Własne ustawienia prywatności na Twitterze | VPNOverview

Korzystanie z platform społecznościowych, takich jak Twitter online, jest jak brak zasłon w oknach w domu. Są chwile, w których nie przeszkadza ci otwieranie okien na świat, a innym razem wolisz zachować prywatność. Zarządzanie ustawieniami prywatności Twittera pozwala kontrolować, kiedy zasłony są zamknięte, zachowując prywatność informacji. Twitter wie o tobie więcej, niż myślisz. Poświęcając kilka minut na sprawdzenie ustawień prywatności, możesz zwiększyć bezpieczeństwo korzystania z Internetu.


Obawy dotyczące prywatności na Twitterze

Logo Twittera SmartphoneAkcje na Twitterze ostatnio uległy pogorszeniu, gdy bankierzy inwestycyjni zaczęli skracać akcje ze względu na obawy dotyczące prywatności. Według raportu Investopedia istnieją poważne obawy, że użytkownicy Twittera mogą zbuntować się, gdy ujawni się wykorzystanie prywatnych danych przez Twittera. Twitter sprzedaje nie tylko ukierunkowane reklamy, ale także dane użytkowników reklamodawcom. To złota kopalnia informacji, która sprawi, że Twitter zgłosi 400 milionów dolarów w 2018 roku.

W 2017 r. Twitter zakończył obsługę funkcji „Nie śledź”. Twitter ma teraz kod śledzenia na wielu stronach internetowych. Witryny te zgłaszają się do Twittera podczas ich odwiedzania. To pozwala Twitterowi monitorować Twoją aktywność na ich platformie. Ponadto mogą monitorować witryny odwiedzane poza Twitterem. Mając na uwadze te obawy, może być dobry moment na aktualizację ustawień prywatności.

Znajdowanie ustawień prywatności Twittera

Pierwszym krokiem do przejęcia kontroli nad ustawieniami prywatności na Twitterze jest zlokalizowanie ustawień, do których masz dostęp. Z dowolnego urządzenia, którego używasz, przejdź do „Ustawienia” i wybierz „Prywatność i bezpieczeństwo”.

Twitter Prywatność i bezpieczeństwo

Przewiń w dół do „Personalizacja i dane” i wybierz „Edytuj”. Jesteś teraz na stronie „Personalizacja i dane” i możesz zacząć zmieniać ustawienia prywatności na Twitterze.

Personalizacja i dane na Twitterze

Edytuj swoje ustawienia na Twitterze

Po przejściu przez labirynt ustawień możesz zmienić kilka rzeczy. Poniżej znajduje się lista ustawień, które zalecamy przejrzeć.

Ustawienie spersonalizowanych reklam

W większości przypadków, gdy aplikacja personalizuje Twoje wrażenia, oznacza to, że wykorzystują Twoje informacje, aby reklamy, które widzisz, były bardziej odpowiednie dla Ciebie. W przypadku Twittera monitorowanie odbywa się za pośrednictwem Twojej aktywności na Twitterze. Ale wiedzą też, z jakiego urządzenia korzystasz i lokalizacji, do których podróżujesz. Ponadto Twitter monitoruje witryny i używane aplikacje, które integrują się z Twitterem. W zamian mogą udostępniać Twoje dane stronom trzecim. Twitter wybiera te opcje domyślnie, ale możesz zmienić te ustawienia zgodnie z własnymi preferencjami.

Ustawienie spersonalizowanych reklam na Twitterze

Pozostawienie zaznaczonego tego pola pozwala Twitterowi monitorować tweety, które czytasz lub na które odpowiadasz, a także tweety, które wysyłasz. To ustawienie umożliwia również Twitterowi łączenie Twojej aktywności na Twitterze z inną aktywnością online. Jeśli odwiedzisz witrynę firmy na urządzeniu, na którym zalogowałeś się na Twitterze, mogą oni wykorzystać te informacje. Mogą na przykład wyświetlać reklamy z witryn lub firm, które są podobne. Twitter może również udostępniać te informacje reklamodawcom. W ten sposób mogą wyświetlać trafniejsze reklamy dotyczące tej firmy, nawet jeśli nie ma Cię na Twitterze.

Jeśli nie chcesz udostępniać tych informacji Twitterowi i jego reklamodawcom, po prostu odznacz pole obok Spersonalizowanych reklam.

Personalizacja na podstawie Twojego urządzenia

Personalizacja na Twitterze na podstawie urządzenia

To pole pozwala Twitterowi monitorować, z którego urządzenia uzyskujesz dostęp do Twittera i odpowiednio „poprawiać swoje wrażenia”. Na przykład, jeśli masz tendencję do sprawdzania stron z wiadomościami na swoim laptopie podczas korzystania z Twittera i zwykle sprawdzania wiadomości z rozrywki na telefonie, Twitter wyświetli więcej reklam związanych z wiadomościami na twoim laptopie i więcej reklam związanych z rozrywką podczas twojego telefon. Twitter robi to, śledząc witryny i aplikacje, z których również korzystasz. nawet jeśli nie korzystasz z Twittera.

Odznaczenie tego pola zatrzyma ten poziom personalizacji dla wszystkich urządzeń.

