Crackdown internațional pe spyware IM RAT | VPNoverview.com

Un bărbat din Marea Britanie a fost închis ieri ca parte a unei operațiuni internaționale de represiune asupra troienilor cu acces la distanță (RAT). RAT Spyware preia controlul total asupra calculatoarelor victimelor pentru a fura detalii personale, datele de autentificare și înregistrările video.


Operațiune de închidere a programelor spyware IM RAT

O operațiune internațională coordonată a fost începută în iunie 2019 pentru a închide RAT Imminent Monitor (IM). Operațiunea a culminat săptămâna trecută cu raiduri în Australia, Columbia, Cehia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Acesta a vizat atât vânzătorii, cât și utilizatorii IM RAT.

Operațiunea a fost condusă de poliția federală australiană și a fost coordonată la nivel internațional de Europol. Potrivit Europol, aproximativ 13 dintre „cei mai prolifici utilizatori” ai RAT au fost arestați și 430 de dispozitive au fost confiscate.

Se crede că spionul RAT a fost folosit în 124 de țări și vândut mai mult de 14.500 de cumpărători. A fost extrem de popular pentru că a fost ușor de utilizat, cumpărătorii nu trebuind să fie cunoscuți din punct de vedere tehnic pentru a-l utiliza. În plus, avea un preț de vânzare relativ mic, de doar 25 USD.

Se crede că numărul victimelor este în zeci de mii. Anchetatorii au găsit deja dovezi cu privire la datele personale furate, parole, fotografii private și imagini video.

Operațiunea coordonată a încheiat acum disponibilitatea IM RAT. Mai mult, spyware-ul IM RAT nu mai poate fi folosit de cei care l-au cumpărat deja.

Perpetrator arestat în Marea Britanie

În Marea Britanie au fost emise 21 de mandate de căutare, ceea ce a dus la arestarea a nouă persoane și recuperarea a 100 de obiecte.

În cadrul operațiunii din Marea Britanie, un bărbat din Merseyside, Scott Cowley, a fost arestat și condamnat ieri la doi ani de închisoare. El a infectat computerele victimelor nevinovate cu IM RAT pentru a prelua controlul camerelor web și pentru a le urmări.

Ofițerii de arestare au găsit o serie de dosare pe computerul lui Cowley care conține înregistrări ale victimelor sale. Dosarele conțineau aparent imagini și videoclipuri cu femeile dezbrăcate și în timpul momentelor intime, inclusiv sexul.

Poliția a avut mici probleme pentru a-l urmări pe Cowley, în condițiile în care a achiziționat spyware-ul RAT folosind un cont PayPal legat de numele său real și adresa de e-mail. Stuart Mills, apărându-l pe Cowley, a spus: „… este surprinzător că este atât de liber disponibil pentru vânzare și cumpărare, deoarece nu a existat nici o sofisticare – a fost achiziționat cu contul PayPal al acestui inculpat și el a fost ușor identificat.” El a adăugat: „Însuși inculpatul nu este un individ deosebit de sofisticat.”

Ce este un RAT?

Un troian cu acces la distanță (RAT) este un malware care permite hackerilor să monitorizeze și să controleze computerul sau rețeaua unei victime. Funcționează ca programe de acces la distanță legitime folosite adesea de asistența tehnică pentru a ajuta clienții cu probleme de calculator.

Cu toate acestea, în timp ce programele de acces la distanță legitime sunt utilizate pentru asistență tehnică și partajare de fișiere, RAT-urile sunt utilizate pentru spionaj, deturnarea calculatoarelor și pentru furtul informațiilor confidențiale.

RAT-urile sunt de obicei descărcate cu un program solicitat de victimă sau trimise ca atașament pe e-mail. Sunt dificil de detectat deoarece nu încetinesc un computer infectat. De asemenea, nu apar în listele de programe sau sarcini care rulează pe computer. Dacă un hacker nu se dă prin ștergerea fișierelor sau mutarea cursorului pe ecran, victimele ar putea fi infectate de un RAT timp de ani de zile fără să observe.

Care este scopul RAT-urilor?

RAT-urile oferă hackerilor acces administrativ la computerele infectate. Astfel, hackerii ar putea șterge computerul unei victime sau pot efectua acțiuni ilegale online pe numele victimei. Aceștia ar putea fura informații, cum ar fi datele de autentificare și contul bancar online sau detalii de securitate socială. Un hacker ar putea folosi și un RAT pentru a prelua controlul computerului unei victime și a face parte dintr-o botnet.

În plus, RAT-urile folosite pentru spionaj devin din ce în ce mai populare. Preiau controlul camerelor web ale victimelor și folosesc videoclipurile sau imaginile rezultate pentru șantaj sau alte scopuri necorespunzătoare. Unele RAT-uri nu activează nici măcar indicatorul camerei web, astfel încât victimele nu știu că sunt urmărite.

Evitarea programelor spyware RAT

Publicul și întreprinderile pot urma pași simpli pentru a vă proteja împotriva programelor spyware RAT. Astfel de pași includ:

  • Instalarea și actualizarea software-ului antivirus eficient actualizat
  • Evitarea descărcărilor de programe sau aplicații care nu sunt dintr-o sursă de încredere
  • Aveți grijă înainte de a face clic pe linkurile din e-mailuri – acestea pot fi phishing
  • Aveți grijă înainte de a deschide atașamente în e-mailuri, chiar dacă par a fi de la persoane cunoscute
  • Evitarea site-urilor web suspecte
  • Acoperirea camerelor web atunci când nu sunt utilizate, indiferent dacă este un dispozitiv încorporat sau un clip-on
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me