Bankar i Sigurt Online | Rreziqet e bankingut në internet dhe mënyra e qëndrimit të sigurt

Bagazhi i parave me shenjë dollari në kompjuter


Bankarizimi në internet është diçka që ne nuk mund të shkojmë me të vërtetë pa këto ditë. Le të jemi të sinqertë, bankingu në internet bën transferimin, marrjen dhe administrimin e parave tuaja shumë më të lehtë. Nga dërgimi ose pagesa e një kërkese pagese pas një nate me miqtë, deri tek pagesa me telefonin tuaj në supermarket, deri te krijimi dhe administrimi i llogarive të ndryshme të debitit dhe kursimeve: bankarimi online është shpesh shumë i përshtatshëm.

Sidoqoftë, bankingu në internet, si çdo lloj bankingu tjetër, përfshin rreziqe serioze financiare. Shtë e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për këto rreziqe, në mënyrë që të minimizosh rrezikun që ata mund të paraqesin për ju. Për shembull, disa kriminelë mund të përpiqen të infektojnë kompjuterin ose telefonin tuaj me malware. Ky është softveri i dëmshëm që kriminelët kibernetikë mund ta përdorin për të hyrë në pajisjen tuaj. Në këtë mënyrë, ata mund të përpiqen të vjedhin detajet e aplikacionit ose llogarisë suaj bankare në internet. Kriminelët në internet gjithashtu mund të përpiqen të marrin këto detaje duke ju kontaktuar ju ndërsa pretendoni të jeni një përfaqësues i bankës. Kjo quhet phishing.

E gjithë kjo mund të duket shumë shqetësuese, por mos u shqetësoni. Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë gjithçka që ju duhet të dini rreth bankingut në internet, rreziqet e mundshme që vijnë me të, shenja që mund të tregojnë se jeni objektivi i një sulmi të krimit në internet, dhe mënyrat për të parandaluar këtë.

Isshtë e rrezikshme bankare në internet?

Shumica e bankave në të gjithë botën e marrin seriozisht mashtrimin bankar në internet dhe krimin në internet. Edhe kështu, krimi në internet i motivuar financiarisht po rritet me një ritëm të shpejtë. Në fakt, sipas Raportit vjetor zyrtar të krimit në internet për krimin në internet të botuar nga Cybersecurance Ventures, krimi kibernetik do të kushtojë çdo vit në botë 6 trilion dollarë deri në vitin 2021, që është dyfishi i sasisë që kushtoi në vitin 2015. Kjo rritje është kryesisht për shkak të asaj që e etiketon raporti si zgjerim të “sipërfaqes së sulmit kibernetik”. E thënë thjesht: në vitin 2015 kishte 2 miliardë përdorues të internetit. Në vitin 2030, kjo pritet të jetë rritur në 7.5 miliardë. Kjo është një rritje prej 275% në objektivat e mundshëm për mashtruesit e bankave në internet dhe kriminelët e tjerë kibernetikë për të sulmuar.

Shifrat e mësipërme mund të mos frymëzojnë një besim të madh. Për fat të mirë, bankat dhe organizatat po bëjnë shumë për të mbrojtur klientët e tyre dhe publikun më të gjerë nga mashtrimet e bankave në internet. Në ditët e sotme, ka shumë fushata për të rritur ndërgjegjësimin për krimin në internet dhe phishing. Për më tepër, teknologjitë e reja janë në rritje. Këto e bëjnë hyrjen në mjedisin tuaj bankar në internet shumë më të sigurt, për shembull duke ju lejuar të regjistroheni duke përdorur gjurmët e gishtave.

Në përgjithësi, ka shumë për të bërë për të bërë banking sa më të sigurt sa të jetë e mundur. Nëse i përmbaheni këshillave dhe këshillave të dhëna në këtë artikull dhe ndiqni këshillat e bankës tuaj, do të zvogëloni shumë rrezikun për t’u bërë viktimë e mashtrimit të bankave në internet.

