Què són els cucs informàtics? Què cal fer amb ells?

Ordinador portàtil de correu brossa de correu electrònicUn cuc d’ordinador, o simplement cuc, és un tipus de programari maliciós que pot infectar els ordinadors i difondre’s automàticament. La diferència amb els virus informàtics habituals és que el cuc no ha de ser instal·lat pel propietari. El worm utilitza vulnerabilitats a les xarxes i sistemes operatius per difondre’s. Els cucs solen tenir-hi programes nocius. A continuació podeu llegir quin tipus de cucs hi ha i com podeu protegir-vos contra ells. A més, podeu esbrinar què heu de buscar per veure si el vostre dispositiu ha estat infectat amb un cuc.


Com s’infecta d’un cuc d’ordinador?

El propietari del dispositiu no ha de ser instal·lat per un ordinador de cuc. En aquell moment, els ordinadors estaven infectats per disquets amb cucs adjunts. Per descomptat, això ja no passa, però de vegades utilitzaran un dispositiu USB per a la primera infecció. Tot i això, avui dia els cucs entren majoritàriament a l’ordinador mitjançant correus electrònics o enllaços perjudicials.

Quan un ordinador o xarxa està infectat amb un cuc, el cuc buscarà automàticament altres dispositius per infectar. Això vol dir que, quan connecteu el vostre ordinador portàtil infectat a la xarxa domèstica, el cuc intentarà infectar la xarxa. A continuació, el cuc intentarà trobar altres dispositius a la xarxa com ara ordinadors portàtils, telèfons intel·ligents i tauletes. Això vol dir que us podeu infectar només connectant-vos a una xarxa infectada. A continuació podeu veure com funciona.

Infecció de cucs informàtics Netwerk

Diferents tipus de cucs informàtics

Hi ha cucs per a cada sistema operatiu. Així doncs, tant si teniu dispositiu Windows, Linux, iOS o Android, sempre podeu infectar-vos. Tot i això, alguns cucs estan dissenyats específicament per a un tipus de sistema operatiu. Això vol dir que només podrà infectar dispositius Windows. A més, es poden distingir entre diferents tipus de cucs. A continuació podeu llegir sobre aquests diferents cucs.

Worms de càrrega útil

El cuc més comú és el que infecta el dispositiu amb programari perjudicial. Aquest tipus de cuc és un híbrid que tant intenta activament trobar nous dispositius com instal·lar programari maliciós alhora. Els pirates informàtics poden utilitzar aquest tipus de cuc híbrid per llegir o eliminar fitxers. El programari adware, spyware, ransomware o altres tipus de programari maliciós connectat al cuc s’anomenen “càrrega útil”. D’alguna manera simplement utilitzen el cuc com a forma de dispositiu per difondre programes nocius.

Worms de bot

A més del tipus de cucs híbrids, també hi ha cucs bot. Els cucs bot converteixen el dispositiu infectat en un “zombi” o “bot”. Aquests dispositius infectats formen una xarxa que anomenem botnet. Un pirata informàtic o “botmaster” controla aquesta xarxa i, amb ella, tots els ordinadors infectats. Els dispositius poden dur a terme qualsevol ordre que els doni el botmaster. D’aquesta manera, el botmaster pot utilitzar la botnet per visitar un lloc web amb un gran nombre de dispositius al mateix temps, fent que els servidors s’hi rendeixin. Aquest tipus d’atac és un anomenat atac DDoS.

Worms de correu electrònic

Els cucs de correu electrònic són cada cop més habituals. Aquests cucs es difonen enviant automàticament un correu electrònic a totes les adreces de la vostra llista de contactes, un cop l’ordinador estigui infectat. Això sol passar majoritàriament per correu electrònic, però avui dia les xarxes socials són ideals per a aquests cucs. Potser haureu tingut missatges estranys d’un contacte de Facebook amb qui no havíeu parlat durant anys. Probablement va ser un cuc que intentava accedir al dispositiu.

