Sănătate online sigură | Riscurile băncilor online și cum să fii în siguranță

Bagă de bani cu semn de dolar pe computer


Banca bancară online este ceva ce nu putem merge fără aceste zile. Să fim sinceri, serviciile bancare online facilitează transferul, primirea și gestionarea banilor dvs. mult mai ușor. De la trimiterea sau plata unei cereri de plată după o noapte de noapte cu prietenii, la plata cu telefonul în supermarket, la crearea și gestionarea diferitelor conturi de debit și economii: serviciile bancare online sunt adesea foarte convenabile.

Cu toate acestea, serviciile bancare online, la fel ca orice alt tip de activitate bancară, implică riscuri financiare grave. Este important să fiți conștienți de aceste riscuri, astfel încât să puteți reduce la minimum pericolul pe care îl pot prezenta. De exemplu, unii infractori ar putea încerca să infecteze computerul sau telefonul cu malware. Acesta este un software nociv care pot fi folosiți de cibernetici pentru a intra în dispozitivul dvs. În acest fel, ar putea încerca să fure detaliile de autentificare ale aplicației sau contului dvs. bancar online. Ciberneticii ar putea încerca, de asemenea, să obțină aceste detalii contactându-vă în timp ce se preface că este un reprezentant al băncii. Aceasta se numește phishing.

Toate acestea pot suna foarte tulburătoare, dar nu vă faceți griji. În acest articol, vă vom spune tot ce trebuie să știți despre serviciile bancare online, despre riscurile posibile care apar cu aceasta, semne care ar putea arăta că sunteți ținta unui atac infracțional și modalități de a preveni acest lucru.

Este bancar online periculos?

Majoritatea băncilor din întreaga lume iau foarte în serios frauda bancară online și criminalitatea informatică. Chiar și așa, infracțiunile informatice motivate financiar continuă să crească într-un ritm rapid. De fapt, potrivit Raportului anual oficial pentru infracțiuni informatice din 2019 publicat de Cybersecurity Ventures, cibernetica va costa anual 6 miliarde de dolari până în 2021, ceea ce este dublul celui pe care l-a costat în 2015. Această creștere se datorează în mare măsură ceea ce raportul etichetează ca expansiune. a „suprafeței atacului cibernetic”. Mai simplu spus: în 2015 erau 2 miliarde de utilizatori de internet. În 2030, se preconizează că aceasta ar fi crescut la 7,5 miliarde. Aceasta reprezintă o creștere de 275% a potențialelor ținte pentru fraudei bancare online și alți atacuri cibernetice.

Cifrele de mai sus ar putea să nu inspire o mare încredere. Din fericire, băncile și organizațiile fac multe pentru a-și proteja clienții și publicul larg împotriva fraudei bancare online. În prezent, există o mulțime de campanii pentru creșterea gradului de conștientizare a infracțiunilor informatice și a phishingului. Mai mult, noile tehnologii sunt în creștere. Acestea fac conectarea în mediul dvs. bancar online mult mai sigur, de exemplu, permițându-vă să vă autentificați folosind amprenta dvs..

În total, se fac multe pentru a face serviciile bancare online cât mai sigure posibil. Dacă respectați sfaturile și sfaturile furnizate în acest articol și urmați sfaturile băncii dvs., veți reduce considerabil riscul de a deveni victimă a fraudei bancare online.

Care sunt riscurile posibile ale activităților bancare online?

Mai sus am ilustrat că, în ciuda costurilor crescânde ale infracțiunilor informatice, măsurile de protecție potrivite vă pot ajuta să vă feriți de infracțiuni informatice în timpul serviciilor bancare online. Posibil cel mai important aspect în acest sens este să fiți conștienți de pericolele cu care vă puteți confrunta atunci când cheltuiți și gestionați banii online. Mai jos, vom discuta despre două dintre cele mai frecvente pericole legate de serviciile bancare online pe care le întâmpină oamenii din întreaga lume: malware și phishing.

malware

Laptop cu computervirusUnii cybercriminali folosesc malware pentru a intra în smartphone-ul, computerul sau alt dispozitiv. În acest fel, acestea ar putea să vă fure detaliile bancare sau chiar să transfere bani din cont. De exemplu, infractorii cibernetici ar putea folosi spyware pentru a spiona computerul dvs. și pentru a citi fișierul personal pe care l-ați creat pentru a urmări parolele. (Acesta este unul dintre numeroasele motive pentru a nu avea niciodată un astfel de document pe computer!). Cybercriminalii ar putea utiliza, de asemenea, un keylogger pentru a fura detaliile de autentificare pe măsură ce le tastați. În cel mai rău caz, ar putea chiar să-ți infecteze dispozitivul cu un virus al computerului, astfel încât să poată prelua computerul complet și, în numele tău, să-ți transfere banii chiar în contul lor.