Cilat janë rreziqet e mundshme të bankingut online?

Më sipër kemi ilustruar se, megjithë kostot në rritje të krimit në internet, masat e duhura mbrojtëse mund t’ju ndihmojnë të qëndroni të sigurt nga krimi kibernetik gjatë bankimit në internet. Ndoshta aspekti më i rëndësishëm i kësaj është të jeni të vetëdijshëm për rreziqet me të cilat mund të përballeni kur shpenzoni dhe menaxhoni paratë tuaja në internet. Më poshtë, ne do të diskutojmë dy nga rreziqet më të zakonshme që lidhen me bankimin në internet me të cilët përballen njerëzit në të gjithë botën: malware dhe phishing.

malware

Laptop kompjuterikDisa kriminelë në internet përdorin malware për të hyrë në smartphone tuaj, kompjuterin ose pajisjen tjetër. Në këtë mënyrë, ata mund të vidhnin detajet tuaja bankare ose madje të transferonin para nga llogaria juaj. Për shembull, kriminelët në internet mund të përdorin spyware për të spiunuar kompjuterin tuaj dhe të lexoni skedarin personal që keni krijuar për të mbajtur gjurmët e fjalëkalimeve tuaja. (Kjo është një nga shumë arsye për të mos pasur kurrë një dokument të tillë në kompjuterin tuaj!). Kriminelët në internet gjithashtu mund të përdorin një keylogger për të vjedhur detajet e hyrjes tuaj ndërsa po i shtypni ato. Në rastin më të keq, ata madje mund të infektojnë pajisjen tuaj me një virus kompjuterik, në mënyrë që të mund ta marrin kompjuterin tuaj plotësisht dhe, në emrin tuaj, t’i transferojnë paratë tuaja drejt në llogarinë e tyre..

Edhe pse nuk ka lidhje të drejtpërdrejtë me bankingun në internet, ransomware gjithashtu ka provuar të jetë një problem serioz. Ransomware është një lloj malware që në thelb aftëson kompjuterin tuaj duke marrë të gjitha skedarët tuaj ‘peng’ derisa të plotësoni kërkesat e shpërndarësit të malware. Zakonisht kjo nënkupton pagimin e një shume parash për kriminelët në internet të përfshirë.

Lessshtë e panevojshme të thuhet, rreziqet e përshkruara më lart mund të vijnë me pasoja të mëdha financiare. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të jesh vigjilent. Gjithmonë kujdes për malware të mundshëm dhe kurrë klikoni në një lidhje që nuk i besoni. Kjo është veçanërisht rasti kur shkarkoni skedarë. Fshehja e programeve me qëllim të keq në shkarkime është një mënyrë e zakonshme që kriminelët në internet të infektojnë sistemin tuaj me malware të rrezikshëm.

phishing

Phishing Fishhook me fjalëkalimPhishing është një problem serioz që potencialisht mund t’ju kushtojë shumë para. Sipas ekipit të sigurisë së Microsoft, phishing tani është bërë rreziku më i shpeshtë nga kriminelët në internet. Raporti i Inteligjencës së Sigurisë për vitin 2019 i kompanisë tregon një rritje prej 250% në sulmet e phishing në krahasim me raportin e mëparshëm (nga 2018).

Në një sulm të phishing, një kriminel përpiqet të marrë të dhënat personale ose informacionin e ndjeshëm të dikujt duke pretenduar se është një palë që ky person i beson, siç është një bankë. Viktima do të kontaktohet nga ky shtytës dhe do t’i kërkohet të japë një informacion të ndjeshëm. Kriminelët në internet mund t’ju dërgojnë një email i cili duket sikur është dërguar nga banka juaj, duke ju kërkuar informacionin tuaj të hyrjes. Ata gjithashtu mund të ju telefonojnë ose të dërgojnë një mesazh me tekst. Më shpesh, ato do të përfshijnë një arsye të arsyeshme që tingëllon pse të kenë nevojë për informata të caktuara. Edhe kështu, mos bini për këtë mashtrim!

