Softuer i sigurt i konferencave për video: si të siguroni privatësinë tuaj |

Një pjesë e madhe e fuqisë punëtore globale aktualisht po punon nga distanca nga shtëpia. Kjo është arsyeja pse kemi shkruar më parë këtë udhëzues të plotë për të punuar me siguri nga shtëpia. Për shumë prej nesh zyra e shtëpisë është krijuar përkohësisht dhe diskutimet me kolegët zhvillohen në internet duke përdorur një softuer video konferencash. Ju mund të përdorni WhatsApp ose FaceTime në mënyrë private për të mbajtur kontakte me miqtë dhe familjen, por programet e tjera zakonisht përdoren për punë. Ka mjaft programe në dispozicion që ju lejojnë të bëni thirrje video dhe të konsultoheni me kolegë dhe kontakte biznesi.


Një studim që kemi kryer mes tyre në fund të Marsit 2020 tregon se rreth 70% e të anketuarve që punojnë përdorin programin e konferencës video për punën e tyre. Gjithashtu, rreth 65% e të anketuarve që punojnë tregojnë se ata aktualisht përdorin aplikime të tilla më shpesh se më parë, që nga shpërthimi i krizës së koronës.

Programe popullore për konferenca video

Rreth 44% e të anketuarve që punojnë treguan se privatësia është një aspekt i rëndësishëm kur përdorni softuer për konferencë video. Në këtë artikull, ne kështu rendisim një numër programesh të mira për takime në internet dhe konferenca video, por diskutojmë gjithashtu aplikacione të përdorura shpesh që në të vërtetë duhet të përmbaheni nga përdorimi nëse vlerësoni intimitetin tuaj.

Një përmbledhje e mjeteve për konferenca dhe mjete bashkëpunimi

VPN-Privacy-Safe-Internet-KibernetikeNdërsa punojnë në tel, shumica e diskutimeve dhe takimeve mbahen në internet. Si pasojë, duhet të përdoren mjete të sigurta bashkëpunimi. Shumë ndërmarrje përdorin video konferenca për të mbajtur takime. Kjo është shumë e pëlqyeshme sepse njerëzit mund ta shohin njëri-tjetrin ndërsa flasin, ashtu si kur zhvillojnë një takim në zyrë. Ka mundësi të ndryshme për të kryer thirrje të sigurta video, secila me avantazhet dhe disavantazhet e veta. Ka edhe programe që lejojnë vetëm bisedën ose komunikimin audio. Këtu janë disa opsione të njohura. Të gjitha programet e përmendura më poshtë ofrojnë funksionalitet për ndarjen e ekranit, përveç WhatsApp.

emër
Pricemimi në muaj
intimitet
Numri maksimal i pjesëmarrësve në thirrje video
Masat e sigurisë
EyesonPa pagesë / $ 9- $ 299mediokër4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
Google Hangoutsfalaskeq150NO fund-te-fund-encryption
GoToMeeting$ 12- $ 16mirë150-250Kriptimi nga fundi në fund (SSL) dhe encryption 128-bit AES
Jamifalasmirë4TLS 1.3 + çelës RSA
JitsifalasmediokërAsnjë kufi, por më i ngadalshëm me 10+ njerëzKriptimi fund-në-fund jo standard
Bashkohu me muaPa pagesë / € 9- € 24mirë5-250Kriptimi TLS 256-bit
Ekipet e MicrosoftFree / € 4,20keq5000Autentifikimi i detyrueshëm me dy hapa
MiroPa pagesë / $ 8- $ 16mirë2-50Kriptimi SSL / TLS + AES 256-bit
sinjalfalasmirë2End-to-fund-encryption
skypefalaskeq50Kriptimi TLS + AES 256-bit
xhokoPa pagesë / € 6,23- € 11,75mediokër15 (me pajtime të paguara)EKM + DLP
WebExPa pagesë / $ 9- $ 299keq1000End-to-fund-encryption
WhatsAppfalaskeq4End-to-fund-encryption
përmes së cilësFree / $ 9,99mediokër4 (12 deri 50 me versione të paguara)DTLS-SRTP dhe encryption fund-në-fund
WickrPa pagesë / $ 4,99- $ 25,00mirë30 (50 me versione të paguara)End-to-fund-encryption
tel€ 4,00- 8,00 €mirë10End-to-fund-encryption
ZoomFree / € 13,99keq100 (maksimum 40 minuta)Kriptimi TLS + AES 256-bit

