Cilat janë krimbat kompjuterikë? Tofarë duhet të bëni për ta?

Laptopi i postës SpamNjë krimb kompjuterik, ose thjesht krimb, është një lloj malware që mund të infektojë kompjuterët dhe të përhapet automatikisht. Dallimi me viruset e rregullt të kompjuterit është se krimbat nuk duhet të instalohen nga pronari. Krimbi përdor dobësi në rrjete dhe sisteme operative për t’u përhapur. Krimbat shpesh kanë programe të dëmshme të bashkangjitur me ta. Më poshtë mund të lexoni se çfarë lloj krimbash ka dhe si mund të mbroheni kundër tyre. Për më tepër, mund të zbuloni se çfarë të kërkoni për të parë nëse pajisja juaj është infektuar nga një krimb.

Si të infektoheni me një krimb kompjuterik?

Një krimb kompjuterik nuk ka nevojë të instalohet nga pronari i pajisjes. Mbrapa ditës, kompjuterët u infektuan nga disqe me fletë krimbash të bashkangjitur. Sigurisht, kjo nuk do të ndodhë më, por ndonjëherë ata do të përdorin një shkop USB për infeksionin e parë. Sidoqoftë, në ditët e sotme krimbat kryesisht hyjnë në kompjuterin tuaj përmes postave elektronike ose lidhjeve të dëmshme.

Kur një kompjuter ose rrjet është i infektuar nga një krimb, krimbi automatikisht do të kërkojë pajisje të tjera për t’u infektuar. Kjo do të thotë që, kur lidhni laptopin tuaj të infektuar në rrjetin tuaj shtëpiak, krimbi do të përpiqet të infektojë rrjetin. Tjetra krimbi do të përpiqet të gjejë pajisje të tjera përmes rrjetit, si laptopë, smartphone dhe tablet. Kjo do të thotë që ju mund të infektoheni vetëm duke u lidhur me një rrjet të infektuar. Më poshtë mund të shihni se si funksionon kjo.

Rrjeti kompjuterik Infeksioni Netwerk

Lloje të ndryshme të krimbave kompjuterikë

Ka krimba për çdo sistem operativ. Pra, pavarësisht nëse keni pajisje Windows, Linux, iOS ose Android, gjithmonë mund të infektoheni. Sidoqoftë, disa krimba bëhen posaçërisht për një lloj sistemi operativ. Kjo do të thotë se do të jetë në gjendje të infektojë, për shembull, pajisjet e Windows. Për më tepër, ju mund të bëni dallimin midis disa llojeve të ndryshme të krimbave. Më poshtë mund të lexoni në lidhje me këto krimba të ndryshëm.


Krimbat e ngarkesës

Krimbi më i zakonshëm është ai që infekton pajisjen tuaj me programe të dëmshme. Ai lloj krimbi është një hibrid që të dy në mënyrë aktive përpiqen të gjejnë pajisje të reja dhe të instalojnë malware në të njëjtën kohë. Hakerët mund të përdorin këtë lloj krimbi hibrid për të lexuar ose fshirë skedarët. Adware, spyware, ransomware ose lloje të tjera të malware që janë bashkangjitur në krimb quhen “Payload”. Në një farë mënyre ata thjesht përdorin krimbin si një mënyrë në pajisje për të përhapur softuer të dëmshëm.

Krimbat e botëve

Përveç llojit të krimbave hibride ka edhe krimba bot. Krimbat e shisheve e kthejnë pajisjen e infektuar në një “mumje” ose “bot”. Këto pajisje të infektuara formojnë një rrjet të cilin ne e quajmë botnet. Një haker ose “botmaster” kontrollon këtë rrjet dhe bashkë me të, të gjithë kompjuterët e infektuar. Pajisjet mund të kryejnë çdo komandë që botmasteri u jep atyre. Në këtë mënyrë botmasteri mund të përdorë botnet për të vizituar një faqe interneti me një numër të madh pajisjesh në të njëjtën kohë, duke bërë që serverët të lëshohen. Ky lloj sulmi është një sulm i ashtuquajtur DDoS.

Krimbat e postës elektronike

Krimbat e postës elektronike po bëhen mjaft të zakonshme. Këto krimba përhapen duke dërguar automatikisht një email në të gjitha adresat në listën tuaj të kontakteve, pasi kompjuteri juaj të infektohet .. Kjo ka ndodhur të ndodhë kryesisht përmes postave elektronike, por në ditët e sotme media sociale janë ideale për këto krimba. Ndoshta keni pasur mesazhe të çuditshme nga një kontakt në Facebook për të cilin nuk keni biseduar me vite. Kjo ndoshta ishte një krimb që po përpiqej të merrte akses në pajisjen tënde.

