Ce este Adware și cum vă protejați dispozitivele?

Adware este un tip de malware care afișează adesea reclame pop-up intruzive și modifică setările browserului fără permisiunea utilizatorului. În unele cazuri, adware-ul este mai mult o supărare decât o amenințare serioasă. Dar, în ultimii ani, a existat o creștere a adware-ului rău intenționat. Aceste forme mai noi de adware pot spiona utilizatorii, urmări activitățile lor sau chiar instala alte tipuri de malware. Iată ce trebuie să știți despre adware și cum vă puteți proteja dispozitivele de la acesta.


Ce este Adware?

Computer AdwareTermenul de adware este scurt pentru software-ul acceptat de publicitate și se referă în mod obișnuit la software-ul nedorit care inundă computerul sau dispozitivul mobil cu reclame pop-up. Uneori este catalogat drept un program potențial nedorit sau PUP pe scurt. Există multe tipuri diferite de adware, iar unele tipuri sunt mai răuvoitoare decât altele. Adware-ul poate declanșa reclame pop-up sau redirecționa browserul dvs. către diferite site-uri. Alte tipuri de adware pot fi nedetectate în timp ce îți urmăresc în secret activitățile online. Acestea pot înregistra adrese IP, informații despre browser sau întrebările dvs. de căutare Google. Adware se poate integra cu descărcări de software gratuite sau poate fi prezentat ca o actualizare software legitimă.

Unele semne de avertizare adware includ:

 • Veți primi reclame pop-up frecvente
 • Pagina de pornire a browserului dvs. de internet se schimbă fără permisiunea dvs.
 • Browserul dvs. web încetinește sau se prăbușește
 • Linkurile de site-uri web vă redirecționează frecvent
 • Găsiți bare de instrumente noi, extensii sau pluginuri în browser
 • Calculatorul sau Mac începe să instaleze software fără permisiunea dvs.

Cât de des se întâmplă atacurile Adware?

Adware-ul este o formă comună de malware, iar creșterea de adware-uri dăunătoare este o tendință deosebit de tulburătoare. Cercetările de la G Data Software au indicat că în 2014, adware-ul a constituit peste 31% din malware-urile detectate de software antivirus. Troienii au reprezentat cea mai răspândită formă de malware, iar adware-ul a fost al doilea cel mai frecvent.

Adware devine mai mult un risc pentru securitate, în special pentru marile organizații. Cel mai notabil caz până în prezent a fost o campanie publicitară masivă cunoscută sub numele de Fireball, care a infectat aproximativ 250 de milioane de calculatoare din întreaga lume. Adware-ul a fost încorporat cu freeware legitim pe internet. Fireball a instalat plugin-uri care au schimbat configurațiile browserului și au înlocuit paginile de pornire ale utilizatorului și motoarele de căutare cu cele false. Mingea de foc avea multe capabilități periculoase, cum ar fi spionajul pe traficul web al utilizatorului și posibilitatea de a instala alt malware.

Care sunt riscurile adware-ului?

Unele forme de adware nu dăunează computerului dvs., dar alte tipuri sunt mai sofisticate și mai dăunătoare. În timp ce adware-ul poate afișa ferestre pop-up intruzive, în alte cazuri, utilizatorul nu are nicio indicație că ceva nu este în regulă cu dispozitivul lor. Acest lucru înseamnă că adware-ul vă poate spiona activitățile online, vă poate accesa informațiile personale sau vă poate folosi datele fără a ști. Uneori, adware-ul este instalat de un cal troian împreună cu alte tipuri de malware, care pot împiedica serios performanțele computerului. Unele programe adware chiar dezactivează programele antivirus sau vă împiedică să instalați software antivirus. Pe măsură ce adware-ul devine mai complex, acesta devine capabil să provoace mai mult rău utilizatorilor.

Cum pot Adware să apară pe computerul meu?

Adware se instalează cel mai frecvent pe computerul utilizatorului în timpul descărcării de software gratuite sau în vizită la un site web infectat. Freeware-ul pare de obicei o aplicație legitimă. Când utilizatorii decid să instaleze programul, ei autorizează descărcarea. Dar când software-ul este instalat, adware-ul se instalează și el. În alte cazuri, adware-ul se instalează automat atunci când utilizatorul vizitează un site web infectat. Acest tip de adware este cunoscut sub numele de browser Hijacker, deoarece malware detectează vulnerabilități în browserul dvs. și profită de acesta.

Ce fac dacă Adware devine pe computerul meu?

