Czy sprawdziłeś ustawienia prywatności WhatsApp? | VPNOverview

WhatsApp jest duchowym następcą wiadomości tekstowych, na które wydawaliśmy tyle pieniędzy w naszym miesięcznym abonamencie telefonicznym. Chociaż WhatsApp zawiera wiele użytecznych funkcji, może również udostępniać prywatne informacje. Możesz nie wiedzieć, że Facebook jest właścicielem WhatsApp. W związku z rosnącym niepokojem o sposób, w jaki Facebook wykorzystuje twoje informacje, może być dobry moment na sprawdzenie ustawień prywatności WhatsApp.


Obawy dotyczące prywatności dotyczące WhatsApp

Facebook kupił WhatsApp od współzałożycieli Jana Kouma i Briana Actona w 2014 roku. Acton odszedł z firmy w 2017 roku i często ostro krytykował Facebooka za podejście do kwestii prywatności. 30 kwietnia 2018 roku Jan Koum ogłosił, że on również odchodzi z firmy. Chociaż oświadczenie Kouma nie było krytyczne wobec firmy, ludzie za kulisami twierdzą, że on również jest zaniepokojony wykorzystaniem przez Facebook danych osobowych z WhatsApp. To dość mówiące, że twórcy WhatApp skoczyli na statek.

WhatsApp domyślnie gromadzi dużą ilość informacji o użytkowniku w aplikacji. Skonfigurowanie ustawień prywatności WhatsApp może pomóc ograniczyć dane gromadzone przez aplikację do tylko tych informacji, które są dla Ciebie wygodne. Warto jednak pamiętać, że nie można korzystać z WhatApp bez rozlewania niektórych danych osobowych. Istnieje kilka alternatyw dla WhatsApp, na które możesz chcieć spojrzeć, jeśli chcesz pozostać naprawdę anonimowy.

Zmień ustawienia prywatności WhatsApp

Jeśli chcesz dostosować ustawienia prywatności WhatsApp, możesz spojrzeć na poniższe omówienie. Wyjaśniamy, gdzie można znaleźć potrzebne ustawienia. Co więcej, możesz zobaczyć, co możesz zmienić, aby zwiększyć swoją prywatność na WhatsApp.

Znajdź swoje ustawienia prywatności WhatsApp

W WhatsApp dotknij przycisku menu. Następnie kliknij „Ustawienia” i poszukaj „Konta”. W sekcji „Konto” znajdziesz „Prywatność”. Tutaj znajdują się ustawienia prywatności, których szukasz. Domyślnie WhatsApp pozwala każdemu użytkownikowi zobaczyć Twoje zdjęcie profilowe, sekcję „about”, kiedy ostatnio byłeś aktywny w aplikacji oraz czy przeczytałeś otrzymaną wiadomość.

Zarządzanie potwierdzeniami odczytu

Wiadomość WhatsAppDomyślnie po otrzymaniu wiadomości w WhatsApp każdy użytkownik może zobaczyć, kiedy czyta wiadomość. Możesz wyłączyć tę funkcję dla poszczególnych wiadomości. Czasami dobrym pomysłem jest nie powiadamianie nadawcy automatycznie o tym, że widziałeś jego wiadomość. To może dać ci czas na przemyślenie odpowiedzi przed zwróceniem wiadomości. Potwierdzenia odczytu są jednak zawsze włączone dla wiadomości grupowych.

Zrozumienie ostatnio widzianego

Funkcja „Ostatnio widziany” pokazuje innym, kiedy byłeś ostatnio aktywny w WhatsApp. Warto wiedzieć, czy osoba, do której wysyłasz wiadomości, niedawno się zameldowała lub nie była aktywna od kilku dni. Jednak możesz nie chcieć, aby te informacje były dostępne dla innych.

WhatsApp zapewnia kilka innych opcji do wyboru. Wybierz „Nikt”, aby upewnić się, że ostatnio oglądane informacje nie są dostępne dla nikogo. Powinieneś wiedzieć, że jeśli wybierzesz tę opcję, nie będziesz także widzieć informacji o ostatnim widzeniu innych osób. Możesz też ograniczyć te informacje tylko do innych osób na liście kontaktów. Dla wielu jest to rozsądny kompromis między użytecznością a nadmiernym udostępnianiem.

WhatsApp online VPNOverview

Należy również pamiętać, że nie ma opcji ukrywania się, gdy użytkownik jest online. Informacje te pozostają publiczne bez względu na wybrane opcje. WhatsApp sygnalizuje również podczas pisania. Jeśli wolisz, aby Twoja aktywność online była bardziej prywatna, WhatsApp nie oferuje tego bezpieczeństwa.

Zarządzanie lokalizacją na żywo

Twoje ustawienia lokalizacji znajdują się w innej sekcji ustawień niż ustawienia prywatności. WhatsApp zapewnia możliwość udostępniania swojej aktualnej lokalizacji innym osobom na czacie indywidualnym lub grupowym. Udostępniając swoją lokalizację, możesz ustawić czas, aby kontynuować udostępnianie swojej lokalizacji, w przeciwnym razie WhatsApp będzie ją udostępniać, dopóki nie poprosisz o jej zatrzymanie. Jeśli wcześniej zdecydowałeś się udostępnić swoją lokalizację bez ustawiania czasu wygaśnięcia, możesz przestać udostępniać swoją lokalizację.

Z menu Ustawienia przejdź do „Aplikacje & Powiadomienia ”i dotknij„ Uprawnienia aplikacji ”. Znajdź opcję lokalizacji i dotknij jej. Stąd możesz wyłączyć wszystkie uprawnienia lokalizacji i przestać udostępniać swoją lokalizację. Jeśli chcesz po prostu przestać udostępniać swoją lokalizację czatowi, otwórz ten czat i dotknij „Zatrzymaj udostępnianie”.

Zarządzanie swoją prywatnością w Internecie

Facebook jest właścicielem WhatsApp i Instagram. Informacje o dowolnej z tych platform mogą być przekazywane do reklamodawców na dowolnej z tych platform, a także docierać do Ciebie w wyszukiwaniach Google i innych witrynach internetowych. W połączonym świecie online, nawet jeśli ustawienia prywatności w WhatsApp są ustawione tak, jak chcesz, zabezpieczenie prywatności w całym Internecie może być trudne.

Pierwszym krokiem może być przejrzenie ustawień prywatności we wszystkich używanych aplikacjach społecznościowych. Napisaliśmy przewodniki dla wielu z nich, w tym: Facebook, Instagram, SnapChat i Google.

Połączenie VPNInną, bezpieczniejszą opcją byłoby uzyskanie wirtualnej sieci prywatnej (VPN). To stawia pośrednika między tobą a usługami, z których korzystasz online, aby chronić swoją prywatność. Wysokiej jakości usługa VPN zapewni wyższy poziom anonimowości bez poświęcania szybkości i wygody. Ponadto usługa VPN może zapewniać inne korzyści, takie jak możliwość strumieniowego przesyłania amerykańskiej wersji Netflix podczas podróży zagranicznych lub obchodzenia zapór ogniowych, które uniemożliwiają dostęp do niektórych stron internetowych w pracy. Aby uzyskać więcej informacji na temat sieci VPN i sposobów, w jaki mogą one pomóc zwiększyć prywatność w Internecie, przejdź do naszego głównego artykułu na temat sieci VPN.

Niezależnie od wybranej opcji, bezpieczeństwo online staje się coraz ważniejsze każdego dnia. Wiedz, że nie wszystkie Twoje informacje są bezpieczne w rękach dużych firm społecznościowych.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me