Slovar: VPN, zasebnost in varen internet | VPNoverview.com

Slovar za kibernetsko varnost


Slovar: VPN, zasebnost in varen internet

Zadnja sprememba: 3. marca 2020

Računalniki in internetna varnost so zapletene teme in veliko ljudi ima težave pri popolnem razumevanju ključnih izrazov, ki se uporabljajo pri teh zadevah. Zlasti kratice otežujejo ujemanje teme. Na srečo ponujamo pomoč, v tem slovarju boste prebrali izčrpen seznam izrazov in okrajšav, na katere lahko naletite. Po potrebi napotimo na strani z dodatnimi informacijami.

Blokator oglasov

Blokatorji oglasov so programi ali razširitve brskalnika, ki blokirajo oglase ali vsiljiva pojavna okna. Pogosto se ti blokatorji oglasov uporabljajo v kombinaciji z zaviralci vsebin. Slednji blokirajo piškotke za oglaševanje in sledenje.

AES

Aronim AES pomeni Advanced Encryption Standard. Gre za tehniko šifriranja, ki šifrira podatkovno komunikacijo med napravami. Zato omogoča varnejšo vrsto digitalne komunikacije. AES ima velikosti ključev 128, 192 ali 156 bitov. AES se pogosto uporablja pri šifriranju VPN povezav.

Anonimnost

Nekdo je anonimen, če se mu prikliče ime ali če te osebe ni mogoče prepoznati v določeni skupini.

Anonimna e-pošta

Anonimna e-pošta se nanaša na e-poštni naslov z lastnikom, ki ga ni mogoče izslediti. Najpogosteje tak e-poštni naslov samodejno posreduje sporočila na pravi e-poštni naslov lastnika. Na spletu je več krajev, kjer lahko ustvarite anonimne e-poštne naslove.

Asimetrična šifriranje

Ta vrsta šifriranja uporablja dva asimetrična / različna ključa. Javni ključ, ki je opazen za vse. In zasebni ključ, ki je na voljo samo lastniku. Javni ključ je funkcija, ki lahko šifrira le podatke; ko je šifriran samo zasebni ključ, ga lahko dešifrira.

Zadnja vrata

Zaledna vrata so (pogosto skriti) vhodi znotraj programske opreme, ki zaobide varnostne ali šifrirne ukrepe. V fazi oblikovanja programske opreme se pogosto namerno izvajajo zadaj. Na žalost lahko te hekerje uporabljajo tudi hekerji. Tako hekerji lahko dobijo dostop do računalniških sistemov ali celo poberejo šifrirane informacije.

Bitcoin

Bitcoin je priljubljena virtualna valuta. Znana tudi kot kripto valuta. Zanj je značilna decentralizirana metoda izmenjave. Deluje prek sistema, imenovanega blokovna veriga. Vse transakcije so šifrirane, zaradi česar je Bitcoin anonimno plačilno sredstvo.

Bittorrent

To je komunikacijski protokol za skupno rabo datotek. BitTorrent je še posebej priljubljen za skupno rabo glasbe, filmov in programske opreme.

Razširitev brskalnika

Razširitev brskalnika je programska oprema, ki vašemu internetnemu brskalniku ponuja dodatne funkcije. To je lahko vse od zaščite zasebnosti med brskanjem, blokiranjem oglasov ali shranjevanjem gesel. Večino razširitev lahko brezplačno prenesete.

Fingerprint brskalnika

Prstni odtis brskalnika je tehnika, ki za prepoznavanje uporabnika uporablja edinstvene funkcije vašega spletnega brskalnika. To omogoča tretjim osebam, da vas spremljajo po internetu. Dokaj težko je preprečiti prstni odtis brskalnika.

Organ za potrjevanje

Potrjevalni organ je subjekt, ki oddaja digitalna potrdila. Ta digitalna potrdila dokazujejo lastništvo javnega (kriptografskega) ključa.

Šifra

Za šifriranje ali dešifriranje podatkov se uporablja algoritem šifriranja ali šifriranja. Sestavljen je iz matematičnega algoritma. Varnostni strokovnjaki poskušajo izboljšati te šifre, medtem ko hekerji poskušajo razbiti šifre.

