Kajian ProtonVPN (2020) – Tahap keselamatan yang tinggi | VPNoverview.com

Kajian ProtonVPN (2020) – Tahap keselamatan yang tinggi

ProtonVPN adalah penyedia VPN yang agak baru dari Switzerland. Mereka menawarkan versi percuma dan berbayar perisian mereka dan dimiliki oleh ProtonVPN AG. Syarikat ini melancarkan ProtonMail pada tahun 2014. ProtonMail dengan cepat menjadi penyedia e-mel selamat terbesar di dunia, meletakkan privasi, tanpa nama dan penyulitan di atas segalanya. ProtonVPN berjaya menggantikan ProtonMail. VPN dibangunkan untuk menawarkan pelanggan sambungan yang selamat di luar e-mel. Kedua-dua projek ini – ProtonVPN dan ProtonMail – diubah menjadi dua perniagaan yang terpisah untuk menjaga keselamatan dan privasi pelanggan Proton.


Pasukan di belakang ProtonVPN terus berusaha membuat perubahan di dunia: mereka melatih wartawan, mendidik orang ramai, dan menghadapi pemerintah. Selain itu, mereka memulakan kolaborasi dengan Mozilla pada tahun 2018. Oleh kerana markas mereka terletak di Geneva, Switzerland, mereka tidak diwajibkan menyimpan balak. ProtonVPN tersedia untuk Windows, MacOS, iOS, Android dan Linux dan dilengkapi dengan banyak pilihan penyesuaian tambahan. Selain itu, terdapat pelbagai langganan yang berbeza, bermula dengan versi percuma yang sangat baik.

Spesifikasi ProtonVPN

 • Sambungan serentak: 2-10
 • Torrents: +
 • Netflix: +
 • Sistem operasi: Windows, MacOS, iOS, Android, Linux
 • Protokol: IKEv2 / IPSec, OpenVPN
 • Dasar pembalakan: Log sambungan
 • Pelayan: 698 pelayan di 40+ negara
 • Harga: Dari $ 4,00 sebulan
 • Jaminan wang dikembalikan: 30 hari

Kelajuan – Seberapa pantas ProtonVPN?

Ramai pengguna mahukan VPN pantas. Anda tidak mahu menunggu tanpa henti untuk memuatkan video YouTube atau memuat turun fail, hanya kerana anda menggunakan sambungan internet yang selamat. Streaming, permainan dan melayari web haruslah mudah dan tanpa kelewatan. VPN berpotensi memperlahankan sambungan internet anda. Sekiranya ini menjadi terlalu ketara, itu adalah kelemahan pasti perkhidmatan.

Untuk memeriksa sama ada VPN melambatkan sambungan anda (atau mungkin menjadikannya lebih pantas), kami menguji semua penyedia VPN yang kami tinjau pada kelajuannya. Di bawah ini anda akan melihat ujian kelajuan yang berbeza yang kami lakukan dengan ProtonVPN. Kami juga telah menguji kecepatan VPN selama penggunaan harian. Dengan cara ini, anda mendapat idea yang baik dan lengkap mengenai kesan yang boleh dimiliki ProtonVPN pada sambungan internet anda.

Keputusan ujian kelajuan ProtonVPN

Di bahagian ini, anda akan mendapat keputusan ujian kelajuan yang kami dapat semasa menguji ProtonVPN. Ujian semua dilakukan menggunakan perjanjian ProtonVPN Plus tanpa mengaktifkan Secure Core mereka. Perkhidmatan khas ini mengarahkan sambungan internet anda dua kali, yang memperlahankan kelajuan anda lebih jauh, oleh itu kami meninggalkannya daripada ujian kami. Perlu diingat bahawa nombor ini selalu bergantung pada lokasi, penyedia internet dan waktu anda. Sebagai rujukan, kami menambahkan ujian kelajuan sambungan internet biasa tanpa menggunakan VPN.

Kelajuan tanpa VPN (speedtest.net):

Ujian laju tanpa VPN

Ini adalah hasil speedtest.net ketika kami menguji sambungan internet kami sendiri tanpa menggunakan VPN. Kami akan menggunakan ujian ini untuk membandingkan hasil yang lain dengan.

Kelajuan dengan pelayan tempatan (speedtest.net):

Speedtest Server Belanda

Ini adalah hasil speedtest.net dari sambungan internet kami ketika menggunakan pelayan ProtonVPN yang agak dekat dengan kami. Berbanding dengan ujian pertama kami, ping tetap sama. Ini adalah petanda baik. Pada masa yang sama, kelajuan muat turun menurun kira-kira separuh, tetapi kelajuan memuat naik juga sama. Nampaknya pelayan tempatan ProtonVPN melakukan tugas yang sangat baik.

