Què és la codificació segura i per què és important? | VPNoverview.com

El codi de programari es troba al cor de com funciona la vostra aplicació. També és una de les claus amb què es poden produir ciberatacs. Si el vostre codi té vulnerabilitats, tota la vostra aplicació podria veure’s compromesa. El problema de les vulnerabilitats del programari és que obren debilitats del codi, debilitats que els cibercriminals poden explotar. La prevenció d’incidents de ciberseguretat comença des del primer moment amb el codi de programari mateix. Aquest article tracta la pràctica de la codificació segura i per què és una disciplina vital per comprendre.


Què és el significat mitjançant la codificació segura?

Portàtil amb panyQuan un desenvolupador de programari escrigui codi de programari, han de tenir en compte moltes coses. Això inclou com expressar els requisits d’arquitectura i disseny de l’aplicació, com mantenir el codi optimitzat i eficaç, i també com assegurar-se que el codi sigui segur. El codi segur ajudarà a evitar que es produeixin molts atacs cibernètics, ja que elimina les vulnerabilitats que confien en moltes explotacions.

Si el vostre programari té una vulnerabilitat de seguretat, es pot explotar. L’atac de ransomware WannaCry del 2017, va explotar una vulnerabilitat del protocol Windows. Les vulnerabilitats del programari són àmplies. Una cerca amb la llista de vulnerabilitat de l’Institut Nacional de Normes i Tecnologia (NIST) mostra que en els darrers 3 anys hi ha hagut 40.569 vulnerabilitats d’aplicació.

Quan una empresa aplica una cultura de codificació segura, treballa per minimitzar les vulnerabilitats del seu codi.

Com es pot codificar de forma segura?

La codificació mitjançant pràctiques segures està ben documentada. El Projecte de seguretat d’aplicacions obertes web (OWASP) ha creat un conjunt de directrius sobre com fer-ho. D’aquesta guia, ofereixen una llista de comprovació d’elements que utilitzeu per assegurar-vos que el vostre codi sigui el més segur possible. Un exemple dels tipus de coses que es recullen a les directrius són:

 • Validació de l’entrada de dades: Cobreix nombrosos aspectes de la font i de la validació de dades. Per exemple, la durada i l’interval de dates d’una peça de dades. Els controls de validació de dades ajuden a protegir les aplicacions web de ciberatacs.
 • Autenticació i gestió de contrasenyes: La codificació també implica arquitectura de programari. Aquesta secció ofereix molts consells sobre la secció transversal de l’arquitectura i la configuració.
 • Pràctiques criptogràfiques: La guia suggereix que tots els mòduls criptogràfics utilitzats, siguin FIPS 140-2 o un estàndard equivalent.
 • Gestió d’errors i registre: Aquesta és una àrea crucial i que, si no es codifica de forma segura, pot filtrar dades.
 • Protecció de dades: Les directrius per a la protecció de dades inclouen consells per emmagatzemar contrasenyes de forma segura i com evitar les fuites de dades mitjançant HTTP GET.
 • Seguretat de la comunicació: Consells sobre com protegir les dades durant el trànsit, per exemple, mitjançant connexions TLS.

Quan un arquitecte de programari estableix el disseny arquitectònic d’una aplicació i el programador crea codi basat en aquests dictats, haurien d’utilitzar les directrius OWASP com a full de bressol de codificació segur.

La codificació segura no s’atura en l’etapa de programació. Altres àrees que han de formar part d’un enfocament integral per crear codi segur inclouen:

 1. Un sistema basat en el “mínim privilegi”: Mantenir l’accés a qualsevol codi sobre una base necessària per conèixer ajudarà a evitar qualsevol execució maliciosa de codi insegur. Això pot ser especialment complicat quan s’utilitzen desenvolupadors subcontractats o empreses de desenvolupament.
 2. Defensa en profunditat: Continuar mantenint estratègies defensives a mesura que el codi es promogui a la producció. Assegureu-vos que els vostres entorns d’execució siguin tan segurs com el vostre codi.
 3. Practiqueu una bona garantia de qualitat: Utilitzeu diversos programes d’assegurança com ara revisions de codis i proves de PEN per garantir la qualitat.

Recursos per a una codificació segura i exitosa

Mantenir el vostre equip de desenvolupament format i en contacte amb les últimes tècniques de codificació segures és crucial per a la codificació segura. No podeu esperar que els programadors sàpiguen codificar de forma segura, han de ser entrenats i conscients. A continuació, es detallen alguns recursos útils per ajudar-vos a vosaltres i al vostre equip en un camí per crear codi segur.

 1. OWASP – Ja hem esmentat les pràctiques segures de codificació d’OWASP. La Guia per a desenvolupadors OWASP també és una base útil per a la codificació segura. Consulteu també la seva eina que busca dependències i vulnerabilitats publicades que puguin afectar el vostre projecte.
 2. La bíblia de Microsoft sobre codificació segura: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Els llibres sempre són útils per submergir-vos en aprendre sobre tècniques de codificació segures. Alguns exemples inclouen: “24 pecats mortals de seguretat del programari” i “Codificació segura: principis i pràctiques”.
 4. Fes una ullada al “marc de codificació segur”, de nou una iniciativa OWASP. Hi ha organitzacions que ajudaran a formar el vostre personal en tècniques de codificació segures basades en aquest marc.
 5. Estàndards de codificació segurs, per exemple. El SEI CERT, supervisat per la Carnegie Mellon University, ofereix suport i orientació en la codificació segura per a diversos llenguatges de programació:
 6. Les empreses de revisió de codis es poden utilitzar per revisar el codi. Empreses com CheckMarx i CAST Software utilitzaran eines d’anàlisi especialitzades per cercar vulnerabilitats i accedir a la qualitat del programari.
 7. Comprendre com aplicar el cicle de vida del desenvolupament de programari (SDLC) per codificar de forma segura. L’ús d’un enfocament SDLC us ajudarà a que els filtres de seguretat es filtrin a través de totes les parts del cicle de vida del desenvolupament.
 8. Tutorials de codificació segurs de RedHat

Codi segur per a una vora competitiva

La seguretat comença amb el vostre codi i la creació de codi segur és una part vital per crear un producte de programari excel·lent. Les pràctiques de codificació insegures no només deixen en risc els vostres clients, sinó que afectaran la reputació de la vostra empresa. L’aplicació dels conceptes de les directrius de codificació segura OWASP és un bon lloc per començar. La producció de programari segur demostrable no només et permet prevenir ciberatacs, sinó que proporciona a la teva organització una avantatge competitiu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me