HTTP și HTTPS Explicate: Ce sunt HTTPS și HTTP?

Dacă ați utilizat internetul atât timp cât avem, vă puteți aminti că a trebuit să introduceți http: // înainte de fiecare adresă web. În acea zi, acest lucru a fost necesar, și a fost o adevărată dificultate. Este încă acolo, dar browserele ne-au ușurat viața adăugându-l automat pentru noi. Dar ce face? Și de ce majoritatea site-urilor web au început să folosească HTTPS? Puteți citi totul despre asta aici!


Ce sunt HTTP și HTTPS

Protocolul de transfer de hipertext (HTTP) este un protocol pentru comunicarea dintre un client web și un server web. Deși este esențial pentru navigarea noastră, funcționează, în cea mai mare parte, fără ca noi să ne remarcăm. Dezavantajul acestui protocol este că traficul nu este criptat, ceea ce înseamnă că, teoretic, oricine poate vedea ce faceți când vizitați un site web.

Când am început să comunicăm online informații din ce în ce mai vulnerabile, HTTPS a fost creat. Aceasta este o versiune securizată a HTTP, care vă asigură că aveți de-a face cu un site web legitim și că nu veți scurge informații personale.

Pentru ca un site web să obțină un certificat HTTPS, acestea trebuie să fie verificate de o autoritate de certificare (CA). Dacă browserul dvs. vede că un site web are un certificat de la o CA, acesta va indica acest lucru prin punerea unui lacăt verde închis lângă adresa site-ului..

Comunicarea cu HTTPS este protejată de Transport Layer Security (TLS) sau Secure Sockets Layer (SSL). Oferă criptare end-to-end, ceea ce înseamnă că criptează tot traficul dintre dispozitivele dvs. și site-ul web. În timp ce HTTPS a fost încorporat pentru prima dată de site-urile web care gestionau tranzacțiile sau datele bancare, a devenit noua normă.

Cum pot vedea dacă un site Web este securizat?

Dar de unde știu dacă un site web folosește HTTPS? Ei bine, sistemul este creat foarte intuitiv și nu este greu de înțeles. Poate diferi ușor pentru fiecare browser, dar ca exemplu puteți vedea mai jos cum Google Chrome indică starea de siguranță a fiecărui site web:

Icoane HTTPS însemnând

Desigur, prima modalitate de a determina dacă un site web este sigur sau nu este de a vedea dacă adresa web începe cu http: // sau cu https: //. Cu toate acestea, o mulțime de browsere ascund această parte a unei adrese web. În aceste cazuri, puteți verifica ce scrie în stânga adresei web din bara de adrese. Când un site web este sigur și are un certificat valid, veți vedea un lacat verde. În unele browsere, s-ar putea spune chiar: „Secur”, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos.

certificat HTTPS sigur

Dacă sunteți interesat, puteți obține și mai multe informații despre certificatul pe care îl are un site web, făcând clic pe lacat și selectând „Certificat”. Aici puteți găsi informații precum, cine a eliberat certificatul și pentru ce perioadă de timp.

Când un site web nu are un certificat valid, veți vedea un mic logo de informații. Puteți vedea un exemplu în asta în imaginea de mai jos. Când faceți clic pe această pictogramă de informații, puteți vedea de ce site-ul nu este securizat și ce informații sunt vizibile pentru alții.

bbc.com http

Puteți întâlni diferite moduri de a indica dacă un site web este sau nu sigur. Cu toate acestea, de regulă, puteți face clic pe pictograma de lângă adresa web. Aceasta vă va oferi informații extinse despre certificat sau despre lipsa acestuia.

Cât de sigur este HTTPS?

S-ar putea să sune ca HTTPS vă asigură toată navigarea, dar, din păcate, nu. Este foarte util să stabiliți dacă un site web este valabil sau nu și dacă oferă o protecție generală a datelor dvs. În plus, deși este mai dificil pentru ochii neîncrezători să vadă ce pagini vizitați pe un site web, ei vor putea vedea în continuare că ați vizitat site-ul respectiv. Hackerii au reușit de fapt să creeze site-uri web HTTPS care să vă păcălească. Deci, chiar dacă creează un mediu internet mai sigur, nu este nepermis.

Autoritățile de certificare sunt în mare parte autorități de încredere, dar este nevoie doar de o CA coruptă pentru a crea certificate false. Ca întotdeauna pe internet, este cel mai bine să îți folosești bunul simț și să nu te încrezi cu ușurință.

Accesați doar site-urile HTTPS cu HTTPS peste tot

https peste totTrecem de pe site-ul web în aceste zile și suntem oamenii ocupați care suntem, nu avem timp să verificăm dacă un site web este securizat, de fiecare dată când accesăm unul nou. Din fericire, există o inițiativă numită HTTPS Everywhere, care va face toată munca pentru tine. HTTPS Everywhere este o extensie de browser creată de Electronic Frontier Foundation în colaborare cu Proiectul Tor. Extensia verifică fiecare site web, astfel încât să nu mai fie nevoie. Este disponibil pentru Chrome, Firefox și Opera și poate fi descărcat cu ușurință de pe site-ul lor web.

HTTPS Everywhere vă va asigura că veți vedea doar site-uri web sigure. Dacă încercați să accesați un site web HTTP, vă va anunța despre pericol. Dacă există o versiune HTTPS sigură a unui site web, extensia vă va trimite automat acolo.

Unii furnizori VPN au început să adauge o funcție similară serviciului lor. Cu acești furnizori VPN sunteți protejat cu un VPN premium și veți trimite automat pe site-urile HTTPS dacă există. Un exemplu de furnizor VPN cu acest serviciu adăugat este CyberGhost.

Gânduri finale

HTTP și HTTPS au grijă de comunicarea dintre browser și server. Inițial, HTTPS a fost creat pentru securizarea datelor sensibile. Acum a devenit o regulă pentru utilizarea sigură a internetului. Cu un lacăt verde în colțul stâng al barei de adrese, este ușor să verificați dacă un site web are această versiune sigură de comunicare și criptare end-to-end. Cu toate acestea, verificarea acestui lucru pentru fiecare site web pe care îl vizităm poate fi destul de dificilă. Puteți utiliza extensia gratuită a browserului HTTPS Everywhere pentru a face lucrările pentru dvs. Când este activat, nu vei putea vizita din greșeală un site web nesigur.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me