Je li legalno koristiti VPN? | VPNoverview.com

Lady JusticeAko ste stigli na ovu stranicu, vjerojatno se pitate je li dopušteno legalno raditi s VPN-om. Za većinu zemalja na svijetu odgovor je „da“. Međutim, svaka zemlja još uvijek ima svoje zakone i propise. Ako koristite VPN da biste ostali anonimni tijekom obavljanja ilegalnih aktivnosti, i dalje ćete podlijegati zakonu. Ono što radite i dalje je nezakonito, bez obzira na to upotrebljavate li VPN ili ne.


VPN (virtualna privatna mreža) stvara puno mogućnosti. Možete je upotrijebiti za zaobilaženje geografskih ograničenja na Internetu i pristup informacijama koje inače ne bi bile dostupne u vašoj zemlji. Jednostavan primjer bi bio BBC iPlayer. Ova je usluga namijenjena samo britanskoj javnosti koja živi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, ako biste koristili VPN poslužitelj u Velikoj Britaniji, tada biste mogli pristupiti web stranici iz Italije, Norveške ili SAD-a..

Mnogi se pitaju je li zakonito koristiti VPN vezu. U većini dijelova svijeta, posebno u zapadnim zemljama, korištenje VPN-a potpuno je legalno. Tamo se nećete morati bojati da će biti uhićeni samo zato što koristite VPN. Unatoč tome, postoje neke zemlje čije vlade ne prihvaćaju upotrebu VPN-a. Obično ove zemlje imaju diktatorske režime ili izrazito autoritarne vođe. Primjeri za to su Kina, Rusija i Iran. Zašto žele ograničiti upotrebu VPN-a? I zašto VPN-ovi imaju tako loše ime? Sve ćemo objasniti u ovom članku.

Zašto je VPN veza nezakonita u nekim zemljama?

Upotreba VPN-a uglavnom je zabranjena u zemljama s autoritarnim zakonima kao što su Kina, Sjeverna Koreja i Turkmenistan. Vlada u tim zemljama ima ograničenu slobodu interneta kao i slobodu štampe. Stoga su društveni mediji i web stranice kritičnih vijesti obično blokirane za korisnike interneta u zemlji. Kako bi ionako dobili pristup tim blokiranim web stranicama i internetskim uslugama, mnogi civili, prognanici, turisti, novinari i zviždači koriste VPN ili proxy poslužitelj. Slika ispod pokazuje zemlje koje ogromnu razmjenu koriste internetsku cenzuru i njihove glavne motivacije za to.

Je VPN ilegalna infografika

Zabranom VPN-a vlade se nadaju kontroliranju podataka kojima građani mogu pristupiti. Osim toga, oni žele pratiti i registrirati ponašanje civila u internetu. Pri korištenju VPN-a građani, turisti, iseljenici, novinari i zviždači mogu zaobići internetsku cenzuru, istovremeno anonimizirajući sve svoje podatke na mreži. To jako nervira vlade, jer znači da će imati manju kontrolu. Stoga se VPN-i često čine ilegalnim na takvim mjestima. Neke su zemlje čak uvele i stroge kazne za upotrebu VPN-a. Primjer bi bili Ujedinjeni Arapski Emirati, o kojima ćemo kasnije više govoriti.

U nekim slučajevima se VPN-ovi u početku postaju ilegalni iz sigurnosnih razloga. Irak je, primjerice, odlučio zabraniti sigurnu vezu kako bi se lakše borio protiv IS-a. Nažalost, to znači da ostatak stanovništva trpi negativne posljedice ovih zakona. U određenom smislu, prisiljeni su se odreći dijela svoje privatnosti radi nacionalne sigurnosti.

U kojim zemljama upotreba VPN veze je zabranjena?

