Botnets: Exèrcits moderns. Com protegir-se!

Una part en creixement de les nostres vides passa en línia. Per aquesta raó, no és d’estranyar que les activitats delictius s’hagin adaptat i ara es desenvolupin en línia. Les botnets són el vehicle perfecte per a la delinqüència en línia, però què és una botnet i com es pot protegir contra ella?


En aquest article podreu esbrinar què són les botnets, per a què serveixen i com afecta això als infectats. Finalment, descobrireu com podeu protegir els vostres dispositius contra que formin part d’una botnet.

Què és un Botnet i com funciona?

Botnet és una combinació de les paraules “robot” i “xarxa”. Hi ha una botnet que hi ha en diversos dispositius que sovint desconeixen que formen part d’aquesta xarxa. Aquests dispositius s’han infectat amb un bot, el que significa que un pirata informàtic pot prendre el control sobre aquests dispositius.

Un bot herder o bot master és la persona que controla els robots. Aquesta persona pot fer-ho a través d’un servidor d’ordres i control. Es pot configurar de diferents maneres, però es redueix a la mateixa cosa. Una persona pot controlar una gran quantitat de dispositius a distància. El bot herder pot enviar el mateix comandament a tots els robots de la xarxa alhora. Per exemple, demanant-los que visiten un lloc web simultàniament, un anomenat atac de DDoS.

pirates informàtics que controlen sistemes infectats

Hi ha algunes diferències en el mètode, però la majoria de les botnets funcionen de la manera següent:

  1. Per exemple, els dispositius s’infecten amb els robots, visitant un lloc web ombrívol o fent clic a un enllaç danyat.
  2. Els bots obliguen als dispositius infectats a connectar-se a un servidor de comandaments i control.
  3. El bot herder ara pot utilitzar aquests dispositius de la manera que li agradi. El bot master també pot llogar o vendre la botnet un cop l’hagi creat.

Tots els dispositius que es connecten a Internet es poden infectar amb un bot, de manera que no només l’ordinador. D’aquesta manera, els hackers poden crear una xarxa de milers o fins i tot milions de dispositius. Els pastors de bot poden utilitzar la seva xarxa de bot amb diferents finalitats.

Usos de Botnets

Com us podríeu imaginar, una botnet pot tenir molts usos. A continuació enumerem els més comuns.

1. Atacs DDoS

L’ús més comú d’una botnet és per dur a terme atacs DDoS. La carta de DDoS fa referència a la denegació de servei distribuïda. Això vol dir que hi ha massa dispositius que intentaran accedir a un lloc web alhora. El servidor del lloc web no pot gestionar una quantitat infinita de visitants.

De vegades això passa per accident quan molta gent té un motiu per visitar el mateix lloc web al mateix moment, per exemple, per veure si han guanyat alguna cosa a la loteria. Tanmateix, amb una botnet podeu crear una sobrecàrrega dirigint tots els robots de la xarxa a visitar un lloc web en concret alhora..

Un atac de DDoS pot fer que un lloc web no sigui accessible per a usuaris reals. Els atacs sovint són una mostra de força i s’utilitzen per mostrar les debilitats de les grans empreses.

2. Spam

correu brossaSense que els propietaris dels dispositius ho sàpiguen, es poden utilitzar per difondre el correu brossa. El bot master pot enviar correus electrònics o publicar-los a Facebook, tot sota el vostre nom. Els vostres amics i familiars poden obrir aquests correus electrònics o fer clic als enllaços perquè confien en vosaltres. Sense saber-ho, podríeu infectar tothom que us envolta amb bots o altres virus i programes espia. Amb un bot, el bot herder sovint té accés a tots els vostres contactes, cosa que facilita que els pastors de bot fan la seva xarxa més gran.

3. Venda de credencials

Una vegada que un pirata informàtic ha posat un bot al vostre dispositiu, té accés a tota la informació que hi figura. Això vol dir que probablement saben que contrasenyes i informació d’inici de sessió. D’aquesta manera poden acer la seva identitat i fer coses al teu nom. A més, podrien vendre aquesta informació a altres. Les vostres dades personals, per exemple, es poden utilitzar en el tràfic de persones. El robatori d’identitat és un autèntic perill en aquests temps i èpoques modernes. Les vostres credencials també es poden vendre a la web fosca.

