Què són els claus de claus i com es pot protegir?

Els claus de tecla són un tipus cada vegada més comú de programari maliciós que amenaça els consumidors en l’actualitat. Aquests programes registren cada pulsació que fa l’usuari i els pirates informàtics poden utilitzar aquestes dades per desxifrar les vostres contrasenyes i altra informació confidencial. Malauradament, els keyloggers són molt difícils de detectar. Això significa que la vostra informació es pot veure compromesa durant molt de temps sense saber-ho. Llegiu més informació sobre què són els keyloggers, com funcionen i com podeu evitar que accedeixin al vostre equip.


Què és el Keylogging?

Mirador de pirates de piulets de KeyloggerUn keylogger, o enregistrador de pulsacions de teclat, és un programa que s’executa contínuament a l’ordinador i registra cada cop de tecla que feu. Alguns pares o empresaris els utilitzen per supervisar les activitats en línia dels fills o empleats, però els ciberdelinqüents les utilitzen per robar dades de les persones. En altres casos, els pirates informàtics utilitzen keyloggers per espiar empreses i governs i accedir a les seves dades.

A mesura que el keylogger rastreja els vostres pulsacions de teclat, la informació s’envia a la base de dades dels pirates informàtics en línia. Aquí els pirates informàtics classifiquen les dades i poden esbrinar el vostre nom d’usuari i la vostra contrasenya per als vostres comptes financers i de compres en línia.

Els claus de claus no alenteixen els ordinadors dels usuaris, cosa que els fa difícil detectar. Alguns fins i tot s’incorporen al sistema operatiu. Aquest tipus de keyloggers s’anomenen virus rootkit. Altres tipus de keyloggers afecten navegadors, aplicacions i pàgines web, cosa que posa en risc qualsevol que les utilitzi.

Hi ha diversos tipus diferents de keyloggers que poden utilitzar els pirates informàtics. Les versions de maquinari són petits dispositius col·locats entre el teclat i l’ordinador per capturar centenars de pulsacions. Tanmateix, és poc probable que algú en planti un a casa vostra. Les versions de programari són molt més una amenaça per als usuaris. Els keyloggers basats en programari s’incorporen a l’ordinador, a les aplicacions o al navegador.

Com de freqüents són els claus de tecla?

Els keyloggers maliciosos com Zeus Trojan són cada cop més habituals. De fet, un informe de Symantec va revelar que prop del 50% del programari maliciós no perjudica els ordinadors, sinó que es fa servir per recopilar dades personals.

Les estadístiques exactes són difícils d’aconseguir, però l’investigador de l’Institut SANS, John Bambenek, calcula que uns 10 milions d’ordinadors dels Estats Units estan infectats amb programari maliciós de keylogging. I Kaspersky Labs han identificat més de 300 tipus de keyloggers. Aquestes estadístiques suggereixen que els keyloggers són una forma extremadament comuna de programari maliciós i creixen en popularitat.

Quins són els riscos??

Els claus de claus es diferencien d’un altre tipus de programari maliciós ja que no perjudiquen el vostre ordinador o sistema operatiu. El perill principal dels keyloggers és que els pirates informàtics poden utilitzar-los per desxifrar contrasenyes i altra informació que s’introdueixi amb el teclat.

Això significa que els ciberdelinqüents poden esbrinar els vostres PIN, números de compte i informació d’inici de sessió per a comptes financers, de jocs i de compres en línia. Un cop tinguin aquesta informació, poden transferir diners del vostre banc, generar factures de targeta de crèdit costoses o iniciar la sessió als vostres comptes.

Els pirates informàtics també utilitzen keyloggers per espiar organitzacions i governs, cosa que pot provocar incompliments de seguretat i dades devastadores.

A més, notablement és difícil de detectar els keyloggers. Això és perquè no afecten el vostre ordinador de cap manera evident. Un keylogger pot estar en funcionament durant molt de temps abans que l’usuari s’adoni que alguna cosa no funciona.

Com infecten els claus de tecla del vostre equip?

El més freqüentment, els keyloggers infecten el vostre ordinador mitjançant un virus de Troia. Aquest és un tipus de programari que diu ser una eina útil però en realitat és un mitjà per generar programari maliciós. Quan l’usuari descarrega l’eina, pot que pot o no. En qualsevol cas, el programa instal·la programari maliciós a l’ordinador.

Els pirates informàtics utilitzen habitualment la pesca contra el virus de Troia al vostre ordinador. El Keylogger s’instal·la quan l’usuari fa clic en un enllaç o obre un fitxer adjunt d’un correu electrònic de phishing. També es pot instal·lar si un usuari visita un lloc web maliciós mitjançant un navegador vulnerable. El keylogger s’activa quan l’usuari accedeix al lloc.

Fins i tot si teniu un programa anti-malware al vostre ordinador, pot ser que no impedeixi que els keyloggers entrin al vostre sistema. Això és degut a que el keylogging té alguns usos legítims i els programes de seguretat solen passar-ho per alt. Altres vegades el Keylogger s’instal·la durant una actualització. Malauradament, pot ser molt difícil protegir el vostre equip de programari de keylogging.

Com et pots protegir dels claus de tecla?

La millor defensa contra els keyloggers impedeix que entrin al vostre ordinador. Aquests són alguns dels passos més importants que podeu fer per protegir-vos dels keyloggers:

Utilitzeu programari Anti-Virus

El programari antivirus és essencial per protegir el vostre ordinador contra diferents tipus de programari maliciós. Pot protegir-vos dels keyloggers, però potser haureu de fer algunes mesures addicionals perquè el programari ho faci. La majoria de les empreses antivirus tenen un registre de keyloggers a la seva base de dades, però tendeixen a classificar els keyloggers com a potencialment maliciosos. Heu de comprovar si la configuració predeterminada de l’anti-malware no els detectarà. Si no, configureu el programari de manera que almenys us protegeixi dels keyloggers habituals.

