Ce sunt viermii de calculator? Ce să faci cu ei?

Laptop pentru spam mail computer WormUn vierme de calculator, sau pur și simplu vierme, este un tip de malware care poate infecta computerele și se poate răspândi automat. Diferența cu virușii de calculator obișnuiți este că viermii nu trebuie să fie instalați de către proprietar. Viermele folosește vulnerabilități în rețele și sisteme de operare pentru a se răspândi. Viermii au adesea programe software dăunătoare. Mai jos puteți citi ce tip de viermi există și cum vă puteți proteja împotriva lor. Mai mult, puteți afla ce să căutați pentru a vedea dacă dispozitivul dvs. a fost infectat cu un vierme.


Cum te infectezi cu un vierme pentru computer?

Un vierme de calculator nu trebuie să fie instalat de către proprietarul dispozitivului. Pe vremuri, calculatoarele erau infectate de dischete cu viermi atașați. Desigur, acest lucru nu se mai întâmplă, dar uneori vor folosi un stick USB pentru prima infecție. Cu toate acestea, în prezent viermii intră în cea mai mare parte pe computer prin e-mailuri sau link-uri dăunătoare.

Când un computer sau rețea este infectat cu un vierme, viermele va căuta automat alte dispozitive care să le infecteze. Aceasta înseamnă că, atunci când conectați laptopul infectat la rețeaua de domiciliu, viermele va încerca să infecteze rețeaua. În continuare, viermele va încerca să găsească alte dispozitive prin rețea, cum ar fi laptopuri, smartphone-uri și tablete. Aceasta înseamnă că vă puteți infecta doar conectându-vă la o rețea infectată. Mai jos puteți vedea cum funcționează acest lucru.

Infecția computerului de vierme Netwerk

Diferite tipuri de viermi pentru calculator

Există viermi pentru fiecare sistem de operare. Deci, indiferent dacă aveți un dispozitiv Windows, Linux, iOS sau Android, puteți fi oricând infectat. Cu toate acestea, unele viermi sunt făcute special pentru un tip de sistem de operare. Acest lucru înseamnă că va putea infecta, de exemplu, dispozitivele Windows. Mai mult, puteți face diferența între unele tipuri diferite de viermi. Mai jos puteți citi despre aceste viermi diferiți.

Viermi de sarcină utilă

Cel mai frecvent vierme este cel care vă infectează dispozitivul cu software dăunător. Acest tip de vierme este un hibrid care încearcă în mod activ să găsească dispozitive noi și să instaleze malware în același timp. Hackerii pot folosi acest tip de vierme hibrid pentru a citi sau șterge fișiere. Adware, spyware, ransomware sau alte tipuri de malware care sunt atașate la vierme se numesc „Payload”. Într-un fel, ei folosesc doar viermele ca o cale în dispozitivele de a răspândi software dăunător.

Viermi de bot

Pe lângă tipul de viermi hibrizi există și viermi bot. Viermii bot transformă dispozitivul infectat într-un „zombie” sau „bot”. Aceste dispozitive infectate formează o rețea pe care o numim botnet. Un hacker sau „botmaster” controlează această rețea și cu ea toate computerele infectate. Dispozitivele pot efectua orice comandă pe care botmasterul le dă. În acest fel, botmaster-ul poate utiliza botnetul pentru a vizita un site web cu un număr mare de dispozitive în același timp, determinând cedarea serverelor. Acest tip de atac este un așa-numit atac DDoS.

Viermi prin e-mail

Viermii prin e-mail devin destul de frecvente. Acești viermi s-au răspândit prin trimiterea automată a unui e-mail la toate adresele din lista de contacte, odată ce computerul este infectat. Acest lucru se întâmplă mai ales prin e-mailuri, dar în prezent, social media sunt ideale pentru aceste viermi. Poate că ați avut mesaje ciudate de la un contact Facebook cu care nu ați mai vorbit de ani de zile. Acesta a fost probabil un vierme care încerca să obțină acces la dispozitivul tău.

