Botnets: Armate de zi modernă. Cum să te protejezi!

O parte din viață în continuă creștere se întâmplă online. Din acest motiv, nu este surprinzător faptul că activitățile infracționale s-au adaptat și au loc acum online. Botnetele sunt vehiculul perfect pentru criminalitatea online, dar ce este o botnet și cum vă puteți proteja împotriva acesteia?


În acest articol veți putea afla care sunt botnetele, la ce sunt folosite și cum le afectează pe cei care sunt infectați. În cele din urmă, veți afla cum vă puteți proteja dispozitivele de a nu face parte dintr-o botnet.

Ce este un Botnet și cum funcționează?

Botnet este o combinație dintre cuvintele „robot” și „rețea”. O botnet există dintr-o multitudine de dispozitive diferite care de multe ori nu știu că fac parte din această rețea. Aceste dispozitive au fost infectate cu un bot, ceea ce înseamnă că un hacker poate prelua controlul asupra dispozitivelor.

Un bot herder sau bot maestru este persoana care controlează roboții. Această persoană poate face acest lucru printr-un server de comandă și control. Acest lucru poate fi configurat în moduri diferite, dar în cele din urmă se referă la același lucru. O persoană poate controla o cantitate mare de dispozitive la distanță. Bot herder poate trimite aceeași comandă tuturor roboților din rețea în același timp. De exemplu, îndemnându-i să viziteze simultan un site web, un așa-numit atac DDoS.

hacker care controlează sistemele infectate botnet

Există unele mici diferențe de metodă, dar majoritatea botnetelor funcționează după cum urmează:

  1. Dispozitivele se infectează cu roboți, de exemplu, vizitând un site umbrit sau făcând clic pe un link corupt.
  2. Bots forțează dispozitivele infectate să se conecteze la un server de comandă și control.
  3. Bot herder poate folosi acum aceste dispozitive în orice mod îi place. De asemenea, maestrul bot poate închiria sau vinde botnetul odată ce l-a creat.

Toate dispozitivele care sunt conectate la internet pot fi infectate cu un bot, deci nu doar computerul tău. În acest fel, hackerii pot crea o rețea de mii sau chiar milioane de dispozitive. Păstorii de bot pot folosi rețeaua lor bot în diferite scopuri.

Utilizările botnetelor

După cum vă puteți imagina, o botnet poate avea multe utilizări. Mai jos le enumerăm pe cele mai comune.

1. Atacuri DDoS

Cea mai frecventă utilizare a unei botnet este pentru efectuarea atacurilor DDoS. Scrisoarea din DDoS se referă la refuzul de serviciu distribuit. Aceasta înseamnă că prea multe dispozitive vor încerca să acceseze un site web în același timp. Serverul site-ului nu poate gestiona o cantitate infinită de vizitatori.

Uneori, acest lucru se întâmplă întâmplător, când o mulțime de oameni au un motiv să viziteze același site în același moment, de exemplu, pentru a vedea dacă au câștigat ceva în loterie. Cu toate acestea, cu o botnet puteți crea o suprasarcină direcționând toți roboții din rețea pentru a vizita un anumit site web în același timp.

Un astfel de atac DDoS poate face ca un site web să nu poată fi atins pentru utilizatorii reali. Atacurile sunt adesea un spectacol de forță și sunt folosite pentru a arăta punctele slabe ale marilor companii.

2. Spam

spamFără să știe proprietarii dispozitivelor, acestea pot fi folosite pentru a răspândi spamul. Maestrul bot poate trimite e-mailuri sau posta pe Facebook, toate sub numele tău. Prietenii și familia dvs. ar putea deschide aceste e-mailuri sau faceți clic pe link-uri, deoarece au încredere în dvs. Fără să știi că s-ar putea să infectezi toți cei din jurul tău cu roboți sau alte viruși și programe spion. Cu un bot, herder-ul bot de multe ori are acces la toate contactele dvs., ceea ce face ușor pentru creșterea rețelei lor mai mare.

3. Vând acreditări

Odată ce un hacker a plasat un bot pe dispozitivul dvs., acesta are acces la toate informațiile din acesta. Aceasta înseamnă că probabil știu că aveți parole și informații de conectare. În acest fel îți pot identifica identitatea și pot face lucruri în numele tău. Mai mult, aceștia ar putea vinde aceste informații altora. Informațiile dvs. personale pot fi, de exemplu, utilizate în traficul de persoane. Furtul de identitate este un real pericol în aceste zile și vârste moderne. Certificativele dvs. ar putea fi vândute și pe site-ul întunecat.

