Ce este furtul de identitate și cum a devenit o astfel de problemă?

Ți-ai furat vreodată identitatea? Peste 16 milioane de persoane doar în Statele Unite au fost victime ale furtului de identitate în 2017, iar numerele continuă să crească. În lumea noastră de înaltă tehnologie, suntem mai vulnerabili la a ne fi furate informațiile personale. Iată ce trebuie să știți despre furtul de identitate și ce puteți face pentru a vă proteja informațiile.

Ce este furtul de identitate?

Furtul de identitate este atunci când cineva fură informații personale și apoi îl folosește pentru a reprezenta ca o altă persoană. Adesea folosesc informațiile pentru a face cumpărături, deschide conturi sau chiar pentru a da o identificare falsă poliției.

Există două categorii principale de furt de identitate: numele adevărat și preluarea contului. În furtul de identitate cu nume adevărat, impostorul folosește informații personale pentru a deschide noi conturi pe numele victimei. Acestea pot include carduri de credit, conturi de verificare sau cumpărături online. O preluare a contului este atunci când hoțul folosește informațiile pentru a accesa conturile existente cuiva. Apoi vor efectua facturi mari pe contul persoanei.

Exemple comune de furt de identitate sunt:

 • Furtul de identitate legat de impozite
  Când un impostor depune o declarație falsă de impozit cu un număr furat de securitate socială.
 • Furtul de identitate medicală
  În aceste cazuri, făptuitorul fură informații privind asigurările de sănătate pentru a primi îngrijiri medicale pe contul victimei lor.
 • Furtul de identitate al copilului
  Când numărul de securitate socială al unui copil este furat și folosit pentru a solicita prestații guvernamentale și pentru a deschide conturi.
 • Furt de identitate senior
  Un tip de furt de identitate vizat în special vârstnicilor.

Cum accesează infractorii la informațiile personale?

Phishing Fishhook cu parolăExistă multe modalități diferite de a putea obține informații personale prin intermediul cărora infractorii. Credeți sau nu, metodele de înaltă tehnologie, cum ar fi scufundarea în gunoi și sustragerea poștelui oamenilor, sunt încă utilizate. Prin preluarea facturilor rupte din coșul de gunoi, infractorii pot primi adesea suficiente informații pentru a-ți fura identitatea. Sau ar putea să ia oferte de carduri de credit pre-aprobate în e-mail și să deschidă un cont pe numele tău. Și unii recurg la pickpocketing și la furturi poșete pentru a obține informațiile altor oameni.


Alte metode sunt mai de înaltă tehnologie și includ phishing, încălcări de date și informații de conectare la hacking. Phishingul este atunci când infractorii cibernetici reprezintă o bancă sau o altă instituție și vă contactează prin e-mail, text sau apel telefonic. Ei încearcă să vă convingă să le oferiți informațiile personale sau detaliile contului. Apoi folosesc informațiile pentru a vă accesa conturile. În ultimii ani, încălcările de date au devenit frecvente. Când acestea apar, hoții pot avea acces ușor la informațiile dvs..

Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile comune în care infractorii vă pot accesa informațiile. Din păcate, numărul de metode posibile este practic nelimitat.

Cât de important este furtul de identitate?

Furtul de identitate este frecvent și numărul de persoane afectate este în creștere. Un sondaj online 2018 realizat de The Harris Poll a relevat că aproape 60 de milioane de americani au experimentat furturi de identitate. Și un studiu din 2018 realizat de Javelin Strategy & Cercetările au descoperit că numărul victimelor din Statele Unite a atins un nivel de 16,7 milioane în 2017. Ceea ce este și mai tulburător este că hoții de identitate folosesc metode mai complexe pentru a fura informații personale. Preluarea conturilor, în special, este în creștere, iar numărul s-a triplat între 2016 și 2017. Pe măsură ce metodele de furt de identitate devin mai sofisticate, numerele continuă să crească.

