Kajian PIA (2020): Selamat dan murah | Tinjauan VPNO

Ulasan PIA (Akses Internet Persendirian) (2020) – Pilihan yang Selamat dan Murah

Akses Internet Peribadi (biasanya disingkat PIA) adalah salah satu penyedia VPN yang lebih besar di pasaran VPN pada masa ini. Salah satu ciri terbaik mereka adalah memberi tumpuan kepada privasi. Mereka mempunyai dasar tanpa log yang ketat, menjadikan PIA sangat popular di kalangan (bit) pengguna torrent. Selain itu, Akses Internet Peribadi terkenal dengan aplikasi dan programnya yang minimalis dan padat. Sebilangan pengguna menganggap ini adalah kelebihan, sementara yang lain mungkin menganggapnya sebagai kekecewaan. Kami menguji perkhidmatan VPN ini dan melihat kelajuan internet, keselamatan, privasi, keramahan pengguna, rangkaian pelayan dan ciri tambahan PIA. Inilah yang kami dapati.


PIA baru-baru ini dibeli oleh Kape Technologies. Syarikat ini juga memperoleh penyedia VPN CyberGhost dan Zenmate dalam beberapa tahun terakhir. Ini bererti beberapa perubahan bagi PIA pada tahun-tahun mendatang. Walau bagaimanapun, sukar untuk mengatakan apa yang akan berlaku dengan tepat. Kami akan memerhatikan untuk mengetahui apakah perubahan tersebut mempengaruhi keselamatan dan privasi pengguna mereka.

Spesifikasi PIA

 • Sambungan serentak: 10
 • Torrents: +
 • Netflix: +
 • Sistem operasi: Windows, Mac, iOS, Android, Linux
 • Protokol: OpenVPN, L2TP / IPsec, PPTP
 • Dasar pembalakan: Tiada balak
 • Pelayan: 3300+ pelayan di 30 negara
 • Harga: Dari $ 3,33 sebulan
 • Jaminan wang dikembalikan: 7 hari

Kelajuan – Seberapa pantas PIA?

Kelajuan sambungan VPN bergantung pada banyak faktor yang berbeza. Beberapa faktor utama adalah kelajuan sambungan anda sendiri, jarak antara tempat anda dan pelayan VPN dan kelajuan dan lokasi pelayan yang anda bertukar data, misalnya pelayan web, pelayan torrent atau pelayan kumpulan berita yang ingin anda sambungkan ke. Ping (masa tindak balas) dan kestabilan sambungan juga sangat penting.

Untuk memberi anda idea yang baik tentang bagaimana Akses Internet Peribadi bertahan dari segi kelajuan, kami telah melakukan pelbagai ujian kelajuan. Kami juga mengambil kira pengalaman peribadi kami dengan menguji PIA semasa penggunaan harian. Anda boleh mendapatkan hasilnya di bawah.

Keputusan ujian kelajuan PIA

Di bawah ini, anda dapat melihat hasil ujian kelajuan yang kami jalankan di Akses Internet Peribadi. Harap maklum bahawa pengukuran ini selalu berbeza-beza di setiap lokasi, penyedia internet dan waktu dalam sehari. Atas sebab ini, kami juga memasukkan ujian kelajuan sambungan kami tanpa VPN sebagai penanda aras.

Kelajuan tanpa VPN (Speedtest.net):

PIA Speedtest tanpa VPN

Ini adalah hasil dari speedtest.net sambungan internet kita sendiri tanpa menggunakan VPN. Ini adalah ujian “kosong” yang akan kami gunakan untuk membandingkan hasil yang lain.

Laju dengan pelayan tempatan (Speedtest.net):

Speedtest PIA VPN tempatan

Ini adalah hasil dari speedtest.net sambungan internet kami ketika kami menyambung ke pelayan PIA yang paling dekat dengan lokasi kami. Hasilnya menjanjikan. Ping sedikit meningkat, dari 4 hingga 7, tetapi kelajuan muat turun dan muat naik hampir tidak berkurang. Dalam praktiknya, hasil seperti ini semestinya bermaksud anda melihat sedikit atau sedikit perbezaan dalam kelajuan internet ketika menggunakan pelayan VPN seperti itu.

