Cibersecuritatea: cea mai puternică caracteristică a comunicării cuantice | VPNoverview.com

Comunicarea cuantică este apreciată ca răspuns la toate problemele actuale de securitate cibernetică. Cum funcționează securitatea cuantică a comunicării și este într-adevăr nepricepută?


Tehnologie cuantică explicată

Pe lângă progresele înregistrate în calculul cuantic, s-au înregistrat progrese rapide în dezvoltarea rețelelor cuantice de comunicații. Acestea sunt necesare pentru a alătura împreună calculatoarele cuantice și pentru a forma un internet cuantic.

Rețelele de comunicare cuantice, cum ar fi computerele cuantice, folosesc qubits pentru comunicare. Qubiturile sunt echivalentul biților și octeților sistemelor digitale. Cu toate acestea, spre deosebire de un bit care poate avea doar o stare de zero sau una, un qubit poate avea o stare de zero și una în același timp.

Este abilitatea qubits de a reține mai multe stări simultan, ceea ce face ca calculatoarele cuantice să fie atât de rapide la rezolvarea problemelor complexe. În loc să lucreze fiecare răspuns posibil la o problemă unul câte unul, computerul cuantic poate lucra la toate răspunsurile posibile în același timp.

Creșterea securității cibernetice pentru rețele cuantice de comunicații și interneturi

Țările, în special China și SUA, se grăbesc să dezvolte rețele cuantice de comunicare. Acest lucru se datorează faptului că se estimează că vor furniza canale de comunicare și servicii de internet ultra-sigure. Într-o lume în care cyberwarfare-ul devine din ce în ce mai frecvent, atracția sa este evidentă.

Cu toate acestea, după cum am discutat într-un articol anterior, sosirea calculelor cuantice este considerată o amenințare pentru sistemele actuale de securitate cibernetică. Calcularea cuantică ar face ca tehnicile de criptare de astăzi să fie depășite. Cu toate acestea, acestea nu ar fi necesare într-o lume a rețelelor cuantice și a unui internet cuantic.

Oamenii de știință au început deja lucrările pentru dezvoltarea de noi protocoale criptografice cuantice, gata pentru sosirea internetului cuantic. În prezent, oamenii de știință testează mesaje de codificare în stări cuantice.

Securizarea rețelelor de comunicare cuantice și a interneturilor

Comunicarea cuantică este de așteptat să fie ultra sigură datorită legilor mecanicii cuantice. Legile sunt astfel încât dacă un mesaj este codat în stări cuantice, mesajul este stricat automat dacă cineva încearcă să-l intercepteze și să-l citească.

Aceasta deoarece măsurarea unei stări cuantice o schimbă imediat. În consecință, orice mesaj codat în stări cuantice se va deteriora dacă cineva încearcă să-l intercepteze. Prin urmare, este esențial imposibil să ascultăm conversațiile cuantice. Cunoașterea ar putea fi împărțită între două părți care nu pot fi interceptate de o treime.

Posibilitatea de a codifica și decoda mesajele ar fi una dintre cele mai puternice caracteristici ale internetului cuantic.

Cum funcționează comunicarea cuantică?

Qubits-urile împărtășesc informații printr-un proces numit împletire. Pentru ca două părți să poată comunica, trebuie mai întâi să creeze o pereche de qubits încurcați și apoi să împartă una dintre perechi. Odată ce qubits-ul a fost blocat, perechea de qubits are aceeași stare.

Dacă una dintre părți dorește să trimită un mesaj celeilalte, expeditorul trebuie să creeze un al treilea qubit care să dețină mesajul. Pentru a trimite mesajul, expeditorul trebuie să efectueze simultan o „măsurare” a stării perechii sale de qubit și a qubit-ului de mesaje. Făcând măsurarea încurcă aceste două qubits și rupe legătura dintre perechile de qubit originale.

Cu toate acestea, la luarea măsurătorii, perechea de qubit a receptorului are atunci aceeași stare în care a fost qubitul de mesaje înainte de efectuarea măsurării. Mesajul a fost „teletransportat” de la qubitul de mesaje la qubit-ul receptorului.

Criptografia cuantică asigură o protecție impermeabilă?

Comunicarea cuantică și criptografia promite un viitor internet cuantic care nu poate fi hackat. Din păcate, nu va fi cazul. Oricât de mare este tehnologia, are întotdeauna o interfață umană, care este adesea veriga slabă.

Trebuie să aveți în vedere faptul că tehnologia nepricepută și extrem de sigură nu va fi așa, dacă indivizii o folosesc greșit. Furnizarea persoanelor cu o conexiune criptată cuantică ar fi inutilă, dacă folosesc apoi parole slabe, partajează parole sau fac clic pe linkuri pe care nu ar trebui. Într-o lume cuantică, atacatorii pot încă aștepta ca indivizii să își dezvăluie cheia cuantică super sigură și să o fure.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map