Jak usunąć wszystkie wrażliwe dane ze smartfona lub tabletu

Smartfony i tablety zrewolucjonizowały sposób interakcji ze światem. Nigdzie nie można znaleźć starych książek telefonicznych z żółtymi stronami. Twoja książka adresowa znajduje się teraz w telefonie. Zmieniły się nawet sposoby dokonywania zakupów i dokonywania płatności bankowych. Ten mały komputer w kieszeni zawiera teraz prawie wszystkie ważne informacje o twoim życiu. Oznacza to, że o ile całkowicie nie usuniesz tych informacji przed uaktualnieniem do najnowszego modelu, ktoś może uzyskać dostęp do bardzo wrażliwych informacji o tobie. Zaskakującą wiadomością jest to, że przywrócenie ustawień fabrycznych może nie wystarczyć do usunięcia danych.


Dlaczego usunięcie nie jest bezpieczne

Usuń dane iPad iPhoneWeź kawałek czystego, białego papieru i napisz na nim swój adres ołówkiem. Teraz usuń swój adres. Zasadniczo dzieje się tak po przywróceniu ustawień fabrycznych smartfona lub tabletu. Wszyscy widzieliśmy tajemnice, w których detektyw bierze kawałek papieru, który został skasowany, a pocierając go ołówkiem, są w stanie odczytać to, co wcześniej zostało na nim napisane. Jeśli trzymasz ten kawałek papieru pod światło, prawdopodobnie możesz nawet odczytać adres. Ktoś może łatwo uzyskać dostęp do oprogramowania, które może przywracać pliki i dane, które zostały usunięte po przywróceniu ustawień fabrycznych. Dobra wiadomość jest taka, że ​​możesz wykonać kilka prostych kroków, aby upewnić się, że Twoje dane naprawdę zniknęły ze starego urządzenia.

Szyfrowanie to najlepsza gumka

Przed próbą przywrócenia ustawień fabrycznych zaszyfruj dane w urządzeniu. Bez kluczy do szyfrowania odtworzenie informacji jest praktycznie niemożliwe. Informacje są nadal dostępne, podobnie jak w przypadku przywracania ustawień fabrycznych, ale wszystko, co można odzyskać, to zaszyfrowane dane. To chroni cię przed odzyskaniem poufnych informacji przez osobę, która ma twoje urządzenie po tobie.

Na większości urządzeń szyfrowanie jest prostą sprawą. Jeśli posiadasz urządzenie Apple z systemem iOS 8.0 lub nowszym, urządzenie jest automatycznie szyfrowane, a Apple nie posiada klucza szyfrującego, aby je otworzyć. Jeśli przywrócisz ustawienia fabryczne na urządzeniu Apple, nikt, kto nie posiada Twojego hasła, nie może przywrócić danych. W przypadku urządzeń z Androidem z systemem Marshmallow lub nowszym informacje powinny być domyślnie szyfrowane.

usuń informacje android

Jeśli posiadasz nieco starsze urządzenie z Androidem, możesz sprawdzić, czy Twój telefon jest zaszyfrowany lub szyfruje informacje. Możesz to zrobić, przechodząc do menu ustawień i klikając ekran zabezpieczeń. Może to być na różnych kartach, w zależności od urządzenia. Może być również oznaczony jako „Blokada ekranu i bezpieczeństwo”.

blokada ekranu i bezpieczeństwo

Po znalezieniu prawego ekranu kliknij zabezpieczenia i znajdź opcję „Szyfruj urządzenie”. Ponownie, w zależności od urządzenia może to być oznaczone „Szyfruj”, „Szyfrowanie” lub coś podobnego.

szyfruj urządzenie

Ekran szyfrowania ostrzega, że ​​szyfrowanie jest długim procesem. Będziesz musiał poczekać, aż telefon nie będzie Ci potrzebny przez co najmniej godzinę, i prawdopodobnie będziesz chciał, aby urządzenie było podłączone podczas szyfrowania. Po zaszyfrowaniu informacje w twoim urządzeniu są zabezpieczone.

Wyloguj się ze wszystkich kont

Bez względu na to, czy używasz urządzenia Apple, czy Android, wylogowanie się z konta jest dobrym pomysłem. To przygotowuje smartfon lub tablet do przywrócenia ustawień fabrycznych i przeniesienia do nowego właściciela.

