Isfarë është adware dhe si i mbroni pajisjet tuaja?

Adware është një lloj malware që shfaq shpesh reklama ndërhyrëse pop-up dhe ndryshon cilësimet e shfletuesit pa lejen e përdoruesit. Në disa raste, adware është më shumë bezdi sesa një kërcënim serioz. Por vitet e fundit ka pasur një rritje në adware me qëllim të keq. Këto forma më të reja të adware mund të spiunojnë përdoruesit, të ndjekin aktivitetet e tyre, ose madje të instalojnë lloje të tjera të malware. Ja çfarë duhet të dini në lidhje me adware dhe si mund t’i mbroni pajisjet tuaja prej tij.


Isfarë është adware?

Computer AdwareTermi adware është i shkurtër për softuer të mbështetur në reklama dhe zakonisht i referohet softverit të padëshiruar që përmbyt kompjuterin tuaj ose pajisjen celulare me reklama pop-up. Ndonjëherë kategorizohet si një program potencialisht i padëshiruar ose PUP për pak kohë. Ka shumë lloje të ndryshme të reklamave, dhe disa lloje janë më keqdashës se të tjerët. Adware mund të shkaktojë reklama pop-up ose të ridrejtojë shfletuesin tuaj në site të ndryshme. Lloje të tjerë të reklamave mund të mos zbulohen ndërsa ato fshehurazi ndjekin aktivitetet tuaja në internet. Ata mund të regjistrojnë adresat IP, informacionin e shfletuesit ose pyetjet tuaja të kërkimit në Google. Adware mund të bashkohet me shkarkime të programeve falas ose mund të paraqesë si një azhurnim të ligjshëm të softuerit.

Disa shenja paralajmëruese të adware përfshijnë:

  • Ju merrni reklama të shpeshta pop-up
  • Faqja kryesore e shfletuesit tuaj të internetit ndryshon pa lejen tuaj
  • Shfletuesi juaj i internetit ngadalësohet në mënyrë misterioze ose përplaset
  • Lidhjet në internet shpesh ju ridrejtojnë
  • Gjeni shirita të rinj mjetesh, shtesa ose shtesa shtesë në shfletuesin tuaj
  • Kompjuteri ose Macja juaj fillojnë të instalojnë softuer pa lejen tuaj

Sa shpesh ndodhin sulmet e reklamave?

Adware është një formë e zakonshme e malware, dhe rritja e adware me qëllim të keq është një prirje veçanërisht shqetësuese. Hulumtimi nga G Data Software tregoi se në vitin 2014, adware përbënte mbi 31% të malware të zbuluar nga programi antivirus. Trojans përbënin formën më të përhapur të malware, dhe adware ishte i dyti më i zakonshëm.

Adware po bëhet gjithnjë e më shumë një rrezik sigurie, veçanërisht për organizatat kryesore. Rasti më i dukshëm deri më tani ishte një fushatë masive adware e njohur si Fireball, e cila infektoi rreth 250 milion kompjuterë në të gjithë botën. Adware u bashkua me freeware legjitime në internet. Fireball instaloi shtesa që ndryshuan konfigurimin e shfletuesve dhe zëvendësuan faqet në shtëpi të përdoruesit dhe motorët e kërkimit me ato false. Fireball kishte shumë aftësi të rrezikshme, të tilla si spiunimi në trafikun në internet të përdoruesit dhe aftësinë për të instaluar keqdashës të tjerë.

Cilat janë rreziqet e adware?

Disa forma të reklamave nuk dëmtojnë kompjuterin tuaj, por llojet e tjera janë më të sofistikuara dhe me qëllim të keq. Ndërsa adware mund të shfaqë pop-ups ndërhyrës, në raste të tjera përdoruesi nuk ka asnjë indikacion se asgjë nuk është në rregull me pajisjen e tyre. Kjo do të thotë që adware mund të spiunojë aktivitetet tuaja në internet, të përdorë informacionin tuaj personal ose të përdorë të dhënat tuaja pa dijeninë tuaj. Ndonjëherë adware është instaluar nga një kalë Trojan së bashku me llojet e tjera të malware, të cilat mund të pengojnë seriozisht performancën e kompjuterit tuaj. Disa adware madje i fikin programet tuaja antivirus ose ju pengojnë të instaloni një program antivirus. Ndërsa adware bëhet më komplekse, ai po bëhet i aftë të shkaktojë më shumë dëm përdoruesve.

Si mund Adware të futet në kompjuterin tim?

Adware më së shpeshti bëhet në kompjuterin e një përdoruesi gjatë një shkarkimi të softuerit falas ose një vizite në një faqe interneti të infektuar. Autoriteti zakonisht duket se është një aplikim i ligjshëm. Kur përdoruesit vendosin të instalojnë programin, ata autorizojnë shkarkimin. Por kur programi është i instaluar, adware instalohet gjithashtu. Në raste të tjera, adware instalon vetveten automatikisht kur përdoruesi viziton një faqe interneti të infektuar. Ky lloj adware njihet si Rrëmbyesi i shfletuesit, pasi malware zbulon dobësitë në shfletuesin tuaj dhe shfrytëzon atë.

Dofarë duhet të bëj nëse Adware bëhet në kompjuterin tim?