Speed ​​dengan pelayan USA (Speedtest.net):

Speedtest PIA VPN Amerika Syarikat

Ini adalah hasil ujian kelajuan sambungan internet kami ketika kami menyambung ke pelayan PIA di Amerika Syarikat. Ini menunjukkan gambaran yang sama sekali berbeza: ping meningkat sangat tinggi, sementara kelajuan muat turun dan muat naik menurun dengan ketara. Dengan kata lain, seseorang akan melihat kelewatan dengan hasil seperti ini. Hasil seperti itu tidak menghairankan bagi pelayan VPN yang terletak jauh dari pengguna. Bagaimanapun, jarak itu bermaksud bahawa semua lalu lintas internet mesti membuat jalan memutar melewati pelayan itu sebelum dihantar ke tempat yang betul. Ini hampir selalu melambatkan hubungan anda.

Kepantasan semasa penggunaan seharian

PIA adalah VPN yang sangat menyenangkan untuk penggunaan seharian. Kami hampir tidak melihat perbezaan berbanding dengan sambungan internet kami tanpa VPN. Kami dapat melihat-lihat, streaming muzik dan video, dan menggunakan YouTube – semuanya tanpa ketinggalan atau masalah lain. Kami juga dapat menonton Netflix Amerika dengan pelayan AS. Sekiranya ada, Netflix memerlukan sedikit masa tambahan untuk menyangga episod, tetapi video dimainkan tanpa masalah selepas itu. Kami dapat bermain permainan dalam talian tanpa sebarang kelewatan dan juga dapat memuat turun torrents dengan cepat: fail hampir 2GB dalam masa 15 minit. Secara keseluruhan, kami hampir tidak menyedari bahawa sambungan PIA VPN kami diaktifkan ketika kami menggunakannya untuk aktiviti internet sehari-hari – kualiti yang sangat baik untuk dimiliki VPN.

Kesimpulan PIA kelajuan

 • Hasil ujian kepantasan dicampur, dengan beberapa hasil yang baik untuk pelayan PIA tempatan kami dan beberapa hasil yang lebih rendah untuk pelayan AS
 • Selama penggunaan sehari-hari, kecepatan internet tidak, atau hampir tidak berkurang ketika menyemak imbas, streaming atau memuat turun

Keselamatan – Betapa Selamatnya PIA?

VPN adalah mengenai keselamatan dan tanpa nama. Penyedia VPN yang baik harus menangani data anda dengan berhati-hati dan memastikan tidak ada yang jatuh ke tangan yang salah. Mereka juga harus menjaga privasi anda dan membiarkan anda tetap tanpa nama yang mungkin semasa menggunakan perkhidmatan mereka. PIA mengutamakan keselamatan dan privasi, dan oleh itu pastinya unggul dalam aspek ini. Mereka hanya menggunakan protokol VPN terkuat, mengekalkan dasar tanpa log, dan memerlukan sedikit sebanyak maklumat peribadi. Dalam bahagian ini, kita akan membahas lebih jauh aspek-aspek Akses Internet Persendirian ini.

Protokol

Dalam soal keselamatan dan penyulitan, Akses Internet Peribadi menguruskan urusan mereka dengan teratur. Mereka berfungsi dengan pelbagai protokol (OpenVPN, PPTP, IPsec / L2TP) dan mempunyai proksi SOCKS5. Sebilangan besar pengguna ingin memilih OpenVPN, kerana ini adalah protokol yang kukuh. Adakah anda mahukan kelajuan lebih dan adakah anda kurang bimbang untuk menyulitkan data anda? Kemudian anda boleh memilih salah satu protokol lain dalam perisian PIA dengan mudah. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai protokol, anda boleh melihat artikel kami yang membandingkan semua protokol yang berbeza di pasaran.

Pembalakan dan privasi

Akses Internet Peribadi terkenal dengan perhatian terhadap privasi, yang ditunjukkan oleh setiap langkah penyedia. PIA mengekalkan polisi tanpa log yang ketat. Ini mewujudkan pengalaman yang lebih selamat dan tanpa nama bagi pengguna, yang PIA hargai. Data penyemakan imbas pengguna tidak pernah disimpan pada cakera keras, tetapi pada peranti kosong khas. Ini adalah peranti maya yang berpura-pura secara automatik seolah-olah data yang dihantar melaluinya tidak ada. Setelah maklumat ditulis ke peranti kosong, maklumat tersebut tidak dapat diambil. Ini adalah bagaimana PIA dapat menjamin polisi tanpa log mereka.

Oleh kerana PIA tidak mencatat apa-apa, mereka tidak dapat menyerahkan maklumat sekiranya ada perintah mahkamah. Ibu pejabat PIA berada di Amerika Syarikat, yang merupakan pilihan sedar. AS adalah salah satu dari sedikit negara di dunia yang tidak mempunyai dasar penyimpanan data wajib. Ini bermaksud PIA tidak berkewajiban menyimpan maklumat untuk jangka waktu tertentu, seperti yang sering terjadi di Eropah. Namun, kerana PIA berada di AS, ada kemungkinan mereka akan mula memasukkan maklumat pada pengguna tertentu untuk membantu mengenal pasti mereka setelah mendapat perintah mahkamah. Selama beberapa percubaan dan penyiasatan, PIA terbukti tidak memiliki maklumat mengenai penggunaan VPN pelanggan mereka.