Cum a devenit furtul de identitate o problemă atât de mare?

hackerFurtul de identitate a fost în jur de mult timp, dar este mult mai mult o problemă în lumea noastră de înaltă tehnologie. Infractorii au folosit metode precum scufundări dumpster, pickpocketing sau înșelătorii de telefon cu ani înainte ca internetul să fie în preajmă. Din păcate, odată cu creșterea internetului și a tehnologiei mai avansate, furtul de identitate a devenit mult mai frecvent. De asemenea, este mult mai greu să urmăriți acești criminali și mulți dintre ei nu sunt niciodată prinși.

Acum că avem internetul, o mare parte din informațiile noastre personale sunt transmise online. Folosim servicii bancare online, facem achiziții de la comercianți cu amănuntul online și ne plătim facturile folosind conturi online. Deși aceste practici sunt convenabile, ele adesea compromit informațiile noastre personale. Prin transmiterea datelor în format electronic, indivizii și întreprinderile sunt mai vulnerabili la hackeri și cibernetici.

În ultimii ani, încălcările de date au devenit o amenințare majoră pentru informațiile noastre personale. Încălcările de date sunt atunci când hackerii accesează și extrag informații sigure și confidențiale din sistemul unei companii. Hackerii pot apoi să folosească datele în orice mod pe care îl aleg. În urma încălcărilor datelor, informațiile personale confidențiale pot fi publicate.

Din păcate, încălcările de date sunt în creștere. Centrul de resurse de furt de identitate urmărește încălcările de date și publică în mod regulat constatările lor. În 2017, aceștia au raportat un nivel record de 1.579 de încălcări de date în Statele Unite. Aceste încălcări au dus la scurgerea a peste 178 de milioane de înregistrări. Una dintre cele mai mari încălcări a implicat agenția de raportare a creditului Equifax. Această încălcare a afectat 147,9 milioane de persoane și nume expuse, numere de securitate socială, numărul permisului de conducere și alte informații extrem de personale.

Vă puteți proteja pe voi împotriva furtului de identitate?

Având în vedere toate modalitățile în care infractorii vă pot fura identitatea, este imposibil să vă protejați complet. Nicio persoană nu poate preveni furtul de identitate, deoarece anumite tipuri de securitate nu vă pot controla. Cu încălcările de date, de exemplu, nu puteți face nimic pentru a împiedica apariția acestora. Acestea fiind spuse, puteți face pași pentru a vă reduce riscul. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de furt de identitate online și offline.

Protejarea identității tale online

 • Fiți atenți la cum și unde împărtășiți informațiile personale online.
 • Cumpărați numai pe site-uri sigure care au „https” pe adresa URL.
 • Utilizați parole puternice și unice pentru toate conturile dvs. online. Nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi.
 • Aveți grijă când utilizați Wi-Fi. Evitati sa folositi numele strazii la denumirea retelei dvs. si alegeti o parola securizata. Evitați să utilizați rețele Wi-Fi publice pentru a vă autentifica în conturi sau pentru a efectua tranzacții. Dacă trebuie să utilizați Wi-Fi public, configurarea unui VPN este sfătuită.
 • Nu introduceți niciodată informații personale pe un computer public.

Protejarea identității dvs. offline

 • Urmăriți portofelul și poșeta când vă aflați într-o locație publică.
 • Aveți grijă când plătiți cu un card de credit sau de debit și nu vă împărtășiți PIN-ul cu nimeni.
 • Îndepărtați toate documentele cu informații personale înainte de a le arunca.
 • Asigurați-vă căsuța poștală.
 • Păstrați documentele personale importante într-o cutie încuiată.

Cum știți că identitatea dvs. a fost furată?

Există mai multe semne care vă pot spune că identitatea dvs. a fost furată. Este important să acționați rapid dacă vi se întâmplă ceva de genul acesta. Fiecare oră în care nu acționați poate duce la mai multe daune financiare. Iată câteva semne care pot însemna că ai devenit subiectul fraudei de identitate.

Facturi necunoscute

Când primiți facturi pentru produse, nu ați comandat niciodată acest lucru ar trebui să vă alarmeze. Poate însemna că datele bancare tale au fost furate și infractorul cumpără produse sub numele tău. Același lucru este valabil și pentru orice extras bancar de care nu vă amintiți.

