Είναι νόμιμο να χρησιμοποιήσετε ένα VPN; | VPNoverview.com

Κυρία ΔικαιοσύνηΕάν έχετε φτάσει σε αυτήν τη σελίδα, πιθανότατα αναρωτιέστε εάν επιτρέπεται νομικά να συνεργαστεί με ένα VPN. Για τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, η απάντηση είναι ναι. Ωστόσο, κάθε χώρα εξακολουθεί να έχει τους δικούς της νόμους και κανονισμούς. Εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN για να παραμείνετε ανώνυμοι κατά τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων, εξακολουθείτε να υπόκειται στη νομοθεσία. Αυτό που κάνετε εξακολουθεί να είναι παράνομο, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε VPN ή όχι.


Ένα VPN (Virtual Private Network) δημιουργεί πολλές δυνατότητες. Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για να παρακάμψετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο και να αποκτήσετε πρόσβαση σε πληροφορίες που κανονικά δεν θα ήταν διαθέσιμες στη χώρα σας. Ένα απλό παράδειγμα θα ήταν το BBC iPlayer. Αυτή η υπηρεσία προορίζεται μόνο για το βρετανικό κοινό, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, εάν επρόκειτο να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή VPN στη Μεγάλη Βρετανία, θα μπορούσατε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο από την Ιταλία, τη Νορβηγία ή τις ΗΠΑ.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν είναι νόμιμο να χρησιμοποιείτε σύνδεση VPN. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ειδικά στις δυτικές χώρες, η χρήση VPN είναι απολύτως νόμιμη. Εκεί, δεν θα φοβάστε να συλληφθείτε απλώς και μόνο επειδή χρησιμοποιείτε ένα VPN. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δεν δέχονται τη χρήση VPN. Συνήθως, αυτές οι χώρες έχουν δικτατορικά καθεστώτα ή εξαιρετικά αυταρχικούς ηγέτες. Παραδείγματα θα ήταν η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Γιατί θέλουν να περιορίσουν τη χρήση VPN; Και γιατί τα VPN έχουν τόσο κακό όνομα; Θα τα εξηγήσουμε όλα σε αυτό το άρθρο.

Γιατί είναι παράνομη η σύνδεση VPN σε ορισμένες χώρες?

Η χρήση VPN απαγορεύεται κυρίως σε χώρες με αυταρχικούς νόμους όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν. Η κυβέρνηση σε αυτές τις χώρες έχει περιορισμένη ελευθερία στο Διαδίκτυο καθώς και την ελευθερία του τύπου. Επομένως, τα κοινωνικά μέσα και οι κρίσιμοι ιστότοποι ειδήσεων τείνουν να αποκλείονται για χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα. Ωστόσο, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους αποκλεισμένους ιστότοπους και διαδικτυακές υπηρεσίες, πολλοί πολίτες, ομογενείς, τουρίστες, δημοσιογράφοι και καταγγελίες χρησιμοποιούν διακομιστή μεσολάβησης VPN ή διακομιστή μεσολάβησης. Η παρακάτω εικόνα δείχνει χώρες που χρησιμοποιούν διαδικτυακή λογοκρισία σε τεράστια κλίμακα και τα κύρια κίνητρά τους.

