Gjithçka që duhet të dini për Spyware | VPNOverview

Spyware është një nga llojet më të vjetër të malware dhe vazhdon të jetë një nga më të rrezikshmit. Siç nënkupton emri i tij, spyware është një lloj i caktuar softveri që ju spiunon kur jeni duke përdorur kompjuterin tuaj. Shtë e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për shenjat e mundshme të spyware, në mënyrë që të mund ta njohësh problemin dhe të ndërmarrësh veprime. Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth asaj që është spyware, çfarë bën dhe si mund t’i mbroni pajisjet tuaja prej tij.


Isfarë është Spyware?

Laptop SpywareSpyware është një lloj programi me qëllim të keq që infekton pajisjet tuaja, ndjek aktivitetin tuaj në internet dhe mbledh informacionin tuaj personal pa dijeninë tuaj ose pëlqimin tuaj. Ai i mbledh këto informacione në shumë mënyra, të tilla si duke kapur tastet e shtypjes, adresat e postës elektronike, të dhënat e formës së internetit dhe numrat e kartave të kreditit. Shenjat e zakonshme përfshijnë performancën e dobët të sistemit, aplikacionet që shpesh ngrijnë, problemet me boot e kompjuterit dhe vështirësinë në lidhjen në internet.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të spyware, siç janë:

Vjedhësit e fjalëkalimeve

Ky lloj i spyware mbledh fjalëkalime nga pajisjet e infektuara. Këto përfshijnë fjalëkalime të ruajtur në shfletuesin e internetit dhe informacione për hyrjen në kompjuterin tuaj.

Trojans Bankar

Spyware që regjistron kredencialet nga bankat dhe institucionet e tjera financiare si ndërmjetësi ose kuletat dixhitale. Trojans lokalizojnë dobësitë e sigurisë në shfletues dhe shkelin faqet në internet dhe transaksionet pa përdoruesin ose institucionin të dijë për këtë.

Infostealers

Një lloj spyware që skanon pajisjet e infektuara për informacion të tillë si emrat e përdoruesve, fjalëkalimet, historinë e shfletuesit, skedarët e logave, dokumentet ose skedarët e mediave. Softueri pastaj transmeton informacionin në një server tjetër ose i ruan në PC tuaj, ku hakerat mund të qasen në të.

keyloggers

Nganjëherë quhen monitorues të sistemeve, ky lloj i spiunit regjistron aktivitetin e kompjuterit tuaj. Mund të gjurmojë tastet tuaja, faqet e internetit që vizitoni, historinë e kërkimit dhe korrespondencën me email. Shpesh kërkon fotografi të aktivitetit tuaj. Disa lloje të tastierave mund të mbledhin informacione nga pajisjet e tjera të lidhura, siç janë printerët.

Sa e zakonshme është Spyware?

Spyware është një lloj jashtëzakonisht i zakonshëm i sulmit në internet, megjithëse vitet e fundit ajo ka rënë disi pasi ransomware dhe cryptomining janë bërë më të përhapura.

Një në dhjetë konsumatorë amerikanë ka provuar një sulm në internet në kompjuterin e tyre në shtëpi, megjithëse spyware tani renditet poshtë ransomware, cryptomining, dhe forma të tjera të zakonshme të malware.

Cilat janë rreziqet?

Ekzistojnë dy rreziqe kryesore që lidhen me spyware. Problemi më i madh është që spyware vjedh informacionin personal dhe mund të ju vë në rrezik për vjedhje identiteti. Mund të hyjë në historinë tuaj të shfletimit, llogaritë e postës elektronike dhe hyrjet për llogaritë bankare dhe blerjet në internet, si dhe në llogaritë e mediave sociale. Ky është më shumë se sa informacion i mjaftueshëm për të vjedhur identitetin tuaj. Nëse spyware merr informacionin tuaj të kartës bankare ose të kartës së kreditit, ai mund ta përdorë atë informacion për të bërë blerje në emrin tuaj ose t’i shesë të dhënat tuaja palëve të tjera.

Përveç kësaj, spyware mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme në kompjuterin tuaj dhe pajisjet e tjera. Mund të kullojë kujtesën e kompjuterit tuaj dhe të bëjë që ajo të funksionojë ngadalë, ngrirja, përplasja, apo edhe mbinxehja. Spyware gjithashtu mund të ndryshojë rezultatet e motorit të kërkimit, të ndryshojë faqen tuaj dhe cilësimet, ose të japë faqet e internetit me qëllim të keq në shfletuesin tuaj.

Si e infekton Spyware kompjuterin tuaj?

Ka shumë mënyra të ndryshme që spyware mund të infektojnë pajisjen tuaj. Këtu janë disa nga ato më të zakonshmet:

Shkarkime të drejtuara nga automjeti

Në një shkarkim me makinë, një faqe në internet ose dritare pop-up shkarkon automatikisht spyware në pajisjen tuaj. Ju mund të merrni një paralajmërim duke ju dhënë emrin e softuerit dhe duke kërkuar leje për ta instaluar atë, por në shumë raste, nuk ka asnjë paralajmërim.

Shkarkime softuerësh

Disa shkarkime të programeve në internet, veçanërisht aplikacione për ndarjen e skedarëve, gjithashtu mund të instalojnë spyware në pajisjet tuaja. Kjo është më e zakonshme me versionet falas të softuerit që normalisht duhet të blini.

Programet Fake Anti-Spyware

Në disa raste, spyware është maskuar si një program anti-spyware. Këto programe ju bindin që ata do të zbulojnë dhe heqin spyware nga makina juaj. Pasi t’i ekzekutoni ato, do të merrni një mesazh se kompjuteri juaj është i pastër kur në të vërtetë ata kanë instaluar spyware në të. Nëse përpiqeni të hiqni programin, spyware do të mbetet në kompjuterin tuaj.