Adware-ul poate fi dificil de eliminat manual și adesea este nedetectat de software-ul antivirus. Deoarece unele forme de adware sunt legitime, software-ul antivirus de multe ori nu poate determina dacă adware-ul reprezintă o amenințare sau nu. Dacă computerul dvs. este infectat de adware, cea mai bună opțiune este să utilizați un instrument de eliminare adware.

Înainte de a începe, asigurați-vă că faceți backup pentru toate fișierele dvs. utilizând un hard disk extern sau un serviciu de stocare în cloud. Apoi, va trebui să descărcați un instrument de eliminare adware și să-l utilizați pentru a rula o scanare pe computer. Instrumentul va detecta adware-ul, astfel încât să îl puteți șterge de pe computer.

Când selectați un instrument de eliminare adware, asigurați-vă că alegeți unul dintre companiile antivirus de renume. Iată câteva dintre cele mai bune instrumente de eliminare adware din 2018:

 • Zemana Anti-Malware: Zemana Anti-Malware este un software antivirus bazat pe cloud care include un instrument de eliminare adware. Instrumentul este simplu de utilizat și este extrem de eficient la detectarea programelor adware care ar putea lipsi alte programe antivirus. De asemenea, este eficient împotriva adware-ului dificil de eliminat.
 • AdwCleaner: AdwCleaner face parte acum din Malwarebytes și este un instrument simplu, dar puternic, de eliminare adware. Acesta scanează rapid computerul sau dispozitivul pentru adware, PUP, bare de instrumente nedorite și deturnatori de browser și le elimină dacă sunt detectate.
 • Instrument de eliminare Adware de către TSA: Instrumentul de eliminare Adware de TSA este un alt instrument bazat pe cloud care este foarte eficient împotriva programelor adware. Scanează în profunzime computerul dvs. pentru a-l șterge adware și a îl șterge și, de asemenea, poate reseta multe browsere de internet, cum ar fi Chrome și FireFox.

Cum poți preveni Adware-ul?

În ciuda prevalenței adware, există pași pe care îi puteți face pentru a preveni infectarea dispozitivelor. Iată câteva dintre cele mai importante moduri prin care vă puteți proteja dispozitivele împotriva programelor adware:

Mențineți software-ul actualizat

Unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face pentru a vă apăra împotriva adware-ului și a altor programe malware este să vă mențineți actualizat sistemul de operare și programele. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea sistemelor de operare și software-ului au vulnerabilități pe care hackerii le pot exploata. Pe măsură ce dezvoltatorii descoperă aceste vulnerabilități, lansează actualizări pentru remedierea acestora. În plus, actualizați-vă periodic software-ul antivirus și e-mail și instalați toate actualizările de la furnizorul de servicii de internet.

Acordați atenție la ce instalați

Ori de câte ori urmează să descarci un program, oprește-te un moment și asigură-te că știi exact ce descarci. Acest lucru este deosebit de important pentru freeware, care conține adesea adware ascuns. Dacă nu sunteți sigur ce este un program, faceți câteva cercetări online pentru a afla mai multe despre el. Dacă vreun program pare suspect, evitați-l.

Configurați un firewall

Un firewall este un program care împiedică introducerea datelor neautorizate în sistemul de operare sau browser. Dacă instalați un program nou, firewallul vă va anunța și vă va cere permisiunea de a-l activa. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă ați instalat accidental adware, veți ști despre el și apoi îl puteți elimina de pe computer.

Gândiți-vă înainte de a face clic

Multe persoane nu citesc pop-up cu atenție și pur și simplu fac clic pe „Da” sau „OK” doar pentru a le scoate de pe ecran. Din păcate, dezvoltatorii adware sunt conștienți de acest obicei și profită adesea de acesta. Asigurați-vă că programul este legitim înainte de a face clic pe „OK”. În plus, nu faceți clic pe linkuri sau nu descărcați atașamente în e-mailuri sau mesaje decât dacă știți exact ce sunt, chiar dacă sunt de la cineva în care aveți încredere.

Gânduri finale

Adware-ul este o formă extrem de frecventă de malware și cantitatea de daune pe care o poate face diferă foarte mult. Unele tipuri de adware sunt doar o problemă, în timp ce altele vă pot deteriora dispozitivul, urmăriți activitățile online sau chiar vă pot fura identitatea. În ultimii ani, a existat o creștere a adware-ului rău intenționat, cum ar fi Fireball. Datorită acestei tendințe tulburătoare, este din ce în ce mai important să luați măsuri pentru a vă proteja dispozitivele împotriva programelor adware.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map