Cilat janë Keyloggers dhe Si mund të Mbroni veten?

Keyloggers janë një lloj gjithnjë e më i zakonshëm i malware që kërcënon konsumatorët sot. Këto programe regjistrojnë çdo goditje të tastit që përdor përdoruesi, dhe hakerat mund t’i përdorin këto të dhëna për të deshifruar fjalëkalimet tuaja dhe informacione të tjera konfidenciale. Fatkeqësisht, keyloggerët janë shumë të vështirë për tu zbuluar. Kjo do të thotë që informacioni juaj mund të rrezikohet për një kohë të gjatë pa e ditur atë. Lexoni për më shumë informacion mbi cilat janë keyloggers, si funksionojnë ata dhe si mund t’i parandaloni ata të hyjnë në kompjuterin tuaj.


Isfarë është Keylogging?

Keylogger Hacker LookingglassNjë keylogger, ose logger i tasteve, është një program që shkon vazhdimisht në kompjuterin tuaj dhe regjistron çdo goditje të tastit që ju bëni. Disa prindër ose punëdhënës i përdorin ato për të monitoruar aktivitetet në internet të fëmijëve të tyre ose të punonjësve, por kriminelët në internet i përdorin ato për të vjedhur të dhënat e njerëzve. Në raste të tjera, hakerat përdorin keylogger për të spiunuar bizneset dhe qeveritë dhe për të hyrë në të dhënat e tyre.

Ndërsa keylogger gjurmon tastet e tua, informacioni dërgohet në një bazë të dhënash hakerash në internet. Këtu hakerat rendisin të dhënat dhe mund të kuptojnë emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj për llogaritë tuaja financiare dhe të blerjeve në internet.

Keyloggers nuk ngadalësojnë kompjuterët e përdoruesve, gjë që i bën ata të vështirë për tu zbuluar. Disa madje përfshihen në sistemin operativ. Këto lloje të keyloggers quhen viruse rootkit. Lloje të tjerë të keylogger-ve ndikojnë në shfletuesit, aplikacionet dhe faqet në internet, duke i vënë të gjithë ata që i përdorin në rrezik.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të hakerave të tastierave që mund të përdorin. Versionet e harduerit janë pajisje të vogla të vendosura midis tastierës dhe kompjuterit për të kapur qindra goditje të tasteve. Sidoqoftë, nuk ka gjasa që dikush të mbjellë një në shtëpinë tuaj. Versionet e softuerit janë shumë më tepër një kërcënim për përdoruesit. Keyloggers bazuar në softuer përfshihen në kompjuterin tuaj, aplikacionet ose shfletuesin tuaj.

Sa të zakonshëm janë Keyloggers?

Keyloggerët me qëllim të keq si Zeus Trojan po bëhen shumë më të zakonshëm. Në fakt, një raport i Symantec zbuloi se gati 50% e malware nuk dëmtojnë kompjuterët, por përdoret për të mbledhur të dhëna personale.

Statistikat e sakta janë të vështira për t’u realizuar, por studiuesi i Institutit SANS, John Bambenek vlerëson se rreth 10 milion kompjuterë në Shtetet e Bashkuara janë të infektuar nga malware të bllokuar. Dhe Kaspersky Labs kanë identifikuar mbi 300 lloje të keyloggers. Këto statistika sugjerojnë që keyloggers janë një formë jashtëzakonisht e zakonshme e malware dhe po rriten në popullaritet.

Cilat janë rreziqet?

Keyloggerët janë të dallueshëm nga llojet e tjera të malware pasi nuk dëmtojnë kompjuterin tuaj ose sistemin operativ. Rreziku kryesor i keyloggers është se hakerat mund t’i përdorin ato për të deshifruar fjalëkalimet dhe informacionet e tjera të futura duke përdorur tastierën.

Kjo do të thotë që kriminelët në internet mund të gjejnë PIN-të, numrat e llogarive dhe informacionin e hyrjes për llogaritë financiare, të lojrave dhe blerjeve në internet. Pasi të kenë këto informacione, ata mund të transferojnë para nga banka juaj, të ekzekutojnë fatura të shtrenjta të kartave të kreditit ose të futen në llogaritë tuaja.

Hakerët përdorin gjithashtu tastierë për të spiunuar organizatat dhe qeveritë, të cilat mund të rezultojnë në shkatërrime të sigurisë dhe shkelje të të dhënave.

Për më tepër, keyloggerët janë mjaft të vështirë për tu zbuluar. Kjo për shkak se ato nuk ndikojnë në kompjuterin tuaj në asnjë mënyrë të dukshme. Një keylogger mund të jetë në punë për një kohë të gjatë përpara se përdoruesi të kuptojë se diçka nuk është në rregull.