Eyeson

eyeson-logoAvantazhi i Eyeson është se harxhon shumë pak të dhëna dhe nuk keni pse të shkarkoni ose instaloni asgjë. Prandaj, ju mund të vendosni një takim në sekonda. Eyeson ka një version falas dhe disa plane të paguara (d.m.th. 9 $, 99 $ ose 299 $ / muaj, në varësi të opsioneve të zgjedhura). Versioni më i lirë lejon vetëm katër pjesëmarrës, ndërsa versionet më të shtrenjta mund të kenë deri në 100 pjesëmarrës.

Përdor Eyeson Kriptimi SSL / TLS dhe mbron rrymat e saj video dhe audio me DTLS / SRTP. Për më tepër, të gjitha të dhënat e përdoruesve ruhen në qendrat evropiane shumë të sigurta, të cilat i përmbahen GDPR. Kemi disa vërejtje kritike në lidhje me politikën e privatësisë, veçanërisht mundësinë e ndarjes së një sasie të konsiderueshme informacioni me palët e treta.

Google Hangouts

hangouts_icon-138x138Google Hangouts është një platformë që funksionon si brenda shfletuesit tuaj, brenda një aplikacioni ose përmes një shtesë. Ju mund të përdorni Hangouts falas për të biseduar, për të bërë thirrje video ose thirrje audio. Meqenëse Google Hangouts është pjesë e Google, ai ndoshta nuk është platforma më private. Por kjo ju jep mundësinë të bëni thirrje falas me deri në 150 njerëz në një kohë. Duke shkëmbyer një lidhje, ju mund t’i ftoni njerëzit të marrin pjesë në bisedën tuaj.

E meta kryesore e Google Hangouts është se, ndryshe nga shumë platforma të tjera, ajo nuk përdor encryption fund-në-fund. Kjo do të thotë që Google mund të lexojë të gjitha bisedat tuaja, të cilat ruhen në serverat e tyre. Duke u thënë kjo, bisedat janë, sidoqoftë, të padukshme për të tjerët falë kriptimit të përdorur nga Google në serverët e tyre.

GoToMeeting

Logo GoToMeetingGoToMeeting është një shërbim i zhvilluar posaçërisht për kompanitë. Kjo ju mundëson të filloni konferenca telefonike dhe video, të ndani ekranin tuaj dhe të krijoni regjistrime si dhe transkriptime. Ajo funksionon si në celular, ashtu edhe në desktop dhe ka një version provë falas prej katërmbëdhjetë ditësh. Asnjë detaj pagese nuk kërkohet për të përdorur këtë version falas. GoToMeeting ka një pajtim “Professional” (12 dollarë për organizator në muaj me deri në 150 pjesëmarrës) dhe një version “Biznes” (16 dollarë për organizator në muaj me deri në 250 pjesëmarrës). Pjesëmarrësit nuk do të kenë nevojë për një llogari GoToMeeting, për sa kohë që organizatori ka një të tillë.

Përdor GoToMeeting encryption fund-në-fund me encryption SSL dhe 128-bit AES. Me fjalë të tjera, të huajt nuk do të jenë në gjendje të lexojnë bisedat tuaja. Shërbimi gjithashtu deklaron se informacioni i pakkriptuar nuk ruhet kurrë në sistemet e tyre. LogMeIn, kompania prapa GoToMeeting, punon në përputhje me GDPR. Në vitin 2019, Swascan, një autoritet evropian i sigurisë kibernetike, zbuloi një dobësi në sistemin e GoToMeeting dhe bashkëpunoi me kompaninë për të futur rrjedhjen.

GoToMeeting nuk ka politikën e vet të intimitetit, gjë që e bën të vështirë të zbulosh saktësisht se si është rregulluar gjithçka. Politika e privatësisë e LogMeIn thotë se ata mund të ndajnë informacione personale me ofruesit e tjerë të shërbimeve, partnerët e biznesit, bashkëpunëtorët brenda strukturës së tyre të korporatave dhe për qëllime të ligjshme. Nga ana tjetër, natyrisht, GoToMeeting është e koduar mirë dhe punon me agjenci të besueshme si Swascan.