Načini povezave

Ko dve ali več naprav med seboj komunicira, se to imenuje povezava. V okviru VPN-jev metoda povezave vključuje način vzpostavitve povezave med napravo in strežnikom. Obstaja več vrst povezav VPN. Na primer, OpenVPN, PPTP in L2TP. Vsak način povezovanja ima svoje značilnosti.

Piškotki

Piškotki so sestavljeni iz majhnega besedilnega dokumenta, ki ga ustvari spletno mesto, ki ga obiščete in posreduje vašemu spletnemu brskalniku. Ta dokument vsebuje osebne podatke, kot so vaše uporabniško ime, vsebina nakupovalne košarice ali nastavitve spletnega mesta. Na žalost se internetni piškotki pogosto uporabljajo na zlonamerni način, da bi izsledili vašo resnično identiteto.

Temni splet

Temni splet je del nečesa večjega, ki se imenuje globoki splet. Globok splet je sestavljen iz spletnih mest, ki jih ne indeksirajo iskalniki. Ta del interneta sestavljajo večinoma spletna mesta, ki so dostopna samo z geslom. Ni treba posebej poudarjati, da ta spletna mesta vsebujejo zasebne podatke in ne bi smela biti dostopna vsem.

Temni splet je del tega globokega spleta, obsega spletna mesta, ki zahtevajo določeno programsko opremo brskalnika, kot je brskalnik Tor. Temni splet je znan po velikem deležu goljufivih in nezakonitih spletnih strani. Primeri so črni trgi, menjave kripto valut ali prepovedane vsebine.

DD-WRT

DD-WRT je odprtokodna programska oprema za usmerjevalnike, ki temelji na Linuxu. Programska oprema je na voljo za različne usmerjevalnike. Je precej priljubljen zaradi dodatnih funkcij, ki jih ponuja. Na primer, s programsko opremo DD-WRT lahko na usmerjevalnik namestite VPN.

DMCA

DMCA (Digital Millennium Copyright Act) je ameriški zakon, katerega namen je zaščita intelektualne lastnine. DMCA prepoveduje proizvodnjo in distribucijo programske opreme, ki jo je mogoče uporabiti za izogibanje digitalnim varnostnim ukrepom. Med drugim je to namenjeno zaščiti avtorskih pravic.

Na podlagi DMCA so lastniki spletnih strani in strežnikov pogosto prisiljeni odstraniti vsebino, ki bi lahko kršila avtorske pravice v obliki sodnega poziva. Ti pozivi se imenujejo obvestila o odvzemu DMCA.

DNS

DNS pomeni sistem domenskih imen. DNS strežniki delujejo nekako kot telefonski imenik. Ti strežniki DNS povezujejo informacije z zahtevanim domenskim imenom. Kot primer vam lahko pokaže, kateri IP naslov spada v ime domene VPNoverview.com. DNS strežniki vam omogočajo prevajanje imena domene na uporaben IP naslov, s katerim se lahko povežete s pravim strežnikom.

DNS puščanje

Ko nekdo uporablja VPN, poskuša ostati anonimen. To storijo le tako, da se povežejo s strežniki VPN. Do uhajanja DNS pride, ko uporabnik VPN nesreče obišče spletna mesta neposredno prek strežnika DNS. Posledično lahko spletna mesta, ki jih obiščete, povežete z vašim osebnim naslovom IP.

Prenesi fino

Globa za nalaganje ali poravnavo se lahko naloži, če nekdo naloži avtorsko zaščiteno vsebino iz nezakonitega vira. Skoraj vsaka država ima lastne avtorske organizacije, ki uveljavljajo upoštevanje teh zakonov.

Šifriranje

Šifriranje je postopek kodiranja informacij s cifro na način, da lahko do njega dostopajo le pooblaščeni uporabniki. Šifriranje izkrivlja podatke na tak način, da jih lahko samo deponira s pravilno tipko dešifrira in dobi dostop do izvirnih podatkov.

