Μειονεκτήματα ενός VPN. Τι να προσέξετε! | Επισκόπηση VPNO

Ένα VPN μπορεί να φαίνεται σαν η τέλεια λύση σε πολλά διαδικτυακά προβλήματα απορρήτου. Σε τελική ανάλυση, ένα VPN αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας, κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας και ξεμπλοκάρει το προστατευμένο περιεχόμενο IP-address. Με λίγα λόγια, σας παρέχει ασφάλεια, ανωνυμία και ελευθερία.


Ωστόσο, όλα έχουν τα μειονεκτήματά του. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι μειονεκτήματα μπορεί να έχει ένα VPN, καθώς και τη διαφορά μεταξύ δωρεάν και επί πληρωμή VPN.

Μερικά κοινά μειονεκτήματα των υπηρεσιών VPN

Μια σύνδεση VPN ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση του Διαδικτύου σας με διάφορους τρόπους. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Μια πιο αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο
 • Συγκεκριμένοι αποκλεισμοί υπηρεσιών VPN (για παράδειγμα από το Netflix)
 • Παράνομη χρήση των ίδιων των VPN
 • Δεν γνωρίζω πόσο ισχυρή είναι η κρυπτογράφηση που παρέχεται από το VPN σας
 • Η καταγραφή και η πιθανή μεταπώληση των διαδικτυακών σας συνηθειών σε τρίτους
 • Διακοπή σύνδεσης
 • Μια αδικαιολόγητη αίσθηση διαδικτυακής ατιμωρησίας
 • Δωρεάν VPN: μερικές φορές χειρότερα από καθόλου

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε κάθε ένα από αυτά τα παραδείγματα που εξηγούνται με περισσότερες λεπτομέρειες. Εξηγούμε γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε μείωση της ταχύτητας και πώς ένα VPN μπορεί να σας προκαλέσει αποκλεισμό. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε για τη νομιμότητα ενός VPN σε διαφορετικές χώρες. Θα προσπαθήσουμε επίσης να σας βοηθήσουμε με τυχόν δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας ενός VPN και σε ποιο βαθμό είστε πραγματικά ανώνυμοι. Με τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε έναν κατάλληλο πάροχο που δεν θα σας προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα. Ωστόσο, ορισμένοι ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις εμπειρίες σας με VPN. Ενημερωθείτε πριν αγοράσετε ένα VPN, ώστε να μην απογοητευτείτε. Αν απλά αναζητάτε ένα VPN υψηλής ποιότητας και θέλετε να αποφύγετε πολλά από τα πιθανά μειονεκτήματα, αξίζει να επενδύσετε σε μια υπηρεσία VPN όπως το ExpressVPN. Κοστίζει αρκετά ευρώ το μήνα, αλλά έχετε μια εξαιρετική υπηρεσία σε αντάλλαγμα.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένα μειονεκτήματα ανάλογα με τον πάροχο VPN που επιλέγετε. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συναντήσετε δυσάρεστες εκπλήξεις, διαβάστε την κριτική μας για το VPN που σκοπεύετε να αγοράσετε.

Ένα VPN μπορεί να μειώσει την ταχύτητά σας

Επειδή η σύνδεση στο Διαδίκτυο με ένα VPN ανακατευθύνεται και κρυπτογραφείται μέσω του διακομιστή VPN, η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο ενδέχεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε την ταχύτητα ενός VPN όταν το δοκιμάζετε. Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ενότητα σχετικά με την ταχύτητα σε όλες τις κριτικές μας. Οι περισσότερες υπηρεσίες VPN υψηλής ποιότητας, όπως το NordVPN και το ExpressVPN, δεν θα επιβραδύνουν πάρα πολύ το διαδίκτυο, αλλά η ταχύτητα σπάνια παραμένει η ίδια.

Οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου δεν θα παρατηρήσουν τη διαφορά. Τα άτομα που κάνουν πράγματα στο διαδίκτυο που χρειάζονται γρήγορη σύνδεση μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα με το λάθος VPN. Για παράδειγμα, οι παίκτες που θέλουν να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια πολλαπλών παικτών θα πρέπει να εξετάσουν τα καλύτερα VPN για παιχνίδια, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχουν καθυστέρηση.