Pelayan di Amerika Syarikat (speedtest.net):

Speedtest Server Amerika Syarikat

Ini adalah hasil speedtest.net dari sambungan internet kami semasa menggunakan pelayan ProtonVPN di Amerika Syarikat. Kali ini, ping meningkat dengan ketara. Lebih-lebih lagi, hanya sepersepuluh dari kelajuan muat turun yang tersisa, walaupun kelajuan muat naik sedikit lebih baik.

Kesimpulannya: sementara pelayan Amerika nampaknya agak perlahan, pelayan tempatan menunjukkan prestasi yang sangat baik.

Kelajuan semasa penggunaan harian

Dengan keputusan ujian kelajuan ini, kami ingin tahu bagaimana prestasi ProtonVPN semasa penggunaan seharian. Semasa melayari, kami mengalami sedikit penangguhan. Memuat turun torrents berjalan dengan cepat: dalam lima belas minit kami akan memuat turun fail bersaiz sopan. Kami juga dapat menonton video YouTube seperti biasa, walaupun video memerlukan lebih banyak waktu untuk penyanggaan. Permainan juga baik-baik saja: memuat halaman dan grafik yang betul mungkin memakan masa lebih lama dari biasanya, tetapi setelah itu, permainan berfungsi sebagaimana mestinya. Menstrim dan menonton Netflix juga berfungsi, tetapi dengan satu kekurangan. Untuk menonton Netflix Amerika, kami harus menggunakan pelayan Amerika. Perhubungan ini, bagi kami, agak perlahan dan mengakibatkan kelewatan yang lama.

Kesimpulan ProtonVPN kelajuan

 • Ujian kelajuan menunjukkan hasil yang baik, terutama ketika bekerja dengan pelayan tempatan.
 • Pelayan Amerika jauh lebih perlahan daripada pelayan tempatan kami.
 • Kelajuan internet semasa melayari, streaming dan memuat turun adalah baik.
 • Mengakses Netflix Amerika menyebabkan beberapa kelewatan.

Keselamatan – Seberapa selamat ProtonVPN?

Keselamatan mungkin merupakan kualiti terpenting VPN. VPN kebanyakannya terkenal kerana kemampuannya untuk menjaga privasi dan tanpa nama pengguna. Orang menggunakan VPN untuk melayari internet tanpa diikuti atau dijejaki. Untuk memastikan VPN benar-benar berjaya melakukannya, kami melihat keselamatan dan keselamatan semua VPN yang kami tinjau.

Di bahagian ini anda akan membaca semua tentang keselamatan ProtonVPN. Protokol mana yang mereka gunakan? Adakah mereka tidak mempunyai dasar log? Suis membunuh? Maklumat peribadi mana yang mereka minta daripada anda? Setelah menjawab soalan-soalan ini, kami akan membuat keputusan akhir mengenai keselamatan ProtonVPN.

Protokol

ProtonVPN menggunakan dua protokol yang berbeza untuk rangkaian pelayan VPN mereka. Protokol ini membantu menyulitkan data anda. ProtonVPN kini bekerjasama dengan IKEv2 / IPSec dan OpenVPN. Semasa menggunakan klien ProtonVPN, anda boleh memilih sendiri sama ada anda ingin menggunakan UDP (standard) atau TCP.

Pencipta ProtonVPN memutuskan untuk tidak bekerja dengan pelayan menggunakan PTTP atau L2TP / IPSec. Protokol-protokol ini lebih murah untuk dikekalkan, tetapi umumnya tidak aman seperti, misalnya, OpenVPN. ProtonVPN mahu memberikan yang terbaik kepada pelanggannya selain yang terbaik. Oleh itu, mereka hanya berfungsi dengan protokol paling selamat.

Pembalakan dan privasi

Dasar pembalakan VPN menyatakan sama ada penyedia VPN mengumpulkan dan menyimpan data mengenai penggunaan internet pelanggan mereka. Sekiranya demikian, ini akan mempengaruhi privasi anda secara langsung. Data yang disimpan dapat dikongsi dengan pihak ketiga atau dicuri oleh penggodam. Beberapa penyedia VPN bahkan dikenakan undang-undang setempat yang memaksa mereka untuk menyerahkan maklumat kepada pemerintah.

