Ce este autentificarea cu 2 factori? Află aici! | VPNoverview.com

Gândiți-vă o clipă la informațiile vitale despre care cineva ar avea acces dacă va ghici parola. Aceasta ar putea expune informațiile dvs. bancare, informații despre sănătate, e-mail și mesaje private. Parolele au fost principalul mijloc de securitate online încă din zorii epocii internetului. Cu toate acestea, studiile arată din nou că pentru majoritatea dintre noi, parolele noastre nu sunt la fel de sigure pe cât ar trebui să fie. Majoritatea parolelor pot fi fisurate în șase ore sau mai puțin. Avem tendința de a utiliza aceeași parolă pentru a proteja mai multe conturi. Și avem tendința să păstrăm parolele de mai mulți ani. 47% dintre noi folosesc parole mai vechi de cinci ani. Autentificarea cu 2 factori este un instrument simplu care vă poate îmbunătăți în mod dramatic securitatea de azi.


De ce parolele nu sunt suficiente

Pentru a crea o parolă sigură, ar trebui să introduceți TOATE următoarele:

  • Peste șase caractere, de preferință cel puțin zece caractere
  • Ar trebui să conțină cel puțin o majusculă, una minusculă, un număr și un simbol
  • Nu trebuie să conțină taste consecutive pe tastatură sau alfabet sau numere
  • Ar trebui să fie unic de la orice altă parolă pe care o utilizați – fără parole duplicate
  • Ar trebui schimbată cel puțin o dată la șase luni într-o nouă parolă unică pe care încă nu ați folosit-o
  • Ar trebui să fie memorabile, dar nu bazate pe date de naștere, cuvinte sau fraze ușor de ghicit

Și ar trebui să faceți acest lucru pentru fiecare parolă pe care o creați. Utilizatorul mediu are 90 de parole de reținut pentru acasă și pentru muncă. Este oare de mirare atunci că luăm adesea comenzi rapide? Mult prea mulți oameni reciclează parole precum „123456” sau folosesc aceeași parolă pentru mai multe site-uri. Este posibil ca după ce ați setat o parolă, nu o veți schimba decât dacă sunteți forțați. Pentru a face viața puțin mai ușoară, puteți utiliza un manager de parole pentru a crea și a vă aminti parolele.

Problema este că cineva vă va sparge parola la un moment dat. Securitatea anumitor site-uri web va avea o vulnerabilitate, iar hackerii vor avea acces la orice parolă utilizată pe site-ul respectiv. Apoi, tot ce trebuie să facă un hacker este să ruleze un program automat pentru a încerca numele de utilizator și parola pe mii de site-uri online pentru a vedea ce site-uri se deblochează. Dintr-o dată, confidențialitatea ta este complet compromisă, iar cineva are acces la viața ta online.

Ce este autentificarea cu 2 factori?

autentificare cu doi factoriCând introduceți numele de utilizator și parola pe un site, aceasta este autentificarea cu un singur factor. Acest tip de autentificare se bazează pe ceva ce știi – parola ta. Există și alte tipuri de tehnici de autentificare. De exemplu, dacă telefonul dvs. are un cititor de amprente pentru a debloca dispozitivul, acesta se bazează pe ceva unic pentru dvs. – amprenta dvs. Multe birouri se bazează încă pe o altă formă de autentificare. Pentru a intra în clădire, este posibil să fiți nevoit să glisați o carte-cheie. Aceasta se bazează pe ceva ce aveți – cardul cu cheie.

Autentificarea cu 2 factori folosește o combinație a două dintre aceste tipuri de tehnici de autentificare. Acest lucru asigură că persoana care se conectează este persoana potrivită. O formă populară de autentificare în doi factori folosită de Google și de alții implică ceva pe care îl ai. Odată ce încercați să vă conectați cu o parolă, un cod unic este trimis prin mesaj text către telefonul dvs. Acest cod este bun pentru o singură utilizare și de obicei expiră în doar câteva minute. Această autentificare folosește ceva ce știi, parola și ceva ce ai, telefonul tău.