Κίνδυνος αποκλεισμού από ορισμένες υπηρεσίες

Λογότυπο Netflix

Ορισμένες υπηρεσίες αποθαρρύνουν τη χρήση ενός VPN. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στο οποίο δεν πρέπει να έχετε πρόσβαση, αλλά το κάνετε με ένα VPN. Για παράδειγμα, ορισμένες κυβερνήσεις αποκλείουν συγκεκριμένο περιεχόμενο για τους πολίτες τους επειδή πιστεύουν ότι είναι ακατάλληλο ή απειλεί τις αξίες τους. Ή μερικές φορές ορισμένοι πάροχοι περιεχομένου κλειδώνουν τους χρήστες από χώρες εκτός του ότι απλώς δεν έχουν καταβάλει μέρος του τέλους άδειας, για παράδειγμα. Αυτό ισχύει για το BBC iPlayer. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς και να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενο ούτως ή άλλως. Για αυτόν τον λόγο, τα VPN δεν είναι πολύ δημοφιλή σε αυτές τις κυβερνήσεις. Αυτό μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε γενική απαγόρευση όλων των VPN.

Τα VPN αποκλείονται επίσης από υπηρεσίες ροής όπως το Netflix και το Hulu. Επειδή αυτές οι εταιρείες έχουν συμβόλαια με διανομείς ταινιών που τους επιτρέπουν μόνο να εμφανίζουν περιεχόμενο σε συγκεκριμένες χώρες, έχουν αρχίσει να ακολουθούν VPN. Με ένα VPN, οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μιας άλλης χώρας σε αυτές τις υπηρεσίες ροής. Δεδομένου ότι το Netflix ενδέχεται να μην έχει το δικαίωμα να εμφανίζει αυτό το περιεχόμενο στη χώρα σας, αγωνίζονται για τη χρήση ενός VPN. Το κάνουν αποκλείοντας διευθύνσεις IP που έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία τους με μεγάλο αριθμό ατόμων ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, όταν έχετε πρόσβαση σε αυτά μέσω μιας κοινόχρηστης διεύθυνσης IP ταυτόχρονα με άλλους χρήστες. Αυτό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό εάν θέλετε απλώς να παρακολουθήσετε μια ταινία. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι πάροχοι VPN που διασφαλίζουν ότι υπάρχει πάντα ένας διακομιστής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθήσετε το Netflix. Εάν θέλετε ένα premium VPN που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το Netflix, ρίξτε μια ματιά στο ExpressVPN.

Το VPN δεν είναι νόμιμο σε όλες τις χώρες

Παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο, η χρήση ενός VPN είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες και εταιρείες χρησιμοποιούν ένα VPN ως μέρος της ασφάλειάς τους. Υπάρχουν όμως ορισμένες εξαιρέσεις. Ορισμένες χώρες θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο των πραγμάτων που βλέπουν οι πολίτες τους στο Διαδίκτυο. Επειδή ένα VPN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει την κρατική λογοκρισία, είναι παράνομο σε ορισμένες ολοκληρωτικές χώρες.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο εγκεκριμένα από την κυβέρνηση VPN. Η χρήση ενός VPN δεν είναι απαραίτητα παράνομη εκεί, αλλά θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχό τους. Ορισμένοι ποιοτικοί πάροχοι VPN, όπως το NordVPN, ωστόσο, έχουν αναπτύξει ειδικούς «αδιαφανείς διακομιστές», οι οποίοι θα πρέπει να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σε χώρες όπως η Κίνα, ακόμη και αν δεν επιτρέπεται από την κυβέρνηση. Σε άλλες χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, απαγορεύεται εντελώς η χρήση VPN. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση VPN. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο πρόβλημα εάν ζείτε σε μία από τις χώρες που περιορίζει ή απαγορεύει τη χρήση VPN.

Είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να ελέγξουν την ποιότητα της κρυπτογράφησης

Μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε αν οι πάροχοι VPN κάνουν ό, τι υπόσχονται. Συχνά ανακαλύπτετε ότι δεν συμβαίνει μόνο όταν πάει στραβά. Ο μέσος χρήστης υπολογιστή δεν έχει γνώση κρυπτογραφίας. Είναι η υπηρεσία που παρέχεται πραγματικά τόσο ασφαλής; Για αυτόν τον λόγο, οι κριτικές είναι αρκετά σημαντικές σε αυτόν τον κλάδο. Πριν δεσμευτείτε για συνδρομή με έναν πάροχο VPN, είναι έξυπνο να διαβάσετε μερικές κριτικές (χρήστες).

Στις κριτικές μας, μπορείτε να μάθετε τι καταγράφει ο πάροχος ότι διατηρεί και να διαβάσει περισσότερα σχετικά με τη συνολική ποιότητα και ασφάλεια του VPN. Αυτό περιλαμβάνει μια σύντομη εξήγηση για τα πρωτόκολλα και τους τύπους κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί ο πάροχος VPN. Μπορείτε να βρείτε κριτικές για όλους τους μεγάλους παρόχους VPN στον ιστότοπό μας. Ίσως θέλετε επίσης να ρίξετε μια ματιά στις κορυφαίες προτάσεις μας.