PIA telah membuktikan bahawa mereka memandang serius privasi pelanggan mereka dalam beberapa kesempatan. Contohnya adalah pilihan mereka untuk membuang pelayan Rusia dari rangkaian pelayan mereka. Beberapa tahun yang lalu, Rusia memutuskan bahawa semua lalu lintas data domestik mesti dicatatkan sekurang-kurangnya satu tahun. Undang-undang ini menjadikan PIA tidak dapat menjamin privasi pengguna mereka, itulah sebabnya mereka memutuskan untuk tidak lagi menawarkan pelayan Rusia.

Apabila anda menggunakan penyedia VPN luaran, anda selalu meletakkan sebahagian daripada privasi anda di tangan mereka. Ini bermaksud anda harus mempercayai mereka. Nasib baik, sejauh ini tidak ada petunjuk bahawa PIA pernah merosakkan privasi pelanggan mereka. Sebaliknya, mereka tetap berada di sisi pelanggan mereka pada setiap pusingan.

Bunuh suis

Bunuh MatikanAkses Internet Peribadi mempunyai suis pembunuh yang dapat anda temukan di tetapan papan pemuka. Suis kill yang diaktifkan memastikan bahawa anda tidak membocorkan maklumat secara tidak sengaja apabila sambungan VPN anda terputus selama satu minit. Selain itu, VPN ini mempunyai cara unik untuk menyekat domain yang digunakan untuk iklan, pelacak dan perisian hasad. Fungsi ini dipanggil PIA MACE dan boleh didapati dalam tetapan di bawah tombol suis.

Maklumat apa yang PIA perlukan?

Sebelum anda dapat mula menggunakan perkhidmatan VPN PIA, syarikat akan memerlukan maklumat pembayaran anda. Akses Internet Peribadi menawarkan banyak kemungkinan untuk membayar tanpa nama, yang akan kita dapatkan kemudian. Tetapi ketahuilah bahawa anda tidak perlu memberi mereka maklumat peribadi untuk tujuan ini jika anda tidak mahu. Membayar dengan Bitcoin adalah sangat mudah. Oleh itu, anda hanya perlu memberikan alamat e-mel yang berfungsi supaya PIA dapat memautkan akaun anda dengannya. Anda tentu saja boleh mendaftarkan alamat e-mel baru khusus untuk PIA sehingga tidak dapat dikesan kembali kepada anda.

Seterusnya, PIA akan membuat nama akaun untuk anda, dan anda akan menerima ‘ID Pesanan’ dalam e-mel pengesahan setelah anda membayar. Anda boleh menggunakan kod ini apabila anda perlu berkomunikasi dengan pasukan sokongan, misalnya. Itu sahaja yang anda perlukan: alamat e-mel yang berfungsi. Selain itu, PIA boleh digunakan sepenuhnya tanpa nama.

Kesimpulan PIA keselamatan

 • PIA berfungsi dengan pelbagai protokol yang kuat, seperti OpenVPN
 • PIA mempunyai dasar tanpa log yang ketat
 • PIA mempunyai suis kill bawaan dan PIA MACE untuk menyekat iklan, pelacak dan perisian hasad
 • Satu-satunya maklumat yang perlu anda berikan kepada mereka untuk membuat akaun adalah alamat e-mel dan maklumat pembayaran anda, tetapi keduanya dapat dilakukan tanpa nama

Kebolehgunaan – Seberapa mesra pengguna adalah PIA?

Keramahan pengguna boleh membuat atau memutuskan perkhidmatan VPN. Papan pemuka yang mudah dinavigasi bermaksud anda dapat menyiapkan VPN anda dalam masa yang singkat. Harga yang baik menjadikan langkah melindungi diri anda dalam talian menjadi lebih kecil. Laman web yang teratur bermaksud anda mempunyai papan pemuka yang berfungsi pada komputer anda dalam masa yang singkat. Dan akhirnya, perkhidmatan pelanggan yang baik dapat membantu anda kembali dalam talian dengan cepat tanpa perlu risau ketika anda mengalami masalah.

Semua perkara ini penting semasa menentukan keramahan pengguna penyedia VPN. PIA mendapat markah yang memuaskan dalam semua aspek ini.

