Date de testare a ADN-ului online vulnerabile la piratarea genetică | VPNoverview.com

Servicii de testare genetică directă către consumator – cum ar fi GEDmatch, MyHeritage și FamilyTreeDNA – unde utilizatorii își pot încărca datele ADN pentru, de exemplu, să găsească rude, sunt vulnerabili la „hacking-ul genetic”. Această avertizare provine de la două grupuri de cercetare, Michael Edge și Graham Coop, de la Universitatea din California, Davis, precum și de la Peter Ney și colab., Reprezentând Universitatea din Washington.


Testare genetică Afaceri în plină expansiune

Kiturile de testare ADN la domiciliu au devenit enorm de populare. Majoritatea oamenilor consideră că este atrăgătoare pentru a afla mai multe despre strămoșii și relațiile genealogice sau pentru a estima mixul lor etnic. În plus, testele ADN directe către consumatori pot fi realizate cu ușurință din confortul propriei case și a unui preț accesibil. Prin urmare, nu este de mirare că testarea genetică este o afacere în plină expansiune.

După ani de zile de a fi mai mult un produs de nișă, kiturile de testare ADN la domiciliu au trecut cu siguranță în mainstream. Se estimează că piața globală de testare a ADN-ului, inclusiv asistența medicală și testarea rapidă a ADN-ului, va crește de la aproximativ 2 miliarde de dolari în 2018 la 22 de miliarde de dolari în 2024. În fiecare an, multe milioane de oameni fac teste genetice în alte scopuri decât informații medicale, precum testare a strămoșilor genetici.

O mulțime de date încărcate

Majoritatea kiturilor de testare ADN la domiciliu vin cu un chestionar simplu, instrucțiuni pentru colectarea unui eșantion de ADN, un ghid pentru cum să înregistrați kitul de testare ADN și să îl returnați companiei și o scurtă explicație despre ce să vă așteptați în ceea ce privește rezultatele. Nu sunt incluse nume atunci când trimiteți înapoi kitul de testare. De asemenea, rezultatele care sosesc prin poștă sunt anonime, pentru a proteja confidențialitatea persoanei.

Unele servicii de testare genetică directă către consumator le permit, însă, oamenilor să încarce informații genetice pentru a afla mai multe despre istoricul familiei lor și, de exemplu, pentru a găsi rude. Astfel de baze de date sunt folosite și de guverne pentru a urmări infractorii prin intermediul meciurilor ADN.

Adesea, cu acordul explicit sau implicit, numele complete ale rudelor și uneori chiar datele de contact sunt încărcate în aceste baze de date. În 2019, peste 26 de milioane de persoane s-au înscris doar în bazele de date ale celor mai mari cinci companii.

Informații vulnerabile hackerilor

În lucrarea lor, cercetătorii Michael Edge și Graham Coop de la Universitatea din California, Davis, afirmă că aceste date sunt vulnerabile la hackeri. Problema nu se aplică companiilor comerciale de secvențiere a ADN-ului, unde utilizatorii trebuie să depună salivă pentru a avea acces la datele lor genetice. Cu bazele de date publice, pe de altă parte, vulnerabilitățile sunt numeroase.

„Chiar și cineva cu puțină expertiză specială în domeniul geneticii și tehnologiei computerizate ar putea proiecta și încărca secvențe ADN care extrag informații mult mai multe din baza de date decât doar date genealogice.”

În acest fel, un atacator ar putea prelua informații genetice de la oamenii din baza de date sau identifica persoanele care au trăsături genetice specifice, precum susceptibilitatea la Alzheimer. „De asemenea, oamenii tind să ofere mult mai multe informații decât își dau seama, atunci când încarcă date pe site-uri accesibile publicului. Și spre deosebire de informațiile despre cardul de credit, o persoană nu poate doar să-și anuleze genomul vechi și să obțină unul nou ”, a adăugat Graham Coop.

Peter Ney și colab. de la Școala de Informatică Paul G. Allen & Inginerie, Universitatea din Washington a declarat: „Securitatea este o problemă dificilă pentru companiile de internet din fiecare industrie, iar genealogia genetică nu este diferită. Alegerea de a partaja datele este o decizie personală și oricând utilizatorii împărtășesc date există întotdeauna un risc potențial de probleme de securitate a datelor. “

Servicii de testare genetică pentru clarificarea vulnerabilităților

Ambele grupuri de cercetare și-au împărtășit informațiile cu serviciile de testare genetică de vârf și au oferit măsuri potențiale de contramăsurare. „Am dori ca serviciile să le clarifice vulnerabilitățile și modul în care le abordează”, a adăugat Graham Coop.

„Avem o serie de recomandări pentru serviciile de genealogie genetică”, a spus Peter Ney. „Aceste sugestii nu sunt menite să fie cuprinzătoare, necesare sau suficiente pentru securitate. Mai degrabă, aceste recomandări oferă un punct de plecare pentru a ne gândi la proiectarea securizată a sistemului. Încurajăm mai multe cercetări viitoare în proiectarea serviciilor sigure de genealogie genetică.

Până acum, cercetătorii au avut un răspuns mixt.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map