Είναι ένα παράνομο infographic VPN

Με την απαγόρευση των VPN, οι κυβερνήσεις ελπίζουν να ελέγχουν τις πληροφορίες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες τους. Επιπλέον, θέλουν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τη συμπεριφορά των πολιτών στο Διαδίκτυο. Όταν χρησιμοποιούν ένα VPN, οι πολίτες, οι τουρίστες, οι απόδημοι, οι δημοσιογράφοι και οι καταγγέλλοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τη διαδικτυακή λογοκρισία, ενώ ταυτόχρονα ανώνυμα όλα τα διαδικτυακά τους δεδομένα. Αυτό ενοχλεί πολύ τις κυβερνήσεις, καθώς σημαίνει ότι θα έχουν λιγότερο έλεγχο. Επομένως, τα VPN συχνά γίνονται παράνομα σε τέτοια μέρη. Ορισμένες χώρες εισήγαγαν ακόμη και αυστηρές ποινές για τη χρήση ενός VPN. Ένα παράδειγμα θα ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τα οποία θα μιλήσουμε περισσότερο αργότερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα VPN αρχικά καθίστανται παράνομα για λόγους ασφαλείας. Το Ιράκ, για παράδειγμα, αποφάσισε να απαγορεύσει την ασφαλή σύνδεση για να διευκολύνει την καταπολέμηση των IS. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός υποφέρει από τις αρνητικές συνέπειες αυτών των νόμων. Κατά μία έννοια, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μέρος της ιδιωτικής τους ζωής για χάρη της εθνικής ασφάλειας.

Σε ποιες χώρες απαγορεύεται η σύνδεση VPN?

Έχουμε ήδη ορίσει μερικές χώρες όπου δεν επιτρέπεται η χρήση VPN. Για λόγους σαφήνειας, παραθέτουμε όλες τις χώρες που είναι γνωστό ότι αποκλείουν VPN ή θεωρούμε ότι η χρήση VPN είναι παράνομη παρακάτω. Συχνά δεν είναι απολύτως σαφές εάν απαγορεύονται εντελώς οι συνδέσεις VPN και τι είδους τιμωρία πρέπει να περιμένετε όταν χρησιμοποιείτε μία. Ανεξάρτητα, η χρήση VPN σε οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.