Krimbat Etikë

Më në fund, ekziston edhe një lloj krimbi që e quajmë krimba “etike”. Këto krimba nuk kanë bashkëngjitur atyre softuer të dëmshëm, por azhurnime ose arna për rrjedhje të njohura të sigurisë. Ata infektojnë sisteme më të vjetra që tregojnë rrjedhje të sigurisë për t’i provuar këto. Kjo tingëllon si një mënyrë e mirë për të zgjidhur këto probleme, por në realitet, vështirë se dikush përdor më këtë lloj krimbi. Disa njerëz kundërshtojnë përdorimin e krimbave etikë sepse ata ende pushtojnë sistemin e tyre pa leje.

Farë mund të bëni për të parandaluar infeksionin?

Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për të parandaluar infeksionin është që gjithmonë të azhurnoni sistemin tuaj operativ, programin kompjuterik dhe virusscanner. Krimbat përdorin shkelje të sigurisë në këto sisteme për të fituar qasjen në pajisjen tuaj. Sistemet e vjetra që nuk janë azhurnuar kohët e fundit shpesh kanë shumë pika të dobëta sepse prodhuesi ka ndaluar azhurnimin e tij. Sistemet e reja përmirësohen dhe azhurnohen vazhdimisht në përputhje me rrethanat. Për këtë arsye, sistemet e reja kanë më pak shanse të infektohen.

Së dyti, gjithmonë duhet të jesh vigjilent me email të çuditshëm, skedarë të bashkangjitur me postë elektronike dhe mesazhe në media sociale. Ndonjëherë ju do të gjeni lidhje atje që përmbajnë krimba. Ju mund të bëni gjërat e mëposhtme për të parandaluar infeksionin:

 • Asnjëherë mos hapni email që nuk i besoni.
 • Mos shkarkoni skedarë bashkangjitur email-eve të çuditshme
 • Asnjëherë mos klikoni në lidhjet që nuk keni besim (në postë elektronike, në uebfaqe ose në media sociale).

Më në fund, është e rëndësishme të keni një viruse të mirë. Një skanues i mirë i virusit është ideal nëse dëshironi të dalloni krimbat dhe t’i vendosni ato në karantinë. Një viruscanner do t’ju njoftojë kur ka zbuluar një krimb dhe të ndërmarrë veprimet e duhura për ta fshirë atë.

Si e dini nëse jeni të infektuar me një krimb kompjuterik?

Mund të jetë mjaft e vështirë të zbuloni nëse pajisja juaj është infektuar me një krimb apo jo. Disa simptoma të një krimbi kompjuteri mund të zbatohen edhe për lloje të tjera të malware, ose ato madje mund të nënkuptojnë se kompjuteri juaj thjesht po plaket. Sidoqoftë, nëse kompjuteri juaj tregon më shumë se një nga këto simptoma, ekziston një shans i mirë që të infektohet:

 • Qelq zmadhues i krimbaveKompjuteri juaj ngrin ose rrëzon
 • Kompjuteri juaj po bën zhurma të çuditshme ose tregon mesazhe ose foto të çuditshme
 • Ju merrni një mesazh nga Firewall tuaj
 • Skedarët janë ndryshuar, por jo nga ju
 • Ju merrni një mesazh gabimi nga sistemi juaj operativ
 • Ju mungojnë skedarët e rëndësishëm
 • Skedarët ose shkurtesat e çuditshme shfaqen në desktopin tuaj
 • Kompjuteri juaj është i ngadaltë
 • Shfletuesi juaj është i ngadaltë ose nuk funksionon
 • Mesazhet u dërgohen njerëzve nga lista juaj e kontakteve pa e ditur, përmes postës elektronike ose mediave sociale

Si mund të shpëtoj nga një krimb kompjuterik?

Nëse një krimb infekton pajisjen tuaj mund të jetë shumë e vështirë të heqësh qafe atë. Gjëja më e mirë që mund të bëni në një situatë të tillë është të kontrolloni në internet se si mund të shpëtoni më mirë nga ky lloj specifik i krimbit. Siç keni qenë në gjendje të lexoni, ka shumë lloje të ndryshme të krimbave, që do të thotë se ka edhe metoda të ndryshme për të hequr qafe ato. Një hap që është gjithmonë i rëndësishëm është që pajisja juaj të hiqet menjëherë nga rrjeti lokal. Në këtë mënyrë ju mund të parandaloni përhapjen e krimbit në pajisje të tjera në rrjetin tuaj. Kontrolloni gjithashtu të gjitha pajisjet e jashtme të ruajtjes, të tilla si shkopinjtë USB, veçmas për krimbat.

Mendimet përfundimtare

Krimbat e kompjuterave janë lloje të dëmshme të malware që mund të sjellin shumë telashe me ta. Këto krimba mund të gjejnë automatikisht rrugën e tyre rreth një rrjeti për të përhapur malware mbi të gjitha pajisjet e lidhura. Ekzistojnë shumë lloje krimbash, kështu që nëse infektoheni, duhet të zbuloni se si të merreni me krimbin tuaj specifik në përputhje me rrethanat. Ju mund të mbroheni nga krimbat duke e mbajtur të azhurnuar sistemin tuaj operativ dhe programin dhe duke mbajtur kujdes për mesazhe ose lidhje të çuditshme..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me