Shishe: Ushtria e ditëve moderne. Si të mbroheni!

Një pjesë gjithnjë e në rritje e jetës sonë ndodh online. Për këtë arsye nuk është për t’u habitur që aktivitetet kriminale janë përshtatur dhe tani ndodhin në internet. Shishet janë mjeti i përsosur për krimin në internet, por cili është botnet dhe si mund ta mbroni veten kundër tij?


Në këtë artikull do të keni mundësi të zbuloni se cilat janë botnet, për çfarë përdoren dhe si ndikojnë kjo tek ata që janë të infektuar. Më në fund, do të zbuloni se si mund t’i mbroni pajisjet tuaja të mos bëhen pjesë e një botnet.

Farë është një shishe dhe si funksionon ajo??

Botnet është një ndërthurje e fjalëve “robot” dhe “rrjet”. Një botnet ekziston nga një mori pajisjesh të ndryshme që shpesh nuk e dinë se janë pjesë e këtij rrjeti. Këto pajisje janë infektuar me një bot, që do të thotë se një haker mund të marrë kontrollin e pajisjeve.

Një herder bot ose mjeshtër bot është personi që kontrollon bots. Ky person mund ta bëjë këtë përmes një serveri komandues dhe kontrolli. Kjo mund të vendoset në mënyra të ndryshme por përfundimisht zbret në të njëjtën gjë. Një person mund të kontrollojë një sasi të madhe të pajisjeve në distancë. Herder bot mund të dërgojë të njëjtën komandë në të gjitha bots në rrjet në të njëjtën kohë. Për shembull, duke i nxitur ata që të gjithë të vizitojnë një faqe interneti njëkohësisht, një sulm i ashtuquajturi DDoS.

haker që kontrollon sistemet e infektuara botnet

Ekzistojnë disa ndryshime të vogla në metodë, por shumica e botnets funksionojnë si më poshtë:

 1. Pajisjet infektohen me bots, për shembull, duke vizituar një faqe në internet me hije ose duke klikuar në një lidhje të korruptuar.
 2. Bots detyrojnë pajisjet e infektuara të lidhen me një server të komandës dhe kontrollit.
 3. Herder bot mund të përdorë këto pajisje në çdo mënyrë që ai pëlqen. Masteri bot mund të marrë me qira ose të shesë botnet sapo ta krijojë.

Të gjitha pajisjet që janë të lidhur në internet mund të infektohen me një bot, kështu që jo vetëm kompjuterin tuaj. Në këtë mënyrë, hakerat mund të krijojnë një rrjet me mijëra apo edhe miliona pajisje. Bukuroshet e botëve mund të përdorin rrjetin e tyre bot për qëllime të ndryshme.

Përdorimet e shisheve

Siç mund ta imagjinoni, një botnet mund të ketë shumë përdorime. Ne renditëm ato më të zakonshmet më poshtë.

1. Sulmet DDoS

Përdorimi më i zakonshëm i një botnet është për kryerjen e sulmeve DDoS. Letra në DDoS i referohet mohimit të shërbimit të shpërndarë. Kjo do të thotë që shumë pajisje do të përpiqen të hyjnë në një faqe interneti në të njëjtën kohë. Serveri i faqes në internet nuk mund të trajtojë një sasi të pafundme vizitorësh.

Ndonjëherë kjo ndodh rastësisht kur shumë njerëz kanë një arsye për të vizituar të njëjtën faqe në të njëjtin moment, për shembull, për të parë nëse kanë fituar ndonjë gjë në llotari. Sidoqoftë, me një botnet mund të krijoni një mbingarkesë duke drejtuar të gjitha bots në rrjet për të vizituar një faqe të veçantë në të njëjtën kohë.

Një sulm i tillë DDoS mund të bëjë që një faqe në internet të jetë e paarritshme për përdoruesit e vërtetë. Sulmet shpesh janë një shfaqje e forcës dhe përdoren për të treguar dobësitë e kompanive të mëdha.

2. Spam

të bllokuaraPa e ditur pronarët e pajisjeve, ato mund të përdoren për të përhapur spam. Mjeshtri bot mund të dërgojë email ose të postojë në Facebook, të gjithë nën emrin tuaj. Miqtë dhe familja juaj mund të hapin këto email ose të klikoni në lidhje sepse ata ju besojnë. Pa e ditur atë mund të infektoni të gjithë rreth jush me bots ose viruse të tjera dhe spyware. Me një bot, herderi bot shpesh ka qasje në të gjitha kontaktet tuaja, duke e bërë më të lehtë për kopetë e botëve që ta bëjnë rrjetin e tyre më të madh.

3. Shes kredencialet

Pasi një haker ka vendosur një bot në pajisjen tuaj, ata kanë akses në të gjitha informacionet mbi të. Kjo do të thotë se ata ndoshta ju njohin fjalëkalimet dhe informacionin e hyrjes. Në këtë mënyrë ata mund të çelikojnë identitetin tuaj dhe të bëjnë gjëra në emrin tuaj. Për më tepër, ata mund ta shesin këtë informacion të tjerëve. Informacioni juaj personal mund të përdoret për shembull në trafikimin e qenieve njerëzore. Vjedhja e identitetit është një rrezik i vërtetë në këtë ditë dhe epokë moderne. Kredencialet tuaja gjithashtu mund të shiten në uebin e errët.