ProtonVPN tidak perlu berurusan dengan undang-undang tersebut. Ibu pejabat ProtonVPN berada di Switzerland, yang terkenal dengan undang-undang privasinya. Negara ini bukan bahagian dari 14 Mata dan dikecualikan dari banyak peraturan Kesatuan Eropah. Atas sebab-sebab ini, Switzerland pada umumnya dilihat sebagai lokasi yang baik untuk penyedia VPN. Penyedia yang berada di sana tidak perlu menyimpan catatan pelanggan mereka dan tidak perlu melepaskan data pelanggan.

Di laman web mereka, ProtonVPN mendakwa mereka bekerja dengan dasar tanpa log. Tiada maklumat mengenai sambungan atau aktiviti penyemakan imbas anda disimpan. Walau bagaimanapun, perkara tidak semudah itu: ProtonVPN mengumpulkan ‘log sambungan’. Data ini digunakan semata-mata untuk memastikan akaun anda tetap selamat dan berfungsi sebagaimana mestinya. Untuk tujuan ini, cap waktu masuk terkini anda disimpan. Cap ini akan ditimpa setiap kali anda log masuk. Tidak ada maklumat yang menunjukkan apa-apa mengenai lokasi anda, masa yang anda habiskan untuk sambungan VPN, atau tempat yang anda log masuk akan disimpan.

Log sambungan ini diperlukan untuk memastikan akaun anda tidak disalahgunakan. Cap waktu hanya disambungkan ke akaun anda dan bukan ke alamat IP anda. Log masuk terakhir yang diketahui akan disimpan selama akaun tersebut aktif, kecuali pengguna meminta agar data tersebut dihapus.

Sumber terbuka

Aplikasi ProtonVPN baru-baru ini menjadi sumber terbuka, yang bermaksud bahawa semua orang dapat melihat di belakang tabir dan dengan itu memeriksa teknologi di belakang aplikasi. Dengan cara ini, semua orang dapat menyiasat sama ada tuntutan yang dibuat oleh syarikat itu betul. Dengan cara ini syarikat tidak dapat menyembunyikan apa-apa. Mereka mengajak para pakar untuk melihat dan menerbitkan penemuan mereka. Dengan cara ini ProtonVPN menunjukkan bahawa mereka sebenarnya melakukan apa yang mereka katakan.

Bunuh suis

ProtonVPN mempunyai suis kill terbina dalam. Anda boleh menghidupkan atau mematikannya dalam tetapan pada papan pemuka VPN. Suis kill yang diaktifkan memastikan anda tidak berisiko jika sambungan VPN anda buat sementara waktu: semua lalu lintas internet disekat secara automatik sehingga tidak dapat dikesan kembali kepada anda.

Selain suis kill, ProtonVPN juga memiliki ‘fitur VPN Selalu Hidup’. Pilihan ini menghubungkan anda secara automatik ke pelayan lain ketika anda mengalami masalah sambungan. Dengan cara ini anda sentiasa dalam talian, tetapi masih dilindungi secara berterusan.

Maklumat apa yang diperlukan oleh ProtonVPN?

Untuk membuat akaun di ProtonVPN, anda perlu berkongsi beberapa data dengan mereka. Ini terutama berkaitan dengan maklumat e-mel dan pembayaran anda. Untuk menggunakan versi percuma, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan alamat e-mel. Halaman pembayaran menyatakan bahawa alamat e-mel ini tidak pernah dikongsi dengan pihak ketiga dan hanya digunakan untuk pertanyaan, komunikasi dan pemulihan berkaitan akaun. Sudah tentu, anda dapat dengan mudah membuat alamat e-mel tanpa nama yang tidak dapat dikesan kembali kepada anda (contohnya dengan ProtonMail).

Untuk setiap langganan ProtonVPN berbayar, anda mesti memasukkan butiran pembayaran. Semasa membayar dengan PayPal atau kad kredit, anda harus berpisah dengan beberapa maklumat peribadi anda. Terdapat juga pilihan tanpa nama. Kami akan kembali kepada perkara ini kemudian.

Kesimpulan keselamatan ProtonVPN

 • ProtonVPN hanya menggunakan protokol terenkripsi yang paling selamat dan terbaik.
 • Dasar log: hanya log sambungan, yang terdiri daripada cap waktu log masuk terkini anda.
 • Aplikasi ProtonVPN adalah sumber terbuka.
 • ProtonVPN mempunyai suis kill terbina dalam dan pilihan untuk menukar pelayan secara automatik apabila sambungan terputus.
 • Untuk membuat akaun, ProtonVPN memerlukan alamat e-mel dan maklumat pembayaran anda.

Kebolehgunaan – Seberapa mesra pengguna adalah ProtonVPN?