Highlyshtë shumë e pamundur që banka juaj do t’ju kërkojë detajet e hyrjes, kodet pin ose informacione të tjera konfidenciale. Ndonjëherë një përfaqësues ose agjent i ndihmës së klientit të bankës tuaj mund t’ju kërkojë disa informacione personale, siç është data juaj e lindjes. Sidoqoftë, kjo është vetëm për qëllime verifikimi dhe ndodh vetëm kur ju kontaktoni ata me një pyetje ose kërkesë.

Banka juaj është ndoshta një organizatë e madhe që ka rregulla të rrepta mbi privatësinë dhe sigurinë. Kjo është arsyeja pse, nëse humbni fjalëkalimin tuaj, do t’ju dërgohen udhëzime për të krijuar një të ri ose një dokument që përmban një fjalëkalim të ri (të përkohshëm). Kjo është shumë më e sigurt sesa mbajtja e informacionit tuaj të ndjeshëm në skedar ose kontaktimi me ju për detaje të ndjeshme.

Me pak fjalë, nëse dikush pretendon të jetë një përfaqësues i bankës dhe ju pyet detaje të ndjeshme, mos i respektoni. Kontaktoni bankën tuaj përmes një emaili ose një numri të telefonit që ju besoni dhe pyesni nëse kërkesa erdhi vërtet prej tyre. Me shumë mundësi, ata nuk do të dinë asgjë në lidhje me këtë kërkesë: dikush u përpoq të ju “phish”.

Si i bëjnë bankat më të sigurt bankat?

Në përgjithësi, bankat punojnë shumë për të bërë sa më të sigurt bankimin në internet. Në fund të fundit, ata gjithashtu humbasin një ton të parave ndaj krimit në internet (mendoni për rimbursimet, etj.). Kjo është arsyeja pse shumë banka kryejnë fushata ndërgjegjësimi për të informuar klientët për metodat e krimit në internet. Bankat përdorin gjithashtu shumë teknologji (moderne) për ta bërë më të sigurt bankingun në internet. Për shembull, shumë aplikacione bankare në internet i lejojnë klientët të regjistrohen me gjurmët e gishtave sesa me një kod tradicional pin.

Shumë banka kanë krijuar mjedise bankare në internet që janë sa më të sigurta të jetë e mundur. Kjo përfshin të siguroheni që lidhja midis uebfaqes dhe klientëve të tyre është e sigurt. Shumë shfletues, të tilla si Google Chrome, Mozilla Firefox dhe Internet Explorer tregojnë nëse lidhja juaj me një uebfaqe të caktuar është e sigurt. Ju mund ta njihni një lidhje të tillë të sigurt nga sa vijon:

 • URL-ja që po vizitoni përfshin “https: //”. Do të mund ta shihni këtë në fushën ku shfaqet emri i faqes në internet. “S” është e sigurt. Nëse shihni vetëm “http: //”, lidhja nuk është e sigurt. Në shumë shfletues, si Chrome, nuk do të shihni menjëherë “https //”: duhet të klikoni në URL për ta bërë atë të shfaqet.
 • Kuptimi i ikonave HTTPSShumë shfletues do të tregojnë një simbol të vogël të bllokimit të jastëkut majtas ose brenda shiritit të adresave. Duke klikuar këtë, do të mund të shihni certifikatën e sigurisë së faqes së internetit, e cila tregon nëse faqja e internetit ka një lidhje të sigurt. Nëse nuk është kështu, do të shihni një shenjë të vogël të thirrjeve në vend të kutisë së vogël.

