HTTP dhe HTTPS shpjeguan: Cilat janë HTTPS dhe HTTP?

Nëse keni përdorur internetin për aq kohë sa kemi, mund të mbani mend se duhet të shkruani në http: // përpara çdo adrese në internet. Kthehu në ditën kjo kërkohej dhe dikur ishte një sherr i vërtetë. Shtë akoma atje, por shfletuesit kanë bërë jetën tonë më të lehtë duke e shtuar atë automatikisht për ne. Por çfarë bën? Dhe pse kanë filluar shumica e faqeve në internet duke përdorur HTTPS? Ju mund t’i lexoni të gjitha rreth kësaj këtu!


Cilat janë HTTP dhe HTTPS

Protokolli i transferimit të hipertekstit (HTTP) është një protokoll për komunikimin midis një klienti në internet dhe një rrjeti. Megjithëse është thelbësore për shfletimin tonë, ajo funksionon, në pjesën më të madhe, pa e vërejtur atë. Dobësia e këtij protokolli është se trafiku nuk është i koduar, që do të thotë se, në teori, çdokush mund të shohë çfarë bëni kur vizitoni një faqe në internet.

Kur filluam të komunikonim gjithnjë e më shumë informacion të prekshëm në internet, u krijua HTTPS. Ky është një version i siguruar i HTTP, i cili siguron që keni të bëni me një faqe të ligjshme dhe nuk keni asnjë informacion personal.

Që një faqe në internet të marrë një çertifikatë HTTPS, ato duhet të kontrollohen nga një Autoritet Certifikatë (CA). Nëse shfletuesi juaj shikon që një faqe në internet ka një çertifikatë nga një CA, do ta tregojë këtë duke vendosur një bllokues të mbyllur të gjelbër pranë adresës së faqes.

Komunikimi me HTTPS mbrohet nga Transport Layer Security (TLS) ose Secure Sockets Layer (SSL). Ajo ofron kriptim nga fundi në fund, që do të thotë se ai kodon të gjithë trafikun midis pajisjeve tuaja dhe uebfaqes. Ndërsa HTTPS u përfshi për herë të parë nga faqet e internetit që trajtuan transaksione ose të dhëna bankare, ajo është bërë një normë e re.

Si mund të shoh nëse një faqe në internet është e sigurt?

Por si mund ta di nëse një faqe interneti përdor HTTPS? Epo, sistemi është ngritur shumë intuitivisht dhe nuk është vështirë të kuptohet. Mund të ndryshojë paksa për çdo shfletues, por si një shembull mund të shihni më poshtë se si Google Chrome tregon statusin e sigurisë së çdo faqe në internet:

Kuptimi i ikonave HTTPS

Sigurisht, mënyra e parë për të përcaktuar nëse një faqe në internet është e sigurt apo jo është të shihni nëse adresa e internetit fillon me http: // ose me https: //. Sidoqoftë, shumë shfletues fshehin këtë pjesë të një adrese në internet. Në këto raste mund të kontrolloni se çfarë thotë ajo në të majtë të adresës së internetit në shiritin e adresave. Kur një faqe në internet është e sigurt dhe ka një certifikatë të vlefshme, do të shihni një kuti të gjelbër. Në disa shfletues madje mund të thotë: “Sigurt”, siç mund ta shihni në foton më poshtë.

çertifikatë e sigurt HTTPS

Nëse jeni të interesuar mund të merrni edhe më shumë informacion në lidhje me certifikatën që ka një faqe në internet duke klikuar në kutinë dhe duke zgjedhur “Certifikatën”. Këtu mund të gjeni informacione si, kush ka lëshuar certifikatën dhe për cilën periudhë kohore.