VPN berjalan di latar belakang peranti anda. Tanpa banyak gangguan dari pihak anda, ia memberikan pengalaman internet yang selamat dan tanpa nama. Oleh itu, sangat penting bahawa VPN mudah digunakan dan mesra pengguna. Sekiranya memasang dan menyiapkan VPN berjalan dengan cepat, anda akan dapat memulakannya lebih cepat. Pasukan sokongan yang baik dan harga yang rendah juga membantu keramahan VPN. Untuk memastikan anda mempunyai pengalaman terbaik, kami menggunakan bahagian ini untuk melihat keramahan umum ProtonVPN. Kami melihat laman web mereka, proses pemasangan, perisian, harga dan perkhidmatan pelanggan dan memberikan pendapat masing-masing.

Laman web ProtonVPN

Laman utama laman web ProtonVPN kelihatan baik dan senang dilayari. Seketika, anda melihat pautan yang menuju terus ke halaman pembayaran dengan langganan ProtonVPN yang berbeza. Semasa menatal ke bawah, anda akan mendapat maklumat mengenai pelbagai ciri ProtonVPN dan kelebihan VPN secara umum. Halaman utama juga berkongsi tweet dari pengguna yang membincangkan pengalaman mereka.

Bar atas membolehkan anda menavigasi ke halaman yang berbeza di laman web: maklumat, ciri, harga, blog, dan sokongan. Butang log masuk dan pautan terus ke media sosial ProtonVPN juga disediakan. Laman web hanya tersedia dalam bahasa Inggeris.

Laman Web Laman Web ProtonVPN

Sekiranya anda mengklik sama ada Dapatkan ProtonVPN Sekarang atau Harga, anda akan dibawa ke halaman langganan, di mana anda boleh memilih antara langganan ProtonVPN yang berbeza. Memilih satu secara automatik akan membawa anda ke halaman pembayaran, di mana anda dapat mengisi maklumat anda.

Ringkasnya: laman web sangat senang dilayari sementara juga menyediakan banyak maklumat mengenai ProtonVPN dan VPN secara umum.

Memasang ProtonVPN

Untuk menggunakan ProtonVPN, anda memerlukan akaun. Untuk menyediakan akaun, anda perlu memberikan beberapa maklumat, terutamanya e-mel anda (walaupun ini dapat dilakukan secara anonim melalui ProtonMail) dan maklumat pembayaran. Anda juga perlu memikirkan nama dan kata laluan akaun. Setelah anda membeli akaun, inilah masanya untuk memuat turun perisian klien ProtonVPN. Halaman ini senang dijumpai semasa anda baru membuat akaun tetapi agak tersembunyi sebaliknya. Untuk mencarinya, tatal hingga ke bahagian bawah laman web dan klik Muat turun di sudut kiri bawah.

Halaman Muat turun Laman Web ProtonVPN

Papan pemuka boleh dimuat turun untuk Windows, MacOS dan Linux. Selain itu, halaman muat turun akan memberi anda pautan ke aplikasi Google Play dan App Store. Kami memuat turun klien untuk Windows, dan itulah prosedur yang akan kami nilaikan dan bincangkan di sini.

Selepas mengklik Muat turun untuk Windows, kami membuka fail yang dimuat turun.

Skrin Muat turun ProtonVPN

Skrin yang ditunjukkan cukup jelas: ikuti arahan dan pasang ProtonVPN. Satu-satunya perkara yang harus kami lakukan ialah memberi kebenaran program untuk digunakan pada peranti kami.

Log Masuk Papan Pemuka ProtonVPN

Setelah pemasangan selesai, yang tidak memerlukan lebih dari satu minit, perisian akan dimulakan sendiri dan papan pemuka akan muncul. Di sini anda boleh log masuk dengan maklumat akaun anda.

Pendek kata, proses pemasangannya mudah, walaupun halaman muat turun agak sukar dicari jika anda sudah mempunyai akaun dan hanya perlu mendapatkan perisian.

Penampilan dan kemudahan penggunaan ProtonVPN

Perisian ProtonVPN mudah dilayari dan bagus di mata, tetapi juga sibuk. Papan pemuka mengandungi senarai negara di sisi skrin, termasuk bar carian dan pilihan untuk mengaktifkan ProtonVPN Secure Core khas (untuk pengguna dengan ProtonVPN Plus atau Visionary). Pilihan ini memberikan lapisan perlindungan tambahan. Terdapat juga butang Sambungan Pantas, yang secara automatik memilih pelayan terpantas atau terdekat pada masa itu dan menghubungkan anda dengannya. Selain tab yang mengandungi lokasi pelayan, ada juga tab yang disebut ‘Profil’. Di sini anda boleh menyediakan profil peribadi dengan pilihan anda sendiri, sama ada negara, pelayan atau protokol tertentu. Alamat IP anda ditunjukkan di bahagian atas skrin dan akan berubah menjadi IP ProtonVPN setelah anda menyambung.