Laman web PIA

Laman web Akses Internet Peribadi mengandungi banyak maklumat, mudah dipisahkan menjadi item menu yang jelas. Halaman utama memberikan ringkasan maklumat yang paling penting mengenai perkhidmatan mereka, yang merangkumi alasan untuk menggunakan VPN, video pendek yang menjelaskan apa yang dilakukan oleh VPN, harga pelbagai langganan mereka, ciri-ciri PIA yang berbeza, dan beberapa ulasan.

Laman Web Laman Utama PIA

Dengan menggunakan menu di bahagian atas, anda boleh mengakses bahagian lain dari laman web. Di sini, anda mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana VPN berfungsi dan bagaimana bentuk rangkaian pelayan PIA. Selain itu, anda akan menemui muat turun, perkhidmatan pelanggan, blog, dan halaman log masuk untuk akaun peribadi anda. Laman web (hampir keseluruhannya) tersedia dalam pelbagai bahasa.

Membuat akaun sangat mudah dan berlaku secara automatik semasa anda mendaftar untuk langganan. Anda boleh melakukannya dengan memilih salah satu langganan di laman utama atau dengan mengklik ‘Daftar sekarang’ di menu. Pilih langganan anda, pilih kaedah pembayaran, dan lengkapkan pendaftaran dengan mengisi maklumat yang diperlukan. Yang mesti anda buat sekarang ialah memuat turun perisian.

Memasang PIA

Perisian PIA boleh dimuat turun untuk Windows, MacOS, Linux, iOS dan Android. Terdapat juga sambungan untuk Chrome, Firefox dan Opera. Oleh itu, PIA serasi dengan hampir semua peranti. Halaman ‘Muat turun’ laman web PIA menunjukkan kepada anda semua pilihan anda yang dipaparkan dengan kemas. Cukup klik sistem operasi yang betul untuk memuat turun fail yang berkaitan.

Skrin Muat turun PIA

Kami menggunakan aplikasi PIA Windows, oleh itu arahan memuat turun yang akan kami jelaskan adalah untuk Windows. Sebaik sahaja anda membuka fail yang dimuat turun, pemasang akan bermula. Memasang papan pemuka mengambil masa kurang dari satu minit, tetapi dijelaskan dengan teliti langkah demi langkah oleh PIA. Gunakan maklumat akaun anda untuk log masuk. Sekarang anda benar-benar boleh memulakan.

PIA-Tangkapan Skrin-Windows-Home

Penampilan dan kemudahan penggunaan PIA

Perisian PIA direka untuk menghalangi anda sesedikit mungkin. Apabila anda membuka papan pemuka, anda akan melihat butang ‘ON’ yang besar, peta kecil dan pelayan VPN yang dipilih untuk anda. Setelah berhubung dengan pelayan VPN, anda akan menemui alamat IP anda di bahagian bawah, bersama dengan IP pelayan VPN yang anda gunakan pada masa itu. Sekiranya anda mengklik anak panah di bahagian bawah, anda akan melihat lebih banyak maklumat dan kemungkinan: pelayan VPN yang dipilih secara tetap, prestasi dan penggunaan sambungan anda, tetapan pantas dan jenis langganan yang anda miliki.

Skrin Utama Aplikasi PIA Screenshot

Apabila anda mengklik tiga titik di sudut kanan atas, anda akan dapat mengakses tetapan yang lebih komprehensif. Contohnya, anda boleh mengkonfigurasi bahasa, tema dan pilihan umum di bawah ‘Umum’, atau menyemak maklumat akaun anda di bawah ‘Akaun’. Suis kill dan PIA MACE boleh didapati di bawah ‘Privacy’. Selain itu, anda boleh menetapkan pilihan rangkaian anda di bawah ‘Rangkaian’ dan pilihan sambungan anda di bawah ‘Sambungan’. Tetapan ini sedikit lebih maju, tetapi dikonfigurasi ke tetapan terbaik untuk pengguna yang ingin segera memulai secara lalai. Akhirnya, anda boleh mendapatkan sokongan — seperti lawatan perisian dan pautan ke meja bantuan — di bawah ‘Bantuan’.

Tetapan Tangkapan Skrin PIA iOS

Papan pemuka akan hilang dari paparan anda apabila anda tidak menggunakannya. Sekiranya anda memerlukannya, anda boleh mendapatkannya di bar tugas anda. Kadang kala, anda mungkin perlu mengklik anak panah kecil di sudut kanan bawah paparan anda (^). Anda perlu mengklik ini jika anda mahu mengaktifkan atau mematikan sambungan. Dengan cara ini, aplikasi akan tetap tersembunyi kecuali anda benar-benar memerlukannya. Ini adalah ciri yang berguna ketika anda ingin menjauhkan VPN anda, tetapi boleh menjengkelkan apabila anda ingin melakukan sesuatu di dalam papan pemuka: sebaik sahaja anda mengklik tempat lain di paparan anda, papan pemuka akan hilang lagi.