Šifriranje od konca do konca

S šifriranjem od konca do konca se sklicujemo na šifriranje podatkov, ki ščiti podatke od začetka do konca. Mnoge storitve ne uporabljajo šifriranja od konca do konca, kar pomeni, da se podatki dešifrirajo, preden prispejo do uporabnika. To ustvarja šibko mesto v varnosti, ki jo lahko hekerji uporabljajo za krajo podatkov.

Pet oči

Pet oči se nanaša na pet držav, ki sodelujejo v prizadevanju za izboljšanje svojih skupnih vohunskih dejavnosti. Teh 5 držav so: Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

GCHQ

GCHQ (Vladni sedež za komunikacije) je britanska različica NSA (Ameriške obveščevalne agencije). Pred kratkim so pridobili večjo pozornost s svojim programom Tempora, ki sledi in shranjuje približno 60% internetnega prometa po vsem svetu.

Geografske omejitve

Uvedba geografskih omejitev (imenovanih tudi geo-blokiranje) je praksa, da so spletne vsebine dostopne le v nekaterih regijah. Zato so nekatere vsebine ali pretočni posnetki z nekaterih lokacij morda nedostopni. Netflix, spletne strani z novicami in digitalni športni izidi so dober primer geo-blokirane vsebine, kar pomeni, da je dostop do teh virov lahko omejen, odvisno od vaše lokacije. Z uporabo VPN lahko te geografske omejitve zaobidete.

Rokovanje

V IT panogi izraz stisk roke pomeni postopek, ki ga SSL / TLS uporablja za preverjanje in izmenjavo potrdil. Stisk roke vzpostavlja šifrirano povezavo med dvema ali več napravami.

HTTPS

Povezava HTTPS je podobna povezavi HTTP. Edina razlika je v tem, da povezava HTTPS deluje na šifriranem protokolu SSL, ki nudi dodatno varnost. Uporablja se za varno pošiljanje in prejemanje podatkov s spletnih strani. HTTPS je še posebej pomembno, da zagotovite, da so vaši osebni podatki varni med brskanjem po internetu.

IKEv2

IKEv2 (različica 2 Internet Key Exchange) je tehnika, ki se uporablja za izmenjavo šifrirnih ključev znotraj protokola IPsec. IKEv2s podpira veliko operacijskih sistemov.

IP naslov

IP naslov je kratek za naslov internetnega protokola. Vsaka internetna povezava ima svoj IP naslov. IP naslovi so sestavljeni iz 4 kombinacij od 1 do 3 številke (npr. 192.168.0.1). Uporablja se kot identifikacijska koda za vzpostavitev internetnih povezav. Tretje osebe lahko spremljajo in izsledijo določene naslove IP, kar pomeni, da lahko spletno dejanje povežejo z vašo lokacijo in morda celo z osebo. IP-naslovi so bistveni za uporabo interneta, vendar predstavljajo velika tveganja za zasebnost. VPN vaš IP naslov skriva za tretjimi osebami in s tem zagotavlja vašo zasebnost v spletu.

IP vezanje

Vezava IP je tehnika, ki omogoča, da so programi aktivni le ob uporabi določenega naslova IP. Najpogosteje gre za IP-naslov, povezan s storitvijo VPN. IP vezava preprečuje nenamerne povezave med programi in internetom. Do tega lahko pride, če povezava VPN nenadoma ne deluje.

IPsec

IPsec (Internet Protocol Security) je varnostni protokol, ki se uporablja za šifriranje in overjanje podatkov pred prenosom po internetu. IPsec ponuja tudi šifriranje od konca do konca.

IPv4

IPv4 pomeni različico Internet Internet Protocol 4. Trenutno je privzeti sistem za ustvarjanje naslovov IP. Zaradi hitre rasti interneta in pretekle desetletje je naslovov IPv4 le malo.

IPv6

IPv6 pomeni internetni protokol različice 6, je naslednik protokola IPv4. IPv6 ustvari 128-bitne naslove IP. Tako lahko ustvarite 2 ^ 128 potencialnih naslovov. Ker so naslovi IPv4 skoraj vsi v uporabi, je bil IPv6 ustvarjen za zadovoljevanje naraščajoče potrebe po naslovih IP.

