Què és Adware i com protegeixes els teus dispositius?

Adware és un tipus de programari maliciós que sovint mostra anuncis emergents intrusius i canvia la configuració del navegador sense el permís de l’usuari. En alguns casos, l’adware és més molest que una amenaça greu. Però en els darrers anys hi ha hagut un augment de programes maliciosos en publicitat. Aquestes noves formes d’adware poden espiar usuaris, rastrejar les seves activitats o fins i tot instal·lar altres tipus de programari maliciós. Aquí teniu el que heu de saber sobre el programari publicitari i com podeu protegir els vostres dispositius.


Què és Adware?

Informàtica adwareEl terme programari adware és curt per a programari suportat per publicitat i es refereix generalment a programari no desitjat que inunda el vostre ordinador o dispositiu mòbil amb anuncis emergents. De vegades es classifica com un programa o PUP potencialment no desitjat. Hi ha molts tipus d’adware diferents, i alguns tipus són més maliciosos que d’altres. Adware pot activar anuncis emergents o redirigir el navegador a llocs diferents. Altres tipus d’adware poden ser desapercebuts mentre realitzen un seguiment de les vostres activitats en línia. Poden gravar adreces IP, informació del navegador o les consultes de cerca de Google. Adware pot incloure descàrregues de programari gratuïtes o pot presentar-se com a legítima actualització de programari.

Alguns signes d’advertència de programari publicitari inclouen:

 • Obteniu anuncis emergents freqüents
 • La pàgina d’inici del navegador d’Internet canvia sense el vostre permís
 • El vostre navegador web es frena misteriosament o es bloqueja
 • Els enllaços de llocs web us redireccionen amb freqüència
 • Trobeu barres d’eines, extensions o complements nous al navegador
 • El vostre ordinador o Mac comença a instal·lar programari sense el vostre permís

Com passa freqüentment els atacs d’Adware?

L’adware és una forma habitual de programari maliciós, i l’augment de programari maliciós és una tendència especialment preocupant. La investigació de G Data Software va indicar que el 2014, l’adware va representar més del 31% del programari maliciós detectat per programes antivirus. Els troians van representar la forma més freqüent de programari maliciós i el programari adware va ser el segon més comú.

El programari publicitari esdevé un risc més per a la seguretat, especialment per a les principals organitzacions. El cas més destacat fins ara va ser una campanya de publicitat massiva coneguda com Fireball, que va infectar prop de 250 milions d’ordinadors a tot el món. L’adware es va incloure amb legítim freeware a Internet. Fireball va instal·lar complements que van canviar la configuració del navegador i van substituir les pàgines d’inici de l’usuari i els motors de cerca per altres falses. La bola de foc tenia moltes capacitats perilloses, com espiar el trànsit web de l’usuari i la possibilitat d’instal·lar un altre programari maliciós.

Quins són els riscos de l’adware?

Alguns tipus d’adware no perjudiquen el vostre ordinador, però altres tipus són més sofisticats i maliciosos. Tot i que els programes publicitaris puguin aparèixer finestres emergents intrusives, en altres casos, l’usuari no té cap indicació que passi malament amb el seu dispositiu. Això significa que l’adware pot espiar les vostres activitats en línia, accedir a la vostra informació personal o utilitzar les vostres dades sense el vostre coneixement. De vegades, l’adware és instal·lat per un cavall de Troia juntament amb altres tipus de programari maliciós, que poden impedir greument el rendiment del vostre ordinador. Alguns programes publicitaris fins i tot desactiven els vostres programes antivirus o impedeixen instal·lar programari antivirus. A mesura que l’adware es fa més complex, s’està convertint en capaç d’infectar més mal als usuaris.

Com es pot fer publicitat al meu ordinador??

Adware s’aconsegueix més sovint a l’ordinador d’un usuari durant una descàrrega de programari gratuïta o una visita a un lloc web infectat. El programari lliure sol semblar una aplicació legítima. Quan els usuaris decideixen instal·lar el programa, autoritzen la descàrrega. Però quan s’instal·la el programari, també s’instal·la adware. En altres casos, l’adware s’instal·la automàticament quan l’usuari visita un lloc web infectat. Aquest tipus d’adware es coneix com a navegador Hijacker, ja que el programari maliciós detecta vulnerabilitats al vostre navegador i se n’aprofita.

Què faig si Adware surt al meu ordinador?