4. Mineria Bitcoin

Es tracta d’un ús relativament nou de les botnets. Per al meu bitcoin, necessiteu molta potència del processador. El bot herder pot utilitzar la potència del processador dels dispositius infectats amb bot per minar bitcoins. Això succeeix sense que els propietaris dels dispositius ho sàpiguen. L’única cosa que podríeu notar és que el vostre PC o Mac és dur a la feina i el vostre sistema de ventilació pot estar treballant durant moltes hores. Tanmateix, es qüestiona si aquest mètode de mineria val la pena o no, ja que necessiteu molts bots per generar una petita quantitat de diners.

5. Infecció / Difusió de programari maliciós

Quan un bot herder té accés al vostre dispositiu, també el pot infectar amb programari maliciós. Hi ha molts tipus de programari maliciós. Per exemple, el ransomware és cada cop més conegut. En aquests casos, el pirata informàtic mantindrà com a ostatge el vostre dispositiu i us enviarà un missatge de rescat. Us poden demanar que els pagueu i, a canvi, tornareu a accedir al vostre dispositiu. Tanmateix, mai se sap si realment recuperarà el control del teu estimat dispositiu; si no teniu sort, el pirata informàtic pot demanar més diners.

Faig part d’un Botnet?

És molt difícil esbrinar si formes part d’una botnet o no. Un signe que implica que podria haver-hi alguna cosa pesant, és quan experimenteu connexions lentes i inestables. Tanmateix, això es pot deure a altres problemes amb el vostre dispositiu.

Un cert regal és quan veieu que heu publicat alguna cosa a les xarxes socials que no vau publicar. Aquest és el senyal que algú altre té accés al dispositiu o, com a mínim, al vostre compte. En aquest cas, és bo avisar als vostres contactes que no us obriran enllaços estranys.

Tot i això, el millor és evitar que s’integri en una botnet!

Protecció contra Botnets

Per protegir els vostres dispositius d’infectar-se amb un bot, podeu fer diverses coses. En primer lloc, és molt important mantenir actualitzat tot el programari dels dispositius. Instal·leu sempre la versió més recent del programari i assegureu-vos d’activar les actualitzacions automàtiques. De vegades, aquestes actualitzacions poden semblar molestes, però convertir-se en part d’una botnet és sens dubte més molest.

A més, vigileu quan esteu en línia. No feu clic als enllaços que no confieu i assegureu-vos que només descarregueu fitxers de fonts de confiança. Els enllaços i enllaços falsos sovint s’utilitzen per infectar els usuaris que no tinguin dubtes amb robots.

És molt important protegir els vostres dispositius amb un antivirus i un anti-spyware. Això és essencial per estar ben protegit en línia. Aquest tipus de programari us avisarà quan alguna cosa sembli ombrívol i evitarà que els pirates informàtics accedeixin al vostre dispositiu.

Finalment, per obtenir la millor protecció en línia, podeu considerar l’ús d’una VPN. Una xarxa privada virtual xifra totes les vostres dades de manera que cap pirata informàtic no pugui crack. A més, anonimitza tot el que fas en línia. Amb una VPN serà pràcticament impossible que els hackers accedeixin als vostres comptes.

Com funciona la il·lustració d'una VPN

A més, pot navegar per internet sense cap tipus de restricció. NordVPN és un proveïdor VPN súper segur que potser voldreu mirar. Formen part dels nostres 5 millors proveïdors de VPN.

Pensaments finals

Botnet és l’exèrcit actual. Sense saber-ho, els vostres dispositius poden formar part de ciberatacs a gran escala. Per aquest motiu, és important mantenir actualitzada la vostra protecció. Assegureu-vos que sempre tingueu instal·lats en els vostres dispositius un bon programari anti-malware. Per protegir completament totes les vostres activitats en línia, també podeu utilitzar una VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me