Već smo imenovali nekoliko zemalja u kojima uporaba VPN-a nije dopuštena. Radi jasnoće naveli smo sve zemlje za koje se zna da blokiraju VPN-ove ili smatramo da je uporaba VPN-a ilegalna dolje. Često nije potpuno jasno jesu li VPN veze potpuno zabranjene i kakvu kaznu očekivati ​​kada je upotrebite. Bez obzira na to, korištenje VPN-a na bilo kojem od ovih mjesta predstavlja veliki rizik.

Zemlja
Opaske
BjelorusijaBjelorusija je zabranila VPN veze, kao i preglednik Tor, još 2015. godine. Čak je učinila nezakonitu uporabu mreža za anonimiziranje ili veza. Vjerojatno, ovo ima veze s njihovom bliskom vezom s Rusijom.
KinaUpotreba VPN-a u Kini pomalo je sivo područje. Kineska vlada dala je službeno odobrenje nekih VPN usluga koje se mogu legalno koristiti. Te će usluge vjerojatno zabilježiti vaše mrežne aktivnosti i podijeliti ih s vlastima. Iako je Kina zaprijetila da će blokirati sve strane VPN-ove u 2018., i dalje ih je moguće koristiti, čak iako to možda nije 100% -tno legalno. Neki visokokvalitetni VPN-ovi, kao što je NordVPN, čak nude i posebne “zakinuti poslužitelji”, koji vam pomažu da zaobiđete kineski vatrozid.
EgipatEgipatska vlada koristi inspekcije dubinskih paketa (DPI) za blokiranje nekoliko VPN protokola (PPTP, L2TP, OpenVPN) od 2017. Zemlja blokira brojne web stranice i usluge već duže vrijeme. Iako VPN-i nisu službeno ilegalni, Egiptu je postalo vrlo teško koristiti VPN kako bi uživali u besplatnom internetu unutar svojih granica..
IrakIrak je 2014. godine uveo potpunu zabranu VPN-a, također blokirajući pristup nekim društvenim medijima i drugim uslugama. Njihova glavna motivacija bila je da će im to pomoći u borbi protiv IS-a. Čak su i sada ovi zakoni još uvijek aktivni iako IS više nema državu u svojoj vlasti.
IranIran je službeno zabranio upotrebu mnogih VPN-a od ožujka 2013. Promocija i prodaja tih VPN-a zabranjena je i može rezultirati zatvorskom kaznom. Dopušteno je koristiti samo VPN-ove s odobrenjem vlade, iako vam oni i dalje ne omogućuju pristup blokiranim web mjestima kao što je YouTube. Vjerojatno će prijaviti i vašu upotrebu.
Sjeverna KorejaSjeverna Koreja poznata je po strogoj cenzuri. Ne dopušta čak ni civilima da koriste uobičajeni internet. VPN-ovi su zabranjeni, ali budući da je Sjeverna Koreja tako zatvorena od ostatka svijeta, posljedice upotrebe VPN-a u ovoj zemlji su nepoznate.
OmanUpotreba VPN-a nelegalna je za sve građane Omana, ali organizacijama je dopušteno da ih koriste sve dok imaju licencu. Samo VPN usluge koje je vlada odobrila su legalne.
RusijaOd srpnja 2017. davatelji VPN-a smiju pružati svoje usluge ruskom stanovništvu samo ako s vladom podijele sve korisničke podatke. Godine 2019. Roskomnadzor (ruska nacionalna snaga za kontrolu medija) dao je nekoliko poznatih VPN trideset dana kako bi im omogućio pristup svim ruskim podacima i pridržavao se ruskog zakona (što znači provođenje cenzure). Mnogi su VPN odgovorili isključivanjem svojih ruskih poslužitelja.
SirijaUpotreba VPN-a nije nužno ilegalna u Siriji. Međutim, od 2011. neke se VPN veze blokiraju jer vlada napada VPN protokole. Nesigurno je koliko su uspješni ovi pokušaji.
puricaKako bi građanima onemogućila pristup blokiranim web stranicama, turska vlada ograničila je upotrebu VPN-a. Čine se pokušaji otkrivanja i blokiranja VPN veza pomoću DPI-ja. Korištenje VPN-a u Turskoj možda stoga ne uspije uvijek. Štoviše, to vam može učiniti više meta za vladu: njihove budne oči će vas pomnije proučiti.
TurkmenistanTurkmenistan snažno cenzurira i ograničava internet kako bi blokirao strane medije. Uporaba VPN-a zbog toga je također zabranjena u ovoj zemlji. Država ima samo jedan ISP, koji je pod vladinom kontrolom.
UgandaUganda je uvela porez na društvene medije 2018. Da bi zaobišli taj porez, mnogi su građani počeli koristiti VPN. Sada vlada blokira VPN veze i obeshrabruje uporabu. Međutim, upotreba VPN-a nije službeno (još).
Ujedinjeni Arapski EmiratiU UAE-u je omogućeno da samo organizacije koriste VPN. Uporaba VPN nezakonita je za civile kada ih koriste u zločinačke svrhe. Međutim, zločinačka djela u UAE-u također uključuju posjećivanje web stranica za pronalazak i američki Netflix. VoIP usluge poput Skypea također nisu dopuštene. Ako ih upotrebite, mogli biste dobiti visoku kaznu ili čak biti poslani u zatvor.

