Što WhatsApp zna o meni? | VPNOverview

WhatsApp je stvoren s idejom pružanja privatne, sigurne platforme za razmjenu poruka. Korisnici mogu komunicirati jedni drugima s mogućnostima i prednostima izvan onoga što samo tekstualno slanje može pružiti. Većina korisnika WhatsAppa cijeni privatnost svojih poruka. Vrijedno im je povjerenje koje osjećaju samo kad će samo primatelji znati sadržaj njihovih razgovora. Možda će vas iznenaditi saznanje da WhatsApp prikuplja veliku količinu informacija o svojim korisnicima.


WhatsApp’s Connection s Facebookom

WhatsApp logotipWhatsApp je stvoren s obzirom na privatnost i dobro je služio svojim korisnicima dugi niz godina. Ali, posljednjih godina WhatsApp je prodat na Facebooku. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog toga kako Facebook prikuplja i koristi informacije. To utječe na sve njegove usluge, uključujući WhatsApp.

U intervjuu objavljenom 2014. godine, osnivač WhatsAppa Jan Koum rekao je: “” I ne moramo puno znati o našim korisnicima. Da bi reklame ciljale dobro, tvrtke moraju znati gdje ste, što biste mogli raditi, s kim biste mogli biti, što biste mogli voljeti ili ne voljeti. To je suluda količina podataka. “

U skladu s ovom filozofijom, WhatsApp je brzo rastao. To je privuklo pozornost najveće platforme društvenih medija na svijetu. Osnivači WhatsAppa vidjeli su njihovu aplikaciju kao alat za pomoć prijateljima u komunikaciji. Facebook je vidio mogućnost za zlatni rudnik reklamnih informacija.

2014. godine Facebook je kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara. Iako Facebook donosi milijune dolara prihoda svakog tromjesečja, ovo je i dalje bio značajan izdatak kapitala za kupnju konkurencije. Podaci dobiveni od WhatsAppa čine čak i ovu ekstravagantnu cijenu vrijednom investicijom.

Osnovni podaci koje je prikupio WhatsApp

WhatsApp će morati prikupiti neke osnovne podatke da bi vam pružio uslugu. To je uobičajeno i očekivano. WhatsApp ima vaš telefonski broj jer je to način na koji se prijavljujete u uslugu i povezujete se s drugima. Aplikacija također prikuplja informacije o tome tko je vaš davatelj mobilnih usluga. Te bi informacije mogle biti važne za slanje i primanje podataka na vaš uređaj. WhatsApp također prikuplja informacije o vrsti telefona koji koristite i operacijskom sustavu na kojem se nalazi. Aplikacija prikuplja druge relevantne podatke o vašoj vezi i jačini signala. Sve bi ovo moglo biti razumljivo ako se prikuplja i koristi na odgovoran način.

Neobične informacije koje je prikupio WhatsApp

Iznad ste već mogli pročitati opće podatke koje WhatsApp prikuplja o vama. Ovdje ćete pronaći popis nekih dodatnih stvari koje aplikacija prati.

Navike i sklonosti

WhatsApp prikuplja informacije o tome kada koristite aplikaciju i koliko često. Nadalje, tvrtka vodi evidenciju koliko dugo provodite povezujući se s određenim korisnikom i kako s njima komunicirate. Ovo mi se čini pomalo nametljivo. To znači da tvrtka prati je li vjerojatnije da ćete poslati sliku ili tekst i da li više volite prijatelje koji slike šalju preko tekstova. Očigledno je da će aplikacija morati znati kada upotrebljavate uređaj, ali vođenje evidencije o upotrebi može se početi doživljavati kao narušavanje privatnosti za mnoge korisnike.

Mjesto

WhatsApp također prati vašu lokaciju. Lokacija se određuje analizom s kojim se mobilnim tornjevima telefon koristi za povezivanje. WhatsApp vas prati i preko obližnjih Wi-Fi pristupnih točaka i Bluetooth signala. Podešavanjem postavki privatnosti čuva se vaša tajna samo od kontakata. Ali aplikacija može nastaviti sa određivanjem vaše lokacije na drugi način. Ovo nije paranoična teorija zavjere. To je jasno napisano u WhatsApp pravilima o privatnosti.

kontakti

WhatsApp također prikuplja podatke o kontaktima za svoje prijatelje i kontakte putem aplikacije. Iako možete odabrati dodavanje kontakata jedan po jedan, većina ljudi odluči dopustiti WhatsApp-u da doda cijeli popis svojih kontakata jednim pritiskom na gumb. Čak i ako ne upotrebljavate WhatsApp, vjerojatno to čini jedan od vaših prijatelja. WhatsApp može dobiti vaše kontakt podatke putem svog popisa kontakata. Čak i ako nikad niste koristili aplikaciju, aplikacija već može imati vaše podatke. To uključuje vaš telefonski broj, e-poštu i druge podatke za kontakt putem jednog od popisa kontakata vaših prijatelja.