Sebahagian besar skrin diambil oleh peta dunia. Segitiga dalam peta mewakili lokasi pelayan yang boleh anda pilih. Di bahagian bawah skrin, anda dapat mengesan berapa banyak yang telah anda muat turun dan muat naik semasa sesi anda sekarang, seberapa cepat sambungan anda, dan berapa lama sesi anda berlangsung hingga saat itu. Penampilan peta sangat menarik. Secara keseluruhan, rupa keseluruhan dashboard adalah profesional dan menyenangkan.

Papan Pemuka ProtonVPN

ProtonVPN mempunyai banyak pilihan. Banyak tersedia secara langsung di skrin utama. Selebihnya boleh didapati di tetapan. Pergi ke Mengenai untuk mencari maklumat mengenai versi perisian anda. Di bawah Akaun anda akan dapat membuat perubahan pada akaun dan rancangan langganan anda. Profil menunjukkan pelbagai profil yang anda buat.

Di bawah Tetapan anda boleh mengubah bagaimana dan kapan program dimulakan dan sama ada pemberitahuan muncul di skrin. Anda juga dapat memilih protokol, memilih untuk menyambung secara automatik atau mengaktifkan Quick Connect. Pergi ke Mahir tab untuk mencari kill kill, DNS leak protection dan split tunneling.

Kelebihan perisian ProtonVPN adalah banyak pilihan dapat diakses dengan satu klik. Anda boleh menyesuaikan pengalaman anda dengan mudah. Ini berguna untuk orang yang berpengalaman dengan VPN tetapi boleh menjadi halangan bagi pemula.

Harga dan kaedah pembayaran

ProtonVPN mempunyai empat langganan VPN yang berbeza. Bergantung pada langganan pilihan anda, pelbagai ciri akan tersedia untuk anda.

The versi percuma ProtonVPN tidak memerlukan apa-apa kos dan memberi anda akses ke pelayan di tiga negara yang berbeza (Belanda, Amerika Syarikat dan Jepun). Versi ini hanya berfungsi untuk satu peranti setiap akaun pada satu masa. Tidak ada had kelajuan, tetapi sebilangan kecil pelayan yang tersedia akan mempengaruhi kelajuan internet anda. Semakin banyak orang menggunakan pelayan yang sama, semakin lambat ia mendapat. Hasilnya, kelajuan anda mungkin jauh lebih rendah daripada yang biasa anda lakukan. ProtonVPN Free tidak mempunyai had data, jadi anda dapat menggunakannya selama-lamanya. Walau bagaimanapun, ProtonVPN Free tidak memberi anda akses ke perisian Secure Core dan tidak menyokong streaming, torrents atau Tor.

Pilihan berbayar termurah untuk ProtonVPN dipanggil Asas. Sekiranya anda memilih kontrak tahunan dan bukannya memilih pembayaran bulanan, anda juga mendapat potongan 20% untuk langganan anda, dan ini berlaku untuk semua langganan ProtonVPN. Perkhidmatan Basic ProtonVPN memberi anda akses ke semua lokasi pelayan mereka, membolehkan anda melindungi dua peranti pada bila-bila masa dan melindungi anda semasa menggunakan P2P.

The Pakej ProtonVPN Plus sedikit lebih mahal daripada pilihan Asas dan merangkumi semua dari pakej itu dan banyak lagi: sokongan untuk Tor dan streaming, pelayan Plus, dan Secure Core. Anda boleh menggunakan langganan ini pada hingga lima peranti pada masa yang sama.

Sekiranya anda mahukan pakej lengkap, ProtonVPN Berwawasan adalah perjanjian untuk anda. Ini memberi anda semua kelebihan Plus, akses untuk sepuluh peranti pada bila-bila masa dan ProtonMail Visionary. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan e-mel berorientasikan privasi Proton serta VPN mereka.

Harga ProtonVPN

Bergantung pada jenis langganan yang anda mahukan, mungkin ada pilihan untuk anda di ProtonVPN. Salah satu kelebihan ProtonVPN ialah mereka menawarkan VPN percuma yang sangat baik. Selain itu, langganan berbayar mereka berharga tinggi.

