Peshkimi: isfarë është? Jini të kujdesshëm ndaj mesazheve dhe postave elektronike të rreme!

Me siguri keni dëgjuar për phishing më parë. Pothuajse vazhdimisht, ndërmarrjet, gazetat dhe organizatat e tjera përpiqen të paralajmërojnë kundër tij. Por çfarë është saktësisht phishing? Ky artikull do t’ju tregojë të gjithëve në lidhje me këtë formë të krimit në internet. Ne do të flasim për atë që është, si ta njohim atë dhe si mund të mbroheni kundër tij. Ne do t’ju tregojmë gjithashtu se çfarë të bëni nëse jeni viktimë e një përpjekjeje për phishing.

Farë është Phishing?

Phishing Fishhook me fjalëkalim

Phishing është një lloj i krimit në internet që ka viktimat në mënyrë të paditur duke u dhënë kriminelëve qasje në informacionet e tyre personale ose llogari mbrapa. Zakonisht, kjo ndodh për shkak të një emaili të phishing që i dërgohet viktimës. Kjo email duket se vjen nga një organizatë zyrtare ose biznes, por në të vërtetë është dërguar nga një kriminel. Këta kriminelë do të bëjnë gjithçka për t’i bërë postat e tyre elektronike të duken sa më autentike. Për shembull, ata do të përdorin logot e faqeve zyrtare të internetit dhe kompanive. Në emailet e përmendura, viktimat shpesh u kërkohet të klikojnë në një lidhje ose të hapin një shtojcë.

Nëse klikoni në një lidhje në një email phishing, mund të gjeni veten në një faqe që duket si një faqe zyrtare në internet, por është vetëm një kopje e rreme. Krimineli shpreson se do të shkruani të dhënat tuaja personale dhe informacionin e ndjeshëm në këtë faqe, për shembull, duke mbushur një ekran hyrje. Pasi ta bëni këtë, krimineli do të ketë qasje në këto informacione. Hapja e një shtojce në një postë elektronike, gjithashtu mund të shkaktojë shumë probleme. Ju mund të paditur të instaloni malware, të tilla si një virus ose spyware, në kompjuterin tuaj. Nga ana tjetër, kjo mund të rezultojë në fitimin e të gjitha llojeve të informacionit personal për ju, siç janë detajet tuaja bankare. Ndonjëherë ata madje instalojnë bots për të krijuar një Botnet dhe kryejnë sulme DDOS.

Qëllimi eventual i një krimineli phishing është të përfitojë nga vjedhja e parave ose të dhënave personale. Këtu nga vjen emri “phishing”. Kriminelët kibernetikë ‘peshk’ për informacionin tuaj: ata hedhin shufrën e tyre të peshkimit dixhital (emailin) ​​dhe presin derisa një viktimë të kafshojë. Ata përdorin frikën dhe emocionet e një marrësi për të bërë punën e mashtrimit të tyre. Ata mund të psh pretendojnë se keni një pagesë të papaguar duke pritur për ju, duke ju thënë që do të rrezikoni një gjobë nëse nuk paguani menjëherë. Viktimat shpesh bëjnë panik kur e lexojnë këtë dhe bëjnë siç kërkohet, duke rënë në truket e kriminelit. Mos u ndjeni budalla nëse kjo ju ka ndodhur. Mund të jetë tepër e vështirë të dallosh një mesazh të rremë nga marrëveshja e vërtetë.


Lloje të ndryshme të phishing

Në përgjithësi, posta elektronike është një medium shumë i efektshëm për kriminelët, pasi u lejon atyre të arrijnë mijëra njerëz me një hap. Duke shpenzuar sa më pak kohë të jetë e mundur, ata janë në gjendje të vjedhin shumë para, për aq kohë sa një pjesë e vogël e marrësve bie për mashtrim. Sidoqoftë, nuk mbaron me postë elektronike. Këtu janë disa forma të tjera të phishing që duhet të keni kujdes, pavarësisht nëse bëhet fjalë për mashtrime në mediat sociale ose përmes postës tradicionale.