WhatsApp radi s ovim informacijama

Ako su WhatsApp prikupljene informacije iskoristili za poboljšanje korisničkog iskustva, možda niste zabrinuti zbog narušavanja privatnosti. To, međutim, nije slučaj. Dok Facebook ne raspodijeli svoj prihod po proizvodima, Forbes procjenjuje da će WhatsApp do 2020. ostvarivati ​​5 milijardi USD godišnje. U ovom trenutku WhatsApp nema reklame u aplikaciji. Facebook koristi informacije generirane u aplikaciji da bi poboljšao svoje profile ciljanja oglasa. Drugim riječima, Facebook koristi informacije naučene o vama u aplikaciji za prodaju boljih oglasa u ostalim svojim proizvodima.

Facebook uzima podatke o vašim WhatsApp kontaktima i uspoređuje ih s kontaktnim podacima u ostalim Facebook proizvodima. To omogućava kompaniji da nauči mnogo o tome tko su vaši kontakti. Ako tvrtka otkrije da vaš WhatsApp kontakt još nije na Instagramu (još jedna aplikacija u vlasništvu Facebooka), oni će možda početi prikazivati ​​oglase putem interneta ili u nekoj od ostalih Facebook usluga.

Povijest lokacija možda je jedan od najcjenjenijih izvora informacija o vašem životu. Praćenjem svoje lokacije WhatsApp može otkriti mnoštvo informacija o vama. To uključuje gdje živite, gdje radite, gdje volite kupovati i još mnogo toga. Ako redovito napuštate djecu u školi, WhatsApp će to znati. Zatim analizira te podatke kako bi utvrdio da imate djecu i koja bi mogla biti njihova prosječna dob.

Ako počnete redovito posjećivati ​​plastičnog kirurga, WhatsApp može dijeliti te podatke s oglašivačima. Tada ćete možda biti meta oglasa za kozmetičku kirurgiju ili kozmetiku. Posjetite stručnjaka za reproduktivnu reprodukciju i oglašivači će za te podatke platiti dobar novac. Tada znaju da će vam možda trebati lijekovi za erektilnu disfunkciju, sredstva za kontrolu rađanja ili testove na trudnoću. Iako se WhatsApp ne oglašava izravno, vaši podaci čine oglašavanje vrednijim u ostalim uslugama.

Ne morate biti paranoični da biste čuvali svoju privatnost

Nije zabrinuto zabrinuti zbog svoje privatnosti na mreži. S obzirom na količinu podataka koju WhatsApp i druge tvrtke prikupljaju na vas, teško je ne imati ozbiljnu brigu. Podaci prikupljeni o vama pokazuju mnogo o tome tko ste. Zabrinutost zbog načina na koji se vaši podaci koriste i prikupljaju je zagarantovana. Moguće je poduzeti razumne mjere opreza kako bi zaštitili svoju privatnost bez da postanete paranoični.

Postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoju privatnost. Jedna jednostavna metoda je ograničiti pristup WhatsApp svojim podacima. Uzmite nekoliko minuta da ažurirate svoje postavke privatnosti, a možete poboljšati sigurnost podataka. WhatsApp pruža nekoliko alata koji vam pomažu da preuzmete odgovornost za svoju privatnost tijekom korištenja usluge. Zašto ih ne iskoristiti?

Drugi jednostavan korak je korištenje virtualne privatne mreže (VPN). Ovo rješenje stvara prepreku između vas i informacijskih usluga koje koristite na mreži. Spajanjem na udaljeni poslužitelj pomažete u održavanju anonimnosti vaših aktivnosti na mreži. Odvojite nekoliko minuta kako biste saznali kako VPN može pomoći u zaštiti vaše privatnosti, ali i pružiti dodatne prednosti, poput izbjegavanja geografskih ograničenja za strujanje sadržaja na mreži.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me