Alte eforturi de autentificare cu 2 factori vă pot trimite un dispozitiv mic necesar pentru a vă autentifica. Acest dispozitiv afișează un număr unic generat în funcție de un algoritm secret. Pentru această metodă, pentru a vă autentifica, nu aveți nevoie doar de parola dvs., ci și de numărul generat de dispozitivul mic.

În unele cazuri, poate fi necesar să furnizați parola împreună cu o scanare a amprentei dvs. Acest lucru înseamnă că utilizați parola, împreună cu ceva unic pentru dvs. personal, amprenta dvs. Alte exemple de biometrie care vă pot consolida parola sunt scanarea ochilor, scanarea feței și amprenta vocală.

În fiecare caz, autentificarea cu 2 factori se bazează pe două metode diferite pentru a confirma că persoana potrivită se conectează.

Cum autentificarea cu 2 factori îmbunătățește securitatea

După cum am văzut de prea multe ori în trecut, o parolă poate fi fisurată sau furată de un hacker hotărât. Când utilizați autentificarea cu un singur factor, cineva cu acces la parola dvs. se poate conecta cu ușurință la contul dvs. Când utilizați autentificarea cu 2 factori, singură o parolă nu este suficientă pentru a intra în informațiile dvs..

Chiar dacă un hacker primește acces la parola dvs., fără acces la a doua metodă de autentificare, nu poate intra în contul dvs. De obicei, acest lucru ar însemna că hackerul ar trebui fie să aibă amprenta, amprenta vocală sau altceva unic pentru tine. În alte cazuri, hackerul ar putea avea nevoie de acces la telefonul dvs. sau la jetonul furnizat pentru a furniza codul unic al numărului.

Cu autentificarea în doi factori, un hacker nu poate doar să-ți fure parola și să intre în contul tău. Autentificarea cu 2 factori nu face decât să dubleze informațiile necesare pentru a intra în cont. De fapt, autentificarea cu 2 factori face mai exponențial mai dificil să obțineți acces la informațiile dvs..

Punctele slabe potențiale ale unui sistem de autentificare cu 2 factori

Ce se întâmplă dacă un hoț îți fură telefonul și începe să încerce să-ți pirateze conturile? Din păcate, cu multe sisteme de autentificare cu 2 factori, acestea ar primi un mesaj text cu codul necesar pentru a vă autentifica. Puteți proteja împotriva acestui tip de furt, având o metodă bună de securitate pentru ecranul de blocare al telefonului. Este posibil ca codul dvs. să nu țină un hoț hotărât pentru totdeauna. Dar vă poate oferi timp să vă întrerupeți serviciul de telefon înainte de a putea avea acces la conturile dvs..

În timp ce datele biometrice sunt unice pentru tine, acestea prezintă și un anumit risc de hacking. Atunci când telefonul sau alt dispozitiv scanează amprenta dvs., amprenta vocală sau alte date biometrice, creează un cod unic care reprezintă scanarea dvs. În esență, aceasta este ca o parolă extrem de complexă pe care numai tu o deții. Dar, dacă un hacker a obținut acces la un site unde v-ați autentificat folosind scanarea respectivă, poate avea acces și la acel cod unic..

În cele din urmă, nu există încă un sistem de securitate perfect. În timp ce autentificarea cu doi factori este puternică, există modalități prin care un hoț hotărât ar putea să-l acționeze în jurul lui pentru a avea acces la conturile tale. Dar protejându-vă cu autentificarea în doi factori, excludeți accesul ocazional la conturi prin furt sau nepăsare. Făcând conturile dvs. foarte dificil de accesat, vă îmbunătățiți exponențial șansele de a evita o intruziune. Chiar dacă securitatea perfectă nu este încă posibilă, autentificarea în doi factori oferă un mod destul de simplu de a face aproape imposibil să vă furați informațiile.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me