ISP

ISP (ponudnik internetnih storitev) je ponudnik internetnih povezav. Za zasebne uporabnike to najpogosteje vključuje internetne povezave, internetne TV povezave in internetne telefonske povezave.

Kill stikalo

Preklopno stikalo je funkcija, ki se pogosto uporablja v aplikacijah VPN. Ko naenkrat izgubi povezavo VPN, prekine ves internetni promet. VPN povezave niso 100% stabilne in lahko izgubijo povezave iz različnih razlogov. Preklopno stikalo preprečuje uhajanje podatkov.

L2TP

L2TP (protokol Tunneling Layer 2) je varnostni protokol VPN za šifriranje in overjanje podatkov. L2TP ne more vzpostaviti VPN povezave sam, zato se najpogosteje uporablja v kombinaciji z IPsec.

L2TP / IPsec

L2TP / IPsec je kombinacija L2TP tuneliranja s šifriranjem IPsec. S kombiniranjem teh dveh protokolov dobite močan in varen protokol VPN.

Dnevniki

Dnevniki so datoteke, ki jih hranijo npr. vaš računalnik, spletna mesta, ponudniki internetnih storitev ali ponudniki VPN. Dnevniki se lahko uporabljajo iz različnih razlogov. Eden od razlogov za uporabo dnevnikov je sledenje nekomu in ugotavljanje, kdo je ta oseba. Očitno to ustvarja nekatere težave z zasebnostjo za uporabnike ali obiskovalce spletnega mesta.

Metapodatki

Metapodatki opisujejo značilnosti drugih informacij, kot so spletna mesta, besedilni dokumenti in slike. Ta metapodatki večinoma opisujejo, kdaj, kdo in kako dolgo se je določena datoteka uporabljala. Na primer datum pošiljanja e-pošte, avtor besedila ali IP naslov, ki pripada računu. Metapodatki običajno negativno vplivajo na zasebnost.

NSA

NSA (Nacionalna varnostna agencija) je ena od obveščevalnih agencij ZDA. Nacionalni nadzorni organ je odgovoren za spremljanje, zbiranje in obdelavo informacij v obveščevalne namene. NSA pogosto dobijo negativno pozornost zaradi svojih neortodoksnih metod.

Programska oprema z odprto kodo

Programska oprema z odprto kodo je vrsta programske opreme, katere izvorna koda je brezplačno dostopna vsem. Programsko opremo z odprto kodo običajno ustvari široka mreža prostovoljcev. Z vidika varnosti in zasebnosti je odprtokodna programska oprema obravnavana kot zanesljiv način ustvarjanja programa. Ker je izvorna koda dostopna vsem, lahko vsaka oseba preveri varnost in poišče morebitne zaledje in napake.

OpenVPN

OpenVPN je odprtokodni protokol VPN, ki se pogosto uporablja za nastavitev šifrirane povezave VPN. OpenVPN je eden najvarnejših protokolov VPN.

P2P

P2P pomeni enakovredna različica, ta izraz se uporablja v okviru prenosa hudournikov ali skupne rabe datotek. P2P opisuje značilnosti povezave med dvema uporabnikoma. Ta vrsta povezave P2P za svojo storitev ne uporablja fiksnih strežnikov. Pri omrežju P2P prenos podatkov poteka od pošiljatelja do sprejemnika, ne da bi se strežniki ustavili. Najbolj znano omrežje P2P je BitTorrent. V omrežjih P2P je prenosnika in nalagalca enostavno izslediti, če ne uporabljata VPN-ja.

Upravitelj gesel

Program za upravljanje gesla pomaga uporabniku ustvariti in shraniti gesla. Pogosto ustvari edinstvena, naključna in varna gesla za vas.

PPTP

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) je protokol VPN, ki je zastarel. Nekateri računalniki tovrstni protokol uporabljajo privzeto, na splošno pa je dojemljiv kot nevaren.