Mashtrimet SMS dhe WhatsApp

Logo e WhatsappKriminelët në internet vazhdojnë të mendojnë për mënyra të reja për të vjedhur para nga viktimat e tyre. Këto teknika mund të jenë më efektive dhe fitimprurëse, sepse njerëzit thjesht nuk dinë ende për të. Një tekst nga banka juaj nuk mund të jetë gjithmonë i denjë për besimin tuaj. E njëjta vlen edhe për një mesazh WhatsApp nga një organizatë zyrtare, duke ju kërkuar të paguani një faturë për të cilën nuk mbani mend asgjë. Gjatë viteve të fundit, WhatsApp veçanërisht është përdorur gjithnjë e më shumë në mashtrimet e phishing.

A keni marrë një mesazh të dyshimtë? Mund të jetë shumë e vështirë të tregoni nëse një faturë në të vërtetë duhet të paguhet apo është thjesht një përpjekje për të vjedhur paratë tuaja. Gjëja më e mirë për të bërë është të kontaktoni organizatën që gjoja i ka dërguar mesazhin. Shkoni në faqen e tyre zyrtare duke kërkuar informacionin e duhur të kontaktit në internet, pa klikuar ndonjë lidhje në mesazh ose duke përdorur informacione atje. Kriminelët e phishing shpesh janë mjaft inteligjentë për të ndryshuar informacionin e kontaktit të kompanisë në vete. Nëse kompania nuk di asgjë për mesazhin, sigurohuni që ata e dinë se dikush po dërgon mesazhe phishing në emrin e tyre.

Faturat e rreme

Jo vetëm media sociale, por edhe format më tradicionale të komunikimit po keqpërdoren nga kriminelët në internet. Një nga mashtrimet më të zakonshme, veçanërisht për ata që kanë biznesin e tyre, janë faturat false. Scammers dërgojnë mbi një faturë të rreme, por shumë të vërtetë në kërkim, duke ju thënë që të paguani shpejt ose të vuani pasojat. Shpesh ju është thënë t’i dërgoni paratë në një llogari specifike mbrapa. Ndonjëherë ata madje do të pretendojnë se ju jeni në borxhe dhe ata do të dërgojnë një mbledhës borxhi nëse nuk i transferoni paratë shpejt. Ndërsa është e mundur të merret një letër e tillë nga institucionet zyrtare (në rrethana ekstreme), mund të jetë gjithashtu një rast i phishing. Kjo do të thotë që, zakonisht, kërcënimet janë false. Nëse transferoni paratë, ajo thjesht do të përfundojë në xhepat e mashtruesve.

Nëse doni të kontrolloni nëse një faturë ose kujtesë pagese është e ligjshme, telefononi kompaninë që e ka dërguar atë. Përsëri, mos përdorni informacionin e kontaktit të shënuar në faturë, megjithatë. Gjithmonë shkoni në faqen zyrtare të kompanisë që tregohet në faturë dhe telefononi ose dërgoni me email. Kërkoni konfirmimin e faturës, shumën e parave të përmendura dhe llogarinë ku duhet transferuar para se të paguani ndonjë gjë.

Email ose mesazhe në media sociale nga miqtë ose të afërmit

Nëse një kriminel ka hyrë në llogarinë e postës elektronike ose në media sociale të një viktimë (përmes një sulmi të mëparshëm të phishing, për shembull), ata mund ta përdorin atë për të gjetur viktima të reja. Një kriminel mund të përpiqet të bëjë që njerëzit e tjerë t’i dërgojnë para duke dërguar mesazhe te miqtë e llogarisë së hakuar. Shpesh, këto mesazhe do të fillojnë me një “Përshëndetje, si jeni?”. Pasi njerëzit reagojnë, krimineli do të kërkojë para. Këtu është një shembull i një mesazhi të tillë phishing, në të cilin llogaria e John është hakuar dhe krimi kibernetik i afrohet mikut të tij Matthew përmes Facebook:

Mesazh për Phishing në Facebook

Kur dëgjoni një problem të një shoku tuaj, me siguri do të keni dëshirë t’i ndihmoni ata. Kriminelët kibernetikë keqpërdorin këtë tendencë duke krijuar një ndjenjë urgjence: John ka ngecur jashtë vendit dhe duhet të shkojë në shtëpi sa më shpejt që të jetë e mundur. Nëse Matthew vendos ta ndihmojë atë, ai do të transferojë pa vetëdije para në një llogari bankare që nuk është Gjoni, por një kriminel në internet. Krimineli mund të kërkojë që paratë të transferohen përmes PayPal, Western Union, Moneygram ose Bitcoin. Në disa raste, kriminelët do të përpiqen të zbulojnë rrjetin e plotë të miqve të llogarisë së hakuar dhe madje të lexojnë mesazhe të kaluara. Ata do të përdorin këtë informacion për ta bërë përpjekjen e tyre të phishing të duket sa më bindëse të jetë e mundur.

A keni marrë një mesazh nga një mik përmes postës elektronike, Facebook ose një platforme tjetër të mediave sociale duke kërkuar para? Bej kujdes. Kontaktoni me personin me të cilin mendoni se po bisedoni, për shembull, duke i thirrur ata. Në këtë mënyrë, ju mund të kontrolloni nëse ata në fakt kanë probleme. Nëse jo, llogaria e tyre është hakuar.

“Phishing” përmes telefonit

Smartphone me foto të veshit

Ndonjëherë phishing do të ndodhë me telefon. Kjo mund të ndodhë kur kriminelët tashmë kanë qasje në llogarinë bankare të viktimës, por gjithashtu kanë nevojë për informacione të tjera. Nëse viktima bashkëpunon, ata nuk do të transferojnë para për kriminelët. Kjo mund të ndodhë në mënyrën e mëposhtme:

 1. Krimineli regjistrohet në mjedisin bankar të viktimës dhe fillon transferimin e parave në llogarinë e tij.
 2. Krimineli e thërret viktimën, duke pretenduar se është punonjës i bankës dhe kërkon kodin TAN që viktima ka marrë (për shembull përmes tekstit).
 3. Nëse viktima komunikon kodin (ai është dërguar në të vërtetë për të verifikuar një pagesë), krimineli e përdor atë për të përfunduar transaksionin në llogarinë e tij bankare.

Kriminelët e phishing gjithashtu mund të pretendojnë të jenë një punonjës i Windows ose prodhuesi i kompjuterit ose smartphone tuaj. Ata do të pretendojnë të telefonojnë për të zgjidhur një problem teknik. Në vend të kësaj, ata ju bëjnë të regjistroheni në një faqe të rrezikshme, duke u dhënë atyre mundësinë e përdorimit të kompjuterit tuaj dhe informacionit personal. Në disa raste, ata madje do të instalojnë ransomware në pajisjen tuaj. Kjo do të thotë që të gjitha skedarët tuaj do të kodohen dhe do të merren peng: nuk do të keni mundësi t’i përdorni ato përveç nëse paguani. Nëse jeni bërë viktimë e ransomware, sigurohuni që të kontaktoni policinë.

Kohët e fundit ka pasur raporte për një lloj tjetër të phishing përmes telefonit. Një kriminel do t’ju thërrasë nga një numër i çuditshëm, zakonisht i huaj. Kur të vini, nuk dëgjoni asgjë. Vetëm më vonë, fatura e telefonit tuaj tregon se thirrja telefonike ju kushtoi një shumë të madhe parash. Për të mbajtur veten të sigurt nga kjo lloj mashtrimi, mos merrni vetëm ndonjë telefonatë.

Nëse jeni thirrur ndonjëherë nga një punonjës nga një bankë apo biznes i caktuar, mos i jepni menjëherë informacionet tuaja personale, të tilla si adresën ose numrin e llogarisë bankare. Gjithmonë sigurohuni që të përdorni numrat e saktë zyrtarë të telefonit të një biznesi dhe të kontrolloni nëse jeni duke telefonuar në të vërtetë me një përfaqësues të asaj kompanie.