Χώρα
Παρατηρήσεις
ΛευκορωσίαΗ Λευκορωσία απαγόρευσε τις συνδέσεις VPN καθώς και το πρόγραμμα περιήγησης Tor το 2015. Έχει ακόμη κάνει τη χρήση οποιωνδήποτε ανωνυμοποιημένων δικτύων ή συνδέσεων παράνομη. Πιθανώς, αυτό σχετίζεται με τη στενή σχέση τους με τη Ρωσία.
ΚίναΗ χρήση VPN στην Κίνα είναι λίγο γκρίζα. Η κινεζική κυβέρνηση έχει δώσει την επίσημη έγκρισή της για ορισμένες υπηρεσίες VPN, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα. Αυτές οι υπηρεσίες ενδέχεται να καταγράφουν τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες και να τις κοινοποιούν στις αρχές. Παρόλο που η Κίνα έχει απειλήσει να αποκλείσει όλα τα ξένα VPN το 2018, εξακολουθεί να είναι δυνατή η χρήση τους, ακόμη και αν δεν είναι 100% νόμιμη. Ορισμένα VPN υψηλής ποιότητας, όπως το NordVPN, προσφέρουν ακόμη και ειδικούς «διακομιστές αδιαφανείς», οι οποίοι σας βοηθούν να περιηγηθείτε στο τείχος προστασίας της Κίνας.
ΑίγυπτοςΗ κυβέρνηση της Αιγύπτου χρησιμοποιεί Deep Packet Inspections (DPI) για να αποκλείσει πολλά πρωτόκολλα VPN (PPTP, L2TP, OpenVPN) από το 2017. Η χώρα έχει αποκλείσει πολλές ιστοσελίδες και υπηρεσίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλο που τα VPN δεν είναι επίσημα παράνομα, η Αίγυπτος έχει καταστήσει πολύ δύσκολη τη χρήση ενός VPN για να απολαύσετε ένα δωρεάν internet εντός των συνόρων της.
ΙράκΤο Ιράκ εισήγαγε μια πλήρη απαγόρευση VPN το 2014, αποκλείοντας επίσης την πρόσβαση σε ορισμένα κοινωνικά μέσα και σε άλλες υπηρεσίες. Το κύριο κίνητρό τους ήταν ότι θα τους βοηθούσε να πολεμήσουν το IS. Ακόμα και τώρα αυτοί οι νόμοι εξακολουθούν να ισχύουν, παρόλο που το IS δεν έχει πλέον τη χώρα στα χέρια του.
ΙράνΤο Ιράν απαγόρευσε επίσημα τη χρήση πολλών VPN από τον Μάρτιο του 2013. Η προώθηση και η πώληση αυτών των VPN απαγορεύεται και μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης. Επιτρέπεται η χρήση μόνο VPN με κυβερνητική έγκριση, παρόλο που αυτά εξακολουθούν να μην σας παρέχουν πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους όπως το YouTube. Πιθανώς καταγράφουν και τη χρήση σας.
Βόρεια ΚορέαΗ Βόρεια Κορέα είναι γνωστή για την αυστηρή λογοκρισία της. Δεν επιτρέπει καν στους πολίτες να χρησιμοποιούν το κανονικό Διαδίκτυο. Τα VPN απαγορεύονται, αλλά επειδή η Βόρεια Κορέα είναι τόσο κλειστή από τον υπόλοιπο κόσμο, οι συνέπειες της χρήσης VPN σε αυτήν τη χώρα είναι άγνωστες.
ΟμάνΗ χρήση ενός VPN είναι παράνομη για όλους τους Ομάν πολίτες, αλλά οι οργανισμοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν έναν εφόσον διαθέτουν άδεια. Μόνο οι υπηρεσίες VPN που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση είναι νόμιμες.
ΡωσίαΑπό τον Ιούλιο του 2017, οι πάροχοι VPN επιτρέπεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ρωσικό πληθυσμό μόνο αν μοιράζονται όλα τα δεδομένα χρηστών με την κυβέρνηση. Το 2019 η Roskomnadzor (η ρωσική εθνική δύναμη ελέγχου των μέσων ενημέρωσης) έδωσε αρκετά γνωστά VPN τριάντα ημέρες για να τους δώσει πρόσβαση σε όλα τα ρωσικά δεδομένα και να συμμορφωθούν με τον ρωσικό νόμο (που σημαίνει επιβολή λογοκρισίας). Πολλά VPN απάντησαν κλείνοντας τους ρωσικούς διακομιστές τους.
ΣυρίαΗ χρήση ενός VPN δεν είναι απαραίτητα παράνομη στη Συρία. Ωστόσο, από το 2011 αποκλείονται ορισμένες συνδέσεις VPN, καθώς η κυβέρνηση επιτίθεται σε πρωτόκολλα VPN. Δεν είναι σίγουρο πόσο επιτυχημένες είναι αυτές οι προσπάθειες.
ΤουρκίαΓια να αποτρέψει την πρόσβαση των πολιτών σε αποκλεισμένους ιστότοπους, η τουρκική κυβέρνηση έχει περιορίσει τη χρήση VPN. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό συνδέσεων VPN μέσω DPI. Η χρήση ενός VPN στην Τουρκία μπορεί επομένως να μην λειτουργεί πάντα. Επιπλέον, μπορεί να σας κάνει περισσότερο στόχο για την κυβέρνηση: τα προσεκτικά μάτια τους θα σας μελετούν πιο προσεκτικά.
ΤουρκμενιστάνΤο Τουρκμενιστάν λογοκρίνει σε μεγάλο βαθμό και περιορίζει το Διαδίκτυο προκειμένου να αποκλείσει ξένα μέσα ενημέρωσης. Επομένως, απαγορεύεται η χρήση VPN σε αυτήν τη χώρα. Η χώρα διαθέτει μόνο έναν ISP, ο οποίος βρίσκεται υπό τον κυβερνητικό έλεγχο.
ΟυγκάνταΗ Ουγκάντα ​​εισήγαγε φόρο κοινωνικών μέσων το 2018. Για να ξεπεράσει αυτόν τον φόρο, πολλοί πολίτες άρχισαν να χρησιμοποιούν VPN. Τώρα η κυβέρνηση αποκλείει τις συνδέσεις VPN και αποθαρρύνει τη χρήση. Ωστόσο, η χρήση VPN δεν είναι επίσημα παράνομη (ακόμη).
Ηνωμένα Αραβικά ΕμιράταΣτα ΗΑΕ, επιτρέπεται μόνο σε οργανισμούς να χρησιμοποιούν VPN. Η χρήση VPN είναι παράνομη για πολίτες όταν το χρησιμοποιούν για εγκληματικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι εγκληματικές πράξεις στα ΗΑΕ περιλαμβάνουν επίσης την επίσκεψη σε ιστότοπους γνωριμιών και το αμερικανικό Netflix. Δεν επιτρέπονται υπηρεσίες VoIP όπως το Skype. Εάν τα χρησιμοποιείτε, θα μπορούσατε να πάρετε υψηλό πρόστιμο ή ακόμη και να σας σταλεί στη φυλακή.