Zašto VPN-ovi imaju tako lošu reputaciju?

VPN može vam pomoći anonimno pregledavati Internet. Pruža više slobode i sigurnosti na mreži. Stoga gotovo sve velike tvrtke ovih dana redovito koriste korporativni VPN. Unatoč tome, mnogi vjeruju da VPN-ovi nisu potpuno legalni. U mnogim dijelovima svijeta je: možete koristiti VPN da biste zaštitili internetsku privatnost kad god želite. VPN-ovi omogućuju vam pristup internetu na siguran način, što nije loše, opasno ili zabranjeno samo po sebi – u većini mjesta.

Međutim, protiv zakona je sudjelovanje u kriminalnim aktivnostima tijekom upotrebe VPN-a. Ovisno o državi u kojoj se nalazite, definicija “zločinaca” može se nevjerojatno razlikovati. Na primjer, većina zemalja smatra da će tvrda droga biti kazneno djelo. Zločinci koji se brinu o takvim aktivnostima mogu pokušati ostati izvan domena vlade primjenom VPN-a. Njihova će privatnost biti donekle zaštićena, što će otežati njihovo pronalaženje i kažnjavanje. Međutim, kriminalne prakse u kojima sudjeluju ostaju nezakonite. Ako ih uhvate, upasti će u ozbiljne probleme. Ne za korištenje VPN-a, nego za poduzimanje ilegalnih aktivnosti.

Kao što je slučaj s preglednikom Tor, i mnogi vjeruju da je VPN veza nezakonita jer olakšava kriminal. Međutim, to nije jedino korištenje zaštićene i anonimne internetske veze. VPN je jednostavno sredstvo koje se može iskoristiti u više svrha, i dobrih i loših.

Pravne uporabe VPN-a

Postoje mnogi dobri razlozi da ljudi koriste VPN. Privatnost često igra veliku ulogu, uz dodatnu zaštitu tijekom korištenja otvorenih Wi-Fi žarišta. Streaming online sadržaja također može postati lakši putem VPN-a. Za više informacija o razlozima zbog kojih želite koristiti VPN, uputimo vas na naš cijeli članak o VPN-ima i njihovoj upotrebi..

Da zaključimo: VPN-ovi su legalni u većini zemalja. Međutim, neke vlade postavile su ograničenja upotrebe VPN-a ili su potpuno zabranile praksu. Na taj način imaju za cilj kontrolu stanovništva ili održavanje nacionalne sigurnosti. Korištenje VPN-a na tim mjestima moglo bi biti opasno i stvoriti vam probleme. Ako niste ni u jednoj od tih zemalja i ne sudjelujete u kriminalnim aktivnostima, nema se potrebe bojati.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me