Si ta njohim peshkimin

A keni marrë një email, një tekst ose një mesazh tjetër nga një institucion zyrtar ose një mik që kërkon para? Mendoni dy herë para se të bëni asgjë! Pavarësisht nëse duket si një mesazh nga qeveria, një dyqan në internet, IRS, banka juaj, një kompani e sigurimeve ose një uebfaqe si Amazon, ju mund të keni të bëni me një kriminel në vend. Lloje të tjera të phishing janë e-maili i mirënjohur i dërguar nga një “princ nigerian” ose një i afërm i largët duke pretenduar se ata kanë qasje në një sasi të madhe parash. Sidoqoftë, para se të mund t’ju dërgojnë ndonjë gjë, ata kanë nevojë që ju të transferoni diçka tek ata. Mos bini për këto lloj kurthe. Ata nuk janë të vërtetë.

Meqenëse phishing mund të jetë e vështirë për tu parë, është e rëndësishme të dini se çfarë të kërkoni kur kontrolloni nëse një mesazh është i ligjshëm apo jo. Këtu janë disa sugjerime që do t’ju ndihmojnë të njihni një përpjekje phishing.

Këshillë 1: Përshëndetje, gjuhë, drejtshkrime dhe gabime gramatikore

Zakonisht, postat e phishing u dërgohen shumë njerëzve menjëherë. Kjo do të thotë se ato nuk janë gjithmonë të personalizuara. Në vend të kësaj, ju përfundoni të merrni një email me një standard ‘Të dashur mr./mrs’ ose diçka të ngjashme në krye. Gjithmonë konsideroni nëse është e çuditshme të mos adresoheni siç duhet, për shembull, banka juaj përpara se të bëni ndonjë gjë tjetër me email.

Zakonisht mund të thuash që një email është i rremë kur përmban shumë gabime drejtshkrimore ose gramatikore. Më shpesh sesa jo, kriminelët në internet që dërgojnë postën nuk janë më të mirat në anglisht dhe bëjnë gabime të dukshme. Një teknikë tjetër që shpesh përdoret në mesazhet e phishing është krijimi i një urgjence. Gjuha si “URGENT”, “E RPORTNDSISHME” ose “NJOFTIM PINRFUNDIMTAR” mund të tregojë se po merreni me një email phishing.

Megjithatë, nuk është gjithmonë kështu. Ka posta elektronike dhe faqet e internetit të phishing që nuk përmbajnë ndonjë gabim dhe madje fillojnë me një lloj përshëndetjeje të personalizuar. Për fat të mirë ka gjëra të tjera që mund të shikoni, pasi do t’ju tregojmë në këshillat tona të tjera.

Këshillë 2: Shikoni dërguesin e emailit

Listoni me xham zmadhuesEmailet e phishing shpesh dërgohen nga adresa emaili mashtrues. Gjithmonë shikoni adresën e postës elektronike të dërguesit dhe kontrolloni nëse është e ligjshme. Për shembull, nëse jeni klient i Bankës së Amerikës, mund të merrni postë elektronike zyrtare nga adresat që përfundojnë në @ bankofamerica.com. Për shkak se kriminelët kibernetikë nuk e zotërojnë këtë domain, ata nuk mund t’i përdorin këto adresa të postës elektronike. Në vend të kësaj, ata do të përpiqen ta dërgojnë atë nga një fushë shumë e ngjashme ose të përdorin një ofrues të përgjithshëm të postës elektronike. Për shembull, ata mund të përdorin [email protected] ose diçka që përfundon në @ americanbank.com. Edhe gabimet e qëllimshme drejtshkrimore nuk janë të pazakonta: duke shtuar një letër ose dy në fushën origjinale, kriminelët përpiqen t’ju mashtrojnë duke menduar se mesazhi është i ligjshëm, në fund të fundit. Ndonjëherë adresat e postës elektronike të phishing përbëhen nga numra dhe shkronja të rastit. Këto janë të lehta për tu parë dhe nuk duhet të besohen kurrë.