Cucs ètics

Finalment, també hi ha un tipus de cuc que anomenem cucs “ètics”. Aquests cucs no tenen un programari nociu adjunt a ells, sinó actualitzacions o pedaços per a filtracions de seguretat conegudes. Infecten sistemes antics que mostren fuites de seguretat per provar-los. Això sembla una bona manera de resoldre aquests problemes, però en realitat, gairebé ningú ja fa servir aquest tipus de cuc. Hi ha qui s’oposa a l’ús de cucs ètics perquè encara envaeixen el seu sistema sense permís.

Què podeu fer per prevenir la infecció?

El més important que podeu fer per evitar infeccions és sempre actualitzar el vostre sistema operatiu, programari i virusscanner. Worms utilitza incompliments de seguretat en aquests sistemes per accedir al vostre dispositiu. Els sistemes més antics que no s’han actualitzat recentment solen tenir molts punts febles perquè el fabricant ha deixat d’actualitzar-lo. Els nous sistemes es milloren constantment i s’actualitzen en conseqüència. Per aquesta raó, els nous sistemes tenen menys possibilitats de ser infectats.

En segon lloc, sempre heu d’estar atents a correus electrònics estranys, fitxers adjunts a missatges de correu electrònic i missatges a les xarxes socials. De vegades hi trobareu enllaços que contenen cucs. Podeu fer les següents coses per prevenir la infecció:

 • No obriu mai correus electrònics en els quals no confieu.
 • No descarregueu fitxers adjunts a correus electrònics estranys
 • Mai feu clic als enllaços en els quals no confieu (als correus electrònics, als llocs web o a les xarxes socials).

Finalment, és important tenir un bon virusscanner. Un bon escàner de virus és ideal si voleu detectar cucs i col·locar-los en quarantena. Un virusscanner us informarà quan ha descobert un cuc i realitzarà les accions oportunes per eliminar-lo.

Com saps si està infectat amb un ordinador?

Pot ser molt difícil esbrinar si el vostre dispositiu ha estat infectat amb un cuc o no. Alguns símptomes d’un cuc d’ordinador també es poden aplicar a altres tipus de programari maliciós, o fins i tot poden significar que l’ordinador simplement s’envelleix. Tanmateix, si l’ordinador mostra més d’un d’aquests símptomes hi ha una bona probabilitat que estigui infectat:

 • Lupa de cucsL’ordinador es congela o es bloqueja
 • L’ordinador fa sorolls estranys o mostra missatges o imatges estranyes
 • Obteniu un missatge del tallafoc
 • Els fitxers s’han modificat, però no vosaltres
 • S’obté un missatge d’error del sistema operatiu
 • Et falten fitxers importants
 • A l’escriptori apareixen fitxers i dreceres estranys
 • L’ordinador és lent
 • El vostre navegador és lent o no funciona
 • Els missatges s’envien a persones de la vostra llista de contactes sense que ho sàpigues, a través de correu electrònic o de xarxes socials

Com puc desfer-me d’un cuc informàtic?

Si un cuc infecta el dispositiu, pot ser molt difícil eliminar-lo. El millor que podeu fer en una situació així és comprovar en línia com podeu desfer-vos d’aquest tipus específic de cuc. Segons heu pogut llegir, hi ha molts tipus diferents de cucs, la qual cosa significa que també hi ha diferents mètodes per desfer-se d’ells. Un pas que sempre és important és treure el dispositiu de la xarxa local immediatament. D’aquesta manera podeu evitar que el cuc s’estengui a altres dispositius de la vostra xarxa. Comproveu també tots els dispositius d’emmagatzematge externs, com ara les unitats USB, per separat de cucs.

Pensaments finals

Els cucs dels ordinadors són tipus nocius de programari maliciós que poden causar molts problemes. Aquests cucs poden trobar-se automàticament per una xarxa per distribuir programari maliciós a tots els dispositius connectats. Hi ha molts tipus de cucs, per la qual cosa, si us infecteu, heu d’esbrinar com tractar el vostre cuc específic en conseqüència. Podeu protegir-vos dels cucs mantenint actualitzada el vostre sistema operatiu i el vostre programari i vigilant missatges o enllaços estranys..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me