4. Minerit Bitcoin

Aceasta este o utilizare relativ nouă a botnetelor. Pentru a mea bitcoin ai nevoie de multă putere a procesorului. Herder bot poate folosi puterea procesorului dispozitivelor infectate cu bot pentru a mina bitcoins. Acest lucru se întâmplă fără ca proprietarii dispozitivelor să știe. Singurul lucru pe care l-ai putea observa este că computerul sau Mac-ul lucrează greu și că sistemul de ventilație poate funcționa peste ore. Cu toate acestea, este pus la îndoială dacă această metodă de exploatare merită sau nu, deoarece ai nevoie de o mulțime de roboți pentru a genera o sumă mică de bani.

5. Infecție / răspândire malware

Când un herder bot are acces la dispozitivul dvs., îl pot infecta și cu malware. Există multe tipuri de malware. De exemplu, ransomware-ul devine din ce în ce mai cunoscut. În aceste cazuri, hackerul va ține dispozitivul dvs. în ostatic și vă va trimite un mesaj de răscumpărare. Vă pot cere să le plătiți și în schimb veți avea din nou acces la dispozitivul dvs. Cu toate acestea, nu știi niciodată dacă vei recăpăta controlul asupra dispozitivului iubit; dacă nu aveți noroc, hackerul ar putea cere doar mai mulți bani.

Fac parte dintr-o botnet?

Este foarte dificil să descoperiți dacă faceți parte dintr-o botnet sau nu. Un semn care presupune că s-ar putea întâmpla ceva înfiorător, este atunci când simțiți conexiuni lente și instabile. Cu toate acestea, acest lucru se poate datora altor probleme cu dispozitivul dumneavoastră.

O renunțare certă este când vedeți că ați postat ceva pe rețelele de socializare pe care nu le-ați postat singur. Acesta este un semn că altcineva are acces la dispozitivul dvs. sau cel puțin la contul dvs. În acest caz, este bine să notificați contactele dvs. că nu ar trebui să deschidă linkuri ciudate de la dvs..

Cu toate acestea, cel mai bine este să preveniți să faceți parte dintr-o botnet!

Protecție împotriva Botnets

Pentru a vă proteja dispozitivele împotriva infectării cu un bot, puteți face mai multe lucruri. În primul rând, este foarte important să păstrați software-ul pe dispozitivele dvs. la zi. Instalați întotdeauna cea mai recentă versiune de software și asigurați-vă că porniți actualizări automate. Aceste actualizări pot părea uneori enervante, dar a deveni parte a unei botnet este cu siguranță mai enervant.

Mai mult, fii atent când ești online. Nu faceți clic pe linkurile în care nu aveți încredere și asigurați-vă că descărcați doar fișiere din surse de încredere. E-mailurile și link-urile false sunt adesea folosite pentru a infecta utilizatorii care nu se uită cu roboți.

Este foarte important să vă protejați întotdeauna dispozitivele cu un anti-virus și un anti-spyware. Acest lucru este esențial pentru a fi bine protejat online. Acest tip de software vă va avertiza atunci când ceva pare umbrit și va împiedica hackerii să acceseze dispozitivul.

În cele din urmă, pentru cea mai bună protecție online, puteți lua în considerare utilizarea unui VPN. O rețea privată virtuală criptează toate datele, astfel încât niciun hacker nu o poate sparge. Mai mult, anonimizează tot ce faci online. Cu un VPN va fi practic imposibil ca hackerii să aibă acces la conturile dvs..

Cum funcționează o ilustrare VPN

Mai mult, puteți naviga pe internet fără nicio restricție. NordVPN este un furnizor VPN super sigur pe care s-ar putea să doriți să îl analizați. Acestea fac parte din topul nostru 5 dintre cei mai buni furnizori VPN.

Gânduri finale

Botnet sunt armata modernă. Fără să știți că dispozitivele dvs. pot face parte din atacuri cibernetice la scară mare. Din acest motiv, este important să vă mențineți protecția la zi. Asigurați-vă că aveți întotdeauna instalate pe dispozitivele dvs. un software anti-malware bun. Pentru a vă proteja complet toate activitățile online, puteți utiliza și un VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me