PGP

PGP pomeni precej dobra zasebnost in je šifrirni protokol za e-poštna sporočila. Trenutno je PGP najbolj uporabljen in varen način šifriranja vaših e-poštnih sporočil. PGP lahko šifrira tako besedilne kot priložene datoteke. Žal PGP ne more šifrirati glave e-pošte. V tej glavi so tudi metapodatki. Zato PGP ne more zagotoviti popolne zasebnosti.

Zastopnik

Proxy strežniki delujejo kot vmesni strežnik med uporabnikom in internetom. Proxy strežniki omogočajo uporabniku, da spremeni svojo virtualno lokacijo. Toda proxy strežnik ne šifrira podatkov, ki prehajajo skoznjo. Zato se brezplačni proxy strežniki obravnavajo kot razmeroma nevarni v smislu varovanja zasebnosti.

Usmerjevalnik

Usmerjevalnik je omrežna naprava, ki posreduje podatke med napravami in internetom. Usmerjevalniki na internetu izvajajo funkcije usmerjanja prometa. Usmerjevalnik prejema podatkovni paket od povezanih naprav, usmerjevalnik nato prebere omrežni naslov in paket usmeri v naslednje omrežje. To se nadaljuje, dokler paket ne doseže končnega cilja. Usmerjevalnik prejema tudi pakete iz interneta. Nato mora paket preusmeriti na pravo napravo znotraj svojega omrežja. Z DD-WRT lahko na usmerjevalniku nastavite VPN.

SmartDNS

SmartDNS je storitev, ki jo ponujajo nekateri ponudniki VPN, in pomaga zaobiti geografsko blokiranje. Z uporabo SmartDNS se virtualna lokacija uporabnika s pomočjo DNS strežnikov v drugih državah spremeni. To uporabniku omogoča, da se pretvarja, da se nahaja v drugi državi. Tako lahko zaobidete geografske omejitve. Na žalost SmartDNS ne šifrira vašega podatkovnega prometa. V primerjavi z VPN je SmartDNS manj varen. Kljub temu pa je SmartDNS dober način za obhod vsakršnega geo-blokiranja.

SSL

SSL (Secure Socket Layer) je kriptografski protokol, ki šifrira komunikacijo med napravami. Obstajajo različne vrste protokolov SSL. SSL se uporablja za spletna mesta, e-pošto, sporočila in VoIP. Naslednik SSL se imenuje TLS.

Telemetrija

Telemetrija je zbiranje podatkov od daleč. V tehnološkem svetu se telemetrični podatki običajno nanašajo na informacije, ki jih zberejo na primer spletni brskalniki in operacijski sistemi. Zbrane informacije pošljejo podjetjem, ki so zadolžena za te sisteme, ki jih nato uporabijo v analitične namene. Ti podatki se običajno ne štejejo za “osebne podatke”, vendar lahko še vedno veliko razkrijejo uporabniško izkušnjo. Običajno je ni mogoče prepoznati posamično, čeprav lahko na primer razkrije, koliko zavihkov ste odprli v brskalniku ob določenem času.

TLS

TLS (Transport Layer Security) je naslednik SSL-ja in se uporablja za varnost digitalne komunikacije. TLS zagotavlja zasebnost in celovitost podatkov digitalnih informacij. Šifriranje TLS pogosto zmoti izraz SSL.

Tor

Tor (usmerjevalnik čebule) je internetno omrežje. V kombinaciji z brezplačno programsko opremo (brskalnik Tor) omogoča uporabnikom anonimno brskanje po internetu. Tehnika deluje nekako kot čebula. Vsako povezovalno pesto lahko vidimo kot eno od plasti čebule. Podatkovni paketi se pošljejo v majhnih bitih skozi vsako od teh plasti. Tako je zelo težko prestreči podatke ali ugotoviti izvor teh podatkov.

Tor je znan po nezakonitih dejavnostih in vsebinah, ki jih najdete v njih. Uporaba Tor ima nekaj pomanjkljivosti. To lahko upočasni vašo internetno povezavo in tretje osebe bodo lahko vdrle v Tor, če jim to uspe, lahko škodi vaši zasebnosti. Izkazalo se je, da je NSA v preteklosti že uspešno napadla Tor.