Deși nu are legătură directă cu serviciile bancare online, ransomware-ul s-a dovedit a fi o problemă serioasă. Ransomware este un tip de malware care, în esență, incapacită computerul dvs. luând toate fișierele „ostage” până când răspundeți la cerințele distribuitorului de malware. De obicei, aceasta înseamnă să plătești o sumă de bani ciberneticii implicați.

Inutil să spun, pericolele descrise mai sus ar putea avea implicații financiare uriașe. Acesta este motivul pentru care este important să fii vigilent. Aveți întotdeauna grijă de eventuale malware și nu faceți clic pe un hyperlink în care nu aveți încredere. Acest lucru este în special în cazul descărcării fișierelor. Ascunderea programelor dăunătoare în descărcări este o modalitate obișnuită pentru cibernetici de a vă infecta sistemul cu malware periculoase.

Phishingul

Phishing Fishhook cu parolăPhishingul este o problemă serioasă care ar putea să vă coste mulți bani. Conform echipei de securitate Microsoft, phishingul a devenit acum de departe cea mai frecventă amenințare din partea criminalilor cibernetici. Raportul de informații de securitate din 2019 al companiei arată o creștere de 250% a atacurilor de phishing în comparație cu raportul anterior (din 2018).

În cadrul unui atac de tip phishing, un infracțional încearcă să obțină datele personale sau informațiile sensibile ale cuiva pretinzând a fi o parte la care are încredere această persoană, cum ar fi o bancă. Victima va fi contactată de acest impostor și i se va cere să ofere informații sensibile. Ciberneticii pot să vă trimită un e-mail care arăta ca și cum a fost trimis de banca dvs., solicitându-vă informațiile de conectare. De asemenea, v-ar putea suna sau trimite un mesaj text. Cel mai adesea, acestea vor include un motiv de sunet plauzibil cu privire la motivul pentru care au nevoie de anumite informații. Chiar și așa, nu cădea pentru acest truc!

Este foarte puțin probabil ca banca dvs. să vă solicite detalii de conectare, coduri pin sau alte informații confidențiale. Uneori, un reprezentant sau un agent de asistență pentru clienți al băncii dvs. vă poate solicita informații personale, cum ar fi data nașterii. Cu toate acestea, acest lucru este doar în scopuri de verificare și se întâmplă doar atunci când le contactezi cu o întrebare sau cerere.

Banca dvs. este probabil o organizație mare, care are reguli stricte cu privire la confidențialitate și securitate. Acesta este motivul pentru care, dacă pierdeți parola, vi se vor trimite instrucțiuni pentru crearea unei noi sau a unui document care conține o parolă nouă (temporară). Acest lucru este mult mai sigur decât păstrarea informațiilor dvs. sensibile în fișier sau contactarea dvs. despre detalii sensibile.

Pe scurt, dacă cineva pretinde a fi reprezentant bancar și vă solicită detalii sensibile, nu respectați. Contactați banca prin intermediul unui e-mail sau număr de telefon în care aveți încredere și întrebați-vă dacă cererea a fost într-adevăr de la ei. Cel mai probabil, ei nu vor ști nimic despre această solicitare: cineva a încercat să vă „păcălească”.

Cum fac băncile siguranța bancară online?

În general, băncile muncesc foarte mult pentru ca serviciile bancare online să fie cât mai sigure. La urma urmei, ei pierd și o tonă de bani pentru infracțiuni informatice (gândiți-vă la rambursări etc.). Acesta este motivul pentru care multe bănci derulează campanii de conștientizare pentru a informa clienții cu privire la metodele informatice. De asemenea, băncile folosesc o mulțime de tehnologii (moderne) pentru a asigura securitatea serviciilor bancare online. De exemplu, multe aplicații bancare online permit clienților să se autentifice cu amprenta lor decât cu un cod PIN tradițional.