L’adware pot ser difícil d’eliminar manualment i sovint és desapercebut pel programari antivirus. Com que algunes formes d’adware són legítimes, el programari antivirus sovint no pot determinar si l’adware representa una amenaça o no. Si el vostre ordinador està infectat per adware, la vostra millor opció és utilitzar una eina d’eliminació de adware.

Abans de començar, assegureu-vos de fer una còpia de seguretat de tots els fitxers mitjançant un disc dur extern o un servei d’emmagatzematge al núvol. Aleshores, haureu de descarregar una eina d’eliminació de publicitat i utilitzar-la per executar una exploració al vostre ordinador. L’eina detectarà l’adware perquè pugueu suprimir-lo del vostre ordinador.

Quan seleccioneu una eina d’eliminació d’adware, assegureu-vos d’escollir-ne una entre una empresa antivirus de bona reputació. A continuació es mostren algunes de les millors eines d’eliminació de programes publicitaris del 2018:

 • Anti-Malware de Zemana: Zemana Anti-Malware és un programari antivirus basat en núvol que inclou una eina d’eliminació de publicitat. L’eina és senzilla d’utilitzar i és extremadament eficaç per detectar adware que podria faltar un altre programari antivirus. També és eficaç contra adware difícil d’eliminar.
 • AdwCleaner: AdwCleaner ara forma part de Malwarebytes i és una eina senzilla, però potent, d’eliminació d’adware. Escombra ràpidament el vostre ordinador o dispositiu per trobar adware, PUPs, barres d’eines no desitjades i segrestadors del navegador i les elimina si es detecta.
 • Eina d’eliminació de Adware de TSA: L’eina d’eliminació de Adware de TSA és una altra eina basada en núvol que és molt eficaç contra els programes publicitaris. Analitza a fons el vostre equip per cercar-ne els programes publicitaris i suprimir-los. A més, pot restablir molts navegadors d’internet com Chrome i FireFox.

Com es pot evitar Adware?

Malgrat la prevalença d’adware, hi ha mesures que podeu fer per evitar que contagi els vostres dispositius. A continuació es mostren algunes de les maneres més importants de protegir els vostres dispositius de programari publicitari:

Mantingui el programari actualitzat

Un dels passos més importants que podeu fer per defensar-vos contra adware i altres programes maliciosos és mantenir actualitzat el vostre sistema operatiu i programes. Això és degut a que la majoria de sistemes operatius i programari tenen vulnerabilitats que els hackers poden explotar. A mesura que els desenvolupadors descobreixen aquestes vulnerabilitats, publiquen actualitzacions per solucionar-les. A més, actualitzeu el vostre programari antivirus i correu electrònic regularment i instal·leu qualsevol actualització del proveïdor de serveis d’internet.

Pareu atenció al que esteu instal·lant

Sempre que esteu a punt de baixar un programa, atureu-vos un moment i assegureu-vos que sabeu exactament el que esteu baixant. Això és especialment important per al freeware, que sovint conté adware ocult. Si no esteu segurs de què és un programa, feu una investigació en línia per obtenir-ne més informació. Si algun programa sembla sospitós, eviteu-lo.

Configura un tallafoc

Un tallafoc és un programa que impedeix que dades no autoritzades entrin al vostre sistema operatiu o navegador. Si instal·leu un programa nou, el tallafoc us notificarà i us demanarà el vostre permís per activar-lo. Això vol dir que, fins i tot si heu instal·lat adware per error, en podreu conèixer i, a continuació, eliminar-lo del vostre ordinador.

Penseu abans de fer clic

Moltes persones no llegeixen amb atenció les finestres emergents i simplement fan clic a “Sí” o “D’acord” només per treure’ls de la pantalla. Malauradament, els desenvolupadors d’adware són conscients d’aquest hàbit i solen aprofitar-ne. Assegureu-vos que el programa és legítim abans de fer clic a “D’acord”. A més, no cliqueu mai els enllaços ni descarregueu fitxers adjunts en missatges de correu electrònic o missatges, tret que sàpigues exactament què són, encara que siguin d’algú de confiança..

Pensaments finals

Adware és una forma molt freqüent de programari maliciós i la quantitat de dany que pot causar varia enormement. Alguns tipus d’adware són una molèstia, mentre que d’altres poden fer malbé el vostre dispositiu, fer el seguiment de les vostres activitats en línia o fins i tot robar la vostra identitat. En els darrers anys, hi ha hagut un augment de programari maliciós com Fireball. A causa d’aquesta inquietant tendència, cada cop és més important que prengueu mesures per protegir els vostres dispositius contra els programes publicitaris.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map