Jami

Xhami-logo-300x138Jami është një platformë komunikimi që përdor kriptimi nga fundi në fund dhe TLS 1.3. Për më tepër, mesazhet mbrohen me një çelës RSA. Kjo platformë në mënyrë të qartë ka intimitetin e përdoruesve në mendje. Jami është zhvilluar nga kompania kanadeze Savoir-faire Linux dhe ofron thirrje në konferencë, shkëmbim skedarësh dhe mesazhesh. Platforma është gjithashtu e decentralizuar, do të thotë se nuk përdor serverë të centralizuar për të ruajtur të dhënat personale. Kjo pengon mbikëqyrjen masive dhe hakimin në shënjestër të serverëve.

Jami gjithashtu ruan çelësat tuaj privat të enkriptimit dhe letrat kredenciale të hyrjes vetëm në pajisjen që përdorni për Jami. Jami e tregton veten si një alternativë më shumë për jetën private për Skype. Përveç kësaj, Jami është me burim të lirë dhe të hapur. Jami ka një politikë të përmbledhur të intimitetit. Përveç disa statistikave të anonimizuar të uebit kur lundrojnë në faqen e internetit Jami, kompania nuk ruan asnjë informacion të përdoruesit (lehtësuar përsëri nga mungesa e serverëve të centralizuar). Kjo e bën atë një zgjedhje të shkëlqyeshme për përdoruesit me intimitet.

Jitsi

JitsiJitsi është i lehtë për t’u përdorur dhe plotësisht i lirë. Ju nuk keni nevojë edhe për një llogari. Softueri është burim i hapur, do të thotë që çdokush mund të hedhë një vështrim prapa skenave të programit. Megjithatë, ka disa pengesa, veçanërisht kur bëhet fjalë për versionin standard të softverit. Fatkeqësisht, ajo nuk ka kriptim nga fundi në fund, që do të thotë që pronari i serverit me të cilin po komunikoni mund të shikojë bisedat tuaja. Në shumë raste kjo është vetë Jitsi. Jitsi gjithashtu tregon që kompania ruan adresën tuaj IP dhe vendos cookies kur vizitoni uebfaqen e tyre. Shumë njerëz përdorin Jitsi përmes faqes zyrtare, e cila është padyshim diçka për tu mbajtur në mend. Jitsi Meet përkohësisht ruan informacione rreth bisedave dhe takimeve, por nuk ia përcjell ato palëve të tjera. Sidoqoftë, kompania mbledh informacione në faqen e saj të internetit dhe i kalon këto të dhëna anonimizuese tek palët e treta, përfshirë për qëllime marketing. Për më tepër, shansi për vonesa është më i madh nëse përpiqeni të bëni thirrje video me dhjetë ose më shumë njerëz në të njëjtën kohë.

Shumë platforma rekomandojnë Jitsi. Kjo pasi ekziston një mënyrë për ta bërë Jitsi më të sigurt. Së pari, i gjithë trafiku midis jush dhe Jitsi është i koduar si paracaktim në mënyrë që të huajt të mos shohin mesazhet tuaja. Për më tepër, nëse vendosni serverin tuaj si kompani, Jitsi nuk mund të shohë më bisedat tuaja. Vetëm pronari i serverit mund ta bëjë këtë. Përveç kësaj, ka mënyra për të përdorur Jitsi me encryption fund-në-fund. Sidoqoftë, këto mundësi të sigurisë nuk janë pjesë e versionit standard të Jitsi. Vetëm nëse keni shumë njohuri teknike dhe studioni opsionet siç duhet, jeni në gjendje të komunikoni me të vërtetë të sigurt përmes Jitsi. Versioni standard i Jitsi është i lehtë dhe i shpejtë për t’u përdorur, por sigurisht jo opsioni më i sigurt për thirrjet video.