4. Minierat e Bitcoin

Ky është një përdorim relativisht i ri i botnets. Për të minierë bitcoin ju duhet shumë fuqi e procesorit. Herder bot mund të përdorë fuqinë e procesorit të pajisjeve të infektuara nga bota për të minuar bitcoin. Kjo ndodh pa e ditur pronarët e pajisjeve. E vetmja gjë që mund të vëreni është se ju PC ose Mac jeni të vështirë në punë dhe sistemi juaj i ventilimit mund të funksionojë me orë të tëra. Sidoqoftë, vihet në dyshim nëse kjo metodë e minierave është në të vërtetë e vlefshme, sepse keni nevojë për shumë bote për të gjeneruar një shumë të vogël parash.

5. Infeksion malware / Përhapja

Kur një herder bot ka qasje në pajisjen tuaj, ata gjithashtu mund ta infektojnë atë me malware. Ka shumë lloje të malware. Për shembull, ransomware po bëhet gjithnjë e më i njohur. Në këto raste, hakeri do të mbajë peng pajisjen tuaj dhe do t’ju dërgojë një mesazh shpengimi. Ata mund t’ju kërkojnë t’i paguani ato dhe si kthim do të merrni përsëri pajisjen tuaj. Sidoqoftë, kurrë nuk e dini nëse do të rifitoni kontrollin e pajisjes tuaj të dashur; nëse nuk keni fat, hakeri thjesht mund të kërkojë më shumë para.

Unë jam pjesë e një shuplakë?

Shtë shumë e vështirë të zbulosh nëse je pjesë e një botnet apo jo. Një shenjë që nënkupton se mund të ketë diçka me peshë, është kur përjetoni lidhje të ngadalta dhe të paqëndrueshme. Sidoqoftë, kjo mund të jetë për shkak të problemeve të tjera me pajisjen tuaj.

Një dhuratë e caktuar është kur shihni se keni postuar diçka në mediat sociale që nuk e postuat vetë. Kjo është një shenjë se dikush tjetër ka qasje në pajisjen tuaj, ose të paktën në llogarinë tuaj. Në një ngjarje të tillë është mirë të njoftoni kontaktet tuaja se ato nuk duhet të hapin lidhje të çuditshme nga ju.

Sidoqoftë, është më mirë të parandaloni të bëheni pjesë e një botnet!

Mbrojtje nga shishet

Për të mbrojtur pajisjet tuaja nga infektimi me një bot, ka disa gjëra që mund të bëni. Para së gjithash, është shumë e rëndësishme të mbani të azhurnuar të gjithë softuerët në pajisjet tuaja. Gjithmonë instaloni versionin e fundit të softuerit dhe sigurohuni që të aktivizoni azhurnimet automatike. Këto azhurnime mund të duken ndonjëherë të bezdisshme, por bërja pjesë e një botnet është padyshim më e bezdisshme.

Për më tepër, jini vigjilent kur jeni në internet. Mos klikoni në lidhjet që nuk keni besim dhe sigurohuni që vetëm të shkarkoni skedarë nga burime të besueshme. Emailet dhe lidhjet e rreme shpesh përdoren për të infektuar përdoruesit e dyshimtë me bots.

Shtë shumë e rëndësishme që gjithmonë të mbroni pajisjet tuaja me një anti-virus dhe një anti-spyware. Kjo është thelbësore për tu mbrojtur mirë në internet. Ky lloj softueri do t’ju tërheqë vërejtjen kur diçka duket me hije dhe do t’i bllokojë hakerat të mos kenë akses në pajisjen tuaj.

Më në fund, për mbrojtjen më të mirë në internet mund të konsideroni përdorimin e një VPN. Një Rrjet Virtual Privat i kodon të gjitha të dhënat tuaja, kështu që asnjë haker nuk mund t’i shkatërrojë ato. Për më tepër, ajo anonimizon gjithçka që bëni në internet. Me një VPN do të jetë praktikisht e pamundur që hakerat të kenë akses në llogaritë tuaja.

Si funksionon një ilustrim i punës në VPN

Për më tepër, ju mund të shfletoni në internet pa asnjë kufizim. Një ofrues super i sigurt VPN që ju mund të dëshironi të shikoni është NordVPN. Ata janë pjesë e 5 vendeve tona më të mira të ofruesve të VPN-së.

Mendimet përfundimtare

Botnet janë ushtria e ditëve moderne. Pa e ditur atë, pajisjet tuaja mund të jenë pjesë e sulmeve në shkallë të gjerë në internet. Për këtë arsye, është e rëndësishme të ruani mbrojtjen tuaj deri më sot. Sigurohuni që gjithmonë të keni instaluar një program të mirë anti-malware në pajisjet tuaja. Për të mbrojtur plotësisht të gjitha aktivitetet tuaja në internet, gjithashtu mund të përdorni një VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map