji vas žele pratiti. Međutim, ti su Tor poslužitelji ograničeni i javno objavljeni. To znači da ako ste na jednom svom davatelju internetskih usluga, vaš mrežni administrator, vladine agencije, hakeri, web stranice ili bilo tko drugi koji bi mogao pogledati vašu IP adresu znat će da ste u zakupu povezani s mrežom Tor.

Ako pak Tor upotrebljavate zajedno s VPN-om, to će barem sakriti činjenicu da ste se povezali s Tor mrežom od svog originalnog davatelja internetskih usluga. To je poželjno jer je tamo Tor mreža povezana s mračnim mrežama, koje je potom povezano s kibernetičkim kriminalom. Hipotetski, ako vladina agencija želi davatelju internetskih usluga proslijediti podatke o tome tko je od svojih korisnika ikada povezao mrežu Tor, to ne bi dokazalo ilegalnost, ali može vam se činiti sumnjivijim.

11. Dodatna zaštita od ad-tracker-a i phishing napada

Neki veći i kvalitetniji pružatelji VPN pružaju dodatnu sigurnost. Na primjer, NordVPN nudi brojne dodatne značajke zaštite sa svojim softverom.

Cybersec: Izbjegavajte oglase i zaštitite svoju sigurnost od zlonamjernog softvera, krađe identiteta i drugih prijetnji.

Nevidljivost na LAN-u: Vaše računalo će biti nevidljivo drugima na lokalnoj mreži (LAN)

Internetska sklopka za ubijanje: Ako vaša veza s VPN serverom iznenada padne, prekidač za Internet kill odmah će isključiti cijeli internet. Ovo će osigurati da se vaši podaci iznenada ne prenose na nešifrirani način. (tehnički se ne dešifrira jer bi to bili podaci koji nisu šifrirani za početak).

Ostali davatelji VPN-a ponekad nude različite zaštite sa svojim softverom.

Sažetak

VPN nudi mnogo velikih prednosti. Hoće

 • pružiti vam više slobode na Internetu zaobilazeći nacionalne prepreke
 • dati ti više sigurnosti šifriranjem vašeg internetskog prometa
 • pružiti vam neka anonimnost sakrivanjem svoje IP adrese

Te će vam značajke omogućiti

 • Pregledavajte internet slobodnije
 • Osjećajte se sigurno dok pregledavate za što vas ne uhode
 • Imajte više sigurnosti prilikom prijave u javne wifi-mreže
 • Preuzmite datoteke sigurnije i anonimnije
 • Izbjegavanje državne cenzure u novinarske ili zviždače
 • Zaobiđite nacionalne prepreke za zabavu
 • Zaštitite vas od napornijih praćenja oglasa i krađe identiteta
 • Pristupite mreži Tor bez da vaš ISP zna za to
 • Ostvarite jeftinije kupnje putem interneta, poput avionskih karata
 • Igrajte se online za igre koje su u vašoj zemlji zabranjene
 • Spriječite da vam internetski pružatelj prekine vezu

Nadalje, sve to možete učiniti na više uređaja, koristeći više poslužitelja sa samo jednim računom.

Unatoč tome, VPN-ovi vas neće održavati potpuno anonimnim ili sigurnim na mreži. I dalje je moguće preuzeti zlonamjerni softver. Još uvijek možete biti hakirani. I dalje možete dopustiti da vam identitet nestane ako se prijavite na web stranice na kojima su vaši osobni podaci. I još uvijek postoji problem otiska prsta na pregledniku.

Sve u svemu, VPN nije lijek za internet. Ali pruža vam puno bolji snimak uživanja u Internetu na besplatan, anoniman i siguran način.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map