Prywatność online: jak bezpieczny jest Twój Snapchat? | VPNOverview

Podczas gdy Snapchat zaczyna łapać niektórych spośród starszych użytkowników, wciąż prawie połowa wszystkich użytkowników Snapchata ma poniżej 25 lat. Z Snapchatem były obawy dotyczące prywatności. Wiedząc o ograniczeniach i ryzyku korzystania z aplikacji, możesz zabezpieczyć swoją prywatność. Przejrzenie ustawień prywatności i upewnienie się, że informacje są dostępne za pośrednictwem aplikacji, zajmuje tylko kilka minut. Możesz upewnić się, że ujawniasz tylko te informacje, które są dla Ciebie wygodne w byciu publicznym.


Historia Snapchata

Logo SnapchatHistoria Snapchata zaczyna się w 2011 roku, kiedy założyciel Evan Spiegel wyobraża sobie nowy rodzaj sieci społecznościowej. Facebook i Twitter przechowują twoje rozmowy, zapewniając stały zapis, do którego możesz ponownie zajrzeć. Z drugiej strony Snapchat starałby się stać miejscem, w którym rozmowy odbywają się bardziej jak w prawdziwym życiu.

Snapchat Snaps są jak rozmowa, którą masz twarzą w twarz z przyjacielem. Ty mówisz, oni coś mówią. Trzy dni później żadne z was nie pamięta dokładnie tego, co zostało powiedziane w rozmowie, ale sama rozmowa buduje związek.

Zamiast konkretnych i trwających wiecznie rozmów na osi czasu, Snapchat projektuje swoje Snapy i Historie, by żyć chwilą. Otrzymujesz czat, który znika, żyjąc tylko w twojej pamięci. Po wyświetleniu posty w Snapchacie znikają lub po ograniczonym czasie określasz, kiedy je tworzysz i wysyłasz. W każdym razie taki był pomysł.

Problemy z historią

Do 2012 roku Snapchat miał ponad 10 milionów użytkowników, głównie wśród nastolatków. Nastolatkowie uciekali z Facebooka, gdy ich rodzice i dziadkowie zaczęli się przyłączać. Do 2013 roku Facebook próbował kupić Snapchata za 3 miliardy dolarów – oferta Spiegel ostatecznie została odrzucona. Snapchat kontynuował gwałtowny wzrost w oparciu o obietnicę, że posty w Snapchat zniknęły na zawsze. Snapchat sprzedawał prywatność i do sierpnia 2014 r. 40% 18-latków było uzależnionych.

Niestety twoje Snapy nie były tak prywatne, jak obiecał Snapchat. Użytkownicy mogli robić zrzuty ekranu ze swoich telefonów i pojawiło się wiele aplikacji innych firm, które zapisywałyby zdjęcia i filmy zamieszczone na Snapchacie. Aplikacja mogła przekazać Twoją lokalizację bez Twojej wiedzy i może w wielu przypadkach zbierać informacje z książki adresowej bez pytania.

Ponieważ Snapchat nie weryfikował numerów telefonów od użytkowników podczas rejestracji, wyskoczyły fałszywe konta w celu zebrania informacji od użytkowników, którzy myśleli, że rozmawiają ze znajomym. Naruszenie to pozwoliło 4,6 mln nazw użytkowników i numerów telefonów Snapchat dostać się w niepowołane ręce.

W porozumieniu z FTC stało się jasne, że Snapchat nie był w stanie dotrzymać obietnicy, że Twoje Snapy całkowicie znikną na zawsze po ich otrzymaniu. Chociaż FTC nie ukarało Snapchata, będą monitorować firmę pod kątem zgodności z prywatnością przez następne 20 lat.

Prywatność Snapchat dzisiaj

Ostatnia aktualizacja Snapchata po raz kolejny wzbudziła obawy dotyczące problemów prywatności. Funkcja o nazwie Snap Map pozwala udostępniać swoją lokalizację znajomym w aplikacji. Domyślnie Snapchat wyłącza udostępnianie lokalizacji. Po włączeniu łatwo jednak zapomnieć, że możesz udostępniać swoją lokalizację każdemu, kto korzysta z aplikacji.

Na szczęście możesz łatwo wyłączyć tę funkcję, jeśli wiesz, gdzie szukać w ustawieniach prywatności. Snapchat poprawił komunikację z użytkownikami na temat tego, jak bezpieczne są ich informacje. Pomagają użytkownikom zdawać sobie sprawę ze sposobów zabezpieczenia swoich snapów. Możesz mieć pewność, że udostępniasz tylko to, co chcesz udostępnić, komu chcesz to udostępnić.