ProtonVPN menerima kaedah pembayaran berikut:

 • Visa, Mastercard
 • PayPal
 • Bitcoin
 • Wang Tunai

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak pilihan pembayaran di ProtonVPN. Anda mungkin membayar tanpa nama, misalnya dengan menggunakan Bitcoin. Anda juga boleh membayar secara tunai, selagi anda mempunyai akaun ProtonVPN. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di laman web ProtonVPN. Sekiranya anda membayar menggunakan PayPal atau kad kredit, anda mesti memberikan beberapa maklumat peribadi. Walau bagaimanapun, ProtonVPN berfungsi dengan pembayaran SSL yang disulitkan, jadi, selain data anda dihantar ke ProtonVPN untuk pembayaran, keselamatan anda tidak terganggu.

Semua langganan ProtonVPN berbayar mempunyai jaminan pengembalian wang selama 30 hari: jika anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan mereka, hantarkan pesanan mereka dan mereka akan mengembalikan wang anda. Akan tetapi, ada satu catatan sampingan untuk ini: jika anda membayar tanpa nama, jauh lebih sukar bagi penyedia untuk mengembalikan wang anda.

Khidmat Pelanggan

Terdapat Soalan Lazim yang luas di laman web ProtonVPN yang memberikan jawapan kepada pelbagai jenis pertanyaan. Mereka menyebutnya sebagai “pangkalan pengetahuan” mereka dan anda akan menjumpainya di bawah Sokongan. Sekiranya soalan anda tidak disenaraikan atau jawapannya tidak menyelesaikan masalah anda, anda boleh menghubungi pasukan sokongan ProtonVPN selalu. Terdapat pautan di bahagian bawah halaman Sokongan yang akan mengarahkan anda ke borang kenalan. Masukkan sistem operasi, nama pengguna dan alamat e-mel anda dan terangkan masalah anda. Pasukan sokongan akan menghubungi anda melalui e-mel dalam satu atau dua hari bekerja.

Ketika kami menyampaikan masalah kepada pasukan, kami mendapat jawapan dalam sehari. Pasukan khidmat pelanggan memberi kami penjelasan, menghantar pautan ke halaman dari FAQ mereka, dan meminta lebih banyak maklumat kepada kami. Setelah kami menjawab, kami ditawarkan sejumlah penyelesaian. Apa yang dapat kita hilangkan dari ini adalah bahawa pasukan sokongan sangat teliti: mereka berusaha untuk mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan masalah anda dan melakukan yang terbaik untuk menyelesaikannya. Terlepas dari kenyataan bahawa ProtonVPN mungkin memerlukan sedikit masa untuk bertindak balas, ini adalah pengalaman yang agak baik. Satu-satunya cara untuk diperbaiki adalah jika ProtonVPN memperkenalkan perkhidmatan sembang langsung.

Kesimpulan kebolehgunaan ProtonVPN

 • Laman web ProtonVPN mengandungi banyak maklumat tetapi senang dilayari.
 • Proses pemasangan ProtonVPN cepat dan mudah.
 • Perisian ProtonVPN mempunyai banyak pilihan, yang sukar bagi pemula.
 • ProtonVPN mempunyai versi percuma dengan pelayan terhad.
 • Memilih langganan tahunan memberi anda diskaun 20%.
 • ProtonVPN menyokong beberapa kaedah pembayaran, termasuk cara tanpa nama.
 • Perkhidmatan pelanggan sangat membantu tetapi berfungsi hanya melalui borang dan e-mel.

ProtonVPN rangkaian pelayan

Rangkaian pelayan yang luas dan berfungsi dengan baik adalah kelebihan besar dari mana-mana penyedia VPN kerana banyak sebab. Pertama sekali, rangkaian yang luas berguna jika anda ingin mengelakkan penyekat geo. Semakin banyak lokasi pelayan yang dimiliki oleh penyedia, kemungkinan negara yang anda perlukan ada di antara mereka. Ini berlaku untuk menonton Netflix Amerika di luar AS, tetapi juga jika anda ingin membaca surat khabar dalam talian tertentu yang tidak tersedia secara bebas di seluruh dunia.

Di bahagian ini, kami akan menyiasat pelayan dan lokasi pelayan yang ditawarkan ProtonVPN. Kami juga akan membincangkan apakah mungkin untuk meminta alamat IP khusus.