Secara amnya, perisian PIA telus dan senang digunakan. Ia mempunyai penampilan yang tenang dan pilihan yang jelas.

Harga dan kaedah pembayaran

PIA menawarkan tiga langganan untuk dipilih: pilihan bulanan, 6 bulan dan tahunan. Sekiranya anda memutuskan untuk a rancangan bulanan– yang boleh anda batalkan setelah setiap bulan – harganya $ 9,95 sebulan. A Tumbuhan 6 bulan turun ke $ 5.99 sebulan. Sekiranya anda memilih a rancangan tahunan, anda hanya akan berbelanja $ 2.85 sebulan. Ini bermakna anda menjimatkan lebih dari 50% berbanding langganan bulanan. Ringkasnya: semakin lama langganan anda, semakin murah untuk anda.

Harga PIA

Semua langganan Akses Internet Peribadi memberi anda akses lengkap ke seluruh rangkaian VPN mereka. Mereka juga memberikan jaminan wang dikembalikan selama 7 hari, yang membolehkan anda mencuba VPN sebelum membuat kontrak.

PIA menerima banyak pilihan pembayaran yang berbeza:

 • PayPal
 • Kad kredit (Visa, MasterCard, Amex, Discover, JCB)
 • AmazonPay
 • Bitcoin
 • BitcoinCash
 • Zcash
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Bitpay
 • iDeal
 • Sofort
 • Prabayar Mint
 • Rasuk

Kami fikir banyak pilihan untuk membayar langganan anda. Terdapat pelbagai kaedah pembayaran tanpa nama, seperti Bitcoin, yang membolehkan anda menjaga privasi sepenuhnya, walaupun ketika membeli sambungan VPN anda. Sekali lagi, PIA mengutamakan anonim, yang sangat dihargai oleh banyak pengguna – termasuk kami.

PIA dan Linux

PIA menjaga pengguna Linux dengan baik. Bagi pengguna edaran Debian, Fedora, Slackware dan Arch adalah mungkin untuk memasang OpenVPN melalui terminal. Jauh lebih baik lagi, adalah pilihan untuk memasang UI Windows untuk Linux. Terutama bagi pengguna baru Linux, ini sangat mudah. Dengan adanya UI yang tersedia untuk Linux, PIA adalah salah satu penyedia VPN yang sangat sedikit yang telah berusaha menjadikan hidup lebih mudah bagi pengguna Linux. Sayangnya, aplikasi ini hanya tersedia untuk pengedaran Linux yang juga mempunyai rangkaian perisian systemd. Ini termasuk Linux Mint, Ubuntu, Debian dan Arch.

Rangkaian pelayan PIA bukanlah yang paling luas, dan juga tidak mengandungi pelayan terpantas di luar sana – penghormatan itu diberikan kepada ExpressVPN. Tetapi terdapat banyak pelayan untuk sebilangan besar pengguna dan kebanyakan pelayan menunjukkan tahap kebolehpercayaan dan konsistensi yang ketara. Semasa menguji PIA, kami sama sekali tidak menghadapi masalah keselamatan. Sebagai tambahan, PIA menawarkan sejumlah ciri tambahan yang berguna. Pertama, ada program PIA sendiri yang disebut “Mace”. Program ini menawarkan keselamatan tambahan terhadap iklan, pelacak dan perisian hasad. Di dalam aplikasi, anda juga mempunyai pilihan untuk beralih ke pelayan DNS tersuai atau mengubah tahap penyulitan. Sudah tentu, terdapat juga suis kill dan akhirnya, anda boleh memilih untuk mengarahkan trafik anda melalui proksi SOCKS5 untuk penalaan tambahan melalui SSH.

PIA mungkin tidak mempunyai pelayan paling banyak, atau pelayan terpantas, tetapi PIA berdaya saing dan konsisten di setiap kategori. Sama ada kepantasan, keselamatan atau kegunaan, PIA menawarkan produk berkualiti yang menjadi pilihan terbaik bagi kebanyakan pengguna Linux.

Khidmat Pelanggan

Meja bantuan PIA menawarkan pelbagai kemungkinan. Anda boleh melihat pangkalan data atau manual arahan mereka apabila anda menghadapi masalah. Anda juga boleh memberikan maklum balas sekiranya anda berpendapat bahawa PIA harus menyelesaikan masalah tertentu yang ada atau menambahkan fungsi. Pengguna lain boleh ‘memilih’ untuk ini, selepas itu PIA akan menentukan sama ada mereka dapat melakukan sesuatu dengan maklum balas.

