Jak w pełni usunąć swoje konto na Facebooku VPNOverview

W dzisiejszych czasach ludzkość jest bardziej połączona niż kiedykolwiek. Na dobre lub na złe wydaje się, że nic innego jak globalna katastrofa nie zmieni tego w najbliższym czasie. Chociaż ostatnio wzrost Facebooka spowalnia, faktyczny exodus znacznej części prawdopodobnie nie znajduje się w kartach Goliatów mediów społecznościowych. Mimo to imperium Zuckerberg obejmuje Instagram i WhatsApp. Utrudnia to znacznemu odsetkowi globalnej populacji ucieczkę przed zasięgiem Facebooka.


Jest to jednak możliwe. Możesz łatwo usunąć swój profil na Facebooku i wszystkie dane. Zasięg Facebooka jest taki, jaki jest, usunięcie się z platformy może znacznie zmniejszyć ślad w Internecie.

Jak dezaktywować konto

Jeśli nie masz pewności, czy chcesz usunąć swoje konto na Facebooku, czy nie, istnieje inna opcja. Możesz dezaktywować swoje konto. Zaletą tego jest to, że możesz reaktywować go w dowolnym momencie. Po dezaktywacji konta inni nie będą mogli zobaczyć Twojej osi czasu ani cię wyszukać. Jednak niektóre informacje mogą być nadal widoczne, na przykład wiadomości wysłane przez prywatnego komunikatora.

Dezaktywacja jest również dobrą opcją, jeśli chcesz pozbyć się konta na Facebooku, ale chcesz nadal korzystać z Facebook Messenger.

aby dezaktywować konto na Facebooku, postępuj zgodnie z tymi instrukcjami:

  1. Przejdź do ustawień swojego konta na Facebooku
  2. Otworzy się na stronie „Ogólne ustawienia konta”
  3. Kliknij „Zarządzaj kontem”
  4. Na koniec kliknij „Dezaktywuj swoje konto”

Możesz ponownie aktywować swoje konto w dowolnym momencie, po prostu logując się na swoje konto. Możliwe, że musisz również przejść weryfikację, która zostanie wysłana na Twój adres e-mail lub telefon komórkowy.

Jak trwale usunąć swoje konto na Facebooku

Ludzie często robią sobie przerwę od Facebooka i odpoczywają, zawieszając konta na pewien czas. Jeśli jednak zdecydujesz, że masz wystarczająco dużo niekończących się zdjęć dla dzieci, wielopoziomowych programów marketingowych i dyskusji politycznych, możesz pójść o krok dalej i całkowicie wyciągnąć wtyczkę. Trzeba przyznać, że Facebook bardzo uprościł ten proces.

Najpierw należy pobrać kopię swoich danych. To znaczy, jeśli chcesz zachować swoje informacje. Te dane mogą być dość wrażliwe, więc przechowuj je bezpiecznie.

  1. Otwórz menu konta Facebook i wybierz Ogólne ustawienia konta.
  2. Wybierz Pobierz kopię swoich danych z Facebooka.
  3. Kliknij Uruchom moje archiwum
  4. Facebook wyśle ​​Ci wiadomość e-mail, gdy twoje archiwum będzie gotowe do pobrania.

Następnie wystarczy odwiedzić stronę https://www.facebook.com/help/delete_account i kliknąć Usuń moje konto. To wszystko, co jest potrzebne od końca. Twoje konto zostanie natychmiast zawieszone i niedostępne w wynikach wyszukiwania Facebooka. Faktyczne usunięcie konta może jednak potrwać dłużej.

Nie chcę stracić innych aplikacji?

Usuwając konto na Facebooku, należy pamiętać, że wielu z nas używa swojego Facebooka do logowania się w innych aplikacjach. Wiele popularnych aplikacji, takich jak Pinterest i Spotify, oferuje opcję logowania za pomocą konta na Facebooku. Jest to idealne rozwiązanie, ponieważ oznacza to, że nie musisz pamiętać dziesięciu różnych haseł, ale oznacza to również, że wszystkie są połączone z Facebookiem. Upewnij się, że dowiedziałeś się, gdzie użyłeś loginu na Facebooku. Jeśli chcesz mieć dostęp do tej aplikacji w przyszłości, dobrze jest zmienić login w tej aplikacji przed usunięciem Facebooka.

Failsafe na Facebooku

Ważne jest, aby pamiętać, że Facebook ma opcję zabezpieczenia przed awarią na wypadek, gdyby następnego dnia zrobiło ci się zimno. Po prostu zaloguj się na swoje konto. Spowoduje to natychmiastowe przywrócenie konta. Twoje konto zostanie usunięte w ciągu najbliższych tygodni, chociaż może upłynąć kilka miesięcy, zanim Twoje rzeczywiste dane zostaną trwale usunięte z serwerów Facebooka.

Jeśli naprawdę chcesz usunąć swoją obecność na Facebooku, ważne jest, aby nie próbować się zalogować, aby sprawdzić, czy rzeczywiście została usunięta. Po prostu, ponieważ spowoduje to natychmiastową ponowną aktywację konta. Lepszą opcją jest pozwolenie znajomemu szukać cię na Facebooku.

Wreszcie myśli

Facebook wprowadził go głęboko w nasze życie. Wielu rozważa opuszczenie platformy społecznościowej ze względów prywatności. Ponieważ jednak łączy nas z tak wieloma rzeczami, moglibyśmy się tego obawiać. Jak już czytałeś, możesz całkowicie dezaktywować lub usunąć Facebooka. Facebook bardzo ułatwił to. Należy jednak pamiętać, że możesz użyć swojego loginu na Facebooku do innych aplikacji. Postępując zgodnie z naszymi instrukcjami, możesz całkowicie opuścić plac zabaw Zuckerberg.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me