Bilangan pelayan dan lokasi

Pada masa penulisan, ProtonVPN mempunyai hampir 700 pelayan di lebih 40 negara. Lokasi pelayan yang berbeza disenaraikan di bawah:

 • Australia
 • Austria
 • Belgium
 • Brazil
 • Bulgaria
 • Kanada
 • Costa rica
 • Republik Czech
 • Denmark
 • Estonia
 • Finland
 • Perancis
 • Yunani
 • Jerman
 • Hong Kong
 • India
 • Ireland
 • Israel
 • Jepun
 • Itali
 • Latvia
 • Lithuania
 • Luxembourg
 • Moldova
 • Belanda
 • New Zealand
 • Norway
 • Portugal
 • Romania
 • Rusia
 • Serbia
 • Singapura
 • Sepanyol
 • Afrika Selatan
 • Korea Selatan
 • Sweden
 • Switzerland
 • Taiwan
 • Ukraine
 • Inggeris
 • Amerika Syarikat

ProtonVPN terus bekerja di rangkaian pelayan mereka, yang bermaksud negara dan pelayan yang ada sentiasa berubah. Lawati laman web mereka untuk mengetahui senarai lokasi terkini.

Semua pelayan ProtonVPN dimiliki oleh dan didedikasikan untuk penyedia, tetapi tidak semua tersedia untuk setiap pengguna. Jumlah pelayan yang anda akses sebahagiannya bergantung pada langganan anda. Dengan versi percuma ProtonVPN anda hanya mempunyai akses ke pelayan percuma tertentu di Jepun, Belanda dan Amerika Syarikat. Langganan Basic, Plus dan Visionary mempunyai akses ke semua lokasi pelayan.

ProtonVPN juga menawarkan pelayan khas untuk P2P (di Switzerland, Belanda, Singapura dan Sweden) dan pelayan yang menyokong penggunaan dua kali dengan Tor (di Hong Kong, Amerika Syarikat dan Switzerland).

Akhirnya, menggunakan lokasi pelayan dalam mod Secure Core berfungsi sedikit berbeza. The Teras selamat pelayan menambahkan lapisan perlindungan tambahan pada sambungan anda dengan membuat terowong berganda. Ini bermaksud anda akan dihubungkan ke lokasi pelayan pilihan anda melalui pelayan Secure Core di Switzerland, Iceland atau Sweden. Ini adalah pilihan pelayan yang ditawarkan oleh Secure Core:

Pelayan Core selamat
Lokasi pelayan
IcelandBelgia, Brazil, Kanada, Kosta Rika, Jerman, Ireland, Israel, Belanda, Norway, Rusia, Sepanyol, Amerika Syarikat
SwedenEstonia, Finland, Perancis, Hong Kong, Jepun, New Zealand, Portugal, Rusia, Afrika Selatan, Korea Selatan, Taiwan
SwitzerlandAustralia, Austria, Bulgaria, Kanada, Republik Ceko, Denmark, Yunani, India, Itali, Latvia, Luxembourg, Portugal, Romania, Serbia, Singapura, Ukraine, United Kingdom, Amerika Syarikat

Alamat IP khas

Pada masa ini, ProtonVPN tidak menawarkan alamat IP khusus. Ini bermakna anda hanya boleh menggunakan pelayan yang tersedia untuk pelanggan lain. Dengan kata lain, anda berkongsi alamat IP dengan beberapa orang. Berkongsi alamat IP dengan orang lain menggunakan VPN yang sama lebih baik untuk keselamatan dan privasi peribadi anda: jika semua orang menggunakan IP yang sama, terutama jika semua data di dalamnya dienkripsi, lebih sukar, jika tidak mustahil, untuk mengesan lalu lintas dalam talian kembali ke satu orang . Atas sebab ini, ProtonVPN hanya mempunyai alamat IP yang dinamik dan dikongsi.

Rangkaian pelayan ProtonVPN

 • ProtonVPN mempunyai hampir 700 pelayan di lebih 40 negara.
 • Jumlah pelayan dan lokasi yang boleh anda akses sebahagiannya bergantung pada langganan anda (percuma berbanding premium).
 • ProtonVPN tidak menawarkan alamat IP khusus.

Pilihan ProtonVPN

Selain pilihan yang ada pada perisian, seperti yang telah kita bahas di bagian keramahan pengguna, ProtonVPN memiliki sejumlah fungsi lain juga. Dengan ProtonVPN, anda mendapat (terhad) akses ke Netflix dan boleh memuat turun torrents tanpa nama dengan menggunakan salah satu pelayan khas mereka. Di bahagian ini, kami akan memberitahu anda lebih banyak mengenai setiap pilihan ini, serta mengenai Secure Core ProtonVPN.

ProtonVPN dan Netflix

Soalan yang sering diajukan mengenai VPN apa pun ialah adakah anda dapat menggunakannya untuk menonton Netflix. Netflix cuba menyekat VPN daripada mengakses kandungannya agar tetap sesuai dengan klausa larangan geo dalam kontrak mereka. Walau bagaimanapun, terdapat banyak VPN yang terus berjuang dan berusaha untuk mengatasi blok tersebut. ProtonVPN juga berusaha untuk memastikan Netflix berfungsi untuk penggunanya, dengan hasil yang beragam.

