Vlastite postavke privatnosti na Twitteru | VPNOverview

Korištenje platformi za društvene medije poput Twittera na mreži slično je tome što kod kuće nemate zavjese. Postoje slučajevi za koje vam ne smeta otvaranje prozora prema svijetu, a drugi puta biste radije držali stvari privatnijima. Upravljanje postavkama privatnosti Twittera omogućuje vam kontrolu kada su zavjese zatvorene, čuvajući vaše podatke privatnima. Twitter zna više o vama nego što možda mislite. Uzimajući samo nekoliko minuta da pregledate svoje postavke privatnosti, možete poboljšati svoje iskustvo na mreži.


Pitanja o privatnosti na Twitteru

Twitter Logotip pametnog telefonaDionice na Twitteru nedavno su pretrpjele zastoj dok su investicijski bankari počeli sa smanjenjem zaliha na temelju brige o privatnosti. Prema izvješću o Investopediji, postoje ozbiljne zabrinutosti da bi se korisnici twittera mogli pobuniti kad na Twitteru dođe do upotrebe privatnih podataka na Twitteru. Twitter prodaje ne samo ciljane oglase, već i korisničke podatke oglašavačima. Riječ je o zlatnom rudniku informacija zbog kojeg će Twitter za 2018. godinu prijaviti 400 milijuna dolara.

U 2017. godini Twitter je završio podršku za značajku “Ne prati”. Twitter sada ima kôd za praćenje na mnogim web mjestima. Ove web stranice vraćaju se na Twitter kad ih posjetite. To omogućuje Twitteru da nadgleda vaše aktivnosti na njihovoj platformi. Pored toga, mogu nadzirati web stranice koje posjećujete izvan Twittera. Imajući to na umu, možda je dobro vrijeme da ažurirate svoje postavke privatnosti.

Pronalaženje postavki za privatnost na Twitteru

Prvi korak preuzimanja kontrole nad vašim postavkama privatnosti na Twitteru je pronalaženje postavki kojima imate pristup. Idite s bilo kojeg uređaja koji koristite, idite na “Postavke” i odaberite “Privatnost i sigurnost”.

Privatnost i sigurnost Twittera

Pomaknite se prema dolje do “Personalizacija i podaci” i odaberite “Uredi”. Sada ste na stranici “Personalizacija i podaci” i možete započeti mijenjati svoje postavke privatnosti na Twitteru.

Personalizacija i podaci na Twitteru

Uredite postavke Twittera

Nakon što prođete kroz labirint postavki, možete promijeniti nekoliko stvari. Ispod ćete pronaći popis postavki koje vam savjetujemo da pogledate.

Postavljanje personaliziranih oglasa

U većini slučajeva kada aplikacija personalizira vaše iskustvo, to znači da upotrebljavaju vaše podatke kako bi učinili da vam reklame za koje budete bile relevantnije. U slučaju Twittera, nadzor se odvija putem vaše Twitter aktivnosti. Oni također znaju koji uređaj koristite i lokacije na koje putujete. Pored toga, Twitter prati web lokacije i aplikacije koje koristite koje su integrirane s Twitterom. Zauzvrat mogu dati vaše podatke trećim stranama. Twitter odabire ove opcije prema zadanim postavkama, ali možete ih promijeniti prema svojim željama.

Postavka prilagođenih oglasa na Twitteru

Ako ovo polje potvrdite, Twitter može nadzirati tweetove koje čitate ili odgovarati, kao i tweetove koje šaljete. Ova postavka također omogućava Twitteru da kombinira vašu aktivnost na Twitteru s drugim aktivnostima na mreži. Ako posjetite web mjesto tvrtke na uređaju na kojem ste se prijavili na Twitter, oni mogu upotrijebiti te podatke. Na primjer, mogu vam prikazati oglase sličnih web lokacija ili poduzeća. Twitter također može dijeliti te podatke s oglašivačima. Na taj način mogu vam prikazati relevantnije oglašavanje te tvrtke čak i kada niste na Twitteru.

Ako ne želite dijeliti te podatke s Twitterom i njegovim oglašivačima, jednostavno poništite potvrdni okvir pokraj personaliziranih oglasa.

Personalizacija na temelju vašeg uređaja

Twitter personalizacija na temelju uređaja

Ovaj okvir omogućuje Twitteru da nadgleda s kojeg uređaja pristupate Twitteru i «unaprijedite svoje iskustvo». Tako, na primjer, ako imate tendenciju provjeravanja vijesti na svom prijenosnom računalu dok koristite Twitter i skloni provjeravanju vijesti o zabavi na svom telefonu, Twitter će vam pokazati više reklama u vezi sa vijestima na vašem iskustvu na prijenosnom računalu i više reklama u vezi sa zabavom dok ste na svom telefon. Twitter to čini praćenjem web lokacija i aplikacija koje koristite i koji također koriste Twitter. čak i kada ne upotrebljavate Twitter.