Halaman Sokongan PIA

Sekiranya anda menghadapi masalah yang tidak dapat anda atasi setelah merujuk pangkalan data, anda juga boleh menghubungi PIA dengan melengkapkan borang hubungan. Anda mesti memberikan beberapa maklumat mengenai akaun anda dan mengemukakan soalan anda. Borang ini mesti dilengkapkan dalam Bahasa Inggeris. Anda akan menerima jawapan mereka melalui e-mel.

Kami menghantar soalan kepada mereka sendiri dan mendapat jawapan selepas 6 jam. E-mel tersebut mengandungi maklumat yang lebih terperinci dan soalan susulan yang dapat membantu kami lebih banyak sekiranya kami memerlukannya. Secara keseluruhan, jawapannya cukup teliti. Walaupun PIA tidak menawarkan sembang langsung dan oleh itu anda perlu menunggu sedikit jawapan, kami fikir sistem yang mereka miliki sekarang sangat baik.

Kesimpulan PIA kebolehgunaan

 • Laman web PIA sangat bermaklumat dan jelas
 • Memasang PIA cepat dan mudah
 • Perisian PIA boleh didapati di bar tugas dan mudah dilayari
 • Terdapat tiga langganan PIA, di mana rancangan 1 tahun adalah pilihan termurah dengan harga $ 2.85 sebulan
 • PIA menawarkan banyak pilihan pembayaran tanpa nama yang berbeza dan banyak
 • Perkhidmatan pelanggan sangat membantu dan berfungsi melalui borang dalam talian dan e-mel, walaupun agak lambat

PIA Rangkaian Pelayan

Rangkaian pelayan penyedia VPN menentukan kemungkinan anda. Anda mesti dapat memilih dari beberapa lokasi pelayan jika anda ingin melewati sekatan geografi. Contohnya, semasa anda ingin menonton tawaran Netflix Amerika dari negara lain. Di bahagian ini, kami akan memberitahu anda berapa banyak pelayan dan lokasi pelayan yang menawarkan Akses Internet Peribadi. Kami juga akan menerangkan secara ringkas mengapa PIA memilih untuk tidak menawarkan alamat IP khusus.

Bilangan pelayan dan lokasi

Pada masa ini, Akses Internet Peribadi mempunyai lebih daripada 3300 pelayan di 30 negara. Bagi kebanyakan pengguna, ini lebih daripada cukup pelayan di banyak lokasi. PIA menunjukkan bahawa mereka terus berusaha mengembangkan rangkaian pelayan mereka, jadi anda boleh memeriksa laman web mereka untuk mengetahui perkembangan terkini.

Tangkapan Skrin Kawasan PIA

Pada masa penulisan, PIA mempunyai pelbagai pelayan (dan lokasi pelayan) di 30 negara:

Negara
Bilangan lokasi pelayan
Bilangan pelayan
Australia3142
Austria117
Belgium115
Kanada3246
Republik Czech117
Denmark126
Finland120
Perancis148
Jerman279
Hong Kong116
Hungary110
India14
Ireland110
Israel18
Itali113
Jepun116
Luxembourg110
Mexico133
Belanda1548
New Zealand116
Norway128
Poland110
Romania128
Singapura120
Sepanyol114
Sweden1100
Switzerland185
Emiriah Arab Bersatu14
Inggeris3188
Amerika Syarikat14 1525

Alamat IP khas

Akses Internet Peribadi tidak menawarkan alamat IP khusus. Mereka selalu ingin menawarkan bentuk tanpa nama yang setinggi mungkin, itulah sebabnya semua alamat IP mereka adalah alamat yang dikongsi. Ini melindungi privasi dalam talian anda dengan lebih baik. PIA melihat IP khusus sebagai sambungan internet biasa tanpa jaminan, dan oleh itu tidak melihat alasan untuk menawarkan perkhidmatan ini.

Kesimpulan PIA rangkaian pelayan

 • Pada masa ini, PIA mempunyai lebih daripada 3300 pelayan di 30 negara
 • Mereka mempunyai 14 lokasi pelayan di AS
 • PIA tidak menawarkan alamat IP khusus

Pilihan PIA

Sebilangan besar pengguna berpendapat bahawa VPN memastikan mereka tetap selamat dan tanpa nama, tetapi VPN juga memberi anda lebih banyak kebebasan untuk menggunakan internet. Sebagai contoh, anda boleh mengakses tawaran Netflix dari pelbagai negara, yang bermaksud anda dapat menonton pilihan rancangan dan filem yang lebih besar. Memuat turun torrents juga lebih selamat dengan VPN. Kami akan membincangkan kemungkinan ini di bahagian ini.