Në disa raste, një mesazh phishing duket se ka një dërgues të besueshëm. Ndonjëherë madje duket se dërgohet nga adresa juaj e emailit. Ky quhet “heqje e postës elektronike” dhe ndodh shumë në kompromisin e phishing dhe emailit të biznesit (BEC). Mos bini për të. Nëse dyshoni, gjithmonë kontaktoni dërguesin duke kërkuar informacionin e duhur të kontaktit në faqen e tij zyrtare. Nëse është një email nga adresa juaj, thjesht mos harroni.

Këshillë 3: Mos i ndani informacionet personale

Nëse merrni një email, tekst ose ndonjë mesazh tjetër që kërkoni të dhëna personale, për shembull informacionin tuaj për hyrjen, kjo mund të jetë një shenjë e keqe. Asnjëherë mos i ndani informacionin tuaj personal ose të llogarisë përmes postës elektronike (ose një medium tjetër tekstual) nëse nuk jeni i sigurt se është absolutisht i sigurt. Shumë biznese të ligjshme kurrë nuk do të kërkojnë informacionin tuaj drejtpërdrejt. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për fjalëkalimet, kodet TAN dhe informacione të tjera specifike për llogarinë. Pavarësisht se sa e vërtetë mund të duket një email ose mesazh, mbajini informacionin tuaj privat. Nëse nuk jeni të sigurt nëse një mesazh është i vërtetë apo jo, kontaktoni organizatën aktuale përmes faqes zyrtare të internetit ose telefononi ata. Asnjëherë mos u përgjigjeni mesazheve me hije dhe mos klikoni në lidhjet që nuk u besoni.

Këshillë 4: Kujdes nga lidhjet e dyshimta

Një klikim i thjeshtë në një shtojcë në një mesazh phishing tashmë mund të instalojë spyware siç janë keyloggers dhe Trojans në pajisjen tuaj. Vetëm skedarë të hapur që ju besoni plotësisht dhe që pritet të dërgohen. Jini në vëzhgim për çdo emër dhe lloj skedar që duket se nuk është i zakonshëm. Skedarët që përfundojnë brenda .zinxhir ose .exe nuk duhet të besohet në vlerën e fytyrës. Edhe skedarët PDF nuk janë gjithmonë të sigurta. Do të gjeni një përmbledhje të shtesave të skedarëve që mund të përdoren në postën elektronike të postës elektronike më poshtë.

 • .shkop(Grumbull)
 • .com(skedari komandues)
 • .CPL(Paneli i kontrollit)
 • .VKM(Microsoft Word me makro)
 • .exe(Skedari i ekzekutueshëm i Windows)
 • .qyp(Java)
 • .js(JavaScript)
 • .pif(Dosja e Informacionit të Programit)
 • .pptm(Microsoft PowerPoint me makro)
 • .PS1(Windows PowerShell)
 • .SCR(Skedari i ekranit)
 • .VBS(Skenari Visual Basic)
 • .WSF(Skedari i Skripteve të Windows)
 • .xlsm(Microsoft Excel me makro)
 • .zinxhir (Kompresuar)

Nëse doni të dini se çfarë lloji i skedarit është një bashkëngjitje e caktuar, thjesht kontrolloni shkronjat e emrit të skedarit pas ndalimit të plotë.

Kriminelët në internet mund të përpiqen t’ju mashtrojnë duke shtuar shtesën e skedarit në emrin e skedarit. Për shembull, ata mund të përpiqen t’ju bëjnë të besoni se po merreni me një skedar PDF duke e thirrur atë “InvoicePDF.exe”. Në vend të kësaj, është një skedar .exe që përdoret për të instaluar një program me qëllim të keq.

Këshillë 5: Kujdesuni për lidhje të dyshimta

Laptop kompjuterikA keni vërejtur një lidhje në një email për të cilin nuk ju besoni? Mos klikoni mbi të. Jo çdo lidhje çon në vendin ku ai thotë se do t’ju çojë. Për fat të mirë, ju lehtë mund ta kontrolloni këtë duke lëvizur kursorin tuaj mbi lidhjen (pa e klikuar atë!) Dhe duke kontrolluar këndin e poshtëm të majtë të shfletuesit tuaj. Një bar i vogël i bardhë do të shfaqet me faqen e internetit të saktë që lidhja të çon. A është kjo një faqe në internet që nuk e njeh apo beson? Atëherë ka të ngjarë të merresh me një përpjekje për phishing.