ProtonVPN menyatakan dalam Soalan Lazimnya bahawa mereka tidak mahu mendorong melanggar undang-undang hak cipta dan pernyataan seperti yang dikemukakan oleh Netflix. Namun, mereka berpendapat Netflix tidak boleh melarang penggunaan VPN, kerana VPN menawarkan keselamatan dan privasi. ProtonVPN mahu pengguna dapat menggunakan Netflix dengan selamat tanpa semestinya menggunakannya untuk mengelakkan penyekat geografi.

Walau apa pun, adalah mungkin untuk menonton Netflix Amerika dari luar Amerika Syarikat semasa menggunakan ProtonVPN. Setelah menyambung ke pelayan Amerika, kami dapat menonton siri seperti The Office US, yang biasanya tidak tersedia untuk kami. Memuatkan sedikit lebih lama daripada biasa, tetapi ini masuk akal kerana kami menguji VPN kami di Belanda. Dengan Proton anda boleh mengakses Netflix versi Amerika, Britain dan Jerman.

ProtonVPN dan torrents

Memuat turun torrents dengan ProtonVPN adalah pantas dan mudah. Kami dapat memuat turun fail bersaiz sopan dalam masa yang singkat. Semasa memuat turun, kami dapat melayari laman web tanpa kelewatan yang ketara. Kami menggunakan salah satu pelayan P2P khas ProtonVPN untuk ini, yang penting. Sekiranya anda akan memuat turun sesuatu menggunakan ProtonVPN dan anda ingin memastikan sambungan anda selamat, maka selalu gunakan salah satu pelayan P2P ini, jika tidak anda tidak akan dilindungi.

Teras selamat

Ciri khas ProtonVPN ialah rangkaian Secure Core mereka. Dengan Secure Core, mereka menawarkan keselamatan kepada pengguna mereka. Secure Core membuat terowong VPN ganda yang memastikan sambungan selamat dari serangan berdasarkan rangkaian. Secure Core mengalihkan lalu lintas internet anda ke pelayan yang berbeza sebelum keluar dari rangkaian ProtonVPN. Pelayan Secure Core khusus yang digunakan untuk tujuan ini berpusat di Switzerland, Iceland dan Sweden, di mana pusat data ProtonVPN telah ditubuhkan.

Secure Core tersedia untuk ProtonVPN Plus dan Visionary dan boleh dihidupkan dan dimatikan secara manual. Di samping itu, seperti yang dijelaskan di bawah tajuk ‘Rangkaian pelayan’, anda dapat memilih pelayan Secure Core mana anda ingin mengirim data, bergantung pada lokasi pelayan keluar.

Pilihan kesimpulan ProtonVPN

 • Kemungkinan menonton Netflix Amerika, walaupun pemuatan mungkin memakan masa lebih lama daripada biasa bergantung pada lokasi anda.
 • ProtonVPN mempunyai pelayan P2P khusus yang membolehkan anda memuat turun torrents dengan selamat.
 • Secure Core ProtonVPN menawarkan perlindungan tambahan.

Kesimpulan – Pengalaman kami dengan ProtonVPN

Kelebihan
Keburukan
Mudah dipasangPasukan sokongan hanya tersedia melalui borang hubungan
Laman web mudah dilayariBanyak pilihan mungkin membingungkan bagi pemula
Banyak pilihan
Penyulitan yang kuat
Akses ke Netflix
Harga berpatutan
Teras selamat untuk keselamatan tambahan

ProtonVPN telah membina reputasi yang kuat. Mereka menangani keselamatan pelayan mereka dengan baik dan menawarkan banyak pilihan untuk meningkatkannya lebih jauh. Secure Core memastikan bahawa pengguna premium mempunyai kemungkinan untuk melindungi diri mereka dengan menggunakan terowong VPN ganda. Lebih-lebih lagi, VPN berharga baik, berfungsi dengan Netflix dan muat turun, dan mempunyai penampilan yang bagus. Pelayan tempatan kami menunjukkan sedikit kehilangan kelajuan. Malangnya, pelayan Amerika tidak menunjukkan prestasi yang baik untuk kami. Selain itu, perkhidmatan pelanggan agak membebankan, walaupun bantuan yang kami perolehi sangat lengkap dan baik. Secara keseluruhan, ProtonVPN pastinya merupakan pilihan yang baik jika anda mencari VPN dengan banyak pilihan dan penyulitan yang kuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me