Viermi etici

În cele din urmă, există și un tip de vierme pe care îl numim viermi „etici”. Acești viermi nu au software-uri dăunătoare, ci actualizări sau patch-uri pentru scurgeri de securitate cunoscute. Ei infectează sistemele mai vechi care prezintă scurgeri de securitate pentru a încerca să le aplice. Acest lucru sună ca o modalitate bună de a rezolva aceste probleme, dar, în realitate, aproape nimeni nu mai folosește acest tip de vierme. Unii oameni se opun folosirii viermilor etici, deoarece încă invadează sistemul lor fără permisiunea lor.

Ce puteți face pentru a preveni infecția?

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a preveni infecția este să vă actualizați întotdeauna sistemul de operare, software-ul și virusscannerul. Viermii folosesc încălcări de securitate în aceste sisteme pentru a avea acces la dispozitivul dvs. Sistemele mai vechi care nu au fost actualizate recent au adesea multe puncte slabe, deoarece producătorul a încetat actualizarea acesteia. Noile sisteme sunt îmbunătățite și actualizate în mod constant în consecință. Din acest motiv, noile sisteme au șanse mai mici de a fi infectate.

În al doilea rând, trebuie să fii mereu atent la e-mailuri ciudate, fișiere atașate la e-mailuri și mesaje pe social media. Uneori, veți găsi acolo linkuri care conțin viermi. Puteți face următoarele lucruri pentru a preveni infecția:

 • Nu deschideți niciodată e-mailuri în care nu aveți încredere.
 • Nu descărcați fișierele atașate la e-mailuri ciudate
 • Nu faceți niciodată clic pe linkurile în care nu aveți încredere (în e-mailuri, pe site-uri web sau pe social media).

În cele din urmă, este important să aveți un virusscanner bun. Un scanner de virus bun este ideal dacă doriți să localizați viermi și să îi plasați în carantină. Un virusscanner vă va anunța când a descoperit un vierme și va lua măsurile corespunzătoare pentru a-l șterge.

Cum știți dacă sunteți infectat cu un vierme pentru computer?

Poate fi destul de dificil să afli dacă dispozitivul tău a fost infectat cu un vierme sau nu. Unele simptome ale unui vierm al computerului se pot aplica și altor tipuri de malware, sau pot însemna chiar că computerul îmbătrânește pur și simplu. Cu toate acestea, dacă computerul dvs. prezintă mai multe dintre aceste simptome, există șanse mari să fie infectat:

 • Lupa cu viermiCalculatorul dvs. îngheață sau se prăbușește
 • Calculatorul dvs. face zgomote ciudate sau afișează mesaje sau imagini ciudate
 • Primești un mesaj de pe firewallul tău
 • Fișierele au fost modificate, dar nu de dvs.
 • Primești un mesaj de eroare de la sistemul de operare
 • Vă lipsesc fișierele importante
 • Fișiere ciudate sau comenzi rapide apar pe desktop
 • Calculatorul dvs. este lent
 • Browserul dvs. este lent sau nu funcționează
 • Mesajele sunt trimise persoanelor din lista de contacte fără ca dvs. să știți, prin e-mail sau prin social media

Cum pot scăpa de un vierme pentru computer?

Dacă un vierme vă infectează dispozitivul, poate fi foarte dificil să scăpați de el. Cel mai bun lucru pe care îl poți face într-o astfel de situație este să verifici online cum poți scăpa cel mai bine de acest tip specific de vierme. După cum ați putut citi, există multe tipuri diferite de viermi, ceea ce înseamnă că există, de asemenea, diferite metode pentru a scăpa de ele. Un pas care este întotdeauna important este să scoateți dispozitivul de pe rețeaua locală imediat. În acest fel puteți preveni răspândirea viermilor pe alte dispozitive din rețeaua dvs. Verificați, de asemenea, toate dispozitivele de stocare externe, cum ar fi stick-urile USB, separat pentru viermi.

Gânduri finale

Viermii de calculator sunt tipuri de malware dăunătoare care pot aduce multe probleme cu acestea. Acești viermi își pot găsi automat drum în jurul unei rețele pentru a răspândi malware pe toate dispozitivele conectate. Există multe tipuri de viermi, așa că, dacă te infectezi, trebuie să afli cum să te descurci în mod corespunzător cu viermele tău. Vă puteți proteja împotriva viermilor, păstrând sistemul de operare și software-ul la zi și păstrând ochii cu mesaje sau linkuri ciudate.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map