Isfarë është kodimi i sigurt dhe pse është i rëndësishëm? | VPNoverview.com

Kodi i softverit qëndron në zemër se si funksionon aplikacioni juaj. Ai gjithashtu është një nga çelësat me të cilët mund të ndodhin sulmet në internet. Nëse kodi juaj ka dobësi, e gjithë aplikacioni juaj mund të rrezikohet. Problemi me dobësitë e softverit është se ato hapin dobësi në kod – dobësi që mund të shfrytëzojnë kriminelët kibernetikë. Parandalimi i incidenteve të sigurisë në internet fillon që në fillim me vetë kodin softuer. Ky artikull shikon praktikën e kodimit të sigurt dhe pse është një disiplinë jetësore për tu kuptuar.


Farë kuptohet nga kodimi i sigurt?

Laptop me KyçKur një zhvillues i softuerit shkruan kodin e softuerit, ata duhet të marrin parasysh shumë gjëra. Kjo përfshin mënyrën e shprehjes së arkitekturës dhe kërkesave të dizajnit të aplikacionit, si ta mbani kodin të optimizuar dhe efikas, dhe gjithashtu si të siguroheni që kodi të jetë i sigurt. Kodi i sigurt do të ndihmojë për të parandaluar sulmet kibernetike që të mos ndodhin sepse largon dobësitë në të cilat mbështeten shumë shfrytëzime.

Nëse softveri juaj ka një cenueshmëri të sigurisë ai mund të shfrytëzohet. Sulmi i ransomware WannaCry i vitit 2017, shfrytëzoi një prekshmëri të protokollit të Windows. Dobësitë e softverit janë të shfrenuara. Një kërkim duke përdorur listën e ndjeshmërisë së Institutit Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë (NIST), tregon se në 3-vitet e fundit ka pasur 40.569 dobësi të aplikimit.

Kur një kompani aplikon një kulturë të kodimit të sigurt, ata po punojnë drejt minimizimit të dobësive në kodin e tyre.

Si e kodoni me siguri?

Kodimi duke përdorur praktika të sigurta është i dokumentuar mirë. Projekti i Sigurisë së Aplikimit të Hapur të Hapur (OWASP) ka krijuar një seri udhëzimesh se si ta bëjmë këtë. Brenda këtij udhëzuesi, ata ofrojnë një listë kontrolli të artikujve që përdorni për të siguruar që kodi juaj të jetë sa më i sigurt. Një mostër e llojeve të gjërave të përfshira në udhëzime janë:

 • Vlefshmëria e futjes së të dhënave: Kjo përfshin aspekte të shumta të burimit të të dhënave dhe vërtetimit të të dhënave. Për shembull, gjatësia dhe diapazoni i datës së një pjese të të dhënave. Kontrollet e vlefshmërisë së të dhënave ndihmojnë për të siguruar aplikacione në internet nga sulmet në internet.
 • Autentifikimi dhe administrimi i fjalëkalimit: Kodimi gjithashtu përfshin arkitekturën e softuerit. Ky seksion ka shumë këshillime që janë në seksionin kryq të kodimit dhe arkitekturës.
 • Praktikat Cryptographic: Udhëzuesi sugjeron që çdo modul kriptografik i përdorur, të jetë 140-2 ose në përputhje me një standard ekuivalent.
 • Gabim në trajtimin dhe prerjet: Kjo është një zonë thelbësore dhe ajo që nëse nuk kodifikohet në mënyrë të sigurt mund të rrjedhë të dhëna.
 • Mbrojtja e të dhënave: Udhëzimet për mbrojtjen e të dhënave përfshijnë këshilla për ruajtjen e fjalëkalimeve të sigurt dhe si të shmangni rrjedhjet e të dhënave përmes HTTP GET.
 • Siguria e komunikimit: Këshillat se si të mbrohen të dhënat gjatë tranzitit, për shembull, duke përdorur lidhje TLS.

Kur një arkitekt i softuerit përcakton modelin arkitektonik të një aplikacioni dhe programuesi krijon kod të bazuar në ato diktatura, ata duhet të përdorin udhëzimet OWASP si fletën e tyre të sigurt të kodifikimit.