Lidhje ose bashkëngjitje

Spyware, si shumica e llojeve të tjera të malware, mund të dërgohen në një lidhje ose një shtojcë me email. Asnjëherë mos klikoni në një lidhje ose bashkëngjitje të panjohur ose mos hapni një email nga një dërgues i panjohur. Duke vepruar kështu mund të rezultojë që Spyware të shkarkohet dhe instalohet në kompjuterin tuaj. Klikimi i lidhjeve me qëllim të keq mund të infektojë pajisjen tuaj me një krimb. Këto krimba përdoren për të përhapur softverë me qëllim të keq duke përdorur rrjetin që i është bashkuar pajisja juaj.

Spyware i pajisjes celulare

Disa lloje të spyware synojnë pajisjet e lëvizshme. Ky lloj Spyware infekton pajisjet iPhone dhe Android kur instaloni një aplikacion që ka një kod me qëllim të keq. Disa nga këto aplikacione janë legjitime, por janë ndryshuar që përmbajnë malcode, të tjerët janë me qëllim të keq, dhe disa kanë lidhje të rreme për shkarkim.

Canfarë mund të bëj nëse zbuloj Spyware në pajisjen time?

Spyware mund të jetë jashtëzakonisht i vështirë për tu zbuluar. Disa shenja paralajmëruese përfshijnë: një numër të tepërt të pop-up-ve, shfletuesi juaj po ju ridrejton spontanisht, dhe faqja kryesore e shfletuesit tuaj po ndryshon. Një tjetër shenjë e zakonshme është se kompjuteri juaj është jashtëzakonisht i ngadaltë për të ngritur, hapur programe ose për të ruajtur skedarë.

Nëse dyshoni se ka spyware në pajisjen tuaj, duhet ta hiqni menjëherë. Ju do të duhet të blini një program të fuqishëm të sigurisë në internet që ka aftësi të përparuara për heqjen e spyware. Ky lloj programi heq spyware nga pajisja juaj dhe riparon çdo skedar ose cilësim të ndryshuar.

Pasi të hiqni spyware, kontaktoni bankën tuaj, kompaninë e kartave të kreditit dhe institucionet e tjera financiare për t’i paralajmëruar ata që llogaria juaj mund të rrezikohet. Në këto raste, ju mund të duhet të kërkoni një llogari të re bankare ose numrin e kartës së kreditit. Në disa raste, ju mund të keni nevojë të kontaktoni zbatimin e ligjit gjithashtu.

Si Mund ta Parandaloj Spyware?

Nëse keni një pajisje që lidhet me internetin, gjithmonë ekziston rreziku i spyware dhe llojeve të tjera të malware. Sidoqoftë, ka një sërë hapash që mund të ndërmerrni për të ulur rrezikun e spyware që infektojnë pajisjen tuaj. Këtu janë disa mënyra se si të ndihmoni në mbrojtjen e pajisjeve tuaja nga spyware:

Përdorni një program Anti-Spyware

Ka shumë programe anti-spyware në treg që do të skanojnë kompjuterin tuaj dhe të zbulojnë çdo spyware. Thënë kjo, është thelbësore të siguroheni që blini një program anti-spyware nga një ofrues me reputacion të sigurisë në internet. Ndonjëherë spyware është maskuar si mjete anti-spyware, kështu që është e rëndësishme të përdorni një ofrues të besueshëm. Pasi të keni blerë programin, sigurohuni që ta azhurnoni rregullisht për efektivitetin maksimal.

Rregulloni sigurinë e shfletuesit tuaj

Shumë shfletues ju lejojnë të rregulloni opsionet tuaja të sigurisë në një shkallë duke filluar nga e ulta në të larta. Gjeni cilat janë opsionet për shfletuesin tuaj të veçantë. Disa shfletues madje mund të veprojnë si një firewall kundër instalimit të cookie-t dhe operacioneve të padëshiruara.

Mos u besoni pop-ups

Shpesh, reklamat dhe ofertat që shfaqen në dritaret e shfaqura mund të përmbajnë viruse ose spyware. Disa nga këto pop-up pretendojnë se kompjuteri juaj ka një virus, ose pretendojnë se është një zgjatje për të përmirësuar përvojën tuaj në internet. Mos klikoni “Dakord” ose “OK” për të mbyllur pop-up, gjithmonë klikoni në të kuq “X” në vend.

Praktikoni sigurinë në internet

Si me llojet e tjera të malware, spyware shpesh dorëzohet në një lidhje ose bashkëngjitje. Jini të kujdesshëm ndaj emailave nga dërguesit e panjohur dhe kurrë mos klikoni në lidhje ose bashkëngjitje në qoftë se nuk dini se cilat janë ato.

Mendimet përfundimtare

Incidenca e spyware është në rënie, megjithëse vazhdon të jetë një kërcënim i rëndësishëm për kompanitë. Spyware është veçanërisht i rrezikshëm sepse mund të marrë informacionin tuaj konfidencial. Pastaj mund t’i përdorë këto të dhëna për të vjedhur identitetin tuaj ose të shkaktojë tarifa të shtrenjta në llogaritë tuaja.

Kur përdorni një pajisje që lidhet me internetin, gjithmonë ekziston rreziku i malware. Sidoqoftë, duke marrë masat paraprake të nevojshme mund të ndihmoni të mbroni veten dhe pajisjet tuaja nga spyware.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me