Anunțuri de livrare necunoscute

Un alt semnal poate fi că veți primi anunțuri de livrare pentru produsele pe care nu le-ați comandat. Infractorii v-au piratat probabil contul și au cumpărat produse cu banii câștigați cu greu.

Activitate neobișnuită a contului

Un al treilea semnal poate fi că primiți e-mailuri de la servicii care spun că au detectat o activitate neobișnuită pe contul dvs. Acesta poate fi și un e-mail care vă informează că detaliile contului dvs. au fost schimbate. Dacă nu ați schimbat aceste informații, este probabil să acționați.

Semnează pe Social Media

Modul final în care îți poți spune adesea că ti-au fost piratate conturile este prin intermediul rețelelor de socializare. Prietenii și familia s-ar putea să vă apropie de unele mesaje ciudate pe care le-ați trimis. Hackerii adesea pun mâna pe conturile Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat pentru a înșela oameni. Dacă au acces la contul tău, pot trimite mesaje tuturor prietenilor și familiei tale, cerând bani. Din cauza factorului personal, oamenii vor fi înclinați să dea mai ușor. Conturile de social media pot fi, de asemenea, folosite pentru a răspândi link-uri corupte și a hack mai multe conturi.

Ce să faci când identitatea ta a fost furată?

A fi victima fraudei de identitate poate fi extrem de frustrant. Dacă bănuiți că acesta este cazul, este vital să acționați rapid. Următorii pași vă vor ajuta să minimizați cât mai mult posibil daunele.

Blochează-ți contul bancar

Dacă datele dvs. bancare au fost furate, este important să apelați imediat banca pentru a vă bloca contul. În acest fel îi puteți împiedica pe infractori să cheltuiască mai mulți bani. Banca dvs. vă poate ajuta probabil cu monitorizarea și recuperarea contului.

Recuperarea conturilor

Dacă sunteți victima furtului de identitate online, este mai bine să vă conectați la conturile dvs. și să schimbați parolele cât mai repede posibil. Dacă nu vă mai puteți autentifica în contul dvs., contactați serviciul de asistență pentru clienți. Explicați-le situația și încercați să vă recuperați contul.

Raportați frauda

Dacă v-ați securizat conturile online și contul înapoi, este important să raportați frauda la poliție. Încercați să adunați cât mai multe dovezi și explicați-le situația. S-ar putea să găsească vinovatul dacă le oferiți suficiente informații. Mai mult, în unele cazuri, infractorii vor folosi identitatea dvs. pentru a comite și mai multe infracțiuni. Dacă acesta este cazul, este extrem de important să contactați poliția pentru a-i convinge, nu voi sunteți cei care comit aceste infracțiuni..

Contactați agențiile de colectare a datoriilor

Frauda de identitate te poate duce la mari probleme financiare. S-ar putea să-i faceți chiar și pe colecționarii datoriilor să vă bat la ușă. Dacă acesta este cazul, este o idee bună să vă adresați acestor agenții și să explicați situația. Dacă nu aveți datoria, va crește pur și simplu. Spune-le că poți fi victima fraudei de identitate și poate că te pot ajuta. În majoritatea cazurilor, colectorii de datorii vor fi simpatici atâta timp cât vei fi deschis cu ei despre ceea ce se întâmplă.

Gânduri finale

Furtul de identitate devine din ce în ce mai răspândit și cibercriminalii folosesc metode mai avansate pentru a obține date cu caracter personal. Puteți lua măsuri pentru a vă asigura informațiile personale, dar nimeni nu poate preveni furtul de identitate.

Chiar dacă faceți tot ce puteți pentru a vă proteja datele, unele aspecte ale securității sunt în afara controlului nostru. Numărul în creștere a încălcărilor datelor demonstrează acest punct. Cu toate acestea, luând măsurile de precauție corecte, puteți reduce șansele ca furtul de identitate să vi se întâmple.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me