Isfarë është autentifikimi 2-faktor? Gjeni këtu! | VPNoverview.com

Mendoni për një moment në lidhje me informacionin jetik për ju që dikush do të kishte qasje nëse ata mendojnë fjalëkalimin tuaj. Kjo mund të ekspozojë informacionin tuaj bankar, informacionin shëndetësor, postën elektronike dhe mesazhet private. Fjalëkalimet kanë qenë mjeti kryesor i sigurisë në internet që nga agimi i epokës së internetit. Megjithatë, studimet tregojnë kohë dhe përsëri se për shumicën prej nesh, fjalëkalimet tona nuk janë aq të sigurta sa duhet të jenë. Shumica e fjalëkalimeve mund të thyhen në gjashtë orë ose më pak. Ne priremi të përdorim të njëjtën fjalëkalim për të mbrojtur llogari të shumta. Dhe ne priremi të mbajmë fjalëkalime për vite me rradhë. 47% prej nesh përdorin fjalëkalime më të vjetër se pesë vjeç. Autentifikimi 2-Faktor është një mjet i thjeshtë që mund të përmirësojë në mënyrë dramatike sigurinë tuaj sot.


Pse fjalëkalimet nuk janë të mjaftueshme

Për të krijuar një fjalëkalim të sigurt, duhet të vendosni të GJITHA sa më poshtë:

  • Më shumë se gjashtë personazhe, mundësisht të paktën dhjetë personazhe
  • Duhet të përmbajë një minimum prej një të madhe, një të vogël, një numër dhe një simbol
  • Nuk duhet të përmbajë çelësa të njëpasnjëshëm në tastierë, alfabet ose numra
  • Duhet të jetë unik nga çdo fjalëkalim tjetër që përdorni – pa fjalëkalime të kopjuara
  • Duhet të ndryshohet të paktën çdo gjashtë muaj në një fjalëkalim të ri unik që nuk e keni përdorur ende
  • Duhet të jetë i paharrueshëm, por jo i bazuar në ditëlindje, fjalë ose fraza të menduara lehtësisht

Dhe ju duhet ta bëni këtë për çdo fjalëkalim që krijoni. Përdoruesi mesatar ka 90 fjalëkalime për t’i kujtuar për shtëpinë dhe punën. A është çudi atëherë se ne shpesh marrim shkurtore? Shumë njerëz riciklojnë fjalëkalime si “123456” ose përdorin të njëjtën fjalëkalim në shumë site. Ka të ngjarë që pasi të keni vendosur një fjalëkalim, nuk do ta ndryshoni nëse nuk detyroheni. Për ta bërë jetën pak më të lehtë mund të përdorni një menaxher të fjalëkalimeve për të krijuar dhe kujtuar fjalëkalimet tuaja.

Problemi është se dikush do të godasë fjalëkalimin tuaj në një moment. Siguria e disa faqeve të internetit do të ketë një cenueshmëri dhe hakerat do të fitojnë qasje në çdo fjalëkalim të përdorur në atë sit. Pastaj gjithçka që duhet të bëjë një haker është të ekzekutojë një program të automatizuar për të provuar emrin tuaj të përdoruesit dhe fjalëkalimin nëpër mijëra site në internet për të parë se cilat faqe zhbllokon. Papritur, privatësia juaj është komprometuar plotësisht, dhe dikush ka qasje në jetën tuaj në internet.

Isfarë është autentifikimi 2-faktor?

vertetimi i dy faktoreveKur shkruani emrin tuaj të përdoruesit dhe fjalëkalimin në një sit, kjo është vërtetim i vetëm faktor. Ky lloj i hyrjes mbështetet në diçka që ju e dini – fjalëkalimin tuaj. Ekzistojnë lloje të tjera të teknikave të vërtetimit. Për shembull, nëse telefoni juaj ka një lexues të gjurmëve të gishtërinjve për të zhbllokuar pajisjen, kjo mbështetet në diçka unike për ju – gjurmët e gishtit. Shumë zyra mbështeten në një formë tjetër të vërtetimit. Për të hyrë në ndërtesë, mund t’ju duhet të rrëshqitni një kartelë. Kjo mbështetet në diçka që keni – kartelën.

Autentifikimi me 2 faktorë përdor një kombinim të dy prej këtyre llojeve të teknikave të autentifikimit. Kjo siguron që personi që regjistrohet është personi i duhur. Një formë popullore e vërtetimit me 2 faktorë të përdorur nga Google dhe të tjerët përfshin diçka që keni. Pasi të provoni të regjistroheni me një fjalëkalim, një kod unik dërgohet me mesazh teksti në telefonin tuaj. Ky kod është i mirë vetëm për një përdorim të vetëm dhe zakonisht skadon në vetëm disa minuta. Ky vërtetim bën përdorimin e diçkaje që dini, fjalëkalimin tuaj dhe diçka që keni, telefoni juaj.