Bashkohu me mua

Bashkohu me logonGjëja e përshtatshme për t’u bashkuar.me është që ju të mund të bashkoheni në një takim me një kod të thjeshtë. Në varësi të paketës që ju zgjidhni, join.me ju lejon të merrni pjesë në një takim në internet me deri në 250 njerëz në të njëjtën kohë. Ky aplikacion ka sigurinë dhe intimitetin e tij në rregull. Për shembull, asnjë të dhënë sesioni, siç janë imazhet, videot ose shkrimet e bisedave, nuk janë të ruajtura në serverë, përveç nëse vendosni të bëni një regjistrim me veçorinë e regjistrimit.

Një tipar tjetër i shkëlqyeshëm është që ju mund të kërkoni që pjesëmarrësit të “trokasin” nëse duan të marrin pjesë në një takim. Kjo siguron që vetëm njerëzit që në të vërtetë janë të mirëpritur në takimin në fjalë të hyrë në bisedë. Mund të gjeni më shumë rreth asaj karakteristike këtu.

Ekipet e Microsoft

microsoft-ekipe-icon-138x138Ekipet e Microsoft e lehtësojnë bisedën, thirrjen dhe thirrjen video. Ju gjithashtu mund të bashkëpunoni kur shikoni dhe redaktoni skedarët. Programi vjen me Microsoft Office 365 dhe ka një version të paguar dhe falas. Versioni falas ju lejon të krijoni ekipe me mijëra njerëz dhe ofron 2 GB ruajtje për çdo përdorues. Me versionin e paguar (duke filluar nga 4.20 € në muaj për Office 365 Essentials Business) ju gjithashtu mund të planifikoni dhe regjistroni takime. Për më tepër, versioni i paguar ju lejon të keni më shumë funksione administrative.

Për më tepër, Ekipet e Microsoft përdor autentifikimin me dy faktorë dhe enkripton të dhënat kur ato dërgohen dhe kur ngarkohen.

Të njëjtat kundërshtime vlejnë për sa i përket intimitetit si me Skype: në fund të fundit, të dy shërbimet e thirrjeve zanore bien nën të njëjtin grup prindëror, Microsoft. Në çdo rast, ekzistojnë temat e nevojshme në faqet si Reddit ku vihet në dyshim mbrojtja e intimitetit. Microsoft gjithashtu ishte sulmuar më parë në lidhje me mënyrën në të cilën Windows 10 mbledh informacion në lidhje me përdoruesit në një shkallë të gjerë. Prandaj, paraqitja për mbledhjen e të dhënave është e pranishme dhe kjo është gjithmonë mirë të merret në konsideratë, veçanërisht në lidhje me mbrojtjen e intimitetit që ofrohet me një aplikacione siç janë Ekipet e Microsoft.

Miro

Logo MiroMiro është një program që është veçanërisht i dobishëm për njerëzit që punojnë në botën e dizajnit vizual. Kjo kërkesë ka për qëllim konsultime në lidhje me zhvillimin e produktit, hulumtime UX & hartimin, inovacionin dhe hartën e mendjes. Miro është estetikisht një aplikacion shumë i bukur për të punuar me të, dhe programi funksionon shumë mirë për ndarjen në ekran dhe prezantimet.

Nëse e shikojmë Miro nga një këndvështrim i intimitetit, shohim që aplikacioni, ndër të tjera, është në përputhje me GDPR. Në parim, qasja në të dhënat tuaja është vetëm për qëllime të zgjidhjes së problemeve dhe mbështetje teknike, sipas kërkesës tuaj.

sinjal

sinjalSinjali është një platformë komunikimi plotësisht e lirë që është burim i hapur dhe punon në Android, iOS, Windows, Mac dhe Linux. Me Signal ju mund të dërgoni mesazhe chat, por gjithashtu të bëni thirrje video dhe audio (megjithëse këto të fundit mund të bëhen vetëm në celular). Ju gjithashtu mund të ndani dokumente dhe imazhe falas. Aplikacioni funksionon përmes numrit tuaj të telefonit celular, por nuk bën shpenzime shtesë të thirrjes. Mesazhet tuaja janë të koduara në Signal with encryption fund-në-fund, në mënyrë që askush të mos mund t’i shohë ata. Sinjali rekomandohet nga shumë profesionistë si një zgjidhje e mirë urgjente gjatë krizës së Corona. Për shembull, përdoret gjerësisht në sektorin e kujdesit shëndetësor.