Kodifikimi i sigurt nuk ndalet në fazën e programimit. Fushat e tjera që duhet të jenë pjesë e një qasje gjithëpërfshirëse për krijimin e një kodi të sigurt përfshijnë:

 1. Një sistem i bazuar në “privilegjin më të vogël”: Mbajtja e aksesit në çdo kod mbi bazën e nevojës për të njohur do të ndihmojë në parandalimin e ekzekutimit me qëllim të keq të kodit të pasigurt. Kjo mund të jetë veçanërisht e ndërlikuar kur përdorni zhvillues të jashtëm ose kompani zhvillimi.
 2. Mbrojtja në thellësi: Vazhdoni të vendosni strategji mbrojtëse për vendosjen ndërsa kodi promovohet në prodhim. Sigurohuni që mjediset tuaja të ekzekutimit të jenë po aq të sigurta sa kodi juaj.
 3. Praktikoni siguri të mirë të cilësisë: Përdorni programe të ndryshme sigurimi siç janë rishikimet e kodeve dhe testimi i PEN për të siguruar cilësi.

Burimet për kodimin e suksesshëm të sigurt

Mbajtja e ekipit tuaj të zhvillimit të trajnuar dhe në kontakt me teknikat më të fundit të kodimit të sigurt është thelbësore për kodimin e sigurt. Ju nuk mund të prisni që programuesit të dinë se si të kodojnë me siguri, ata duhet të jenë të trajnuar dhe të vetëdijshëm. Më poshtë janë disa burime të dobishme për t’ju ndihmuar juve dhe ekipit tuaj në një rrugë drejt krijimit të një kodi të sigurt.

 1. OWASP – Ne kemi përmendur tashmë praktikat e sigurta të kodimit të OWASP. Udhëzuesi i Zhvilluesit OWASP është gjithashtu një gur i dobishëm për krijimin e kodimit të sigurt. Gjithashtu, shikoni mjetin e tyre që kërkon varësi dhe dobësi të zbuluara publikisht që mund të ndikojnë në projektin tuaj.
 2. Bibla e Microsoft për kodifikimin e sigurt: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Librat janë gjithmonë të dobishëm për t’u zhytur kur mësoni për teknikat e sigurta të kodimit. Disa shembuj përfshijnë: “24 Mëkatet vdekjeprurëse të sigurisë së softuerit” dhe “Kodimi i sigurt: Parimet dhe Praktikat”
 4. Kontrolloni “kornizën e sigurt të kodimit”, përsëri një iniciativë OWASP. Ka organizata që do të ndihmojnë në trainimin e stafit tuaj në teknikat e sigurta të kodimit bazuar në këtë kornizë.
 5. Standarde të sigurta të kodimit, p.sh. SEI CERT i cili mbikëqyret nga Universiteti Carnegie Mellon, ofron mbështetje dhe udhëzim në kodimin e sigurt për një larmi gjuhësh programimi:
 6. Firma për kontrollimin e kodit mund të përdoret për të rishikuar kodin tuaj. Firma të tilla si CheckMarx dhe CAST Software do të përdorin mjete të specializuara të analizës për të kërkuar dobësitë dhe cilësinë e softuerit të qasjes.
 7. Kuptoni se si të aplikoni Ciklin e Jetës së Zhvillimit të Softuerit (SDLC) për të siguruar kodimin. Përdorimi i një qasje SDLC, do t’ju ndihmojë të siguroni që filtrat e sigurisë nëpër të gjitha pjesët e ciklit jetësor të zhvillimit.
 8. Mësime të sigurta për kodim nga RedHat

Kodi i Sigurt për një Buzë Konkurruese

Siguria fillon me kodin tuaj dhe krijimi i një kodi të sigurt është një pjesë thelbësore e krijimit të një produkti të shkëlqyeshëm softuerësh. Praktikat e pasakta të kodimit jo vetëm që lënë klientët tuaj në rrezik, por ato do të ndikojnë në reputacionin e kompanisë tuaj. Aplikimi i parimeve të udhëzimeve për sigurimin e kodimit OWASP është një vend i mirë për të filluar. Prodhimi i një programi të sigurt të demonstrueshëm jo vetëm që mund t’ju lejojë të parandaloni sulmet në internet por t’i jepni organizatës suaj përparësi konkurruese.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me