Ako poništite ovaj okvir, zaustavit ćete ovu razinu personalizacije za sve svoje uređaje.

Personalizacija na temelju lokacije

Twitter personalizira vaše iskustvo oglašavanja na temelju nekoliko čimbenika. Na primjer, oni provjeravaju gdje ste se prijavili na Twitter, gdje se trenutno nalazite i koja druga mjesta ste. Ostavljajući potvrdni okvir “Personalizirajte na temelju mjesta na kojima ste bili” dajte twitteru dozvolu da to učinite nadgledanjem svoje lokacije. Twitter može nadzirati vašu lokaciju putem lokacijskih usluga telefona, putem Wi-Fi-ja koji koristite i čak potencijalno putem vaše Bluetooth veze.

Twitter će upotrijebiti podatke o vašoj lokaciji kako bi vam prikazao oglase koji se odnose na tvrtke u blizini vaše trenutne lokacije. Čak možete vidjeti oglase za tvrtke na ruti kojom često putujete. Na primjer, ako svaki dan kada idete u školu i iz škole svog djeteta prođete pekaru koja se oglašava putem Twittera, možda će se sljedeći put kada se prijavite oglasiti za tu pekaru..

Personalizacija Twittera na temelju mjesta koja ste bili

Ako ne želite dijeliti svoju lokaciju sa Twitterom i njegovim oglašivačima, poništite taj okvir da biste isključili nadzor lokacije Twitter.

Nadgledanje podataka na Twitteru

Twitter također nudi dvije mogućnosti koje možete poništiti da biste promijenili način na koji Twitter prati i dijeli vaše podatke. Jedan je “Pratite gdje vidite sadržaj Twittera na cijelom webu”. Ova postavka prati vašu aktivnost na web stranicama i pohranjuje vašu web povijest kako bi vam predložio druge web stranice i Twitter račune koje možda želite slijediti.

Trag podataka na Twitteru

Drugi okvir, “Podijelite svoje podatke s Twitter-ovim poslovnim partnerima”, omogućuje Twitteru dijeljenje privatnih detalja o vama koji nisu navedeni na vašem Twitter profilu. To uključuje sadržaj koji ste pogledali i vaše interese na temelju vašeg Twitter profila.

Twitter onemogućuje svePoništite ove okvire kako biste spriječili Twitter da nadgleda i dijeli vaše podatke. Osim toga, ako želite da Twitter ne koristi nijednu od ovih postavki personalizacije i podataka, možete odabrati “Onemogući sve” na vrhu popisa da biste poništili svaku od njih. Naravno, nećete imati koristi od relevantnog oglašavanja. Međutim, možda ćete se osjećati sigurnijim kada znate da je vaša privatnost zaštićena.

Ostale važne opcije privatnosti

Vratite se na zaslon “Privatnost i sigurnost” da biste pronašli nekoliko drugih postavki privatnosti za koje biste možda željeli razmotriti promjenu. Twitter prema zadanim postavkama uključuje vaše podatke o lokaciji u tweetove. Ako ne želite da se te informacije objave, poništite potvrdni okvir “Tweet s lokacijom”. Da biste izbrisali informacije o lokaciji koje su već povezane s vašim tweetovima, kliknite gumb “Izbriši podatke o lokaciji”.

Obično su tweetovi javni za sve koji ih žele pogledati. Uključivanjem potvrdnog okvira pokraj “Zaštiti svoje tweetove” samo će oni koji odobrite imati pristup vašem tweetu..

Promijenite postavke u “Photo Tagging” kako biste spriječili da vas bilo tko može označiti na fotografiji. Možete dopustiti samo sljedbenicima da vas označavaju, dopustiti nekome da vas označi ili spriječiti da vas itko označi fotografijom.

Naravno, Twitter povremeno ažurira svoju politiku privatnosti. Stoga je dobro periodično ponovo provjeriti ove postavke kako biste osigurali da dijelite samo one podatke koje želite.

Vi kontrolirate svoju privatnost na mreži

Vaša privatnost na mreži je važna. Iako vam je ugodno dijeljenje nekih podataka, ne morate stavljati sve svoje podatke na oglas i druge tvrtke. Obavezno pogledajte naše ostale članke o zaštiti postavki privatnosti na Instagramu, WhatsAppu i Googleu.

Da biste dodatno poboljšali svoju privatnost na mreži, razmislite o povezivanju putem virtualne privatne mreže (VPN). Kvalitetni VPN može pomoći anonimizirati vaše podatke na mreži, štiteći vas od tvrtki koje prate vaše podatke na mreži. VPN-ovi pružaju i niz prednosti, uključujući pristup sadržaju ograničenom na određene geografske lokacije. Štoviše, pomoću VPN-a možete izbjeći vatrozidove na poslu ili drugim ograničenim lokacijama.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me