Ustawienia prywatności Snapchats

Aby uzyskać dostęp do ustawień prywatności, w aplikacji dotknij zdjęcia profilowego w lewym górnym rogu ekranu, aby uzyskać dostęp do swojego profilu. Stuknij koło zębate w prawym górnym rogu, aby uzyskać dostęp do ustawień. Przewiń w dół, aż zobaczysz nagłówek „Usługi dodatkowe” i dotknij „Zarządzaj”, aby rozpocząć. Poniżej pokazujemy, jakie ustawienia możesz zmienić, aby Twoje konto było bardziej prywatne.

Ustawienia Snapchata

Reklamy ukierunkowane Snapchata

Przewiń w dół do „Preferencji reklam” i dotknij go, aby wyświetlić ustawienia reklam Snapchats. Snapchat korzysta z danych uzyskanych z korzystania z aplikacji w celu dostarczania ukierunkowanych reklam. Wykorzystuje również informacje zebrane od reklamodawców na Twój temat, aby kierować reklamy również na Ciebie. Obie te opcje są domyślnie wybrane. Odznacz „Na podstawie odbiorców”, aby wyłączyć kierowanie na podstawie informacji otrzymanych od reklamodawców. Odznacz „Oparte na aktywności”, aby wyłączyć reklamy kierowane na Ciebie na podstawie Twojej aktywności w Snapchacie.

Zarządzaj wykorzystaniem Snapchata w kontaktach

Z menu „Zarządzaj” przewiń w dół do Kontaktów. Domyślnie Snapchat nie synchronizuje kontaktów z aplikacją. Jeśli w przeszłości wyraziłeś na to zgodę, Snapchat będzie aktualizował Twoje kontakty za każdym razem, gdy wprowadzisz zmiany. Aby to wyłączyć, odznacz Synchronizuj kontakty. Możesz także wyświetlić wszystkie kontakty zsynchronizowane z Snapchatem lub usunąć wszystkie informacje o swoich kontaktach z aplikacji.

Kontroluj, komu możesz się z Tobą skontaktować

Z powrotem w menu ustawień przewiń w dół do sekcji zatytułowanej „Kto może…”. Stąd kliknij „Skontaktuj się ze mną”, aby ograniczyć liczbę osób, z którymi możesz się kontaktować. Snapchat udostępnia tylko jedną opcję ograniczenia tego ustawienia: „Moi przyjaciele”.

Oprócz snapów możesz publikować snapy w swojej historii. Możesz pokazać swoją historię wszystkim lub tylko znajomym. Możesz nawet dostosować swoją Historię, aby niektórzy znajomi nie widzieli żadnych snapów dodanych do Historii. Kliknij „Wyświetl moją historię”, aby uzyskać dostęp do tego ustawienia.

Jeśli masz wspólnych znajomych lub zainteresowania, Snapchat może polecić Cię innym w funkcji szybkiego dodawania. Jeśli wolisz, aby Twój profil był bardziej prywatny, dotknij „Zobacz mnie w Szybkim dodawaniu” i odznacz pole.

Możesz także wyłączyć kontrowersyjną funkcję Snap Maps w tej sekcji, dotykając „Zobacz moją lokalizację”. Jeśli zaznaczono Tryb ducha, nikomu nie udostępniasz swojej lokalizacji. To jest domyślny tryb Snapchata. Jeśli zdecydowałeś się udostępnić swoją lokalizację w przeszłości, możesz zaznaczyć Tryb ducha, aby ukryć swoją lokalizację przed wszystkimi. Alternatywnie możesz udostępnić swoją lokalizację znajomym lub wybrać „Tylko ci przyjaciele…”, aby wybrać tylko znajomych, którym chcesz udostępnić swoją lokalizację.

Ochrona Twojej prywatności poza Snapchat

Połączenie VPNNawet jeśli jesteś ostrożny w kwestii tego, co udostępniasz w aplikacjach takich jak Snapchat, możesz udostępniać więcej, niż zdajesz sobie z tego sprawę online. Jednym z łatwych sposobów ochrony prywatności w Internecie jest skorzystanie z usługi wysokiej jakości sieci VPN. VPN pomaga zachować anonimowość informacji w Internecie, chroniąc poufne informacje, a także po prostu pozwalając zachować większą prywatność w Internecie. Możesz także uniknąć ograniczeń witryn, które możesz odwiedzać z miejsca pracy, lub ograniczeń geograficznych w zależności od Twojej lokalizacji. Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz post na temat funkcji VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map