PIA dan Netflix

Ikon Aplikasi NetflixMenonton (asing) Netflix adalah topik hangat dalam dunia VPN. Netflix berjuang keras VPN dan menyekat setiap alamat IP yang mereka tahu berasal dari penyedia VPN. Bagi banyak penyedia, hasilnya adalah sukar untuk menggunakan Netflix dengan sambungan VPN mereka. PIA melakukan yang terbaik untuk terus menjadikannya mungkin untuk anda.

Semasa kami melakukan ujian, kami dapat mengakses Netflix Amerika dari Belanda melalui pelayan VPN di New York. PIA memberitahu kami bahawa Netflix berfungsi pada pelayan Amerika, Kanada dan Britain mereka. Ini menunjukkan bahawa mereka berusaha keras untuk mengekalkannya. Walau apa pun, pada masa ini, adalah mungkin untuk menonton tawaran Netflix Amerika dari negara lain, menggunakan PIA.

PIA dan torrents

Anda boleh memuat turun fail melalui P2P semasa menggunakan pelayan Akses Internet Peribadi. Memuat turun torrents adalah mudah dan cepat. Anda bahkan tidak menyedari bahawa anda menggunakan VPN, kecuali anda memang dilindungi dan memuat turun tanpa nama.

Sambungan Penyemak Imbas PIA

Selain perisian PIA, PIA juga mempunyai pelanjutan penyemak imbas yang berguna. Ini berfungsi sama seperti perisian desktop dan telefon pintar biasa. Perbezaannya ialah pelanjutan penyemak imbas hanya memastikan bahawa lalu lintas penyemak imbas berjalan melalui VPN. Aplikasi lain yang menggunakan internet tetapi tidak berjalan melalui penyemak imbas tidak dilindungi oleh sambungan VPN. Ngomong-ngomong, pelanjutan penyemak imbas memberi anda pilihan tambahan mengenai penjejakan, seperti yang ditunjukkan di bawah dalam tangkapan skrin tetapan peluasan.

Tetapan Pelanjutan Pelayar PIA

Proksi Sotong-PIA PIA

Sekiranya anda telah melihat laman web PIA, anda mungkin menyedari bahawa mereka juga membincangkan sesuatu yang disebut “Squid Proxy”. Kami melihat terdapat banyak soalan mengenai perkara ini dalam talian, jadi kami fikir perlu menjelaskan secara ringkas apa ini. Squid Proxies dari PIA digunakan semasa menggunakan pelanjutan penyemak imbas. PIA menggunakan Squid Proxies ini untuk memastikan lalu lintas pelanjutan penyemak imbas mereka terpisah daripada lalu lintas aplikasi VPN biasa mereka. Squid Proxies dapat menyimpan laman web dalam cache untuk memuatnya lebih pantas jika anda mengunjungi laman web yang sama berkali-kali.

Pilihan kesimpulan PIA

 • Anda boleh menonton Netflix Amerika, Britain dan Kanada dengan PIA
 • Memuat turun torrents dengan PIA adalah mudah, pantas dan selamat
 • PIA menggunakan Squid Proxies untuk pelanjutan penyemak imbas mereka

Temu ramah dengan PIA

Kami berpeluang mengajukan beberapa pertanyaan kepada orang-orang di belakang layar di Akses Internet Persendirian. Kami bercakap mengenai keselamatan dan privasi perkhidmatan mereka dan cara mengurus pelayan mereka. Ketahui apa soalan kami dan jawapan yang PIA ada untuk kami (walaupun versi sedikit padat).

1. Adakah anda menyimpan log yang membolehkan anda memautkan alamat IP ke pengguna tertentu?

“Tidak, kami tidak menyimpan log.”

2. Bolehkah anda memberitahu kami lebih banyak mengenai undang-undang penyimpanan data yang mesti anda patuhi?

“Pada masa ini, tidak ada undang-undang di AS yang mewajibkan penyedia VPN untuk menyimpan data.”