Nëse faqja që po vizitoni nuk ka një lidhje të sigurt, mos ndajnë të dhënat tuaja personale me atë faqe. Kjo do t’i bëjë të dhënat tuaja të prekshme nga kriminelët në internet. A nuk jeni i sigurt për sigurinë e lidhjes tuaj? Shtë më mirë të jesh i sigurt se sa keq. Mos mbush asnjë formular në faqen në fjalë.

Bankar Online i Sigurt: Si ta bëni

Bankat në të gjithë botën po punojnë shumë për ta bërë bankingun online sa më të sigurt. Përveç këtyre përpjekjeve, megjithatë, ekzistojnë disa masa sigurie që mund t’i merrni vetë kur menaxhoni financat tuaja në internet. Këto këshilla do t’ju ndihmojnë të zvogëloni rrezikun për t’u bërë viktimë e mashtrimit bankar në internet.

Për më tepër, duke marrë përgjegjësinë për sigurinë tuaj në internet, ju mund t’i provoni bankës suaj që nuk jeni neglizhencë në asnjë mënyrë, formë apo formë. Në këtë mënyrë, nëse diçka e keqe do të ndodhte, ka shumë më shumë të ngjarë të merrni një rimbursim.

Dëshironi të mbroni veten ndërsa jeni në internet? Ja çfarë mund të bëni:

 • Transferoni vetëm para në partitë që keni besim. Një transferim parash zakonisht nuk mund të zhvishet pa lejen e qartë të palës pritëse.
 • Mos përdorni asnjë nga detajet e hyrjes që përdorni për banking në internet për ndonjë portal ose shërbim tjetër në internet.
 • Mos ia jepni askujt detajet e hyrjes tuaj bankare në internet. Mbajini ato vetë, ashtu si çdo kode pin dhe informacione të tjera të ndjeshme të vërtetimit.
 • Qëndroni të azhurnuar me dhe shfrytëzoni teknologjitë e reja, të sigurta për të mbrojtur llogarinë tuaj në internet, siç është mundësia për të hyrë në gjurmët e gishtave ose për të përdorur vërtetimin e dy faktorëve..
 • Sigurohuni që sistemi operativ i pajisjes tuaj të jetë i azhurnuar. Kjo gjithashtu vlen për aplikacionin tuaj bankar në internet, nëse përdorni një të tillë. Gjëja më e mirë për të bërë është të konfiguroni cilësimet tuaja për të instaluar automatikisht azhurnime.
 • Asnjëherë mos klikoni në një lidhje (link) ose shkarkoni një skedar të cilit nuk i besoni.
 • Fshini emailet ose mesazhet e dyshimta pa klikuar në ndonjë lidhje ose shkarkuar ndonjë skedar që ato përmbajnë.
 • Gjithmonë sigurohuni që faqja e internetit që po vizitoni ka një lidhje të sigurt HTTPS para se të regjistroheni në mjedisin tuaj bankar në internet.
 • Instaloni program të mirë dhe të besueshëm antivirus në pajisjen tuaj. Shumica e programeve antiviruse të njohura gjithashtu ofrojnë një firewall të mirë të integruar, por nëse juaji nuk do, përpiquni të merrni një firewall të veçantë. Sigurohuni që të dy janë gjithmonë të azhurnuar.
 • Nëse hasni në një email ose mesazh të mundshëm për phishing që pretendon se është dërguar nga banka juaj, menjëherë kontaktoni bankën tuaj për t’i njoftuar ato.
 • Nëse diçka nuk ndihet mjaft mirë kur po transferoni një pagesë, mos e përfundoni transaksionin.
 • Kontrolloni më shpesh llogarinë tuaj në internet në mënyrë që të shpejt të zbuloni ndonjë veçanti para se të fillojnë të shkaktojnë telashe.

Nëse ndiqni këto këshilla, menaxhimi, pagesa dhe marrja e parave në internet do të bëhet shumë më e sigurt. nëse dëshironi më shumë informacione rreth shfletimit të sigurt dhe sigurisë së internetit, sigurohuni që të shikoni ato pjesë të faqes sonë të internetit

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map