Përpjekjet e tjera të autentifikimit me dy faktorë mund t’ju dërgojnë një pajisje të vogël të nevojshme për t’u regjistruar. Kjo pajisje tregon një numër unik të krijuar sipas një algoritmi sekret. Për këtë metodë, për t’u regjistruar, nuk ju duhet thjesht fjalëkalimi juaj, por edhe numri që gjeneron pajisja e vogël.

Në disa raste, ju mund të duhet të siguroni fjalëkalimin tuaj së bashku me një skanim të gjurmës së gishtit. Kjo do të thotë që ju përdorni fjalëkalimin tuaj, së bashku me diçka unike për ju personalisht, gjurmët e gishtave. Shembuj të tjerë të biometrikës që mund të forcojnë fjalëkalimin tuaj janë një skanim i syve, një skanim i fytyrës dhe një zë.

Në secilin rast, autentifikimi 2-faktor mbështetet në dy metoda të ndryshme për të konfirmuar se personi i duhur po hyn në llogari.

Si autentifikimi 2-faktor përmirëson sigurinë

Siç kemi parë shumë herë në të kaluarën, një fjalëkalim mund të thyhet ose të vidhet nga një haker i vendosur. Kur përdorni vërtetimin e një faktori të vetëm, dikush me qasje në fjalëkalimin tuaj mund të futet lehtësisht në llogarinë tuaj. Kur përdorni vërtetimin me dy faktorë, vetëm një fjalëkalim nuk është i mjaftueshëm për të hyrë në informacionin tuaj.

Edhe nëse një haker fiton hyrjen në fjalëkalimin tuaj, pa qasje në metodën tuaj të dytë të vërtetimit, ai nuk mund të hyjë në llogarinë tuaj. Zakonisht kjo do të thoshte se hakeri ose do të duhet të ketë gjurmët e gishtave, zërin, ose diçka tjetër unike për ju. Në raste të tjera, hakerit mund të kenë nevojë për qasje në telefonin tuaj ose në shenjën e furnizuar për të siguruar kodin unik të numrit.

Me vërtetimin e 2 faktorëve, një haker nuk mund të vjedh thjesht fjalëkalimin tuaj dhe të futet në llogarinë tuaj. Autentifikimi me 2 faktorë bën më shumë sesa thjesht dyfishimin e informacionit të nevojshëm për të hyrë në llogarinë tuaj. Në fakt, vërtetimi me dy faktorë e bën më të vështirë eksponencialisht marrjen e informacionit tuaj.

Dobësitë e mundshme të një sistemi autentifikimi 2-faktor

Happensfarë ndodh nëse një hajdut vjedh telefonin tuaj dhe fillon të përpiqet të hackojë llogaritë tuaja? Fatkeqësisht, me shumë sisteme të vërtetimit me 2 faktorë, ata do të merrnin një mesazh me tekst me kodin e nevojshëm për t’u regjistruar. Ju mund të mbroni kundër këtij lloji të vjedhjes duke pasur një metodë të mirë sigurie për ekranin e kyçjes së telefonit tuaj. Kodi juaj mund të mos e mbajë një vjedhës të vendosur përgjithmonë. Por kjo mund të ju jap kohë për të ndërprerë shërbimin tuaj të telefonit përpara se ai ose ajo të mund të fitonte qasje në llogaritë tuaja.

Ndërsa të dhënat biometrike janë unike për ju, ajo gjithashtu mbart njëfarë rreziku të hakimit. Kur telefoni juaj ose pajisja tjetër skanon gjurmët e gishtit, zërin, ose të dhëna të tjera biometrike, ai krijon një kod unik që përfaqëson skanimin tuaj. Në thelb, kjo është si një fjalëkalim jashtëzakonisht i ndërlikuar që vetëm ju posedoni. Por nëse një haker ka fituar hyrje në një sit ku ju keni hyrë në përdorimin e këtij skanimi, ata mund të fitojnë qasje në atë kod unik gjithashtu.

Në fund të fundit, akoma nuk ka një sistem të përsosur sigurie. Ndërsa vërtetimi 2-faktor është i fortë, ka mënyra që një hajdut i vendosur mund të punojë rreth tij për të hyrë në llogaritë tuaja. Por, duke mbrojtur veten me autentifikim 2-faktor, ju përjashtoni qasjen e rastësishme në llogaritë tuaja përmes vjedhjes ose pakujdesisë. Duke i bërë llogaritë tuaja shumë të vështira për t’u futur, ju përmirësoni në mënyrë eksponenciale shanset tuaja për të shmangur një ndërhyrje. Edhe nëse siguria e përsosur nuk është e mundur akoma, vërtetimi 2-faktor siguron një mënyrë mjaft të thjeshtë për ta bërë gati të pamundur vjedhjen e informacionit tuaj.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me