Si A Keyloggers Infektojnë kompjuterin tuaj?

Më së shpeshti, keyloggers infektojnë kompjuterin tuaj përmes një virusi Trojan. Ky është një lloj softueri që pretendon të jetë një mjet i dobishëm, por në të vërtetë është një mjet për të dhënë malware. Kur përdoruesi shkarkon mjetin, ai mund ose mund të mos funksionojë. Në të dy rastet, programi instalon malware mbi kompjuterin tuaj.

Hakerët zakonisht përdorin phishing për të marrë virusin Trojan në kompjuterin tuaj. Keylogger instalohet kur përdoruesi klikon në një lidhje ose hap një shtojcë nga një email phishing. Mund të instalohet gjithashtu nëse një përdorues viziton një faqe interneti me qëllim të keq duke përdorur një shfletues të prekshëm. Keylogger aktivizohet kur përdoruesi hyn në sit.

Edhe nëse keni një program anti-malware në kompjuterin tuaj, kjo mund të mos parandalojë hyrjen e tasteve në sistemin tuaj. Kjo për shkak se bllokimi i tasteve ka disa përdorime të ligjshme dhe programe të sigurisë shpesh e anashkalojnë atë. Herë të tjera keylogger instalohet gjatë një azhurnimi. Fatkeqësisht, mund të jetë shumë e vështirë për të mbrojtur kompjuterin tuaj nga programi i keylogging.

Si Mund të Mbroni veten tuaj nga Keyloggers?

Mbrojtja juaj më e mirë kundër keyloggers është duke i parandaluar ata të futen në kompjuterin tuaj. Këtu janë disa nga hapat më të rëndësishëm që mund të ndërmerrni për të mbrojtur veten nga keyloggers:

Përdorni softuerin antivirus

Softveri antivirus është thelbësor për mbrojtjen e kompjuterit tuaj kundër llojeve të ndryshme të malware. Mund të të mbrojë nga keyloggers, por mund të të duhet të ndërmarrësh disa hapa shtesë që programi ta bëjë këtë. Shumica e kompanive antivirus kanë një rekord të keyloggers në bazën e të dhënave të tyre, por ata kanë tendencë të kategorizojnë keyloggers si potencialisht dashakeqe. Ju duhet të kontrolloni për të parë nëse cilësimi i paracaktuar i anti-malware do t’i zbulojë ato. Nëse jo, konfiguroni programin në mënyrë që të paktën t’ju mbrojë nga keyloggers të zakonshëm.

Mbajeni kompjuterin tuaj të azhurnuar

Shtë thelbësore të mbani kompjuterin tuaj dhe softuerin tuaj të azhurnuar për të siguruar mbrojtje shtesë nga malware. Kjo për shkak se keyloggers dhe lloje të tjera të malware shpesh zbulojnë dhe shfrytëzojnë dobësitë në sistemin tuaj për të infektuar kompjuterin tuaj. Për të zvogëluar shanset tuaja për të ndodhur kjo, azhurnoni sistemin tuaj operativ, aplikacionet, programet dhe softuerin shpesh.

Ndryshoni rregullisht fjalëkalimet tuaja

Practiceshtë një praktikë e mirë që të azhurnoni fjalëkalimet tuaja rregullisht, të tilla si çdo disa javë. Edhe nëse fjalëkalimi juaj është vjedhur, hakeri me siguri nuk do ta përdorë menjëherë. Nëse e ndryshoni mjaft shpejt, nuk do të jetë më e dobishme për hakerin. Duke ndryshuar fjalëkalimin tuaj shpesh, ju mund të ndihmoni për të mbrojtur llogaritë tuaja nga keyloggers. Meqenëse mund të jetë dërrmuese për të mbajtur të gjitha këto fjalëkalime, konsideroni të instaloni një menaxher të fjalëkalimeve për t’ju ndihmuar.

Përdorni tastierën tuaj në ekran

Megjithëse nuk është shumë i njohur, Windows ka një tastierë në ekran që mund të përdorni kur shtypni fjalëkalime dhe informacione të tjera konfidenciale. Keyloggers nuk regjistrojnë zakonisht klikime që bëni në tastierën në ekran. Për këtë arsye, përdorimi i tastierës në ekran për të futur numrat e llogarive, fjalëkalimet dhe informacione të tjera të ndjeshme është një mënyrë e mirë për të ndihmuar në mbrojtjen e informacionit tuaj.

Si i Hiq Keyloggers?