Personalizacja oparta na lokalizacji

Twitter personalizuje wrażenia reklamowe na podstawie kilku czynników. Na przykład sprawdzają, gdzie zarejestrowałeś się na Twitterze, gdzie obecnie się znajdujesz i gdzie byłeś. Pozostawienie zaznaczonego pola „Personalizuj na podstawie miejsc, w których byłeś”, zezwala Twitterowi na to, monitorując Twoją lokalizację. Twitter może monitorować Twoją lokalizację za pośrednictwem usług lokalizacyjnych telefonu, za pośrednictwem Wi-Fi, którego używasz, a nawet potencjalnie za pośrednictwem połączenia Bluetooth.

Twitter użyje informacji o Twojej lokalizacji, aby wyświetlać Ci reklamy związane z firmami w pobliżu Twojej bieżącej lokalizacji. Możesz nawet zobaczyć reklamy firm na często podróżowanej trasie. Na przykład, jeśli każdego dnia w drodze do i ze szkoły dziecka mijasz piekarnię reklamującą się na Twitterze, możesz zobaczyć reklamę tej piekarni przy następnym logowaniu.

Personalizacja na Twitterze na podstawie odwiedzonych miejsc

Jeśli nie chcesz udostępniać swojej lokalizacji Twitterowi i jego reklamodawcom, usuń zaznaczenie tego pola, aby wyłączyć monitorowanie lokalizacji na Twitterze.

Monitorowanie danych na Twitterze

Twitter oferuje również dwie opcje, których możesz odznaczyć, aby zmienić sposób, w jaki Twitter monitoruje i udostępnia twoje informacje. Jednym z nich jest „Śledź, gdzie widzisz zawartość Twittera w sieci”. To ustawienie śledzi Twoją aktywność w witrynach internetowych i przechowuje Twoją historię online, aby sugerować Ci inne witryny i konta na Twitterze, które możesz śledzić.

Śledzenie danych na Twitterze

Drugie pole, „Udostępniaj swoje dane partnerom biznesowym Twittera”, pozwala Twitterowi na udostępnianie prywatnych informacji o Tobie, które nie są uwzględnione w Twoim profilu na Twitterze. Obejmuje to treści, które obejrzałeś i Twoje zainteresowania oparte na Twoim profilu na Twitterze.

Twitter wyłącza wszystkieOdznacz te pola, aby powstrzymać Twittera od monitorowania i udostępniania twoich informacji. Ponadto, jeśli wolisz, aby Twitter nie korzystał z żadnego z tych ustawień personalizacji i danych, możesz wybrać „Wyłącz wszystko” u góry listy, aby odznaczyć każde z nich. Oczywiście nie będziesz miał korzyści z odpowiedniej reklamy. Możesz jednak czuć się bezpieczniej, wiedząc, że twoja prywatność jest chroniona.

Inne ważne opcje prywatności

Wróć do ekranu „Prywatność i bezpieczeństwo”, aby znaleźć kilka innych ustawień prywatności, które warto rozważyć zmienić. Domyślnie Twitter zawiera informacje o lokalizacji w Twoich tweetach. Jeśli nie chcesz, aby te informacje były publikowane, odznacz pole „Tweetuj z lokalizacją”. Aby usunąć informacje o lokalizacji już powiązane z tweetami, kliknij przycisk „Usuń informacje o lokalizacji”.

Zazwyczaj twoje tweety są publiczne dla każdego, kto chce je wyświetlić. Zaznaczając pole „Chroń swoje tweety”, tylko osoby, które zatwierdzisz, będą mogły uzyskać dostęp do tweetów.

Zmień ustawienia w „Tagowaniu zdjęć”, aby nikt nie mógł oznaczyć Cię tagiem na zdjęciu. Możesz zezwolić tylko obserwatorom na oznaczanie Cię, pozwolić każdemu na oznaczenie Cię lub uniemożliwić innym oznaczenie Cię na zdjęciu.

Oczywiście Twitter od czasu do czasu aktualizuje swoją politykę prywatności. Dlatego dobrym pomysłem jest okresowe sprawdzanie tych ustawień, aby upewnić się, że udostępniasz tylko te informacje, które wolisz.

Kontrolujesz swoją prywatność online

Twoja prywatność online jest ważna. Chociaż możesz swobodnie dzielić się niektórymi informacjami, nie musisz udostępniać wszystkich informacji reklamodawcom i innym firmom. Koniecznie sprawdź nasze inne artykuły na temat ochrony ustawień prywatności na Instagramie, WhatsApp i Google.

Aby jeszcze bardziej zwiększyć swoją prywatność w Internecie, rozważ połączenie za pośrednictwem wirtualnej sieci prywatnej (VPN). Wysokiej jakości VPN może pomóc w anonimizacji twoich informacji online, chroniąc cię przed firmami, które śledzą twoje informacje online. Sieci VPN zapewniają również szereg korzyści, w tym dostęp do treści ograniczonych do niektórych lokalizacji geograficznych. Co więcej, dzięki VPN możesz uniknąć zapór ogniowych w pracy lub innych ograniczonych lokalizacjach.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map