Adware mund të jetë e vështirë për tu hequr me dorë dhe shpesh shkon e pavendosur nga programi antivirus. Meqenëse disa forma të adware janë të ligjshme, programi antivirus shpesh nuk mund të përcaktojë nëse adware paraqet një kërcënim apo jo. Nëse kompjuteri juaj është i infektuar nga adware, opsioni juaj më i mirë është të përdorni një mjet për heqjen e adware.

Para se të filloni, sigurohuni që të kopjoni të gjitha skedarët tuaj duke përdorur një hard disk të jashtëm ose një shërbim të ruajtjes së cloud. Atëherë do të duhet të shkarkoni një mjet për heqjen e adware-it dhe ta përdorni atë për të ekzekutuar një skanim në kompjuterin tuaj. Mjet do të zbulojë adware në mënyrë që të mund ta fshini atë nga kompjuteri juaj.

Kur zgjidhni një mjet për heqjen e adware, sigurohuni që të zgjidhni një nga një kompani me reputacion antivirus. Këtu janë disa nga mjetet më të mira për heqjen e adware të vitit 2018:

  • Zemana Anti-Malware: Zemana Anti-Malware është një program antivirus me bazë cloud, që përfshin një mjet për heqjen e adware. Mjeti është i thjeshtë për t’u përdorur dhe është jashtëzakonisht i efektshëm në zbulimin e adware që softveri tjetër antivirus mund të humbasë. Alsoshtë gjithashtu efektiv kundër të vështirë për të hequr adware.
  • AdwCleaner: AdwCleaner tani është pjesë e Malwarebytes dhe është një mjet i thjeshtë por i fuqishëm për heqjen e adware. Skanon shpejt kompjuterin ose pajisjen tuaj për adware, PUP, shirita të padëshiruar mjetesh dhe rrëmbyes të shfletuesit dhe i heq ato nëse zbulohen.
  • Mjeti i heqjes së adware nga TSA: Mjeti i heqjes së adware nga TSA është një tjetër mjet i bazuar në re që është shumë efektiv kundër adware. Ai skanon plotësisht kompjuterin tuaj për adware dhe fshin atë, dhe gjithashtu mund të rivendosë shumë shfletues të internetit si Chrome dhe FireFox.

Si Mund ta Parandaloni Adware?

Pavarësisht nga mbizotërimi i adware, ka hapa që mund të ndërmerrni për të mos lejuar atë të infektojnë pajisjet tuaja. Këtu janë disa nga mënyrat më të rëndësishme për të mbrojtur pajisjet tuaja nga adware:

Mbajeni Softuerin tuaj të Azhurnuar

Një nga hapat më të rëndësishëm që mund të ndërmerrni për të mbrojtur veten kundër adware dhe malware të tjerë është që të mbani sistemin tuaj operativ dhe programe të azhurnuar. Kjo për shkak se shumica e sistemeve operative dhe softverëve kanë dobësi që hakerat mund t’i shfrytëzojnë. Ndërsa zhvilluesit zbulojnë këto dobësi, ata lëshojnë azhurnime për t’i rregulluar ato. Përveç kësaj, azhurnoni programin antivirus dhe email tuaj rregullisht dhe instaloni çdo azhurnim nga ofruesi i shërbimit tuaj të internetit.

Kushtojini vëmendje asaj që po instaloni

Kurdo që të jeni gati për të shkarkuar një program, ndaloni për një moment dhe sigurohuni të dini saktësisht se çfarë jeni duke shkarkuar. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për freeware, e cila shpesh përmban adware të fshehur. Nëse nuk jeni të sigurt se cili është programi, bëni disa hulumtime në internet për të mësuar më shumë rreth tij. Nëse ndonjë program duket i dyshimtë, shmangni atë.

Vendosni një Firewall

Një firewall është një program që parandalon të dhënat e paautorizuara të hyjnë në sistemin tuaj operativ ose shfletuesin. Nëse instaloni një program të ri, zjarri i zjarrit do t’ju njoftojë dhe do të kërkojë lejen tuaj për ta aktivizuar atë. Kjo do të thotë që edhe nëse instaloni aksidentalisht adware, do të dini rreth tij dhe pastaj mund ta hiqni atë nga kompjuteri juaj.

Mendoni para se të klikoni

Shumë njerëz nuk lexojnë shfaqjet me kujdes dhe thjesht klikoni “Po” ose “OK” vetëm për t’i hequr ato nga ekrani i tyre. Fatkeqësisht, zhvilluesit e adware janë të vetëdijshëm për këtë zakon dhe shpesh shfrytëzojnë atë. Sigurohuni që programi të jetë i ligjshëm para se të klikoni “OK”. Për më tepër, asnjëherë mos klikoni në lidhje ose mos shkarkoni bashkëngjitje në email ose mesazhe, përveç nëse e dini saktësisht se çfarë janë, edhe nëse ato janë nga dikush që ju besoni.

Mendimet përfundimtare

Adware është një formë jashtëzakonisht e zakonshme e malware dhe sasia e dëmit që mund të bëjë ajo ndryshon shumë. Disa lloje të adware janë vetëm një telash, ndërsa të tjerët mund të dëmtojnë pajisjen tuaj, të gjurmojnë aktivitetet tuaja në internet ose madje të vjedhin identitetin tuaj. Vitet e fundit ka pasur një rritje në adware me qëllim të keq siç është Fireball. Për shkak të këtij trendi shqetësues, është gjithnjë e më e rëndësishme për ju të ndërmarrni hapa për të mbrojtur pajisjet tuaja nga adware.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me