Urządzenia z systemem iOS

W przypadku urządzeń z iOS wyloguj się ze sklepu App Store, iMessage i iCloud. Wykonaj następujące kroki:

  1. Przed wylogowaniem pamiętaj o sparowaniu podłączonych urządzeń, takich jak zegarek Apple Watch
  2. W Ustawieniach znajdź „Wiadomości” i wyłącz opcję iMessage
  3. Znajdź „iTunes & App Store ”, kliknij swój adres e-mail Apple ID, a następnie kliknij„ Wyloguj się ”
  4. Na koniec w Ustawieniach dotknij „iCloud” u dołu ekranu, znajdź „Wyloguj się” lub znajdź swoje imię, a następnie dotknij „Wyloguj się. Twoje urządzenie jest teraz gotowe do wyczyszczenia i zresetowania.

wylogowanie z jabłek

Urządzenia z Androidem

W przypadku urządzeń z Androidem, jeśli masz starsze urządzenie, możesz w tym momencie przejść bezpośrednio do przywracania ustawień fabrycznych. Na nowszych urządzeniach Android ma domyślnie włączoną funkcję przywracania ustawień fabrycznych, która uniemożliwi nowemu właścicielowi zalogowanie się na urządzeniu, jeśli najpierw nie dezaktywujesz prawidłowo swoich kont.

Najpierw wyłącz blokadę ekranu. W ustawieniach musisz znaleźć ustawienia ekranu blokady. Może być pod kilkoma różnymi etykietami w zależności od urządzenia, ale ogólnie jest oznaczony „Zabezpieczenie ekranu blokady”, „Ekran blokady”, „Ekran blokady i zabezpieczenia” lub coś podobnego.

typ blokady ekranu

Wybierz „Brak”, aby wyłączyć ekran blokady.

ustawienia osobiste

Następnie wyloguj się ze swojego konta Google na urządzeniu. Z menu Ustawienia, „Użytkownicy i konta” lub „Konta”.

konta

Stuknij w „Konta”, aby wyświetlić różne konta, które zalogowałeś się na urządzeniu. Możesz wylogować się z każdego z nich osobno, ale ogólnie wylogowanie z Google wystarcza, aby zapewnić twoją ochronę.

Znajdź „Google”, a następnie kliknij każde konto Gmail, na którym zalogowano się na tym urządzeniu, aby je usunąć. Kliknij „Więcej” w prawym górnym rogu ekranu i wybierz „Usuń konto”, aby się wylogować.

Gotowy do resetowania

Po wykonaniu tych czynności możesz teraz przywrócić ustawienia fabryczne, mając pewność, że Twoje dane są bezpieczne.

iOS

Na urządzeniu z iOS w menu ustawień kliknij „Ogólne”, wybierz „Resetuj”, a na końcu wybierz „Usuń całą zawartość i ustawienia”.

skasuj całą zawartość reset jabłko

Masz możliwość wykonania kopii zapasowej danych w iCloud przed usunięciem. Wybierz kopię zapasową danych lub „Wymaż teraz”. Dane są teraz usuwane z urządzenia.

Android

Na urządzeniu z Androidem w menu ustawień poszukaj „Kopia zapasowa & Resetowanie”. Można to często, ale nie zawsze, znaleźć w menu systemowym ustawień.

Wybierz „Utwórz kopię zapasową i zresetuj”, aby przejść do ekranu resetowania i wybierz opcję zresetowania urządzenia.

Kopia zapasowa i resetowanie
Najpierw pamiętaj o wyłączeniu opcji „Automatyczne przywracanie”. Ta opcja przywraca zapisane ustawienia i dane po zresetowaniu urządzenia. Kliknij suwak, aby wyłączyć tę opcję.

Na koniec wybierz „Ustawienia fabryczne”, aby zresetować urządzenie. Android wyświetla listę kont, na które nadal się logujesz na swoim urządzeniu – jeśli takie istnieją. Wybierz „Resetuj urządzenie” u dołu ekranu, aby potwierdzić wybór resetowania.

Wykonując te proste kroki, możesz upewnić się, że Twoje informacje pozostaną bezpieczne nawet podczas przekazywania urządzenia nowemu właścicielowi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me