Adresa madje mund të duket si një faqe në internet e besueshme, por të bëhet për t’ju mashtruar. Gjithmonë kontrolloni nëse gjithçka është shkruar në mënyrën e duhur dhe fusha është e saktë (për shembull bankofamerica.com/ informacion në vend të bankofamerica.officialwebsite.com/ Info). Kujdesuni më shumë kur përdorni smartphone ose tablet, pasi është shumë e thjeshtë të klikoni aksidentalisht në diçka.

Këshillë 6: Qëndroni në lak

Teknologjia dhe krimi në internet po evoluojnë vazhdimisht. Mënyrat e reja për të mbrojtur veten kundër phishing dhe formave të tjera të krimit në internet vazhdojnë të shfaqen, ashtu si mënyra të reja që kriminelët të provojnë dhe mashtrojnë viktimat e tyre. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mbani në krye të lajmeve të fundit mbi phishing dhe gjithçka që lidhet me të. Nëse po e lexoni këtë artikull, tashmë jeni mirë. Sigurohuni që të mbani një sy edhe në seksionin tonë të lajmeve. Mund të ketë paralajmërime në lidhje me përpjekjet ndërkombëtare të phishing të lëshuara nga bizneset ose qeveritë.

Këshillë 7: Besoni intuitën tuaj

Nëse nuk jeni saktësisht të sigurt nëse mund t’i besoni një mesazhi, emaili ose uebsajti, atëherë mos e bëni. Shtë më mirë të jesh i sigurt se sa keq. Kontaktoni me organizatën aktuale dhe pyesni ata në lidhje me të. Nëse nuk është e mundur, mund të kërkoni adresën e postës elektronike të dërguesit në internet. Nëse është një përpjekje për phishing që është përdorur për një kohë, njerëzit e tjerë me siguri do ta trajtojnë atë tashmë dhe do të jenë në gjendje t’ju tregojnë nëse është i sigurt apo jo.

Si të shmangni phishing

Ka shumë mënyra për të njohur një e-mail me phishing, por është edhe më mirë nëse nuk i hasni ato për të filluar. Këtu janë disa nga truket për t’ju ndihmuar të ndaloni phishing.

 • Përdorni vërtetimin e dy faktorëve në llogaritë tuaja: nëse duhet të kaloni dy hapa kur hyni në llogari të rëndësishme (për shembull me një kod verifikimi), shanset që kriminelët kibernetikë të kenë akses të plotë në llogarinë tuaj janë shumë më të pakta.
 • Aktivizoni filtrin tuaj të spamit: ofruesi juaj i postës elektronike ndoshta ka disa parametra që mund t’i përdorni për të mbajtur spam jashtë kutisë suaj. Kjo mund të mos ndalojë të arrijnë të gjitha emailet e phishing, por do t’ju japin një shtresë shtesë sigurie, kështu që do të ndeshni me email me qëllim të keq më rrallë. Sigurohuni që të gjitha adresat e rëndësishme të postës elektronike nga të cilat mund të merrni postë elektronike janë vendosur në listën e bardhë, kështu që ata nuk do të përfundojnë rastësisht në dosjen tuaj spam.
 • Ndani vetëm të dhënat tuaja në faqet e internetit të sigurta: shiriti i adresës do t’ju tregojë nëse lidhja midis jush dhe uebfaqes që po vizitoni është e sigurt. Nëse është, do të shihni një bllokim të vogël të mbyllur në anën e majtë të URL-së, si dhe ‘https: // ‘(përfshirë including s) në lidhje. Nëse kjo mungon, nuk duhet të ndani asnjë informacion personal në atë faqe. Shumë uebfaqe phishing kanë filluar përdorimin e HTTPS, kështu që kjo kontroll i vogël nuk do të jetë në gjendje t’ju shpëtojë nga të gjitha mashtrimet. Megjithatë, është një fillim i rëndësishëm. Nëse dëshironi të dini më shumë rreth HTTPS, ne kemi shkruar një artikull të plotë për këtë temë.
 • Sigurohuni që e dini se si mund ta mbroni veten në internet: 8 hapat tanë të thjeshtë për të shkuar në internet me siguri do t’ju ndihmojnë për këtë.