Γιατί τα VPN έχουν τόσο κακή φήμη?

Ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο ανώνυμα. Παρέχει περισσότερη διαδικτυακή ελευθερία και ασφάλεια. Επομένως, σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν τακτικά ένα εταιρικό VPN αυτές τις μέρες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα VPN δεν είναι απολύτως νόμιμα. Σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να προστατεύσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο όποτε θέλετε. Τα VPN σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ασφαλή τρόπο, το οποίο δεν είναι κακό, επικίνδυνο ή απαγορευμένο από μόνο του – στα περισσότερα μέρη.

Ωστόσο, είναι παράνομο να συμμετέχετε σε εγκληματικές δραστηριότητες κατά τη χρήση ενός VPN. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, ο ορισμός του «εγκλήματος» μπορεί να διαφέρει πολύ. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν, για παράδειγμα, την πώληση σκληρών ναρκωτικών ποινικό αδίκημα. Οι εγκληματίες που ασχολούνται με τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να προσπαθήσουν να παραμείνουν εκτός της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ένα VPN. Το απόρρητό τους θα προστατευτεί κάπως, καθιστώντας πιο δύσκολο για την αστυνομία να τους βρει και να τους τιμωρήσει. Ωστόσο, οι εγκληματικές πρακτικές στις οποίες συμμετέχουν παραμένουν παράνομες. Εάν πιάσουν, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Όχι για χρήση VPN, αλλά για παράνομες δραστηριότητες.

Όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα περιήγησης Tor, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια σύνδεση VPN είναι παράνομη επειδή διευκολύνει το έγκλημα. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη χρήση μιας προστατευμένης και ανώνυμης σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Το VPN είναι απλώς ένα μέσο για το σκοπό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς, τόσο καλό όσο και κακό.

Νομικές χρήσεις ενός VPN

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα VPN. Το απόρρητο παίζει συχνά μεγάλο ρόλο, μαζί με επιπλέον προστασία κατά τη χρήση ανοιχτών σημείων πρόσβασης Wi-Fi. Η ροή διαδικτυακού περιεχομένου μπορεί επίσης να γίνει ευκολότερη με ένα VPN. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN, θα θέλαμε να σας παραπέμψουμε στο πλήρες άρθρο μας για τα VPN και τις χρήσεις τους.

Συνοψίζοντας: Τα VPN είναι νόμιμα στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση VPN ή έχουν απαγορεύσει εντελώς την πρακτική. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουν στον έλεγχο του πληθυσμού ή στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας. Η χρήση ενός VPN σε αυτά τα μέρη μπορεί να είναι επικίνδυνη και να σας ενοχλήσει. Ωστόσο, όταν δεν βρίσκεστε σε καμία από αυτές τις χώρες και δεν συμμετέχετε σε εγκληματικές δραστηριότητες, δεν χρειάζεται να φοβάστε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me