Jak zarządzać ustawieniami prywatności YouTube VPNoverview.com

Gdy oglądasz swoje ulubione filmy na YouTube, prawdopodobnie nigdy nie przychodzi ci do głowy, że YouTube Cię ogląda. Usługa wideo monitoruje oglądane filmy, aby zapewnić bardziej ukierunkowane reklamy. Informacje o tobie są gromadzone i analizowane, aby lepiej określić, kim jesteś i jakie są twoje zainteresowania. Zmiana kilku ustawień w YouTube może pomóc zabezpieczyć Twoją prywatność bez ponoszenia kosztów żadnej z funkcji usługi.


Jak Google zarabia miliardy z YouTube

Możesz myśleć o YouTube jako o ulubionym punkcie zabawnych filmów o kotach i zwiastunów filmów. Ale wideo jest jedną z najbardziej poszukiwanych części marketingu. Badania pokazują, że użytkownicy spędzają więcej czasu oglądając film niż czytając reklamę. W rezultacie reklamodawcy wydają miliardy dolarów, aby zwrócić uwagę na jeden ze swoich filmów. Jedną z najlepszych firm, które mogą z tego skorzystać, jest YouTube.

YouTube ma ponad 149 milionów widzów każdego miesiąca. Ci widzowie zużywają średnio 1 miliard godzin filmów dziennie. Przy tak wielu ludziach korzystających z tej usługi nic dziwnego, że YouTube był w stanie przynieść około 8 miliardów dolarów w 2015 roku. Ale skąd pochodzą te wszystkie pieniądze?

Jak reklama wpływa na Ciebie

Kiedy myślisz o reklamach, które mają na ciebie wpływ, prawdopodobnie myślisz o reklamie, która zmusza Cię do zakupu produktu lub obejrzenia nowego programu telewizyjnego. I chociaż reklamy skutecznie sprzedają swoje produkty, wpływają również na Ciebie na wiele innych sposobów.

Sposób, w jaki Google jest w stanie zarobić miliardy dolarów z YouTube, jest dzięki ukierunkowanym reklamom. Reklamy te są wysyłane nie tylko do każdego użytkownika YouTube, ale są starannie kierowane do użytkowników o określonym profilu. Każde wideo oglądane w witrynie, każde wyszukiwanie wideo pomaga YouTube stworzyć bardziej ukierunkowany profil Twoich zainteresowań. Nawet dane o tym, jak długo oglądasz film, w którym momencie klikasz do następnego filmu i z którymi reklamami wchodzisz w interakcję, są gromadzone przez YouTube.

Z czasem Twój profil wpływa na wyświetlane reklamy, filmy sugerowane do obejrzenia i wrażenia z korzystania z YouTube. Prywatne informacje, które Twoim zdaniem są utrzymywane w tajemnicy, są gromadzone przez firmę w celu dostosowania Twojego profilu. Wpływa to na twoją prywatność, nawet bez twojej świadomości.

Przejmij kontrolę nad ustawieniami prywatności YouTube

Nie możesz blokować wszystkich reklam z YouTube, nawet przy użyciu programów blokujących reklamy, możesz ograniczyć informacje gromadzone w Twoim profilu. Dostosowując ustawienia prywatności na swoim koncie YouTube, możesz ograniczyć dostęp do swoich informacji.

Znalezienie kontroli prywatności

Ustawienia prywatności YouTubeW witrynie przejdź do ekranu głównego YouTube. W prawym górnym rogu u góry zobaczysz ikonę swojego profilu. Kliknij na niego, aby wyświetlić ustawienia.

W aplikacji YouTube możesz znaleźć podobny ekran ustawień. Na ekranie głównym dotknij ikony swojego profilu w prawym górnym rogu.

Kliknij „Ustawienia” w aplikacji lub na stronie internetowej.

Tutaj znajdziesz zakładkę „Prywatność”. Kliknij, aby wyświetlić ustawienia prywatności. Ekrany różnią się bardzo w zależności od tego, czy korzystasz z aplikacji, czy z witryny. Poniżej opiszemy, co możesz dostosować w ustawieniach aplikacji i na stronie internetowej.

Dostosuj ustawienia prywatności w aplikacji YouTube

Istnieją dwie główne sekcje, którymi możesz się tutaj zająć – historia wyszukiwania i historia oglądania.