Një tipar i dobishëm i Sinjalit është që ju mund ta bëni që historia e mesazhit tuaj të zhduket pas një kohe të caktuar. Ju mund ta rregulloni këtë për bisedë. Mesazhet private me kolegët mund të zhdukeshin vetëm pas vetëm dhjetë minutash, ndërsa mesazhet në grup të destinuara për të gjithë ekipin mbeten të disponueshme për 24 orë ose më shumë. Fatkeqësisht, thirrjet video mund të bëhen vetëm midis dy personave. Pra, kjo nuk funksionon për thirrjen e konferencave video me grupe.

skype

skype-logo-new-138x138Skype është një nga programet më të njohura për thirrjet video. Përveç thirrjeve video, mund të përdorni skype për thirrje zanore, për të shkëmbyer skedarë dhe për mesazhe të menjëhershme. Mund ta përdorni brenda shfletuesit tuaj, por gjithashtu mund të shkarkoni një aplikacion të veçantë ose një aplikacion desktopi. Skype është falas dhe mund të përdoret për thirrje në grup (vetëm video dhe audio) deri në 50 persona.

Avantazhi i Skype është që ai lehtë mund të integrohet me emailin tuaj të punës. Për më tepër, të gjitha komunikimet duke përdorur Skype janë të koduara. Përdor Skype Kriptimi TLS dhe AES 256-bit, të cilat janë protokol shumë të fortë sigurie. Sidoqoftë, ju nuk e keni këtë mbrojtje nëse përdorni Skype për të thirrur numrat e telefonit.

Kujdes: Skype ruan të gjitha mesazhet dhe informacionet në lidhje me thirrjet. Prandaj, nëse siguria e një pajisje është e komprometuar, këto informacione mund të shfaqen gjithashtu. Përveç kësaj, në vitin 2014, pas rrjedhjeve të Edward Snowden, u duk se shërbimet sekrete amerikane mund të dëgjojnë bisedat në Skype. Për më tepër, Kurt Sauer, ish-zyrtar kryesor i Sigurimit i Skype, dikur tha “Ne ofrojmë një mundësi të sigurt komunikimi. Nuk do t’ju them nëse mund të dëgjojmë apo jo. ”Megjithëse kjo deklaratë u bë shumë vite më parë, padyshim që nuk frymëzon besim nga pikëpamja e intimitetit.

xhoko

xhokoSlack ka një version falas dhe me pagesë. Versioni falas ofron vetëm mundësinë për të dërguar mesazhe chat dhe për të shkëmbyer dokumente, por për thirrjen në konferencë ju duhet një pajtim me pagesë. Ne kemi shkruar më parë për sigurinë e Slack. Fatkeqësisht, Slack është përballur me cenime të shumta në të kaluarën.

Vitet e fundit, Slack ka një politikë aktive për të luftuar hacks. Shtë një aplikacion i përdorur zakonisht për bisedat dhe shkëmbimet e skedarëve, por për thirrjet me video, kompanitë shpesh zgjedhin programe alternative.

WebEx

Cisco WebexCisco WebEx është një zgjidhje gjithëpërfshirëse për video konferenca për bizneset. Janë ofruar versione falas dhe të ndryshme me pagesë, të cilat ju lejojnë të bëni thirrje audio dhe video. Mund të shkëmbeni skedarë gjithashtu. I dukshëm: Ju mund të bashkoheni në të njëjtën thirrje audio ose video me deri në 1000 përdorues. Të gjithë këta pjesëmarrës mund të dërgojnë mesazhe bisede me njëri-tjetrin. Sigurisht, versioni falas i WebEx është i kufizuar në disa pika; për shembull, numri maksimal i pjesëmarrësve është 50. Lajmi i mirë është që kompanitë gjithashtu mund të kërkojnë një provë falas nga Cisco, në të cilën janë në dispozicion karakteristikat e paguara. Cisco WebEx mund të përdoret në Windows, Mac OS, Linux dhe Chrome OS.