3. Alat apa yang anda gunakan untuk memantau dan memerangi penggunaan perkhidmatan anda yang tidak betul?

“Kami tidak memantau atau mencatat aktiviti pengguna kami. Kadang-kadang, ini boleh menyebabkan masalah ketika pelayan kita disalahgunakan, kerana kita tidak dapat mengenal pasti pengguna yang melanggar peraturan. Kami menyenaraikan secara terperinci apa yang dan yang tidak dibenarkan dalam syarat penggunaan kami. Kadang-kadang, pelanggan akan menghubungi kami kerana mereka memerlukan bantuan dengan melanggar peraturan kami secara teknikal (misalnya, kerana mereka bermaksud menggodam, menakutkan, atau melakukan aktiviti haram lain). Kami selalu menamatkan akaun tersebut. “

4. Apa yang berlaku apabila anda menerima notis penghapusan DMCA, atau yang setaraf dengannya di Eropah?

“Pemberitahuan penghapusan DMCA dikendalikan oleh Jabatan Undang-undang kami. Namun, mustahil bagi kami untuk memautkan maklumat kepada pengguna tertentu, kerana kami tidak menyimpan log. “

5. Apakah langkah-langkah yang diambil jika perintah pengadilan untuk mengesan pengguna tertentu dikeluarkan? Adakah ini pernah berlaku sebelum ini? Adakah anda dapat mengenal pasti pengguna dalam kes sedemikian?

“Perintah mahkamah dikendalikan oleh Jabatan Undang-undang kami. Tetapi kerana kami tidak mencatat apa-apa, kami tidak dapat menyerahkan data apa pun. “

6. Adakah BitTorrent dan trafik perkongsian fail lain dibenarkan di semua pelayan anda?

“Ya, torrenting dibenarkan di semua pelayan kami, walaupun memuat turun dan berkongsi bahan haram tidak dibenarkan oleh undang-undang. Sesekali, ada penyedia yang akan menyekat portal yang digunakan untuk torrents. Itulah sebabnya kami mempunyai beberapa pelayan yang membenarkan pemajuan port, sehingga kami dapat melewati blok ini. “

7. Adakah anda mempunyai pelayan DNS anda sendiri?

“Ya, kami mempunyai pelayan DNS kami sendiri. Ini mengelakkan kemungkinan kebocoran DNS. Aplikasi PIA kami menggunakan pelayan DNS ini secara automatik. “

8. Adakah anda mempunyai kawalan fizikal ke atas semua pelayan anda?

“Pada masa ini, kami memiliki 3292 pelayan di lebih dari 29 negara. Itulah sebabnya kami terpaksa menggunakan sejumlah pusat data dan pembekal luaran, yang semuanya terikat dengan perjanjian ketat yang sesuai dengan nilai-nilai Akses Internet Swasta. Kami juga terus memantau status dan peraturan negara di mana pelayan kami berada. Sekiranya ada perubahan dalam peraturan, kami menentukan apakah “biaya dan manfaat” masih memenuhi persyaratan kami. Dalam beberapa kes unik, ini akan menyebabkan penangguhan perkhidmatan kami di negara tertentu (seperti di Rusia pada tahun 2016). “

Kesimpulan – Pengalaman Kami dengan PIA

Kelebihan
Keburukan
Keselamatan yang kuatTiada perkhidmatan pelanggan secara langsung
Tiada balakPapan pemuka adalah bahagian bar tugas
Tumpuan yang tinggi terhadap privasi
Pelayan banyak
Pelayan pantas
Agak murah
Netflix AS berfungsi
Perisian dan laman web yang ringkas dan jelas

Akses Internet Peribadi adalah salah satu penyedia VPN terbesar buat masa ini. Mereka terkenal dengan fokus pada keselamatan dan privasi. Dan untuk alasan yang baik: kebijakan tanpa log mereka kedap udara, dan mereka mengawasi setiap perubahan di dunia yang mungkin mempengaruhi privasi pengguna mereka. Di samping itu, mereka menawarkan pelbagai pilihan pelayan dan lokasi pelayan, yang umumnya menyediakan sambungan yang stabil dan cepat. Netflix Amerika dan perkhidmatan streaming lain nampaknya disokong dengan betul.

Di atas semua itu, PIA sangat berpatutan apabila anda mendaftar langganan untuk jangka masa yang lebih lama. Ini, digabungkan dengan perisian sederhana dan bersih, menjadikan kami dengan senang hati mengesyorkan PIA jika anda mencari VPN yang berkualiti. Satu-satunya kelemahan adalah kekurangan sembang langsung dengan perkhidmatan pelanggan, dan kenyataan bahawa papan pemuka akan hilang apabila anda mengklik tempat lain di paparan anda. Tidak perlu dikatakan bahawa ini adalah kelemahan kecil, yang mungkin dianggap oleh beberapa orang sebagai aset. Kesimpulannya, PIA adalah penyedia VPN yang sangat dipercayai, cepat dan baik.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map