Multe bănci au creat medii bancare online cât mai sigure. Aceasta include asigurarea conexiunii dintre site-ul lor web și clienții lor în condiții de siguranță. Multe browsere, precum Google Chrome, Mozilla Firefox și Internet Explorer arată dacă conexiunea dvs. la un anumit site este sigură. Puteți recunoaște o conexiune atât de sigură prin următoarele:

 • Adresa URL pe care o accesați include „https: //”. Veți putea vedea acest lucru în câmpul în care este afișat numele site-ului. „S” este sigur. Dacă vedeți doar „http: //”, conexiunea nu este sigură. În multe browsere, cum ar fi Chrome, nu veți vedea instantaneu „https //”: va trebui să faceți clic pe adresa URL pentru a apărea.
 • Icoane HTTPS însemnândMulte browsere vor afișa un mic simbol de blocare a tastaturii doar la stânga sau în interiorul barei de adrese. Făcând clic pe acesta, veți putea vedea certificatul de siguranță al site-ului, care indică dacă site-ul web are o conexiune sigură. Dacă nu este cazul, veți vedea un mic semn de exclamație în locul micului lacăt.

Dacă pagina pe care o vizitați nu are o conexiune sigură, nu face împărtășiți detaliile dvs. personale cu pagina respectivă. Acest lucru va face ca datele dvs. să fie vulnerabile la infracțiuni informatice. Nu sunteți sigur cu privire la siguranța conexiunii dvs.? Este mai bine să fii în siguranță decât să-mi pară rău. Nu completați niciun formular din pagina respectivă.

Securitate Online Banking: Cum se face

Băncile din întreaga lume lucrează din greu pentru a face serviciile bancare online cât mai sigure. În afară de aceste eforturi, există totuși câteva măsuri de siguranță pe care le puteți lua singuri atunci când vă gestionați finanțele online. Aceste sfaturi vă vor ajuta să reduceți riscul de a deveni victimă a fraudei bancare online.

Mai mult, asumându-vă propria siguranță online, puteți dovedi băncii dvs. că nu sunteți neglijent în niciun fel, formă sau formă. În acest fel, dacă s-ar întâmpla ceva rău, ești mult mai probabil să primești o rambursare.

Doriți să vă protejați în timp ce activități bancare online? Iată ce puteți face:

 • Transferați bani numai părților în care aveți încredere. Un transfer de bani nu poate fi anulat fără permisiunea explicită a părții primitoare.
 • Nu folosiți niciunul dintre detaliile de conectare pe care le utilizați pentru serviciile bancare online pentru alte portaluri sau servicii online.
 • Nu dați cuiva detaliile de autentificare bancare online. Păstrați-le singuri, la fel ca orice coduri pin și alte informații sensibile de autentificare.
 • Fii la curent cu și utilizează tehnologii noi și sigure pentru a-ți proteja contul bancar online, cum ar fi opțiunea de a te autentifica cu amprenta digitală sau de a utiliza autentificarea cu doi factori.
 • Asigurați-vă că sistemul de operare al dispozitivului dvs. este actualizat. Acest lucru este valabil și pentru aplicația dvs. bancară online, dacă utilizați una. Cel mai bun lucru de făcut este să configurați setările pentru a avea actualizări instalate automat.
 • Nu faceți niciodată clic pe un hyperlink sau nu descărcați un fișier în care nu aveți încredere.
 • Ștergeți e-mailuri sau mesaje suspecte fără să faceți clic pe linkuri sau să descărcați fișierele pe care le conțin.
 • Asigurați-vă întotdeauna că site-ul pe care îl vizitați are o conexiune HTTPS sigură înainte de a vă conecta la mediul dvs. bancar online.
 • Instalați un software antivirus bun și de încredere pe dispozitiv. Cele mai populare programe antivirus oferă, de asemenea, un firewall bine încorporat, dar dacă nu este al tău, încearcă să obții și un firewall separat. Asigurați-vă că ambele sunt mereu la zi.
 • Dacă întâlniți un e-mail sau un mesaj de tip phishing care pretinde că a fost trimis de către banca dvs., contactați imediat banca pentru a le notifica.
 • Dacă ceva nu se simte în regulă în timp ce transferați o plată, nu finalizați tranzacția.
 • Verificați-vă frecvent contul bancar online, astfel încât să observați rapid anumite particularități înainte de a începe să creeze probleme.

Dacă urmați aceste sfaturi, gestionarea, plata și primirea de bani online vor deveni mult mai sigure. dacă doriți mai multe informații despre navigarea sigură și siguranța internetului, asigurați-vă că consultați secțiunile site-ului nostru web

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map