Η καταγραφή και η πιθανή μεταπώληση των διαδικτυακών σας συνηθειών σε τρίτους

Η ιδέα να λάβετε συνδρομή από έναν πάροχο VPN είναι ότι δρομολογείτε την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των διακομιστών τους. Κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας και σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε έναν από τους πολλούς διακομιστές τους για να αποκρύψετε επίσης τη διεύθυνση IP σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στο VPN σας ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση των δεδομένων που ταξιδεύουν μέσω των διακομιστών τους. Έχετε αγοράσει ουσιαστικά ασφάλεια και ανωνυμία. Πολλοί πάροχοι VPN διατηρούν το τέλος της συμφωνίας και αγνοούν εντελώς τα προσωπικά σας δεδομένα. Δεν καταγράφουν αυτό που κάνετε ούτε αποθηκεύετε τα δεδομένα σας.

Ωστόσο, ορισμένοι πάροχοι VPN καταγράφουν τα δεδομένα σας. Πολλά δωρεάν VPN το κάνουν αυτό (περισσότερα σε αυτό αργότερα) και ορισμένοι πάροχοι καθιστούν σαφές στη συμφωνία άδειας χρήσης τους ότι ενδέχεται να το κάνουν αυτό. Αυτό, βέβαια, χάνει ολόκληρο τον σκοπό να αποκτήσει κανείς μια υπηρεσία VPN. Αλλά αυτοί δεν είναι οι χειρότεροι παραβάτες. Οι πραγματικά προβληματικές περιπτώσεις είναι πάροχοι VPN επί πληρωμή που ισχυρίζονται ότι δεν καταγράφουν, αλλά βρέθηκαν αργότερα να το πράξουν. Για παράδειγμα, ένας πάροχος VPN (HideMyAss) κλήθηκε από το FBI να παράσχει πληροφορίες για έναν από τους πελάτες του λόγω υποψίας για παράνομες δραστηριότητες στον σκοτεινό ιστό. Αν και η εταιρεία αρνήθηκε αρχικά, κατέληξαν να παραδίδουν πολύ συγκεκριμένα αρχεία καταγραφής για τον χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων σύνδεσης, των λήψεων, της χρήσης εύρους ζώνης κ.λπ..

Αυτή η προειδοποιητική ιστορία μας υπενθυμίζει και πάλι ότι πρέπει να εξετάσουμε πολλές πηγές και κριτικές πριν υπογράψουμε μια συνδρομή με έναν πάροχο VPN.

Διακοπή σύνδεσης

Πολλοί πάροχοι VPN περιλαμβάνουν ένα kill-switch στο λογισμικό τους. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό. Όταν η σύνδεση με τον διακομιστή VPN σας αποσυνδεθεί, ξαφνικά μένετε χωρίς καμία προστασία και η συμπεριφορά σας στο διαδίκτυο συνδέεται με την πραγματική σας διεύθυνση IP. Για να αποφευχθεί αυτό, ο διακόπτης θανάτωσης διακόπτει αμέσως ολόκληρη τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο και αποκαθίσταται μόνο όταν αποκατασταθεί η σύνδεσή σας με το VPN.

Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι, λοιπόν, δεν είστε πλέον συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Ωστόσο, οι πάροχοι VPN ποιότητας σπάνια αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα.

Μια αδικαιολόγητη αίσθηση διαδικτυακής ατιμωρησίας

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι η σύνδεση VPN τους καθιστά εντελώς ανώνυμο και δεν επηρεάζεται από κακόβουλο λογισμικό. Αυτό οδηγεί στην ψευδή πεποίθηση ότι είναι ανέγγιχτα στο Διαδίκτυο. Αυτό προφανώς δεν ισχύει.

Ακόμα και με μια εξαιρετικά κρυπτογραφημένη και σταθερή σύνδεση VPN, μπορείτε ακόμα:

 • Παρακολουθήστε σε όλο τον ιστό από διαφημιζόμενους, ανιχνευτές, χάκερ, υπηρεσίες πληροφοριών κ.λπ..
 • Εξασφαλίστε στόχους και πέστε θύματα επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος
 • Μολυνθείτε με κάποιο είδος κακόβουλου λογισμικού
 • Αποκλεισθείτε από ορισμένα δίκτυα, βάσεις δεδομένων, ιστοσελίδες deeb κ.λπ..