Për më tepër, WebEx ka shumë funksione të dobishme për ndarjen e ekranit. Kjo lejon që hostet e takimit të ndajnë desktopin e tyre ose një aplikacion ose skedar specifik. Kjo madje mund të jetë një skedar video. Më në fund, një bisedë e bardhë mund të ndahet në bisedë, ku pjesëmarrësit mund të marrin shënime së bashku. Këto mundësi për ndarjen e ekranit janë pra diçka që shkëlqen Cisco, veçanërisht pasi që ju mund t’i përdorni ato njëkohësisht me chat video, ndryshe nga shumë programe të tjera. Më në fund, hosti gjithashtu mund të regjistrojë të gjitha takimet, elementët audio dhe video.

Seksioni i takimit të softuerit WebEx përdor encryption fund-në-fund. Softueri mund të vendoset për të lejuar pjesëmarrësit të bashkohen në bisedë vetëm nëse programi i tyre WebEx është konfiguruar me sukses për encryption fund-në-fund. Diçka për të qenë në dijeni është se ekzistojnë disa kufizime dhe disa funksione nuk funksionojnë nëse aktivizohet kriptimi nga fundi në fund. Këtu mund të shihni se çfarë kufizimesh ka. Sidoqoftë, Cisco duket se e konsideron seriozisht sigurinë e përdoruesit. Ajo që është mirë të kuptohet është se selia e Cisco është në SH.B.A. (në San Jose). Si rezultat, Cisco i nënshtrohet juridiksionit të një vendi me 5 sy. Përveç kësaj, ne kemi kaluar në politikën e intimitetit, dhe ne e shohim veçanërisht të pakënaqshme që ju duhet në mënyrë të shprehur për të hequr dorë në mënyrë që të mos ndajnë të dhënat tuaja me palët e treta.

WhatsApp

whatsappWhatsApp shpesh përdoret për komunikim privat, por sigurisht që përdoret gjithashtu për të mbajtur kontakte me marrëdhëniet e biznesit. Por sa serioz është WhatsApp si një mundësi për të bërë thirrje video biznesi ose për të diskutuar çështjet e korporatave brenda një grupi?

Një dobësi e fortë për WhatsApp është që aplikacioni në internet nuk lejon thirrje video ose thirrje zanore; përmes WhatsApp Web ju mund të dërgoni vetëm mesazhe dhe skedarë. Përveç kësaj, vetëm 4 persona mund të marrin pjesë në biseda në grup. Në shumë raste, kjo nuk e bën WhatsApp një mundësi të përshtatshme për ekipe më të mëdha.

WhatsApp gjithashtu kohët e fundit ka rënë topin në lidhje me privatësinë dhe sigurinë e aplikacionit, dhe për më tepër, është një shërbim i Facebook. Mund të ketë kriptim nga fundi në fund, por nëse privatësia është një temë e rëndësishme për ju, WhatsApp mund të mos jetë aplikacioni i duhur i komunikimit të biznesit për ju.

përmes së cilës

ku-logo-138x138Me anë të të cilit është një platformë e komunikimit audio dhe video për profesionistët që ka një version falas dhe një version me pagesë. Versioni falas ju lejon të takoni deri në katër përdorues në një dhomë takimesh. Ju mund të ndani ekranin tuaj dhe madje edhe të shikoni me lehtësi videot në YouTube gjatë takimit tuaj. Versionet e ndryshme të paguara variojnë nga 9,99 dollarë deri në 59,99 dollarë në muaj dhe ju lejojnë të takoheni me 12 deri 50 përdorues në një kohë. Me versionin e paguar ju gjithashtu mund të regjistroni takime.

Me çka punon në celularin tuaj, si dhe në desktopin tuaj. Shtë gjithashtu e mundur të mbyllni dhoma në mënyrë që të huajt të mos lidhen me takimin tuaj. Përveç kësaj, me anë të të cilit përdor DTLS-SRTP dhe encryption fund-në-fund me versionin e tyre falas. Versioni i paguar gjithashtu përdor serverë të dedikuar. Ndihemi se politika e privatësisë tregon se ka disa mbledhje të të panevojshme dhe shpërndarje të të dhënave me palët e treta. Duhet të nxjerrim disa pika nga pikëpamja e intimitetit për këtë vëzhgim.