Za każdym razem, gdy oglądasz film, nawet na kilka chwil, jest on dodawany do historii oglądania. Jest to część danych, które YouTube wykorzystuje do utworzenia Twojego profilu. Kliknij suwak obok „Wstrzymaj historię oglądania”, aby zatrzymać gromadzenie tych informacji przez YouTube.

Aby całkowicie wyczyścić informacje przechowywane przez Google na temat historii oglądania, kliknij „Wyczyść historię oglądania” u góry ekranu. Spowoduje to usunięcie wszystkich filmów zapisanych w historii do tego momentu.

Historia wyszukiwania jest zapisem przechowywanym przez YouTube wyszukiwania przeprowadzonego w samym YouTube. Jest to niezależne od wyszukiwań przeprowadzanych w wyszukiwarce Google lub pasku adresu Chrome. Aby zatrzymać rejestrowanie historii wyszukiwania w YouTube, kliknij suwak obok „Wstrzymaj historię wyszukiwania”. Możesz także usunąć historię wyszukiwania z YouTube, klikając „Wyczyść historię wyszukiwania” u góry ekranu.

Jeśli wolisz zachować wygodę wyświetlania w YouTube historii wyszukiwania i oglądania, ale chcesz wykluczyć określony film, odpowiedzią jest tryb incognito.

Na ekranie „Konto” kliknij „Włącz Incognito”. Filmy wyszukiwane i oglądane w trybie „Incognito” nie zostaną dodane do Twojej historii wyszukiwania ani oglądania. Obecnie tryb incognito jest dostępny tylko w aplikacji YouTube.

Dostosuj ustawienia prywatności w witrynie YouTube

Tutaj są prezentowane inne opcje niż w aplikacji. Możesz zachować prywatność swoich ulubionych filmów. Wybranie tej opcji spowoduje, że osoby odwiedzające Twój profil nie będą widzieć filmów, które kliknąłeś „Lubię to”. W ten sam sposób możesz zachować prywatność zapisanych list odtwarzania lub prywatność subskrypcji innych kanałów wideo.

Aby kontrolować sposób wyświetlania reklam w YouTube na podstawie Twojego profilu, spójrz w dół strony w sekcji zatytułowanej „Reklamy oparte na moich zainteresowaniach”. Znajdziesz link do „Ustawień reklam Google”, który przeniesie Cię do ustawień reklam dla wszystkich Google, nie tylko YouTube.

Aby powstrzymać Google od kierowania reklam kierowanych do Ciebie na podstawie Twojego profilu, kliknij suwak obok opcji „Personalizacja reklam jest włączona”. Wyłączenie tej funkcji nie powstrzyma Cię przed wyświetlaniem reklam w YouTube i innych produktach Google, a jedynie powstrzyma je przed wyświetlaniem ukierunkowanych reklam na podstawie Twojego profilu.

Prosty krok w celu ochrony Twojej prywatności

YouTube gromadzi ogromną ilość danych osobowych, aby tworzyć ukierunkowane reklamy. Dostosowanie ustawień prywatności zmniejszy ilość informacji, które YouTube i Google mają na Twój temat. Faktem jest jednak, że firmy te nadal wiedzą o tobie więcej, niż być może chcesz.

Jednym z prostych kroków, które możesz zrobić, aby radykalnie poprawić swoją prywatność, jest skorzystanie z usługi VPN. VPN utrzymuje anonimowość twoich informacji, działając jako pośrednik między tobą a witrynami odwiedzanymi online. Informacje z twojego komputera są szyfrowane i wysyłane do serwera VPN. Tam jest wysyłany do witryny, a strona zwraca żądane dane do serwera VPN. Serwer przesyła informacje z powrotem do Ciebie, szyfrując dane do iz komputera.

Ponieważ witryny, do których uzyskujesz dostęp, dotyczą tylko serwera VPN, a nie bezpośrednio z tobą, pozostajesz anonimowy. Twoja prywatność jest chroniona, dopóki masz pełny dostęp do stron i usług, które doceniłeś. Sieć VPN zapewnia również inne korzyści, takie jak unikanie ograniczeń geograficznych dotyczących przesyłania strumieniowego wideo lub zapór ogniowych w pracy. Aby dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z VPN, sprawdź nasz post na temat wyboru najlepszego VPN dla twoich potrzeb.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map