Τα VPN διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα σας είναι κρυπτογραφημένα, η διεύθυνση IP σας είναι κρυφή και ότι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμο για αλλοδαπούς. Αλλά αν ένας χάκερ ή μια υπηρεσία πληροφοριών θέλει να σας εντοπίσει, υπάρχουν άλλοι τρόποι αναγνώρισης εκτός από τη διεύθυνση IP σας. Η διεύθυνση IP σας είναι μόνο η πρώτη ένδειξη που ίσως αναζητούν. Ως εκ τούτου, μια σύνδεση VPN δεν είναι παρά μια άδεια συμμετοχής σε υποτιμητική, παράνομη ή απερίσκεπτη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο. Πάντα να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική σας και να είστε προσεκτικοί.

Δωρεάν VPN: μερικές φορές χειρότερα από καθόλου

Δωρεάν μειονέκτημα VPNΜερικά άτομα επιλέγουν να δοκιμάσουν μια δωρεάν υπηρεσία VPN. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με αυτό. Δυστυχώς, ωστόσο, πολλοί δωρεάν πάροχοι VPN δεν είχαν σχεδιαστεί για να παρέχουν στον μέσο χρήστη περισσότερη ιδιωτικότητα και ανωνυμία στο Διαδίκτυο, αλλά αποκλειστικά για να κερδίσει χρήματα. Ένα πρωταρχικό παράδειγμα είναι το Hola VPN, μια υπηρεσία VPN από την οποία πρέπει να αποφύγετε. Αυτού του είδους τα VPN δεν ασχολούνται με την πώληση μιας υπηρεσίας VPN αλλά την πώληση των προσωπικών σας δεδομένων σε τρίτους. Όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN, δρομολογείτε την κυκλοφορία σας μέσω των διακομιστών τους. Τους πληρώνετε μια συνδρομή, κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας και υπόσχονται να μην καταγράψουν ή να αποθηκεύσουν όλα τα δεδομένα σας. Ωστόσο, πολλές δωρεάν υπηρεσίες VPN κερδίζουν τα χρήματά τους με την πώληση των δεδομένων σας, για παράδειγμα, σε διαφημιζόμενους. Σε αυτήν την περίπτωση, προτιμάτε να μην έχετε καθόλου υπηρεσία VPN και να εγκαταστήσετε ένα Adblocker ή κάποιες άλλες λειτουργίες ασφαλείας.

Πολλοί δωρεάν πάροχοι VPN έχουν επίσης όρια δεδομένων, όρια ταχύτητας, διαφημίσεις και περιορισμούς λήψης. Απλώς δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία για χρήση λόγω αυτών των περιορισμών. Επιπλέον, πολλές δωρεάν εφαρμογές VPN δεν είναι ασφαλείς, που περιέχουν λογισμικό υποκλοπής spyware ή κακόβουλο λογισμικό κατά τη λήψη. Προσέξτε πριν δοκιμάσετε μερικές δωρεάν υπηρεσίες VPN. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ένα ή δύο, ανατρέξτε στο άρθρο των κορυφαίων δωρεάν παρόχων VPN. Ένα δωρεάν VPN που έχει τη σφραγίδα έγκρισής μας είναι το ProtonVPN.

Τελικές σκέψεις

Τα κύρια μειονεκτήματα ενός VPN είναι ενοχλητικά, αλλά δεν επηρεάζουν απαραίτητα τους περισσότερους χρήστες. Τα περισσότερα από τα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε δωρεάν ή φθηνότερες υπηρεσίες VPN. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακόμη πιθανό η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο να γίνει ακόμη πιο γρήγορη μετά τη σύνδεση σε έναν πάροχο VPN. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο πάροχός σας ISP καταστρέφει τη σύνδεσή σας. Μια υπηρεσία VPN στη συνέχεια κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας, καθιστώντας πολύ λιγότερο πιθανό ότι ο ISP σας θα προσπαθήσει να σας πετάξει. Σε αυτό το σενάριο, η σύνδεσή σας είναι ασφαλέστερη και ταχύτερη.

Επίσης, οι αποκλεισμοί ειδικά σχεδιασμένοι για υπηρεσίες VPN δεν αποτελούν πάντα πρόβλημα. Το Netflix δεν μπορεί και δεν αποκλείει όλους τους διακομιστές VPN. Πολλοί πάροχοι VPN έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο Netflix σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν επίσης VPN που δεν διαθέτουν διακόπτη kill. Με αυτόν τον τρόπο η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο δεν διακόπτεται ξαφνικά, αν και αυτό σας κάνει λιγότερο ασφαλή.

Τέλος, υπάρχουν σίγουρα ορισμένα μειονεκτήματα πιθανά όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι πολύ περιορισμένα όταν χρησιμοποιείτε έναν πάροχο ποιότητας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξετάσετε προσεκτικά ποιος πάροχος VPN είναι ο καλύτερος για εσάς.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map