Wickr

WickrWickr është i njohur mirë për aplikacionin e tij të mesazheve të koduar, por gjithashtu ofron një gamë karakteristikash për t’u përdorur në një mjedis biznesi. Wickr ofron video konferenca të koduara dhe siguron kodin burim për këtë veçori përmes Github (burim i hapur). Me Wickr ju mund të merrni pjesë i koduar nga fundi në fund gruponi thirrjet video dhe ndani ekranin tuaj me të tjerët. Ju gjithashtu mund të dërgoni dhe të merrni skedarë përmes një lidhjeje të sigurt.

Përveç versionit falas, Wickr ofron pako të paguara Silver, Ari dhe Platinum. Këto pako ofrojnë funksione shtesë të orientuara drejt privatësisë. Për shembull, në këto paketa përfshihet funksionaliteti VPN. Wickr është një zgjedhje e mirë për privatësinë e përdoruesit për shkak të faktit se nuk ruhet asnjë informacion në lidhje me përdoruesit. Edhe me një urdhër zyrtar të kërkimit, Wickr thotë të mos shpërndajë informacionin tek përdoruesit thjesht sepse të dhënat e përdoruesit janë të koduara në vend në pajisjet e përdoruesve dhe nuk janë të ruajtura në serverat e Wickr. Pra, nuk ka asnjë informacion në dispozicion që qeveritë ose hakerat mund të përdorin.

tel

telWire është një aplikim për thirrje video dhe zëri nga Wire Swiss GmbH. Teli gjithashtu u siguron përdoruesve i koduar nga fundi në fund aftësi video konferencash. Softueri është falas dhe aplikacioni është burim i hapur. Kjo lejon ekspertët e sigurimit të palëve të treta të kontrollojnë Wire për çështje të mundshme të privatësisë dhe sigurisë. Softueri me burim të hapur shpesh është një tregues pozitiv i transparencës së një kompanie. Për më tepër, softueri me burim të hapur i nënshtrohet kontrollit të jashtëm të cilësisë.

Teli ju lejon të bëni thirrje video me deri në dhjetë persona, dhe aplikacioni gjithashtu përfshin disa mjete bashkëpunimi. Mund të keni biseda në grup me deri në 128 persona, ndarje të sigurt të skedarëve, ndarje të ekranit në takime dhe madje edhe aftësi për të fshirë automatikisht mesazhet pas një periudhe kohe të caktuar.

Në lidhje me privatësinë e përdoruesve të saj, mund të thuhet se Wire vepron në përputhje me rregullore të ndryshme për mbrojtjen e të dhënave dhe për këtë arsye merr masat paraprake të nevojshme për të mbrojtur të dhënat personale të përdoruesve. Teli është gjithashtu transparent në lidhje me funksionimin e softuerit dhe masat e sigurisë në vend.

Zoom

Zoom kohët e fundit është bërë shumë e popullarizuar në mesin e telektorëve. Versioni falas i këtij programi ju lejon të zhvilloni takime me deri në 100 pjesëmarrës. Sidoqoftë, ekziston një kufi prej 40 minutash për takim. Versionet e paguara të Zoom (duke filluar nga 13.99 € deri në 18,99 € / muaj) kanë një afat më të gjatë, mundësinë e të folurit menjëherë me më shumë pjesëmarrës dhe të përfshijnë shtesa të tjera të dobishme.

Zmadhimi kryesisht ka për qëllim punëdhënësit. Sidoqoftë, duhet të mbahet në mendje se ai ka qasje dhe mund të kursejë të gjitha bisedat. Përveç kësaj, kompania ndan të dhëna me Google për qëllime marketing, kështu që është jo shumë intimitet i vetëdijshëm. Zmadhimi përdor protokolle të forta kriptimi, domethënë TLS me kriptim AES 256-bit, përveç bisedave telefonike duke përdorur rrjetin telefonik.

Kohët e fundit, Zoom ka marrë shumë publicitet negativ, veçanërisht në lidhje me privatësinë dhe mbrojtjen e të dhënave. Ata kanë lëshuar një deklaratë në të cilën përmendin se po punojnë duke rritur sigurinë e platformës. Ndër të tjera, ata po informojnë përdoruesit e tyre për mënyrat se si ata mund të sigurojnë thirrjet e tyre, për shembull. Sidoqoftë, pasi ky është një proces në vazhdim, ne sugjerojmë që, për momentin, të merrni parasysh opsione të tjera nëse privatësia është e rëndësishme për ju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me