Kur një faqe në internet nuk ka një çertifikatë të vlefshme, do të shihni një logo të vogël informacioni. Ju mund të shihni një shembull të asaj në foton më poshtë. Kur klikoni në këtë ikonë të informacionit, mund të shihni pse faqja në internet nuk është e sigurt dhe çfarë informacioni është i dukshëm për të tjerët.

bbc.com http

Ju mund të hasni në mënyra të ndryshme për të treguar nëse një faqe në internet është e sigurt apo jo. Sidoqoftë, si rregull, mund të klikoni në ikonën ngjitur me adresën e internetit. Kjo do t’ju ofrojë informacione të gjera në lidhje me certifikatën ose mungesën e saj.

Sa e sigurt është HTTPS?

Mund të duket sikur HTTPS siguron të gjithë shfletimin tuaj, por për fat të keq nuk do. Shtë shumë e dobishme të përcaktoni nëse një faqe në internet është e vlefshme apo jo dhe nëse ato ofrojnë një mbrojtje të përgjithshme të të dhënave tuaja. Për më tepër, ndërsa e bën më të vështirë për sytë e syve të shikojnë se cilat faqe vizitoni në një faqe në internet, ata do të jenë akoma në gjendje të shohin që e keni vizituar atë faqe në internet. Hakerët kanë arritur të krijojnë uebfaqe HTTPS që janë aty për t’ju mashtruar. Pra, edhe pse krijon një mjedis të sigurt në internet, nuk është i pamend.

Autoritetet e Certifikatave janë kryesisht autoritete të besueshme, por duhet vetëm një AK e korruptuar për të krijuar çertifikata false. Si gjithmonë në internet, është akoma më mirë të përdorni sensin tuaj të zakonshëm dhe të mos keni besim në mënyrë të lehtë.

Vizitoni vetëm faqet e internetit të HTTPS me HTTPS Kudo

https kudoNe kalojmë nga faqja e internetit në faqen e internetit këto ditë, dhe duke qenë njerëzit e zënë që jemi, nuk kemi kohë të kontrollojmë nëse një faqe në internet është e sigurt, sa herë që kemi hyrë në një të re. Për fat të mirë, ekziston një iniciativë e quajtur HTTPS Everywhere, e cila do të bëjë të gjitha punët për ju. HTTPS Everywhere është një shtesë e shfletuesit që u krijua nga Fondacioni Elektronik Frontier në bashkëpunim me Projektin Tor. Zgjatja kontrollon çdo faqe në internet, kështu që nuk do të duhet. Shtë në dispozicion për Chrome, Firefox dhe Opera dhe mund të shkarkohet lehtësisht nga faqja e internetit e tyre.

HTTPS Kudo do të siguroheni që të merrni vetëm faqe interneti të sigurta. Nëse përpiqeni të përdorni një uebfaqe HTTP, do t’ju njoftojë për rrezikun. Nëse ekziston një version i sigurt HTTPS i një faqe në internet, zgjatja automatikisht do t’ju dërgojë atje në vend.

Disa ofrues të VPN kanë filluar të shtojnë një funksion të ngjashëm në shërbimin e tyre. Me këta ofrues VPN ju mbroheni me një VPN premium dhe ju dërgoni automatikisht në faqet e internetit HTTPS nëse ekzistojnë. Një shembull i një ofruesi VPN me këtë shërbim të shtuar është CyberGhost.

Mendimet përfundimtare

HTTP dhe HTTPS kujdesen për komunikimin midis shfletuesit dhe serverit. Fillimisht, HTTPS u krijua për të siguruar të dhëna të ndjeshme. Tani është bërë një rregull për përdorim të sigurt të internetit. Me një bllokim jeshil në këndin e majtë të shiritit të adresës tuaj është e lehtë të kontrolloni nëse një faqe në internet ka këtë version të sigurt të komunikimit dhe encryption fund-në-fund. Sidoqoftë, kontrollimi i kësaj për çdo uebfaqe që vizitojmë mund të jetë sherr. Ju mund të përdorni zgjerimin falas të shfletuesit HTTPS Kudo për të bërë punën për ju. Kur të aktivizoni, nuk do të mund të vizitoni aksidentalisht një faqe në internet të pasigurt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me