Dvofaktorska overitev (2FA)

Dve faktorska avtentikacija je metoda potrjevanja identitete uporabnika, za katero se uveljavlja trditev. Uporabnik bo dostop do računa ali spletnega mesta pridobil le s predstavitvijo dveh vrst dokazov. Običajno je to sestavljeno iz nečesa, kar vedo, in nekaj, kar imajo. Na primer pri spletnem bančništvu, najprej se morate prijaviti s svojim imenom in geslom, nato pa morate na telefonu ali bralniku kartic potrditi aktivnosti z ustvarjeno kodo. 2FA preprečuje, da bi hekerji, ki so imeli v lasti račune in / ali geslo, vstopili v vaš račun.

URL

URL (enoten lokator virov) je alfanumerični naslov za spletna mesta, saj naj bi bil uporaben za ljudi. Primer URL-ja je „https://vpnoverview.com“. Internetni brskalniki uporabljajo strežnik DNS za prenos teh URL-jev v naslove IP, ki pripadajo spletnim mestom.

VPN

VPN pomeni Virtual Private Network. VPN se uporablja za ustvarjanje zasebnega omrežja v javnem omrežju. Povezava VPN šifrira ves podatkovni promet. Tako tretje osebe ne morejo prebrati nobene izmenjane informacije ali vsaj le močno popačene različice teh podatkov. VPN-ji se večinoma uporabljajo za zagotavljanje večje zasebnosti in varnosti na internetu. Za več informacij obiščite našo stran: kaj točno je VPN?

VPN Povezava

Povezava VPN ali tunel VPN je povezava med uporabnikom in strežnikom VPN. Ta povezava je varna in šifrirana s protokolom VPN.

VPN odjemalec

Odjemalec VPN (odjemalec navideznega zasebnega omrežja) je program ali aplikacija, ki uporabniku omogoča povezavo s storitvijo VPN. Večina ponudnikov VPN ponuja (brezplačno) stranko za VPN s svojimi naročninami na VPN. Odjemalec VPN upravlja overjanje povezave s strežnikom VPN. Nato odjemalec VPN izbere ustrezen ali zahtevan protokol VPN in vzpostavi internetno povezavo. Komercialni odjemalci VPN običajno ponujajo dodatno funkcijo, kot so hitrostni testi za iskanje hitrega strežnika ali stikalo za zaustavitev, ki preprečujejo nevarne povezave.

VPN protokol

Protokol VPN je vrsta šifriranja / overjanja, ki se uporablja za vzpostavitev varne povezave VPN. Obstaja velika raznolikost protokolov VPN, ki jih je mogoče uporabiti. Najbolj znani protokoli so OpenVPN, PPTP in L2TP.

VPN strežnik

VPN strežnik je strežnik, ki ga vzdržuje ponudnik VPN, da uporabnikom nudi varne, anonimne povezave. Strežnik VPN služi kot vmesna postaja, prek katere se kanalirajo podatki med svetovnim spletom in uporabnikom VPN.

Predor VPN

Tunel VPN je zavarovana in šifrirana virtualna povezava, ki se vzpostavi med uporabnikom in strežnikom VPN.

Točka Wi-Fi

Točka Wi-Fi je javno brezžično omrežje, ki je povezano z internetom. Točke Wi-Fi lahko najdemo po vsem svetu (npr. Kavarne, železniške postaje, hoteli, knjižnice in univerze). Uporaba vročih točk Wi-Fi predstavlja nekaj tveganja; heker lahko nadzira vaše vedenje v internetu ali celo ukrade zasebne podatke. Tveganja lahko zmanjšate tako, da uporabite povezavo VPN, ko ste povezani z dostopno točko Wi-Fi.

VPS

VPS pomeni Virtual Private Server. Ponudniki VPS imajo velike fizične strežnike, ki jih lahko najamete ali kupite. Ko kupite ali najamete del takega strežnika, se vaš del imenuje VPS. Uporabljajo ga spletna mesta, ki želijo svoj strežnik. VPS ne smete zamenjati s strežnikom VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me