Puna si një mushkë parash: aksidentale kriminale

Bagazhi i parave me shenjë dollari në kompjuterDisa sulme phishing janë bashkëpunime midis mbi njëqind njerëzve. Pjesa më e madhe e një grupi të tillë përbëhet nga të ashtuquajturat “mushka parash”. Këta njerëz (shpesh studentë) hapin përkohësisht llogaritë e tyre bankare për të marrë para. Në këtë mënyrë, paratë e vjedhura mund të dërgohen nga llogaria në llogari shpejt dhe me lehtësi, kështu që është shumë më e vështirë për autoritetet të gjurmojnë paratë e kthyera në mendjen kryesore që qëndron pas operacionit. Me anë të kompensimit, mushkat e parave lejohen të mbajnë një përqindje të vogël të parave.

Mushkat e parave shpesh rekrutohen nga një ‘bari’. Kjo ndodh ose në internet, me vendet e lira të punës që duken të ligjshme, por nuk janë, ose në jetën reale. Një bari mund të shkojë në shesh lojërash shkollore dhe vende të tjera publike për t’i pyetur njerëzit nëse duan të fitojnë para shtesë. Shumë mushka të parave nuk janë të vetëdijshëm për faktin se ato që po bëjnë janë të paligjshme. Ata janë bashkëpunëtorë të krimit në internet pa e ditur atë.

Rreziku për tu zbuluar nga policia është shumë më i madh për mushkat e parave sesa për personin që qëndron pas sulmit. Rruga e parave të vjedhura së pari kalon nëpër të gjitha llogaritë e mushkave të parave, në fund të fundit. Ne dekurajojmë këdo që të marrë pjesë në praktika të tilla. Nëse dikush ju ofron një punë që kërkon që t’u jepni atyre qasje në llogarinë tuaj bankare, diçka “phishy” përfundimisht po vazhdon.

Tofarë duhet të bëni kur jeni viktimë e phishing?

A jeni bërë viktimë e phishing? Masat e sigurisë që duhet të merrni, varen nga lloji i mashtrimit. Ja çfarë mund të bëni nëse rini pre e një mashtrimi phishing:

 • Kur i keni dhënë dikujt informacionin tuaj bankar, bllokoni kartën tuaj dhe telefononi bankën tuaj.
 • Nëse është një llogari për një shërbim online, shpejt ndryshoni fjalëkalimin tuaj dhe informacione të tjera thelbësore.
 • Kur klikoni në një lidhje të dyshimtë ose keni shkarkuar një program me qëllim të keq, përdorni softuer antivirus për të skanuar kompjuterin tuaj dhe për të karantifikuar çdo virus.
 • gjithmonë kontaktoni kompaninë ose personin aktual dhe tregoni atyre se çfarë ndodhi. Ata mund të jenë në gjendje t’ju ndihmojnë ose të paktën t’i paralajmëroni të tjerët.
 • Raportoni peshkimin tek autoritetet përkatëse, për shembull policia.
 • Informoni miqtë tuaj (në internet) në lidhje me mashtrimin. Krimineli mund të përdorë të dhënat tuaja për të bërë më shumë viktima.

përfundim

Phishing është një lloj i keq i krimit në internet. Klikimi i një lidhjeje me qëllim të keq ose hyrja në faqen e internetit të gabuar mund të ketë pasoja shkatërrimtare. Për të siguruar që nuk do të bini viktimë e kësaj, është e rëndësishme të qëndroni të informuar. Dije se si të njohësh një mesazh phishing dhe çfarë të bësh kur të marrësh një mesazh. Vazhdoni të bëni phishing në një distancë duke vendosur llogaritë tuaja në mënyrën e duhur. A ka ndodhur diçka pa marrë parasysh? Sigurohuni që të kontaktoni organizatat e duhura dhe të ndërmerrni hapa për të mbajtur dëmin në minimum.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me