Ndërsa softveri anti-malware ose anti-spyware mund të ndihmojë në zbulimin dhe heqjen e keylogger, opsioni juaj më i mirë është përdorimi i softverit anti-keylogger. Ky lloj i softverit kontrollon të gjitha proceset që funksionojnë në kompjuterin tuaj. Kjo përfshin sistemet operative, shërbimet dhe aplikacionet në prapavijë, BIOS, cilësimet e rrjetit dhe shfletuesit. Një lloj tjetër i softverëve që mund të heqin keyloggers është një program anti-rootkit, i cili synon viruset që instalojnë keyloggers.

Përveç përdorimit të programeve anti-keylogging, një mënyrë tjetër për të kontrolluar atë është të hapni Task Manager tuaj dhe të shihni se cilat programe janë duke ekzekutuar. Nëse shihni programe të panjohura, bëni një kërkim në internet për të parë nëse ka ndonjë keylogger me ata emra. Kjo mund t’ju ndihmojë të kuptoni nëse ka keyloggers në sistemin tuaj.

Këtu janë disa nga opsionet më të mira të softverit që mund t’ju ndihmojnë të hiqni keyloggers:

SpyShelter

SpyShelter kryen një sërë funksionesh për t’ju mbrojtur kundër keyloggers. Nëse e mbani atë duke vazhduar vazhdimisht, ai identifikon keyloggers që përpiqen të hyjnë në sistemin tuaj dhe t’i parandalojnë ata të infektojnë kompjuterin tuaj. Ai gjithashtu skanon kompjuterin tuaj për të identifikuar keyloggers ekzistues dhe për t’i hequr ato. Më në fund, ky program do të encryptojë tastet tuaja në mënyrë që ata të jenë të padobishëm për keyloggers. Ky program aktualisht është i disponueshëm vetëm për sistemet operative të Windows.

Zemana

Përveç programeve anti-malware, Zemana gjithashtu ka një sistem anti-keylogger. Ky program shkon vazhdimisht, gjurmon aktivitetin tuaj dhe skanon shkarkimet tuaja. Ai gjithashtu ekzekuton skanime të rregullta të sistemit për të kontrolluar aktivitetin me qëllim të keq. Për më tepër, Zemana ka një veçori të kriptimit kur transmetoni të dhëna në internet, një skanues të malware dhe mbrojtje nga ransomware. Ka më shumë funksione sesa SpyScanner, megjithëse nuk mund të zbulojë afërsisht aq keyloggers sa SpyScanner. Zemana aktualisht është në dispozicion vetëm për përdoruesit e Windows.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Nëse programet anti-keylogging nuk mund të heqin keyloggers, provoni një program anti-rootkit. Malwarebytes Anti-Rootkit është një program i shkëlqyer falas që skanon të gjithë sistemin tuaj operativ për keyloggers dhe viruset rootkit të përdorura për t’i instaluar ato. Ju duhet të komandoni programin për të kryer këto skanime pasi ato nuk ekzekutohen vazhdimisht. Nëse vendosni të ekzekutoni një skanim të plotë, programi do të kryejë gjithashtu një rindizje të sistemit. Programi Anti-Rootkit është i disponueshëm vetëm për Windows.

Skanimi i Sigurisë Kaspersky

Kaspersky Security Scan është një program antivirus superior që identifikon programet rootkit dhe keyloggers, si dhe llojet e tjera të malware. Ekziston një version falas i programit që ekzekuton skanime të thelluara të sigurisë, si dhe versione me pagesë që përfshijnë module të mbrojtjes së identitetit në internet. Kaspersky Security Security është në dispozicion për Windows, Mac, iOS dhe Android.

Mendimet përfundimtare

Keyloggers janë një lloj malware që mund të funksionojë me muaj ose vite në kompjuterin tuaj pa dijeninë tuaj. Hakerët më pas mund t’i përdorin ato për të deshifruar informacionin tuaj, të qasen në llogaritë tuaja, të transferojnë para ose të kryejnë shpenzime të mëdha.

Për të mbrojtur veten dhe llogaritë tuaja kundër keylogger, një qasje shumë aspekte është më e mira. Përdorimi i një programi anti-malware efektiv që skanon për keyloggers, duke ndryshuar rregullisht fjalëkalimet tuaja dhe duke e azhurnuar sistemin tuaj janë të gjitha veprimet e rëndësishme për të ndërmarrë. Për më tepër, marrja e hapave për të edukuar veten në shfletimin e sigurt dhe si të identifikoni programet me qëllim të keq janë mënyra të rëndësishme për të mbrojtur veten dhe kompjuterin tuaj nga keyloggers.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me