Manteniu l’ordinador actualitzat

És imprescindible mantenir actualitzada l’ordinador i el programari per proporcionar una protecció addicional contra el programari maliciós. Això es deu al fet que els keyloggers i altres tipus de programari maliciós sovint detecten i exploten vulnerabilitats del vostre sistema per infectar el vostre equip. Per reduir les possibilitats de que això passi, actualitzeu el vostre sistema operatiu, aplicacions, programes i programari amb freqüència.

Canvieu les contrasenyes regularment

És una bona pràctica actualitzar les contrasenyes periòdicament, com ara cada poques setmanes. Tot i que se us robi la vostra contrasenya, probablement el pirata informàtic no l’utilitzarà immediatament. Si el canvieu prou aviat, deixarà de ser útil per al pirata informàtic. Si canvieu la contrasenya amb freqüència, podeu ajudar a protegir els vostres comptes contra els Keyloggers. Com que pot ser aclaparador fer un seguiment de totes aquestes contrasenyes, considereu la instal·lació d’un gestor de contrasenyes per ajudar-vos.

Feu servir el teclat a la pantalla

Tot i que no és molt conegut, Windows té un teclat a la pantalla que podeu utilitzar per escriure contrasenyes i altra informació confidencial. Els claus claus no solen enregistrar clics que feu al teclat a la pantalla. Per aquest motiu, utilitzar el teclat a la pantalla per introduir números de compte, contrasenyes i altra informació sensible és una bona manera d’ajudar a protegir la informació.

Com traieu els claus de tecla?

Si bé el programari anti-malware o anti-spyware pot ajudar a detectar i eliminar els keyloggers, la vostra millor opció és utilitzar programes anti-keylogger. Aquest tipus de programari comprova tots els processos que s’executen al vostre ordinador. Inclou els sistemes operatius, serveis i aplicacions de fons, la BIOS, configuració de xarxa i navegadors. Un altre tipus de programari que pot eliminar els keyloggers és un programa anti-rootkit, que s’adreça als virus que instal·len keyloggers..

A més d’utilitzar programari anti-keylogging, una altra manera de comprovar-lo és obrir el Task Manager i veure quins programes s’executen. Si veieu programes poc familiars, feu una cerca en línia per veure si hi ha algun keylogger amb aquests noms. Això us pot ajudar a esbrinar si hi ha tecladors del sistema.

A continuació, es mostren algunes de les millors opcions de programari que us poden ajudar a eliminar els keyloggers:

SpyShelter

SpyShelter realitza diverses funcions per defensar-se dels keyloggers. Si el seguiu funcionant contínuament, identifica els keyloggers que intenten entrar al vostre sistema i impedeixen que infectin el vostre equip. També escaneja el vostre equip per identificar els keyloggers existents i suprimir-los. Finalment, aquest programari xifrarà les vostres pulsacions de tecla perquè seran inútils per als keyloggers. Actualment, aquest programari només està disponible per als sistemes operatius Windows.

Zemana

A més dels programes anti-malware, Zemana també té un sistema anti-keylogger. Aquest programa funciona constantment, rastreja la vostra activitat i escaneja les descàrregues. També realitza exploracions periòdiques del sistema per comprovar si hi ha activitat maliciosa. A més, Zemana té una funció de xifrat per a la transmissió de dades en línia, un escàner de programari maliciós i la protecció del ransomware. Té més funcions que SpyScanner, tot i que no pot detectar gairebé tants keyloggers com SpyScanner. Actualment Zemana només està disponible per als usuaris de Windows.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Si els programes anti-keylogging no poden eliminar els keyloggers, proveu un programa anti-rootkit. Malwarebytes Anti-Rootkit és un excel·lent programa gratuït que explora tot el sistema operatiu per trobar els keyloggers i els virus rootkit que s’utilitzen per instal·lar-los. Heu d’ordenar el programa perquè realitzi aquestes exploracions perquè no s’executen de forma constant. Si opteu per executar una exploració completa, el programa també realitzarà un reinici del sistema. El programa Anti-Rootkit només està disponible per a Windows.

Escaneig de seguretat de Kaspersky

Kaspersky Security Scan és un programa antivirus superior que identifica programes rootkit i keyloggers, així com altres tipus de programari maliciós. Hi ha una versió gratuïta del programa que executa exploracions de seguretat en profunditat, així com versions de pagament que inclouen mòduls de protecció de la identitat en línia. Kaspersky Security Scan està disponible per a Windows, Mac, iOS i Android.

Pensaments finals

Els claus de tecla són un tipus de programari maliciós que pot funcionar durant mesos o anys a l’ordinador sense el vostre coneixement. Els pirates informàtics poden utilitzar-los per desxifrar la informació, accedir als vostres comptes, transferir diners o fer despeses importants.

Per protegir-vos i els vostres comptes contra els keyloggers, és millor fer un enfocament polifacètic. L’ús d’un programa anti-malware eficaç que busca els keyloggers, canvia regularment les contrasenyes i manté el sistema actualitzat són totes les accions importants a dur a terme. A més, fer mesures per educar-se en la navegació segura i com identificar programes maliciosos són formes importants per defensar-se de tu mateix i del teu equip contra els keyloggers..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me